Glenfiddich Whisky

(27 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Űrtartalom
Alkoholtartalom

Glenfiddich

Aki szereti a whiskyt, azon belül is a maláta whiskyt, biztos, hogy számára nem lesz ismeretlen a Glenfiddich márka. A Glenfiddich méltán híres single malt skót whisky márka, mely a Speyside-i whiskyrégióból származik.  A márkát jelenleg a William Grant & Sons gyártja a skóciai Dufftown-ban, Moray államban . A Glenfiddich a skót gael nyelven "a szarvas völgyét" jelenti , ami Glenfiddich szarvasos logóján jelenik meg. A márka történte még az 1800-as évek végén kezdődött, 2017-re pedig a Glenfiddich a világ legkelendőbb single malt whiskyjévé vált. De mi lehet a márka sikerének titka, és milyen whiskyket találunk a kínálatában? Az italkereso.hu csapata most bemutatja, hogy miért is érdemes belekortyolni ebbe a világhírű italba.

Glenfiddich: világhírű malátawhisky márka

Mielőtt elmerülünk a whisky ízében és aromájában, és bővebb betekintést nyerünk a kínálatban, először lássuk, honnan indult a Glenfiddich története. A Glenfiddich lepárló 1886-ban épült meg William Grant jóvoltából a skóciai Dufftownban, a Fiddich-folyó partján. A termelés 1887 karácsonyon indult el, és ekkor még csak úgymond, a hazai piacokra gyártottak whiskyt. A Glendfiddich lepárló abban a különleges helyzetben volt, hogy az amerikai szesztilalom idején is növelni tudta a termelését, ez pedig nagyon jó döntésnek bizonyult, ugyanis, amikor az 1960-as években eltörölték Amerikában a szesztilalmat, a megnövekedett keresletet a Glendfiddich ki tudta szolgálni.

Tovább olvasom >>
Összesen 27 db Whisky érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Az 1950-es években ugyanis a Grant család komoly infrastruktúrát épített ki, és rézművesekkel tartották karban a réz lepárlókat. 1956-ban piacra dobták a háromszög alakú palackot, ami mára már meglehetősen ikonikussá vált. Az 1960-70 években, amikor a független lepárlók Skóciában nagyrészt felvásárlásra kerültek, a W. Grant & Sons terjeszkedett, és úgy határozott, hogy önálló prémium márka marad, ezzel pedig létrehozták a modern single malt whisky kategóriát. Az amerikai piacra 1963-ban indult meg a Glenfiddich whisky forgalmazása, de más, külföldi piacok felé is megindult a terjeszkedés.

A Glenfiddich márka jelenleg is William Grant leszármazottainak birtokában van, a család ötödik generációja irányítja most az üzemet, tehát elmondható, hogy a Glenfiddich egy családi vállalkozás.

Hol és hogyan készül a Glenfiddich whiskey?

A Glenfiddich whiskyket a Glenfiddich lepárlóban állítják elő, mely a kezdetek óta Dufftownban, Moray államban van. A Glenfiddich whisky egy single malt skót whisky, vagyis skót malátawhsiky, ami azt jelenti, hogy a whiskyt árpamaláta cefréből készítik, és egyetlen lepárlóban desztillálják le edényes lepárlási eljárással. A Glenfiddich lepárlóban 31 darab, jellegzetes alakú "hattyúnyakú" réz edény található, melyben a lepárlás történik. Az érlelésre többféle hordót is tartanak, rumos hordókat a Karib-térségből, bourbon whiskys hordókat Amerikából, és sherry hordókat a spanyolországi Jerez de la Frontera –ból.

Milyen whiskyket találunk a Glenfiddich kínálatában?

A Glenfiddich kínálata meglehetősen széles, számos prémium kategóriás, minőségi whiskyt találhatunk a kínálatában. A Glenfiddich whiskyk mind érlelt whiskyk, az érlelési idő alapján is megkülönböztethetjük őket:

A ritkaságok között persze találhatunk 40 és 50 éves Glenfiddich whiskyt is, de ezek mind limitáltak. A legidősebb Glenfiddich whisky, ami forgalomba került, 64 éves volt, melyet 1937-ben kezdtek érlelni.

Természetesen találhatunk a Glenfiddich kínálatában néhány kísérleti palackozást, számos díszdobozos és különleges kiadást, és olyat is, ami már a kezdetek óta szerepel a márka kínálatában. A következő italok talán a legkeresettebbek manapság a Glenfiddich whiskyk közül.

  • Glenfiddich The Original: ez az ital mutatja meg számunkra, hogy milyen lehetett az eredeti, 1887-ben készült whisky. Ez az ital képviseli a klasszikus ízeket a Glenfiddich kínálatában. A Glenfiddich The Original Whiskyk leginkább 15 és 18 éves érlelés után kerülnek a palackokba.
  • Glenfiddich Ipa Experiment: ez az ital pont egy kísérleti palackozás eredményeképp született meg. Egy ritka és egyedi single malt whisky lett a végeredménye a kísérletnek, melyet Brian Kinsman keverőmester készített. Az italt szoros együttműködésben készítette a Speyside Craft Bewery sörfőzőmesterével, aki segített kidolgozni a whisky korábbi kézműves IPA hordóban történő érlelését. A végeredmény egy pikáns, citrusos-komlós malátawhisky lett, melynek már illatában is érezni a karamellás, zöld almás jegyeket. Az íze pedig valóban különleges, a sörélesztő jegyei gazdagon átjárják az ízeket, de a malátás jelleg túlsúlyban van. Az ízében sokféle karakter felfedezhető, mint a karamell, a vérnarancs, vagy a vanília. A fogyasztását jéggel vagy tisztán javasolják.  
  • Glenfiddich Cask Collection: ez a whisky valóban az ínyencek itala, azoké, akik minőséget és ízeket várnak egy whiskytől. A klasszikus ízek mellett a citrusok aromái érezhetőek a Cask Collection ízvilágában, melyek meglepő módon tökéletes harmóniát alkotnak. Az ital 2015-ben The Spirits Business Master minősítést is kapott. Fogyasztását tisztán vagy esetleg jégre töltve javasolják.

Ha Glenfiddich whiskyt kóstolnánk, akkor keressük az italkereso.hu kínálatában

Az igazi whisky kedvelőknek a Glenfiddich egy olyan márka, amit semmi esetre sem szabad kihagyni, hiszen egy több mint 100 éves múlttal rendelkező prémium márkáról van szó. Természetesen a hazai kínálatban is megtalálhatóak a Glenfiddich italai, méghozzá meglehetősen széles termékpalettával. A Glenfiddich whisky nem tartozik a legolcsóbb whiskyk közé, ez persze érthető is, hiszen prémium minőséget és több mint 100 év tapasztalatát találjuk a palackokba. Ha meg szeretnénk kóstolni a Glenfiddich valamelyik méltán híressé vált whiskyjét, akkor érdemes az italkereso.hu oldalon keresni, hiszen itt több mint 100 italbolt kínálatát találhatjuk meg, és készletről, azonnal meg is rendelhetjük a kiválasztott Glenfiddich whiskynket.A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whisky a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek.

Amit a whiskyről tudni érdemes

A whisky a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Whisky fajták körül számos létezik, emellett országonként is eltérő lehet. Aki igazán kedveli a whiskyt, számos fajtát kell kipróbálnia, hogy megtalálja a legjobbat, hiszen az országok sajátosságai mellett a márkák között is komoly eltérések mutatkoznak. Már maga a szó leírása is eltérő, alapvetően whiskynek írják, de például az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey a helyes írásforma, de mi magyarok viszkinek írjuk, és ez is helyes.

Ha pedig a szónak ennyi variációja van, mennyi variációja lehet magának az italnak? Már azt sem könnyű meghatározni, hogy mit nevezhetünk whiskynek, hiszen országonként eltérőek a rá vonatkozó szabályok. Ennek értelmében azt sem egyszerű megállapítani, hogy ki és hol készített először ilyen italt. Az égetett szesz készítés első írásos emlékei Írországban 1405-ben keletkeztek, míg Skóciában 1494-ből valók. Persze ez nem jelenti azt, hogy előtte ne készült volna ilyen ital, csak a feljegyzések keletkeztek az 1400-as években.

Whisky bővebben