Chivas Regal Whisky

(52 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom

Chivas Regal

A Chivas Regal whisky a világ legismertebb whisky márkája, mely méltán érdemelte ki nemcsak a nemzetközi hírnevet, de számos rangos díjat is. De lássuk, honnan indult a Chivas Regal, és melyek a legjobb whiskyijei.

Egy kis történelem – honnan indult a Chivas Regal?

Minden a Chivas testvérekkel kezdődött a 19. században. James és John Chivas nyolc testvérükkel együtt egy kis faluban éltek, ám amikor felnőttek, szerettek volna a városba szerencsét próbálni. Ehhez 20 mérföldet gyalogoltak Aberdeen-ig, Skócia egyik kikötővárosáig. Itt egyikük egy ruhakészítő üzemben, másikuk pedig egy vegyesboltban kezdett dolgozni. Amikor az vegyesbolt tulajdonosa meghalt, a két testvér megvásárolta a boltot, és egy üzlettársukkal főleg szeszitalt kezdtek árulni. Pár évvel később megalkották a saját whiskyjüket is, melyet Stewart & Chivas márkanéven alatt dobtak piacra.

A Royal Glen Dee-nek keresztelt párlat nagy sikert aratott, és annyira híres lett, hogy az Egyesült Királyságba is eljutott a híre. 1842-ben Viktória királynő Skóciába látogatott, és egy hatalmas megrendelést adott le, amely végleg megalapozta a hírnevet a Chivas testvérek számára. James Chivas ezután kivásárolta az üzlettárást a cégből, és a saját testvérével alapították meg közösen a Chivas Brotherst. Sajnos John Chivas fiatalon meghalt, így James, majd később a fia, Alexander vitte tovább a virágzó üzletet. Alexander korai halálát követően két alkalmazott vette át a cég vezetését, Chivas Regal pedig azóta is a világ egy legismertebb whiskyje.

Tovább olvasom >>
Összesen 52 db Whisky érhető el, 2 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Milyen Chivas Regal whiskyk érhetők el?

A Chivas Regalnak jelenleg 11 whiskyje van:

  • Chivas Regal 12: ez az ital legalább 12 évig érlelt whiskyk keverékéből készül. Ez a whisky megőrizte az az ízvilágot, amit az alapítók John és James Chivas a 19. század elején megalkotott. Több mint 30 fajta alapwhiskyből állítják össze. A világ egyik legnevesebb skót whiskyje. Fogyasztható magában, jéggel, de koktélba keverve is használják.
  • Chivas Regal Extra: ez a típus nem hagyományos tölgyfahordóban érlelt whisky, hanem olyan hordóban kerül érlelésre, amelyben előtt valamilyen más szeszesital készült, sherry, tequila, egy rozsos hordóban.
  • Chivas Regal 18: ezt az italt 18 évig érlelik tölgyfahordókban, és több mint 30 alapwhiskyból áll összes. Számos rangos díjat nyert már az évek folyamán. Figyelemre méltó ízvilága van, közepesen testes, édes vaj, étcsokoládé, élénk narancs aromák járják át, a lecsengése hosszú.
  • Chivas Regal 25: ez a whiskyt 25 éven át érlelik, a 20. század első felében dobták piacra először, majd a szesztilalom idején felfüggesztették a gyártását. 2007-ben került újra forgalomba, és csak korlátozott mennyiségben kapható egyedi, sorszámozott palackokban, hiszen a legjobb 25 éves whiskyk keverékéből készül. 2008-ban a San Fracisco World Spirits versenyen dupla aranyéremmel jutalmazták.
  • Chivas Regal Ultis: kevert maláta whisky, amely az öt legértékesebb, Speyside-ból származó single malt skót whiskyből készül. Ez egy kivételes luxus prémium whisky, egy üveg több mint 50 ezer forintba kerül.
  • Chivas Regal Mizunara: eredetileg 2014-ben jelent meg, és a japán piacra készült. A keverék egy részét Mizunara tölgyfahordókban érlelik, a Mizunara egy japán őshonos fafajta. 2019 januárjában már az Egyesült Államokban is bemutatták, és jelenleg hazánkba is kapható.
  • Chivas Regal The Icon: az egyik legdrágább Chivas whisky, hazánkban egy üvegért több mint egy millió forintot is elkérnek. Legalább 25 évig érlelt whiskykből keverve. 2015-ben kezdték gyártani, akkor mindössze 1500 palack készült. Azóta is minden évben csak limitált példányszám készül belőle. Ezt a keveréket zöld üvegből készített, kézzel fújt Dartington Crystal dekanterben értékesítik.
  • Chivas Regal XV:  ez a kiadás az innovatív oldalát jelképezi a Chivas Regalnak. 2018-ban bemutatták ez a egy 15 éves kevert skót whiskyt, amelyet olyan hordókban érlelnek, amelyekben korábban Grande Champagne Cognac-ot  tartottak.

Nézz szét kínálatunkban mert a fenti listából szinte mindegyiket megtalálod nálunk.

Milyen hordóban érlelik Chivas Regal Extra whiskyket?

A Chivas Regal Extra egy olyan különleges ital, amelyet nem hagyományos tölgyfahordókban érlelnek. A Chivas Regal Extra három különböző kivitelben létezik. Az egyik a Chivas Extra 13 Sherry Cask, melyet az Oloroso sherry hordókban érlelnek 13 évig. Ez a kivitel hazánkban is kapható. Ezen felül azonban még két másik Extra Chivas Regal whisky is létezik. Az egyik a Chivas Extra 13 Tequila Cask, melyet egyedülálló módon tequilás hordókban érlelnek. Természetesen csak a keverék egy része érlelődik így, a másik része hagyományos módon, tölgyfahordókban.

A Chivas Regal Extra harmadik szereplője a Chivas Extra 13 Ray Cask, amely pedig Skócia és Amerika legjobbjait egyesíti magában, ugyanis amerikai rozsos vagy rozs hordókban érlelik, ennek köszönheti a különleges ízvilágát. Hazánkban sem ezt, sem pedig a Chivas Extra 13 Tequila Cask whiskyt nem lehet kapni. Aki Chivas Regal Extra whiskyt szeretne kortyolgatni, a Chivas Extra 13 Sherry Cask whiskyt próbálhatja ki.

Hazánkban mely Chivas Regal whiskyket lehet kapni?

A Chivas Regal whiskyk már a magyar whiskyrajongók szívét is meghódították. A 11 Chivas termékből azonban nem kapható hazánkban mindegyik. Ahogy már szó volt róla, a Chives Regal Extra két kiadását, a Chivas Extra 13 Tequila Cask és a Chivas Extra 13 Ray Cask nálunk nem kapható, aki meg szeretné kóstolni, külföldről kell beszereznie, vagy külföldre kell utaznia. Ugyanakkor a legtöbb Chivas Regal whisky nálunk is kapható, legyen szó a Chivas Regal Mizunara whiskyről, amely eredetileg a japán piacokra készült, vagy a limitált kiadású Chivas Regal The Icon-ról, amely hazánkban közel másfél millió forintba kerül.

A Chivas Ragal 12 éves, Chivas Regal 18 éves és a Chivas Regal 25 éves kiadásait már számos helyen lehet kapni, leginkább italwebshopokban. A Chivas Regal ára meglehetősen széles skálán mozog, és a kiszerelések tekintetében is van választék. A legáltalánosabb a 0,7 literes kiszerelés, de van kisebb és nagyobb üveges kivitel is, és ajándékdobozos kiadásból is van bőven választék. Ha születésnapra keresel ajándékot akkor egy dobozos Chivas Regal biztos siker amit beszerezhetsz az Auchan, Lidl boltokban vagy akár nálunk is kényelmesen online akár díjmentes házhozszállítással is. A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whisky a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek.

Amit a whiskyről tudni érdemes

A whisky a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Whisky fajták körül számos létezik, emellett országonként is eltérő lehet. Aki igazán kedveli a whiskyt, számos fajtát kell kipróbálnia, hogy megtalálja a legjobbat, hiszen az országok sajátosságai mellett a márkák között is komoly eltérések mutatkoznak. Már maga a szó leírása is eltérő, alapvetően whiskynek írják, de például az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey a helyes írásforma, de mi magyarok viszkinek írjuk, és ez is helyes.

Ha pedig a szónak ennyi variációja van, mennyi variációja lehet magának az italnak? Már azt sem könnyű meghatározni, hogy mit nevezhetünk whiskynek, hiszen országonként eltérőek a rá vonatkozó szabályok. Ennek értelmében azt sem egyszerű megállapítani, hogy ki és hol készített először ilyen italt. Az égetett szesz készítés első írásos emlékei Írországban 1405-ben keletkeztek, míg Skóciában 1494-ből valók. Persze ez nem jelenti azt, hogy előtte ne készült volna ilyen ital, csak a feljegyzések keletkeztek az 1400-as években.

Whisky bővebben