Jack Daniel’s Whisky

(63 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom

Jack Daniel’s

Jack Daniels neve megkerülhetetlen ha whiskey-kről van szó, ahogyan a róla elnevezett whiskey is. A márka nevét viselő italok népszerűsége töretlen, ami természetesen a karakteres ízvilágnak köszönhető. Az ital története, és persze a névadó életútja is meglehetősen fordulatos volt, emellett az italt is számos érdekesség övezi. Ha valahol azt halljuk, hogy Jack Daniels, automatikusan a whiskey jut az eszünkbe, még akkor is, ha alapvetően nem vagyunk nagy kedvelője az italnak. Aki viszont kedveli a whiskyt, azok számára ez a márka megkerülhetetlen. 

A Jack Daniel's múltja és jelene

Ez a márka már valóságos ikonnak számít, hiszen a Jack Daniel párlatai legendásak és még a mai napig is különlegesek. Ez persze egyáltalán nem véletlen, hiszen ez a titokzatos úrember hihetetlen dolgot álmodott, és valósította meg. Érdekességek és legendák egész sora lengi be a márkát, és számos híresség neve is összekapcsolódott már a Jack Daniels whiskeyvel. Például Frank Sinatra neve is, aki annyira kedvelte életében ezt az italt, hogy a halálakor a családtagok számos apróság mellett egy üveg Jack Daniels whiskeyt is a koporsójába tettek. De az is érdekes, hogy Jack Daniel lepárlója még ma is létezik, és üzemel, viszont a whiskeyket nem tudjuk megkóstolni, ha a lepárlóba látogatunk. 

Tovább olvasom >>
Összesen 63 db Whisky érhető el, 2 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Honnan és kitől indult a Jack Daniel’s whiskey története?

A Jack Daniels márka természetesen magával Jasper Newton Daniel, vagyis Jack Daniellel kezdődött. Számos mítosz és legenda lengi körbe, kezdve a születése idejével, amit senki sem tud biztosan megmondani, hogy mikor is történt. Egyrészt nincs róla feljegyzett adat, másrészt sokan úgy tartják, hogy az úriember szándékosan tartotta titokban az életkorát, hogy idős korában is fiatalabb hölgyeknek csaphassa a szelet. Akár így volt, akár nem, annyi bizonyos, hogy már 6-8 éves korában a saját lábára állt, és egy a helyi evangélikus lelkész vette a szárnyai alá, akitől a whiskey készítés fortélyait tanulta.

A legenda szerint lynchburg-i lepárlót 13 éves korában vásárolta meg, de mivel nem ismerni a valódi születési idejét, így ezt nehéz megmondani, hogy valóban így volt-e. Ami bizonyos, hogy a lepárló 1866-ban lett alapítva, a Jack Daniels whiskeyket már több 150 éve minimális módosításokkal, de ugyanúgy készítik. Tehát ha valaki meg szeretné kóstolni a Jack Daniels whiskey ikonikus 7-es számmal ellátott típusát, akkor ugyanazt az ízt fogja érezni, amit annak idején Jack Daniel megálmodott. Ez a titokzatos úriember 1911-ben hunyt el vérmérgezésben, és mivel nem született gyermeke, így a lepárlót az unokaöccse, Lem Motlow vitte tovább.

Jack Daniels Tennessee whiskey mit jelent?

A Jack Daniels egy Tennessee whiskyek márka. És bár a Jack Daniel’s whiskeyk megfelelnek a straight bourbon whisky szabályozásának, tehát akár bourbon whiskynek is lehetne őket nevezni, a márka tulajdonosai már a kezdetektől fogva kerülték ezt a megnevezést, és mindig hangsúlyozták, hogy a Tennessee whisky a bourböntől eltérő whiskyfajta. Ennek az az oka, hogy a Tennessee whiskeyk juharfaszenes szűrésen mennek keresztül, aminek köszönhetően eltérő ízviláguk van, mint a straight bourbon whiskyknek.

A Tennessee whisky fogalma csak jóval Jack Daniel halála után, 1940-ben jött létre. Az akkori cégtulajdonosok ragaszkodtak hozzá, hogy ez az ital egy egyedi whiskyfajta. Az amerikai whiskyfajtákat 1938-ban szövetségi törvényben rögzítették, melynek értelmében a Jack Daniel’s-t Tennessee straight bourbon whiskykén kellett volna forgalmazni, ám a gyártó végül megnyerte a tárgyalásokat, és 1941-ben elfogadták, hogy a Jack Daniels straight bourbon whiskytől eltérő whiskey fajta.

Milyen Jack Daniels whiskey termékek vannak?

A lepárló szerint a Jack Daniles whiskeyk különböző változatai ugyanabból a párlatból készülnek, a különbség az eltérő szűrési eljárás vagy érlelési időben keresendő.

  • Jack Daniel’s Old No.7 fekete címkével, 40% – az eredeti változat.
  • Jack Daniel’s No. 7 zöld címkével, 40% – az Old No.7-nél könnyedebb ízű whiskey, jellemzően a raktár alsóbb szintjein tartott hordókban érlelik, és innen kerül palackozásra.
  • Jack Daniel’s Gentleman Jack (40%) – érlelés után egy második juharfaszenes szűrésen megy át, így kerül palackozásra
  • Jack Daniel’s Single Barrel: ennek a fajtának három változata van. Az egyik a Select, ami 45% vagy 47% alkoholtartalommal bír, a másik a Barrel Strength, melynek 64,5% az alkoholtartalma, és amelyet már érlelés után nem hígítanak, a harmadik pedig a Single Barrel 100 Proof 50%-os alkoholtartalommal.

Természetesen a Jack Daniels termékpalettája ennél jóval szélesebb, tartalmaz likőröket is, mint a Jack Dainels Honey, vagyis Jack Dainels Mézes, a Jack Daniels Apple, vagy a Jack Daniels Fire.

Hazánkban leginkább a következő Jack Daniels italokat kapni:

  • Jack Daniels Single barrell
  • Jack Dainel's Gentleman Jack
  • Jack Dainels Honey, vagyis Jack Dainels Mézes
  • Jack Daniels Apple hívják még almás jack daniels ként is mint almalikőr. A legújabb Jack termék ami 2021-ben jelent meg a hazai piacon. 
  • Jack Daniels Fire igazi fahéjas Jack Daniels ízvilág

Hogyan fogyasszuk a Jack Daniels whiskeyket?

Bár híres az a magyar sláger, hogy jég dupla whiskeyvel, a Jack Daniles fogyasztásához nem javasolják a jeget, de még a kőkockás hűtést sem. Ezt az itat tisztán célszerű fogyasztani, étkezés előtt vagy után, vagyis aperitifként és digestifként. Aki pedig nagy rajongója a Jack Daniels whiskeyknek, akár el is látogathat Tennessee-be, hogy saját szemével láthassa a gyárat. Kóstolni viszont nem fog tudni, ugyanis Tennessee-ben alkoholfogyasztási tilalom van érvénybe, gyártani lehet, de legálisan fogyasztani nem.

Hol tudjuk Magyarországon beszerezni?

A Jack Daniels whiskeyk számos helyen kaphatók hazánkban is, és a kiszerelés is meglehetősen változatos. Az árak a fajták függvényében változóak, a likőrök olcsóbbnak mondhatóak, egy 0,7 l-es kiszerelésű Jack Dainels Honey már 7-9 ezer forint közötti áron beszerezhető, de a whiskeyk ára 14-15 ezer forint körül indul. A Jack Daniels Apple vagy más néven almás Jack Daniels is ismerős lehet, ami egy új íz és nagyon népszerű, ha teheted ne hagyd ki és kóstold meg. A Jack Daniles whiskeyk ajándékcsomag és díszdobozos kivitelben is beszerezhetőek, melyek pohár, póló, de akár Jack Daniles whiskeyvel töltött csoki is lehet. Ma már a hipermarketek polcain is találkozhatunk Jack Daniels whiskeykkel, de a különlegesebb fajtákat inkább az italwebshopok kínáltában fogjuk megtalálni. Jack Daniels ár szerint közép kategóriás whiskey. 

Egy ajándékot keresel férfiaknak akkor Jack Daniels díszdoboz ideális választás minden alkalomra.A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whisky a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek.

Amit a whiskyről tudni érdemes

A whisky a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Whisky fajták körül számos létezik, emellett országonként is eltérő lehet. Aki igazán kedveli a whiskyt, számos fajtát kell kipróbálnia, hogy megtalálja a legjobbat, hiszen az országok sajátosságai mellett a márkák között is komoly eltérések mutatkoznak. Már maga a szó leírása is eltérő, alapvetően whiskynek írják, de például az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey a helyes írásforma, de mi magyarok viszkinek írjuk, és ez is helyes.

Ha pedig a szónak ennyi variációja van, mennyi variációja lehet magának az italnak? Már azt sem könnyű meghatározni, hogy mit nevezhetünk whiskynek, hiszen országonként eltérőek a rá vonatkozó szabályok. Ennek értelmében azt sem egyszerű megállapítani, hogy ki és hol készített először ilyen italt. Az égetett szesz készítés első írásos emlékei Írországban 1405-ben keletkeztek, míg Skóciában 1494-ből valók. Persze ez nem jelenti azt, hogy előtte ne készült volna ilyen ital, csak a feljegyzések keletkeztek az 1400-as években.

Whisky bővebben