Vodka

(0 találat)
Szűrők elrejtése
A szűrésnek megfelelő termékek nem érhetőek el. TIPP: kevesebb szűrést állíts be
Összesen 0 db Vodka érhető el, 0 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A vodkát általában az oroszokkal, a lengyelekkel vagy a finnekkel azonosítják, és arról is vita folyik már régóta az országok között, hogy kinek is köszönhető egyáltalán a vodka feltalálása. Ám nemcsak ők készítenek világszínvonalú vodkát, hanem a franciák is. Bár az egyik legismertebb francia vodka márka a Grey Goose, ami ugyebár gabonából készül, pár éve azonban a franciák szőlőből készült vodkája robbant be a piacra. Nem, nem elírás, most valóban egy szőlőből készült vodkamárkáról lesz szó.

Ciroc vodka: a világ első szőlőből készült vodkája

Természetesen a vodka az alapvető alapanyaga a rozs, búza, kukorica vagy a burgonya, hiszen ezeknek a növényeknek magas a keményítő és cukortartalma, de szőlő is elmondhatja magáról ugyanezt a tulajdonságokat. A Ciroc márka két francia szó a „cime” és „roche” összetételéből származik, amelyben a „cime” hegycsúcsot, a „roche” sziklát jelent. A név azokra a sziklás hegyi településekre utal, ahonnan a vodka alapanyagául szolgáló szőlő is származik. De mit is érdemes tudni a Ciroc vodkáról?

Ciroc vodka bővebben


A vodka általában színtelen égetett szesz, melynek gyártásakor a megerjesztett alapanyagból finomszeszt párolnak le, így nagyrészt víz és etanol elegyéből áll. A vodka az égetett szeszekre jellemző más összetevőket pedig csak igen kis mennyiségben tartalmaz. A vodkát hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítik, de bármely cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból készülhet.

Mi is a vodka igaz története? Több ország is állítja, hogy hozzájuk kötődik ennek az égetett szesznek a kitalálása, ami mind a mai napig a legnépszerűbb szeszes italok közé tartozik, és számos koktél alapanyagát is képezi. De vajon mi az igazság? Most kiderül!

Miből és hogyan készül a vodka?

Először is tisztázzuk, mi is az a vodka. Lényegében egy égetett szeszről van szó, melyet hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítenek, de tulajdonképpen akármelyik cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból elkészíthető. A megerjesztett gabonából vagy burgonyából finomszeszt párolnak le, az így elkészült szesz tehát leginkább csak vízből és etalonból áll, más összetevőt pedig csak minimális mennyiségben tartalmaz. A vodkakészítés folyamat az erjesztéssel kezdődik, majd a lepárlással. 

Mind az európai, mind az amerikai vodkákat szűrik a lepárlás után. Ez történhet aktív szénszűrővel, ami a legtöbb ízanyagot kiszűri a vodkából, de a hagyományos vodkatermelő nemzetek inkább minimális szűrést alkalmaznak, hogy a vodka íze egyedibb lehessen. Léteznek ízesített vodkák is, melyeket különböző aromaanyagokkal ízesítenek, és leginkább a likőrökhöz hasonlítanak. Ehhez leginkább gyümölcsöket használnak, de léteznek paprikás vagy egyéb fűszeres vodkák is. Folytassuk a minőségi vodka történetével.

Vodka bővebben