Jameson Whisky

(28 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó

Jameson

Amit a Jameson whiskeyről tudni érdemes. A whiskey méltán tartozik az egyik legnépszerűbb szeszes italok közé a világon. Csak Amerikában 2020-ban több mint harminc új lepárló üzem került átadásra, de számos új üzem alakult Írországban is. Ez nem véletlen, hiszen Írország is hagyományosan whiskey gyártó nemzet, melynek a legismertebb márkája a Jameson.

Tovább olvasom >>
Összesen 28 db Whisky érhető el, 1 oldalon.

Szolgáltatásaink viszonteladóknak

Ital webshop megjelenés

Ital webshop megjelenés

Segítünk az ital termékek online eladásában, a vásárlókat közvetlen a saját webshopjába irányítjuk.

Részletek

Ital nagykereskedés kereső

Ital nagykereskedés kereső

Online ital nagykereskedés kereső, viszonteladóknak és nagykereskedéseknek. Több mint 30 nagyker és 700 kiskereskedés partnerrel. Tudjon meg többet szolgáltatásunkról.

Részletek

Márkatulajdonosoknak

Akciós Ital Nagyker hírlevél

Több mint 30 ital nagykereskedés legnagyobb akciói egy hírlevélbe összegyűjtve kereskedők részére.

Hírlevélre feliratkozás

A Jameson whiskey története

A Jameson az egyik leghíresebb ír whiskey márka, az ír whiskey piac több mint a felét uralják, a világ 75 országában közel 17 millió litert adnak el belőle minden évben. A Jameson története 1770-ben indult Dublinban. A cég alapítója John Jameson volt, aki John Steinn, a dublini whiskeylepárló tulajdonos lányát vette feleségül, és átvette, majd tíz év alatt felvirágoztatta a vállalatot. A cég már ekkor is szállított Amerikába, ám a szesztilalom komolyan visszavetette őket, hiszen az amerikai export lehetetlenné vált. 

És bár a szesztilalom idővel feloldásra került, sem a Jameson, sem a többi ír whiskeylepárló cég nem tudott lépést tartani a kereslettel, mivel nem elegendő jó minőségű, sokáig érlelt nedű a raktárakban. Ezért a legnagyobb ír whiskey gyártók összefogtak, és John Jameson and Son, a John Power and Son és a Cork Distilleries Company megalapították a Irish Distillers Group-ot (IDG), melynek központja a Jameson cég dublini épülete lett a Bow Streeten. Később kinőtték a gyárat, ami napjainkban látogatóközpontként üzemel, a legjobb Jameson whiskey-k a cég midletoni gyárából kerülnek ki. 

Milyen Jameson whiskey fajták léteznek?

A Jameson egy megkerülhetetlen név a whiskey kedvelők között, mely számos fajtával büszkélkedhet. Természetesen a Jameson whiskey vélemények meglehetősen eltérőek, hiszen valahol ízlés kérdése is, kinek melyik ízlik a legjobban, az azonban tény, hogy egytől egyik kiváló minőségűek. Ami minden Jameson whiskey fajtában közös, hogy mindegyik ír kevert whiskey fajta, háromszor kerül lepárolásra, és az érlelés tölgyfahordóban történik. A Jameson Irish Whiskey volt az első, eredeti whiskey-je, azóta azonban számos sikersztorival büszkélkedhet, már ami a fajtákat illeti. 

Az egyik leghíresebb fajta a Jameson whiskey-k között a Jameson Black Barrel. A balck barrel kifejezés jelentése fekete hordó, ez arra utal, hogy ezt a whiskey fajtát kétszer égetett hordóban érlelik. Ennek köszönhető a fajta füstösebb, karakteresebb íze, és a jellegzetes diós-vaníliás aroma is erőteljesebb. 
 
A Jameson Caskmates talán a legkülönlegesebb ízvilágú italok közé tartozik. A Casmates fajták közé tartozik a Jameson Stout Edition és Jameson IPA Edition. Ezek a fajták a hordóknak köszönhetik különleges ízüket. Ugyanis a Jameson cég, miután éveik érlelt whiskey-t a hordóikban, kölcsön adja őket a Franciscan Well Brewery sörgyárnak, mely Írország egyik legnagyobb kézműves sörgyára. A sörgyár természetesen sört érlel a hordókban, majd ezek a hordók visszakerülnek a Jamesonhoz, ahol újra whiskey érlelésre használják őket. Azokban a hordókban, amelyekben világos sört érleltek, a Jameson IPA Edition fajta kerül érlelése (az ír világos sör az irish pale ale, innen az IPA kifejezés), míg a Jameson Stout Edition olyan hordókból kerül ki, melyekben barna sört érleltek. 

A Jameson whiskey napjainkban

A Jameson whiskey népszerűsége napjainkban sem csökkent, sőt, hazánkban is megtalálhatjuk ezeket a különleges nedűket. Ahhoz, hogy ezeket a különleges whiskey-ket élvezhessük, nem feltétlen kell nagyon mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, bár a Jameson whiskey ár az olcsótól a csillagos égig terjedhet. Ugyanakkor vannak fajták, melyeket már tíz-tizenöt ezer forint körüli összegér megkaphatunk.  

Hol kapható Jameson?

Ha a fenti listában nem találod meg akkor az Auchan, Aldi, Lidl, Spar, Tesco és Idrinks még szóba jöhet mint potenciális whiskey forrás Hungary földön. 
 A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whisky a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek.

Amit a whiskyről tudni érdemes

A whisky a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Whisky fajták körül számos létezik, emellett országonként is eltérő lehet. Aki igazán kedveli a whiskyt, számos fajtát kell kipróbálnia, hogy megtalálja a legjobbat, hiszen az országok sajátosságai mellett a márkák között is komoly eltérések mutatkoznak. Már maga a szó leírása is eltérő, alapvetően whiskynek írják, de például az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey a helyes írásforma, de mi magyarok viszkinek írjuk, és ez is helyes.

Ha pedig a szónak ennyi variációja van, mennyi variációja lehet magának az italnak? Már azt sem könnyű meghatározni, hogy mit nevezhetünk whiskynek, hiszen országonként eltérőek a rá vonatkozó szabályok. Ennek értelmében azt sem egyszerű megállapítani, hogy ki és hol készített először ilyen italt. Az égetett szesz készítés első írásos emlékei Írországban 1405-ben keletkeztek, míg Skóciában 1494-ből valók. Persze ez nem jelenti azt, hogy előtte ne készült volna ilyen ital, csak a feljegyzések keletkeztek az 1400-as években.

Whisky bővebben