Black Velvet Whisky

(3 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Űrtartalom
Alkoholtartalom
Kiegészítő

Black Velvet

A whiskykészítésnek sok országban vannak régre nyúló hagyományai, ennél fogva pedig számos whiskymárka látott már napvilágot. A leghíresebb whiskykészítő országok Írország, Skócia és az Egyesült Államok, de ez nem jelneti azt, hogy más országok ne készítenének igazán különleges, karakteres whiskyt. Kanada is híres arról, hogy jó whiskyvel örvendezteti meg a whiskykedvelőket, melyek leginkább kevert whiskyk. A kanadai whiskyk hírnevét öregbíti a Black Velvet is, mely egy igen különleges, édesebb ízű whiskymárkát takar.

Black Velvet Whisky Kanadából

A Black Velvet nem rendelkezik akkora múlttal, mint a nagy whiskymárkák, ugyanakkor mégis biztosak lehetünk benne, hogy egy különleges ital került a poharunkban vagy épp a koktélunkba. A Black Velvet  blended Canadian whiskyk közé tartozik, vagyis kevert whisky, többfajta whisky házasításából alkotják meg, és kerül az üvegbe. A világ számos országában, többek között Magyarországon is forgalmazzák, és meglehetősen nagy népszerűségnek örvend, különösen a whisky alapú koktélok kedvelői között.

Tovább olvasom >>
Összesen 3 db Whisky érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Honnan indult a Black Velevet whisky?

Ahogy már említésre került, a Black Velvet whisky története nem nyúlik vissza  olyan régre, és nem egy családi történettel kezdődik, mint sok whiskymárka története, ugyanakkor már a második világháborúban is létezett, vagyis nem egy újdonsült márkával van dolgunk. A Black Velvet whiskyket kezdetben Valleyfieldben a Schenley Industries gyártotta, és Schenley's Black Velvet DeLuxe néven került forgalomban. A második világháborúban a tengeralattjáró tisztjei is ezt fogyasztották Midway-ben, és "Schenley fekete halála" néven emlegették.

A márka aztán 1987-ben gazdát cserélt, és a Grand Metropolitanhoz került. A gyártás természetesen folyamatosan zajlott, még akkor is, amikor a Grand Metropolitan és a Guinness 1997-ben egyedült, és létrejött a Diageo. A Diageo mindössze két évig gyártotta a Black Velvetet, 1999-ben eladták a Canandaigua Brands-nek a lepárlót és a márkát is. A cég aztán 20 évig gyártotta a Black Velvetet, ami 2019-en cserélt gazdát újra. Azóta a Heaven Hill tulajdonában van, és az albertai Lethbridge- ben található Black Velvet Distillery gyártja.

A Black Velvet whiskey márkanévről

A Black Velvet eredetileg Black Label néven került forgalomban, aztán 1940-ben az egyik lepárló mester, Jack Napier javaslatára változtatták meg, ugyanis a mester úgy gondolta, hogy a bársonyos ízű és sima italhoz jobban passzolna ez a márkanév. Black Vevet név alatt jelenleg négyfajta italt találunk, Black Velvet Originalt, a 8 éves Black Velvet Reservet, a Black Velvet Toasted Caramelt, mely 2012-ben került forgalomba és Black Velvet Cinnamon Rush-t, melyet egy évvel később vezettek be.  Ezek közül jelenleg kettő van forgalomban Magyarországon.

A márka egyébként a második legkeresettebb whiskey hazájában. A Black Velvet whisky vélemény: híres hölgyek is kötődnek, a márka reklámarcait Black Velvet Ladyként szokták emlegetni. Az első Black Velvet Lady Patricia Victoria Millert volt 1969-ben. A Black Velvet márkanevet gyakran tévesztik el, így Black Velvets néven is sokan keresik, de ez valójában elírás.

Milyen whisky a Black Velvet?

A Black Velvet ízvilága némiképp eltér a hagyományos whiskyktől, mert némi gyógynövényes jelleget is felfedezhetünk benne. A Black Velvet a kanadai hegyek forrásvízéből és kanadai árpa, illetve rozs hozzáadásával készülnek, melyekben whisky eszenciát nyernek ki. Ez az eszencia 2 évig kerül érlelésre tölgyfahordókban, majd különböző alapwhiskykkel keverik össze. A keverék újabb négy évig kerül érlelésre, szintén tölgyfa hordókba, és nyeri el a végleges ízét, mely végül palackozásra kerül. Ezért is sorolják a Black Vevelt whiskyket a blendelt, vagyis a kevert whiskyk közé.

A végeredmény egy sima és édes ízű 40 %-os alkoholtartalmú whisky. Az illata és az íze is inkább gyógynövényes jelleget mutat. Fogyasztás előtt érdemes kicsit állni hagyni, hiszen így plusz ízekkel gazdagodik, és aromásabb lesz. Illatában a vattacukor fedezhető fel, ízében a tölgyes jelleg. Az első pár korty még krémesebb hatást kelt, és csak azután „keményedik meg”.  A lecsengése édeskés, karamelles hatású, már nem érződik a krémes hatás benne. Jégre öntve javasolják a fogyasztását, de kerülhet koktélba is.

A Black Velvet 8 Years Reserve Whiskyről

A Black Velvet 8 Years Reserve a Black Velvet Original 8 évig érlelt változata, melyet már nem javasolnak koktélokba, inkább magában kortyolgatva, ugyanis ízvilága már a prémium kategóriás whiskyk ízvilágát tükrözi. A Reserve kukorica és rozs eszenciát is tartalmaz, melyet 3 évig érlelnek. A keverés után, melyhez szintén többféle alapwhiskyt használnak fel, újabb 5 év érlelés következik, így lesz 8 évig érlelet a Black Velvet 8 Years Reserve Whisky. A végeredmény egy telt aromájú, krémes és gazdag whisky.

Már illatában is gazdag és kifinomult. Érezni a rozs édes illatát, ahogyan az aszalt szilva, őszibarack,  és a citrusok édességét is. A fás és karamellás jegyek tökéletes összhangot alkotnak. Ízvilágában érződik egy a harmónia. Főleg a karamellás és borsos jegyek dominálnak, de a gyümölcsök frissességét is felfedezetjük benne. A lecsengésében már nem találhatjuk meg ezt a fajta komplexitást, de meglehetősen kellemes érzetet kelt.

Koktél vagy tisztán fogyasszuk a Black Velvet whiskyket?

A hazai forgalomban két Black Velvet whiskyt találunk, a Black Velvet Originalt és a Black Velvet 8 Years Reserve. A fogyasztásukat jégre töltve javasolják, de kerülhetnek koktélba is, hiszen számos kedvelt whisky alapú koktél van, de akár kólával is kombinálható. Ha meg szeretnénk kóstolni a Black Velvet whiskyket, akkor a boltok polcain kevés eséllyel fogjuk őket megtalálni, talán csak a legnagyobb hipermarketek polcain. Inkább a webáruházak kínálatában érdemes keresnünk őket, mint például nálunk az italkereso.hu oldalán.

Az italkereso.hu kínálatában díszdobozos kiadásban is megtalálhatjuk a Black Velvet Original whiskyt, így ajándéknak sem utolsó. A hazai Black Velvet whiskey vélemények meglehetősen pozitívak, legyen szó koktélkészítésről vagy csak tisztán, esetleg jégre töltve fogyasztásról. A whiskykedvelőknek mindenképp érdemes megkóstolni ezt a különleges ízvilágú whiskyt.A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whisky a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek.

Amit a whiskyről tudni érdemes

A whisky a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Whisky fajták körül számos létezik, emellett országonként is eltérő lehet. Aki igazán kedveli a whiskyt, számos fajtát kell kipróbálnia, hogy megtalálja a legjobbat, hiszen az országok sajátosságai mellett a márkák között is komoly eltérések mutatkoznak. Már maga a szó leírása is eltérő, alapvetően whiskynek írják, de például az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey a helyes írásforma, de mi magyarok viszkinek írjuk, és ez is helyes.

Ha pedig a szónak ennyi variációja van, mennyi variációja lehet magának az italnak? Már azt sem könnyű meghatározni, hogy mit nevezhetünk whiskynek, hiszen országonként eltérőek a rá vonatkozó szabályok. Ennek értelmében azt sem egyszerű megállapítani, hogy ki és hol készített először ilyen italt. Az égetett szesz készítés első írásos emlékei Írországban 1405-ben keletkeztek, míg Skóciában 1494-ből valók. Persze ez nem jelenti azt, hogy előtte ne készült volna ilyen ital, csak a feljegyzések keletkeztek az 1400-as években.

Whisky bővebben