Whisky

(22 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Díszdobozos

Jameson


Amit a Jameson whiskeyről tudni érdemes. A whiskey méltán tartozik az egyik legnépszerűbb szeszes italok közé a világon. Csak Amerikában 2020-ban több mint harminc új lepárló üzem került átadásra, de számos új üzem alakult Írországban is. Ez nem véletlen, hiszen Írország is hagyományosan whiskey gyártó nemzet, melynek a legismertebb márkája a Jameson.

Összesen 22 db Whisky érhető el, 1 oldalon.
Jameson

A Jameson whiskey története

A Jameson az egyik leghíresebb ír whiskey márka, az ír whiskey piac több mint a felét uralják, a világ 75 országában közel 17 millió litert adnak el belőle minden évben. A Jameson története 1770-ben indult Dublinban. A cég alapítója John Jameson volt, aki John Steinn, a dublini whiskeylepárló tulajdonos lányát vette feleségül, és átvette, majd tíz év alatt felvirágoztatta a vállalatot. A cég már ekkor is szállított Amerikába, ám a szesztilalom komolyan visszavetette őket, hiszen az amerikai export lehetetlenné vált. 

És bár a szesztilalom idővel feloldásra került, sem a Jameson, sem a többi ír whiskeylepárló cég nem tudott lépést tartani a kereslettel, mivel nem elegendő jó minőségű, sokáig érlelt nedű a raktárakban. Ezért a legnagyobb ír whiskey gyártók összefogtak, és John Jameson and Son, a John Power and Son és a Cork Distilleries Company megalapították a Irish Distillers Group-ot (IDG), melynek központja a Jameson cég dublini épülete lett a Bow Streeten. Később kinőtték a gyárat, ami napjainkban látogatóközpontként üzemel, a legjobb Jameson whiskey-k a cég midletoni gyárából kerülnek ki. 

Milyen Jameson whiskey fajták léteznek?

A Jameson egy megkerülhetetlen név a whiskey kedvelők között, mely számos fajtával büszkélkedhet. Természetesen a Jameson whiskey vélemények meglehetősen eltérőek, hiszen valahol ízlés kérdése is, kinek melyik ízlik a legjobban, az azonban tény, hogy egytől egyik kiváló minőségűek. Ami minden Jameson whiskey fajtában közös, hogy mindegyik ír kevert whiskey fajta, háromszor kerül lepárolásra, és az érlelés tölgyfahordóban történik. A Jameson Irish Whiskey volt az első, eredeti whiskey-je, azóta azonban számos sikersztorival büszkélkedhet, már ami a fajtákat illeti. 

Az egyik leghíresebb fajta a Jameson whiskey-k között a Jameson Black Barrel. A balck barrel kifejezés jelentése fekete hordó, ez arra utal, hogy ezt a whiskey fajtát kétszer égetett hordóban érlelik. Ennek köszönhető a fajta füstösebb, karakteresebb íze, és a jellegzetes diós-vaníliás aroma is erőteljesebb. 
 
A Jameson Caskmates talán a legkülönlegesebb ízvilágú italok közé tartozik. A Casmates fajták közé tartozik a Jameson Stout Edition és Jameson IPA Edition. Ezek a fajták a hordóknak köszönhetik különleges ízüket. Ugyanis a Jameson cég, miután éveik érlelt whiskey-t a hordóikban, kölcsön adja őket a Franciscan Well Brewery sörgyárnak, mely Írország egyik legnagyobb kézműves sörgyára. A sörgyár természetesen sört érlel a hordókban, majd ezek a hordók visszakerülnek a Jamesonhoz, ahol újra whiskey érlelésre használják őket. Azokban a hordókban, amelyekben világos sört érleltek, a Jameson IPA Edition fajta kerül érlelése (az ír világos sör az irish pale ale, innen az IPA kifejezés), míg a Jameson Stout Edition olyan hordókból kerül ki, melyekben barna sört érleltek. 

A Jameson whiskey napainkban

A Jameson whiskey népszerűsége napjainkban sem csökkent, sőt, hazánkban is megtalálhatjuk ezeket a különleges nedűket. Ahhoz, hogy ezeket a különleges whiskey-ket élvezhessük, nem feltétlen kell nagyon mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, bár a Jameson whiskey ár az olcsótól a csillagos égig terjedhet. Ugyanakkor vannak fajták, melyeket már tíz-tizenöt ezer forint körüli összegér megkaphatunk.