Ballantine's Whisky

(41 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom
Kiegészítő

Ballantine's

Ha egy igazán finom skót kevert whiskyt szeretnénk megkóstolni, akkor a Ballantines whisky megkerülhetetlen, hiszen a legjobb skót kevert whiskyk között tartják számon. A világ egyik leghíresebb whisky márkája, hiszen még azok is ismerik a nevét, akik alapvetően nem is szeretik a whiskyt vagy sosem kóstoltak.

Ballantines whisky múltja

A Ballantines több mint 180 éves múlttal rendelkezik a whiskykészítés terén, ennek köszönhetően a termékei a prémium és a szuperprémium kategóriába tartozik. De lássuk is, honnan indult a Ballantines története, és milyen whiskyk vannak jelenleg kínálatában.

Tovább olvasom >>
Összesen 41 db Whisky érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A Ballantines whisky honnan indult?

A Ballantines története egy George Ballantine nevű családapával kezdődött, aki 1827-ben nyitotta meg saját csemegeboltját Edinburgh-ban. Mivel az alkoholkészítés nagyon érdekelte, 1865-ben a fiára bízta a bolt vezetését, és Glasgow-ban egy új boltot nyitott, ahol már csak borokkal és más szeszitalokkal foglalkozott. Nemcsak a különböző whiskyk keverésével foglalkozott, de arra is rájött, hogy minél tovább érleli a whiskyt tölgyfa hordóban, annál komplexebb, összetettebb ízt kap. A whiskykészítést a fia vitte tovább, ám a család végül 1919-ben eladta az üzletet.

Az új tulajdonosnak köszönhetően a Ballantines whiskyk meghódították az Amerikai piacokat az alkoholtilalom ellenére is, az 1960-as évekre pedig Európába is elterjedt a márka, még a keleti blokkban is kaphatóak voltak a Ballantines whiskyk. A cég végül a Pernod Ricard tulajdonába került 2005-ben, azóta is ők gyártják és forgalmazzák a világ egyik legkeresettebb whiskyjeit.

Milyen Ballantines whiskyk vannak?

A Ballantines márkanév alatt számos whiskyfajtát megtalálunk, kevert skót whiskyket, maláta whiskyket és whiskyből készült ízesített szeszes italokat is. A kevert whisky kínálat a legszélesebb, és prémium minőségű whiskyket tartalmaz.

  • Ballantines Finest: a legrégebbi whiskyfajtája a jelenlegi Ballantienes kínálatnak, eredeti formájában 1910-ben került forgalomba. Az elkészítéséhez több mint 40 különböző maláta- és gabonawhisky használnak fel, és legalább három évig érlelik tölgyfahordókban. Az íze karakteres, almás-vaníliás jellege mellett a csokoládé édessége is megmutatkozik. 2011-ben és 2012-ben az év legjobb kevert whiskyjének választotta Jim Murray. 
  • Ballantines 12 éves: legalább 12 évig érlelt skót kevert whisky, melynek ízében és illatában is visszaköszön a méz, a tölgyes jelleg, és a lágy, selymes karakterek. Lecsengése édes és frissítő, közepesen hosszú. Leginkább önmagába vagy jégre töltve fogyasztva javasolják.
  • Ballantines 17 éves: szuperprémium kategóriás 17 évig érlelt skót kevert whisky, mely a legjobb whiskyk közé tartozik. Ezt a fajtát 1930-ban készítették el először, és a recept változatlan formában fennmaradt, azóta is ugyanúgy készítik. Íz rendkívül telt, édes-vaníliás jellege mellett enyhén füstös és tölgyes ízvilágot mutat. Lecsengése inkább hosszú, kellemesen füstös.
  • Ballantines 21 éves: szuperprémium kategóriás 21 évig érlelt skót kevert whisky. Ízvilága gazdag és komplex, kiegyensúlyozott, enyhén füstös. Lecsengése gyümölcsös és hosszú. 
  • Ballantines 30 éves: szuperprémium kategóriás 30 évig érlelt skót kevert whisky, melyet a világ legjobb whiskyjei között tartanak számon. Igazi karakteres férfias ital, mely már sötét színéből is látszik. Ízvilága gazdag és kifinomult, a virágos és gyümölcsös karakterek mellett a méz is megjelenik.
  • Ballantines 40 éves: szuperprémium kategóriás 40 évig érlelt skót kevert whisky, a Ballantines legexkluzívabb darabja, mindössze 100 db készült belőle.

Házasítatlan malátawhiskyből három félét találhatunk a Ballantines kínálatában. 

A whiskyből készült ízesített szeszitalokból is három félét találunk a Ballantines márkaneve alatt. Érdekesség, hogy ezek bár tényleg whiskyből készülnek, de az Európai Unióban nem hívhatóak annak az ízesítésük vagy az alkoholtartalmuk miatt

  • Ballantines Brasil: limehéjjal ízesítéssel készítik jellemzően skót whiskyből, az alkoholtartama 35%, könnyed és kiegyensúlyozott ízvilág jellemzi.
  • Ballantines Passion: trópusi gyümölcsökkel ízesített 35 % alkoholtartalmú skót whisky,
  • Ballantines Light: ez az ital nincs ízesítve, valójában Ballantines skót whisky, de az alkoholtartalmát 20%-ra hígítják.

Ballantines whisky érdekességek

A Ballantines whisky története több mint 180 évre tekint vissza, mégis ezalatt az idő alatt nagyon kevés keverőmester mondhatta el magáról, hogy ő a Ballantines whisky keverőmestere. A márka mindig is ragaszkodott ahhoz, hogy a legjobb legyen, és a keverőmester kiválasztása egy sarkalatos kérdés volt a számára. Ezért fordulhat el az, hogy a jelenlegi keverőmester Sandy Hyslop még csak az 5. keverőmestere a Ballantines márkának.

Szintén érdekesség a Ballantines whiskyvel kapcsolatban, hogy a címkén mindig feltüntettek egy latin mondatot, ami a kezdetek óta szerepelt a címként, és a jelenleg forgalomba lévő palackokon is rajta van. Az Amicus Humani Generis már szinte a márka védjegyévé vált, és azt jelenti: az ember legjobb barátja.

Ha a Ballantines raktárak közelében járnánk, akkor szintén feltűnne valami furcsaság, méghozzá az, hogy a telepet nem kutyákkal őrzik, hanem speciális kínai ludakkal. Ezek a jószágok sokkal éberebbek, mint a kutyák, és hamarabb is jeleznek, ezért választották őket, hogy védjék a raktárakat a behatolóktól.

Honnan szerezhetjük be a kedvenc Ballantines whiskynket?

A Ballantines whisky meglehetősen kedvelt Magyarországon is. Számos kiszerelésben kapható, legyen szó díszdobozról vagy Ballantines + 2 pohár kivitelről, esetleg csak egy hagyományos üvegről. A Ballantines ára széles skálán mozog, a pár ezer forinttól akár milliós nagyságrendet is fizethetünk egy üvegért, attól függően, hogy melyik fajtáról van szó. Ha meg szeretnénk kóstolni ezt a prémium és szuperprémium kategóriás italt, akkor az ital webshopok kínálatát érdemes nézni, például az italkereső.hu oldalt, ahol többféle ízben és kivitelben is megtalálhatjuk a kedvenc Ballantines whiskynket.A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whisky a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek.

Amit a whiskyről tudni érdemes

A whisky a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Whisky fajták körül számos létezik, emellett országonként is eltérő lehet. Aki igazán kedveli a whiskyt, számos fajtát kell kipróbálnia, hogy megtalálja a legjobbat, hiszen az országok sajátosságai mellett a márkák között is komoly eltérések mutatkoznak. Már maga a szó leírása is eltérő, alapvetően whiskynek írják, de például az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey a helyes írásforma, de mi magyarok viszkinek írjuk, és ez is helyes.

Ha pedig a szónak ennyi variációja van, mennyi variációja lehet magának az italnak? Már azt sem könnyű meghatározni, hogy mit nevezhetünk whiskynek, hiszen országonként eltérőek a rá vonatkozó szabályok. Ennek értelmében azt sem egyszerű megállapítani, hogy ki és hol készített először ilyen italt. Az égetett szesz készítés első írásos emlékei Írországban 1405-ben keletkeztek, míg Skóciában 1494-ből valók. Persze ez nem jelenti azt, hogy előtte ne készült volna ilyen ital, csak a feljegyzések keletkeztek az 1400-as években.

Whisky bővebben