Ciroc Vodka

(16 találat)
Szűrők elrejtése

Ciroc

A vodkát általában az oroszokkal, a lengyelekkel vagy a finnekkel azonosítják, és arról is vita folyik már régóta az országok között, hogy kinek is köszönhető egyáltalán a vodka feltalálása. Ám nemcsak ők készítenek világszínvonalú vodkát, hanem a franciák is. Bár az egyik legismertebb francia vodka márka a Grey Goose, ami ugyebár gabonából készül, pár éve azonban a franciák szőlőből készült vodkája robbant be a piacra. Nem, nem elírás, most valóban egy szőlőből készült vodkamárkáról lesz szó.

Ciroc vodka: a világ első szőlőből készült vodkája

Természetesen a vodka az alapvető alapanyaga a rozs, búza, kukorica vagy a burgonya, hiszen ezeknek a növényeknek magas a keményítő és cukortartalma, de szőlő is elmondhatja magáról ugyanezt a tulajdonságokat. A Ciroc márka két francia szó a „cime” és „roche” összetételéből származik, amelyben a „cime” hegycsúcsot, a „roche” sziklát jelent. A név azokra a sziklás hegyi településekre utal, ahonnan a vodka alapanyagául szolgáló szőlő is származik. De mit is érdemes tudni a Ciroc vodkáról?

Tovább olvasom >>
Összesen 16 db Vodka érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Amit a Ciroc vodka történetéről tudni érdemes

A Ciroc egy dél-francia vodka hivatalosan így CÎROC –nak írják, vagyis a mi, magyar cirok szavunkhoz nem sok köze van. A lepárló már száz éve foglalkozik sörökkel és borokkal, a Ciroc vodka azonban csak 2003-ban született meg, azóta viszont a világ egyik legkeresettebb szőlőből készült vodkája. A Ciroc vodkák fagyottan szüretelt szőlőből készülnek, és ötször esnek át a desztillálás folyamatán, mielőtt palackba kerülnek. Persze lehetne vitatkozni, hogy a gabonából készült vodka-e a finomabb, vagy a szőlőből készült, de ez leginkább ízlés kérdése.

A mediterrán éghajlatú, hagyományosan bortermelő országok esetében nagy hagyománya van a szőlő használatának a vodkakészítésben. Nem a franciák az egyetlenek, akik szőlővodkát készítenek, kaliforniai, illetve ausztrál bortermelő vidékeken is elterjedt szőlőből készült vodka gyártása. A franciák is jellemzően bortermelő vidék, a több száz éves tapasztalatukat a vodkakészítésben is kamatoztatták, így született meg a Ciroc vodka, mely ma már nemzetközi elismerésnek örvend, és számos ízben érhető el.

Így készül a Ciroc vodka!

A Ciroc vodkák Mauzac Blanc és Ugni Blanc szőlőkből készülnek, melyek a Gaillac régió egyik, sziklás hegyre épült településéről, Cordes-sur-Cie-ról származnak. A Ciroc vodka készítési eljárása eltér a gabonából készült vodkák gyártási folyamatától. Míg a gabonát melegíteni kell, hogy kioldódjon belőle a cukor, addig erre a szőlő esetében nincs szükség. A Cirok vodkák hideg eljárással készülnek, legyen szó az áztatásról, az erjesztésről vagy a tárolásról. Természetesen a vodkakészítés nem működik lepárlási folyamat nélkül.

A Ciroc vodkát ötször desztillálják, a két szőlőfajtát külön-külön négy alkalommal, majd amikor összeöntik a keverékeket, egy ötödig lepárlásra is sor kerül. A Ciroc vodkák alapvetően gyümölcsvodkák, az ízesítésre a lepárlási folyamat végén kerül sor, amikor a vodka elnyeri az igazi karakteres és egyedi ízét. Csak ezután kerül palackozásra számos kiszerelésben. Hazánkban számos ízben kapható, ahogyan a világ számos országában is. Lássuk, milyen ízekben kóstolhatjuk meg a szőlőből készült vodkákat?

Milyen vodkák tartoznak a Ciroc kínálatába?

A Ciroc vodkák számos ízben érhetőek el. A legelterjedtebbek, melyek hazánkban is fogalomban vannak a Ciroc mangó, alma, a görögdinnye, a kókusz és a málna. A Ciroc mango vodka ás a Cirok red berry nagyon népszerű és keresett fajták. A Ciroc vodkákat a következő néven találjuk meg a boltok polcain:

  • Ciroc Original Classic
  • Ciroc Mango
  • Ciroc Pineapple
  • Ciroc Peach
  • Ciroc Amaretto
  • Ciroc Coconut
  • Ciroc Red Berry

Az árak meglehetősen széles skálán mozognak a kiszerelések és az ízek függvényében. A legkisebb kiszerelés 0,2 literes, de általánosságban a 0,7 literes és az egy literes kiszerelés a leggyakoribb, bár van nagyobb, akár 3 litere kiszerelés a Ciroc vodka ízesítetlen változatából.

Az egyes fajták alkoholtartalma is eltérő. A Ciroc vodkákról elmondható, hogy általában 37,5 és 40%-os alkoholtartalommal kerülnek forgalomba. A 40%-os alkoholtartalom leginkább az ízesítetlen Ciroc vodkákra jellemző, az ízesített, gyümölcsös fajták alkoholtartalma a legtöbb esetben 37,5%. A Cirok vodka ára 12-15 ezer forint között mozog, az íz nem kifejezetten befolyásolja az árat, általában hasonló áron kaphatók a különböző ízek.

Így fogyaszd a Cirok vodkákat!

A Ciroc vodkákat sokféleképpen fogyaszthatjuk. Ahogyan a vodkákról általánosságban elmondható, fogyaszthatóak aperitifként étkezések előtt, de önmagukban, röviditalként is nagyon kedveltek. Emellett számos koktélnak vodka az alapanyaga, mint például az Apple Martini, a Black Russian, a Boody Mary, a Bull Shot, a Cosmopolitan vagy Kamikaze. Ezekbe általában gabonából készült vodka kerül, de ha különleges ízvilágra vagy egyediségre vágyunk, szőlőből készült Ciroc vodkával is készíthetjük ezeket a klasszikusnak számító koktélokat.

A gyümölcsös ízesítés se tartson vissza minket attól, hogy koktélba keverjük a Ciroc vodkákat, de fogyaszthatjuk őket tisztán is, szintén aperitif formájában, hiszen a gyümölcsös ízesítés önmagában is érdeke ízélményt garantál a vodkafogyasztóknak.

Ciroc vodka vélemény

A vélemények a Ciroc elit vodkákról meglehetősen eltérőek, vannak pozitív és negatív tapasztalatok is. Akadnak, akik alapvetően nem szeretik az elit vodkákat, és persze vannak, akik nem is tekintik a szőlőből készült vodkát igazi vodkának. Ennek ellenére népszerű ez a márka, főleg a hölgyek körében, akik a gyümölcsös íze miatt egy esti italozás vagy bulizás alkalmával lassan elkortyolgatják, vagy koktélba keverve fogyasztják, hiszen már egyre több vendéglátóhelyen szerepelnek a Ciroc vodkák a kínálatban.

Ciroc vodka hol kapható

Kérdés persze az is, hogy a vendéglátóhelyeken túl, a Ciroc vodka hol kapható? Nos, a legnagyobb italwebshopok kínálatában már megtalálható, ráadásul egyre több ízben érhető el. A Ciroc vodka a hipermarketekben, vagyis a Tesco és az Auchan polcain is megtalálható, így akár otthon is élvezhetjük ezt a különleges italt, ha arra vágyunk. Természetesen nálunk is elérhető a Ciroc vodka teljes kínálata, fentebb nézz szét.A vodka általában színtelen égetett szesz, melynek gyártásakor a megerjesztett alapanyagból finomszeszt párolnak le, így nagyrészt víz és etanol elegyéből áll. A vodka az égetett szeszekre jellemző más összetevőket pedig csak igen kis mennyiségben tartalmaz. A vodkát hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítik, de bármely cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból készülhet.

Mi is a vodka igaz története? Több ország is állítja, hogy hozzájuk kötődik ennek az égetett szesznek a kitalálása, ami mind a mai napig a legnépszerűbb szeszes italok közé tartozik, és számos koktél alapanyagát is képezi. De vajon mi az igazság? Most kiderül!

Miből és hogyan készül a vodka?

Először is tisztázzuk, mi is az a vodka. Lényegében egy égetett szeszről van szó, melyet hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítenek, de tulajdonképpen akármelyik cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból elkészíthető. A megerjesztett gabonából vagy burgonyából finomszeszt párolnak le, az így elkészült szesz tehát leginkább csak vízből és etalonból áll, más összetevőt pedig csak minimális mennyiségben tartalmaz. A vodkakészítés folyamat az erjesztéssel kezdődik, majd a lepárlással. 

Mind az európai, mind az amerikai vodkákat szűrik a lepárlás után. Ez történhet aktív szénszűrővel, ami a legtöbb ízanyagot kiszűri a vodkából, de a hagyományos vodkatermelő nemzetek inkább minimális szűrést alkalmaznak, hogy a vodka íze egyedibb lehessen. Léteznek ízesített vodkák is, melyeket különböző aromaanyagokkal ízesítenek, és leginkább a likőrökhöz hasonlítanak. Ehhez leginkább gyümölcsöket használnak, de léteznek paprikás vagy egyéb fűszeres vodkák is. Folytassuk a minőségi vodka történetével.

Vodka bővebben