Gemenc Whisky

(5 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Űrtartalom
Alkoholtartalom
Kiegészítő

Gemenc

A magyar Gemenc whisky viszonylag hamar vált népszerűvé és keresetté a hazai whiskykedvelők körében. A Zemplénben található lepárló az egyetlen olyan lepárló hazánkban, mely kizárólag whiskyket készít. Emellett a legkisebb hazai főzde is, de nemcsak ezekkel az egyediségeivel vívta ki az vásárlók és a whiskykedvelők elismerését. A Gemenc whiskeyk kínálatában többféle párlatot találunk, melyek eltérő arányban tartalmaznak gabonákat. Az alapgabona, mely a legnagyobb arányban van jelen az italban a kukorica, ennek is köszönheti az ital az édes jellegét.

Gemenc whisky: whisky a Zemplénből

A Gemenc whiskyk története nem olyan régen kezdődött, és a kínálatban sem találunk idős whiskyket, ennek ellenére érdemes egy kis figyelmet fordítani a Gemenc készítőire, és természetesen a kínálatára is.

Tovább olvasom >>
Összesen 5 db Whisky érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Egy kis történelem, avagy honnan indult a Gemenc whisky?

A Gemenc whiskyket a Gemenc Distillery Kft. készíti, mely 2015-ben alakult. A vállalkozás alapítója, Szőke Lajos kezdetben a gyümölcs többlet termésükből párlatot szeretett volna készíteni. Mivel Magyarországon abban az időben a lepárlók csak pálinkát készítettek, így valami újat szeretett volna létrehozni a magyar piac számára, így tehát whisky készítésben kezdett gondolkodni. A gabonaszesz készítés, illetve a hordós szeszelés azonban egy teljesen más szakma, melyet a vállalkozás alapítója lelkesen kezdett tanulmányozni.

2015-ben már biztosnak érezte a tudását, hogy elkezdjen magyar gabona whiskyt készíteni. Példaképeknek az amerikai készítőket tekintette, és az ő nyomdokukban haladva kezdett el magyar whiskyt készíteni. A lepárló Pörbölyön található, mely a legkisebb kereskedelmi főzde Magyarországon, mely csak és kizárólag whiskyt készít. A whiskykhez 9 féle gabonát használnak, és több mint 10 különböző gabonawhiskyt és gabonapárlatot gyártanak. A lepárlót látogatási és vásárlási célzattal is fel lehet már keresni.

Hogyan készülnek a Gemenc whiskyk?

Ahhoz, hogy egy italt whiskynek nevezhessünk bizonyos kritériumoknak kell megfelelnie. A whisky egy gabonából készülő égetett szesz, melyet legalább 3 évig fahordókban érlelnek. A szabályok egy része hagyományokhoz, másik része jogszabályokhoz kötődik. A hagyományok tisztelete a Gemenc whisky készítőinek is fontos. A Gemenci whisky alapanyaga a kezdetek óta kukorica, rozs és árpa, de tritikálé is található az alapanyagok között. Az árpából malátát is készítenek, ez is alapanyagául szolgál a whiskyknek.

A keverékek ezután új, 55 és 110 literes hordókba kerülnek, de vannak lepárlóban 136 literes hordó is. Ezek a hordók mind új hordók, használt hordót csak a RED whisky esetén használnak az utóérleléshez. A hordók típusukat tekintve zempléni tölgyhordók, a RED whisky utóérleléséhez használt hordó kivétel, ezek szekszárdi kadarkás hordók. Az érlelési folyama magas hőmérsékleten történik, 2 illetve 3 évig. Az 50 literes alaphordókban 2 évig érlelődik a 65 %-os gabonapárlat, 3 év után már whisky lesz belőle.

Milyen whiskyket találunk a Gemenc kínálatában?                                                   

A Gemenc márkanév alatt whiskyket és gabonapárlatokat találunk. A Gemenc gabonapárlatok nem hívhatók whiskynek, hiszen mindössze 2 évig érlelődnek, a 3 évig érlelet keverékek már whiskyk, ezekből többfélét is találunk a Gemenc kínálatában. Mivel Szőke Lajos független whiskykészítő, így megteheti, hogy különböző arányú gabonakeverékből készítse a whiskyjeit.

  • Gemenc 0046: ez a Gemenc Distillery Kft. alapwhiskyije, mely 60% kukorica és 40% árpa összetétellel készül, és 3 évig érlelődik tölgyfa hordókban. A magas kukoricatartalomnak köszönhetően a Gemenc 0046 egy kissé édeskés és selymes, az árpa maláta pedig az ital fűszerességét, füvességét adja az italnak.
  • Gemenc 2024: ez a whisky a Budapesti Olimpiára készült, melyben 25% füstölt maláta, 25% árpa és 50% kukorica adja az alapanyagot. Az érlelési idő a Gemenci whiskyktől megszokott módon 3 év, mely zempléni tölgyfahordókban történik. A 2024 íze az édes jegyek mellett fűszeres-füves jellegeket is mutat, köszönhetően az árpának és az árpa malátának.
  • Gemenc 0006-4: a Gemenc másik húzó terméke, mely szintén alapwhiskynek számít. A 60 % kukoricatartalmat 40% tritikálé egészíti ki, ennek köszönhetően pedig egyensúlyban vannak az italban az édes és a fűszeres jegyek. 
  • Gemenc RED: ez az egyetlen olyan Gemenc whisky, mely használt hordóban is érlelődik. Ez a Gemenc valamelyik alapwhiskyjének, a Gemenc 0046-nak vagy a 0006-4-nek az utóérlelt változata. Az utóérlelést szekszárdi vörösboros hordókban történik, melynek köszönhető a RED különleges ízvilága.
  • Gemenc 0306: alapanyaga 1/3 részben rozs, 2/3 részben pedig kukorica. A keverék 3 évig érlelődött tölgyfa hordókba, mielőtt palackba került. Az íze a magasabb kukoricatartalomnak köszönhetően édeskés, a fűszeresességét és egyedi karakterét a rozs adja meg.
  • Gemenc 0001-1: a 0006-4 alapwhiskytől eltérően a kukorica –tritikálé aránya ebben a whiskyben 50-50 %.
  • Gemenc 2108: ennek a whiskynek az alapanyag arányai a legérdekesebbek, ugyanis 18,18% füstölt malátát, 9,09% rozsot és 72,73% kukoricát használnak fel hozzá. A kukoricának köszönhetően az édes ízek dominálnak, de a rozs és a maláta fűszeressége is érződik.

A Gemenc kínálatában lévő gabonapárlatok 2 évig érlelődnek, ezért is nem számítanak whiskynek. A Gemenc két alapwhiskyjének van gabonapárlat változata, amely csak 2 évig érlelődik, illetve a gabonapárlat kínálathoz tartozik a Gemenc Pörbölyi Szálkás, mely limitált kiadás.

Ha meg szeretnénk kóstolni a Gemenc whiskyket…

A Gemenci whiskeyket egyrészt a lepárlóban is megkóstolhatjuk, csak el kell látogatnunk Pörbölyre, ahol vásárolhatunk, de a lepárlót is megtekinthetjük. Bolti forgalomba még nem igazán találkozhatunk ezekekkel az italokkal, viszont az ital webáruházak kínálatát már színesíti, többek között az italkereso.hu oldalon is megvásárolhatjuk. Érdemes felkeresni az oldalt, mert nemcsak egyféle Gemenc whiskyt találunk a kínálatában. A Gemenc whisky ára 10 ezer forint felett kezdődik, de webáruházanként eltérő lehet. Az italkereso.hu oldalon a legjobb árakat találjuk, és készletről meg is rendelhetjük.A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whisky a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek.

Amit a whiskyről tudni érdemes

A whisky a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Whisky fajták körül számos létezik, emellett országonként is eltérő lehet. Aki igazán kedveli a whiskyt, számos fajtát kell kipróbálnia, hogy megtalálja a legjobbat, hiszen az országok sajátosságai mellett a márkák között is komoly eltérések mutatkoznak. Már maga a szó leírása is eltérő, alapvetően whiskynek írják, de például az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey a helyes írásforma, de mi magyarok viszkinek írjuk, és ez is helyes.

Ha pedig a szónak ennyi variációja van, mennyi variációja lehet magának az italnak? Már azt sem könnyű meghatározni, hogy mit nevezhetünk whiskynek, hiszen országonként eltérőek a rá vonatkozó szabályok. Ennek értelmében azt sem egyszerű megállapítani, hogy ki és hol készített először ilyen italt. Az égetett szesz készítés első írásos emlékei Írországban 1405-ben keletkeztek, míg Skóciában 1494-ből valók. Persze ez nem jelenti azt, hogy előtte ne készült volna ilyen ital, csak a feljegyzések keletkeztek az 1400-as években.

Whisky bővebben