Grant's Whisky

(17 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom

Grant's

Ritka az olyan skót whiskymárka, mely már évtizedek óta egyetlen család tulajdonában van. Az egyik jeles képviselője a családi skót whisky márkáknak a Grant's, mely egy kevert skót whisky. A William Grant & Sons palackozza Skóciában, és jelenleg a Grant család 5. generációja irányítja a céget. William Grant neve ismerős lehet a whiskykedvelőknek, ugyanis a Glenfiddich lepárlót építette fel, és az ő családja gyártja ezt a méltán híres whiskymárkát is. Az tehát nem kérdés, hogy egy olyan családról van szó, akik valóban értenek a whiskykészítéshez. De hogyan vált külön a két márka, és mitől vált annyira különlegessé a William Grant saját márkája, a Grants?

Grant's whiskey történetéről röviden

Ahogyan a Glendfiddich történte is, a Grant’s whisky is William Granttal kezdődött, aki 1886-ban könyvelőként kezdett dolgozni egy szeszfőzdében. 1898-ban az akkori legnagyobb kevert whiskyt készítő cég, a Pattison's csődbe ment, William Grant a piaci rést kihasználva a piacra dobta a Grant's whiskyt. Természetesen ekkor már Grantnak volt némi köze a whiskykhez, hiszen 1887-ben indították el a gyermekivel a Glenfiddich lepárlót a skóciai Dufftownban. Az 1989-ben debütáló márka is hamar híres és keresett lett.

Tovább olvasom >>
Összesen 17 db Whisky érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

1915-ben hozott törvény nagy előrelépést jelentett a Gren’s számára, ugyanis a törvény értelmében csak azt a whiskyt lehetett skót whiskeynek hívni, ami legalább 2 évig került érlelésre. Ennek eredményeként sok lepárló ment tönkre, de Williem Grantnak sok elfekvő öreg whiskyje volt, amivel talpon tudott maradni. William Grant 1923-ban bekövetkezett halálával a cég dédunokája, Charles Gordon felügyelete alá került, de teljes mértékben a család tulajdonában maradt.

Grant's whisky kínálat

  • Grant's: ezt az italt maga William Grant alkotta meg 1898-ban. Ez volt az első Grant's blendelt, vagyis kevert whisky, mellyel létre jött a Grant’s Familiy Reserve. A Grant’s több mint 25 malt és gabona whiskey tökéletes keveréke, mely tiszta, gyümölcsös ízekkel telt, sajátos aromájú skót kevert whiskey. Már illatában is határozottságot sugall, melyben domináns az érett körte zamata, de a nyári gyümölcsök aromái is felfedezhetőek benne. Az ízvilága jellegzetesen maltos, virágos és fűszeres jellegekkel, melyek tökéletes harmóniát alkotnak. A lecsengése közepesen hosszú, tőzeges és füstös jellegek kísérik. Ez az ital 2009-ben IWSC aranyérmes lett. Prémium minőségű koktélok alapanyagának is megfelel, de tisztán, esetleg kevés jégre töltve fogyasztva is remek élményt nyújt.
  • Grant's 25 éves: ez talán a márka legdrágább whiskeyje, az ára elérheti a 100.000 Ft feletti összegeket is, vagyis egy igazán prémium minőségű, különleges whiskyről van szó. A 25 nemcsak a 25 éves érlelést jelenti, hanem azt is, hogy az ital 25 különféle whisky keverékéből készül. Illatában a gyümölcsös és fűszeres jegyek dominálnak, egy finom és izgalmas whisky ígéretét csalva az orrunkba. Megkóstolva sem fogunk csalódni, ugyanis az ízek mindazt nyújtják, amit az illat csak ígér. Puha és olajos érzet a szánkban, borsos-almás ízvilág, melyben a fűszeresség is teret kap. Érezni a narancshéj, az édesgyökér és fahéj enyhén csípős ízvilágát is. Ezt az italt vétek koktélbe keverni, tisztán, esetleg pár csepp vízzel hígítva javasolt fogyasztani.
  • Grant's 18 éves: ez az ital 18 évig kerül érlelésre, és az ára 15-20 ezer forint körül mozog. Ahogyan a többi Grant’s whiskey, az a típus is közel 25 malt és gabona whisky keverékéből tevődik össze.
  • Grant's Triple Woood: ez az ital is a Grant eredeti receptje alapján készül, két keverőmester több mint 25 féle malt és gabona whiskyt használ fel, hogy elérjék a Triple Woood különleges aromáit. Ízvilágában tiszta és gyümölcsös, koktélok alapanyagaként is megállja a helyét, de tisztán fogyasztva is különleges élmény.
  • Grant's Ale Cask: ez az egyetlen Grant whisky típus, mely skót söröshordóba készül, ennek köszönhetően pedig a végeredmény egy krémes, malátás és mézes ízvilágú whiskey, melyben a söröshordó aromái felismerhetően, de nem tolakodóan fedezhetőek fel az Ale Cask ízvilágában. Az íze az erős Edinburgh-i ale hordós érlelés mit nagyon malátás, ugyanakkor ez a karakteres malátás íz nem megy a fűszeres-fás ízek rovására.
  • Grant's Rum Cask: ez az ital kitűnő példája annak, hogy miért érdemes többféle hirdóban is érlelni a whiskyt. A Rum Cask ugyanis háromféle hordóban kerül érlelésre, mire elnyeri a végleges ízét. Először a keverék egy tölgyfahordóban kerül érlelésre, majd olyan hordókba kerül át, melyekben a karibi térségből származó rumot tartottak és érleltek. Ezt követően egy harmadik hordófajtába is átkerül a keverék, ahol elnyeri a végleges ízért. A végeredmény lágy és gazdag ízvilág. Már illatában is gazdagon malátás, megfűszerezve jellegzetes trópusi gyümölcsök zamatával. Az íze nagyon összetett, érezni a édes trópusi gyümölcsök frissességét, de a tölgyes karaktereket is. A lecsengése hosszú és karakteres.
  • Grant's Elementary: az Elementary egy skót kevert whiskey család, melynek több képviselője is van a Grant’s termékkínálatában, van 6 és 8 évig érlelt változata is. A Grant's Elementary termékcsalád eredetileg a vámmentes üzletek számára készült, és nem tervezték bolti forgalomba hozni. A termékcsalád azonban meglehetősen népszerű lett, így ma már bolti forgalomban is megtalálhatjuk. Ide tartozik a Grant's Elementary Oxygen 8 Years és a Grants 6 Years Elementary Carbon Whisky is.

Grant's whiskeyt kóstolnánk, akkor italkereso.hu

Az italkereso.hu több mint 100 italbolt kínálatát egyesíti magában, és whiskyk tekintetében is széles termékpalettával rendelkezik. Ennek értelmében a Grant's whiskyket is megtalálhatjuk a kínálatában. A Grant’s középkategóriás márka, de prémium kategóriás whiskyket is találhatunk a termékpalettáján, mint a Grant's 25 éves vagy a Grant's 18 éves whsikyk. A Grants whiskey ára széles skálán mozog, a középkategóriás fajták pár ezer forintba, de a prémium típusok akár 100 ezer forintba is kerülhetnek. Ha meg szeretnénk kóstolni a Grants whiskyket, akkor az italkereso.hu oldalán többféle kivitelben, akár díszdobozos kiadásban, a legjobb áron rendelhetjük meg.A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whisky a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek.

Amit a whiskyről tudni érdemes

A whisky a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Whisky fajták körül számos létezik, emellett országonként is eltérő lehet. Aki igazán kedveli a whiskyt, számos fajtát kell kipróbálnia, hogy megtalálja a legjobbat, hiszen az országok sajátosságai mellett a márkák között is komoly eltérések mutatkoznak. Már maga a szó leírása is eltérő, alapvetően whiskynek írják, de például az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey a helyes írásforma, de mi magyarok viszkinek írjuk, és ez is helyes.

Ha pedig a szónak ennyi variációja van, mennyi variációja lehet magának az italnak? Már azt sem könnyű meghatározni, hogy mit nevezhetünk whiskynek, hiszen országonként eltérőek a rá vonatkozó szabályok. Ennek értelmében azt sem egyszerű megállapítani, hogy ki és hol készített először ilyen italt. Az égetett szesz készítés első írásos emlékei Írországban 1405-ben keletkeztek, míg Skóciában 1494-ből valók. Persze ez nem jelenti azt, hogy előtte ne készült volna ilyen ital, csak a feljegyzések keletkeztek az 1400-as években.

Whisky bővebben