Monkey Shoulder Whisky

(3 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Űrtartalom
Alkoholtartalom

Monkey Shoulder

Ha valaki igazán szereti a jó Whiskey-t akkor nem kell különösebb alkalom, vagy nagyobb ünnep ahhoz, hogy kedvenc italából kortyoljon párat. Egy hosszú, nehéz nap után ugyanis mi más tudna jól esni nekünk, mint egy pohárral a kedvenc italunkból?
A Monkey Shoulders whiskey egy prémium minőségű, skót eredetű, árpa alapú, fahordóban érlelt ital, melynek egyetlen Whiskey imádó sem fog tudni ellenállni. Az izében, az illatában és a kinézetében is van valami nem mindennapi, és különleges, az emberek pedig általában szeretik a különleges és titokzatos dolgokat.
A Monkey Shoulder népszerűsége azonban nem csak innen ered.

Monkey Shoulder: egy különleges Skót Whiskey

Egy nagy tudású, legendás maláta mester elhatározta egy napon, hogy megalkot egy olyan egyedülálló, és utánozhatatlan italt, mely ízével és textúrájával első számú lesz az egész világon. Így tudott létre jönni a világ legelső Tripla malátája, mely összekombinált Speyside-i lepárlóüzemben előállított Single malt harmonikus keverékeiből látta meg a napvilágot.

Tovább olvasom >>
Összesen 3 db Whisky érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Monkey Shoulder ízvilága és textúrája

Jellegzetes illatát leginkább a frissítő, citrusos zamata adja meg, míg az ízvilágában erősen dominál a vanília és a méz édeskés, lágy íze. A fűszeres, szárított gyümölcshéjak pedig méginkább fokozzák a whisky mámorító ízét és különlegességét egyaránt.
Azok az emberek, akik már kóstolták a Monkey Shoulders whisky, azt állítják, hogy egy igazán krémes, lágy textúrára kell felkészülnünk, illetve igen hosszú lecsengésre, melyben visszaköszön a sima, telt zamatú narancsos, szegfűszeges utóíz is, mely sok ember kedvencének számít.

A Monkey Shoulder whiskey a világ legelső úgynevezett „Triple Malt” Wiskey-je, amely valójában három kiváló minőséggel, és ízvilággal rendelkező Speyside-i single malt whisky kiváló ötvözeteként csábította el a whisky kedvelők nagy részét. Így bátran állítható, hogy minden egyes cseppje minőségi, értékes árpa maláta Whiskey, melyet kár lenne elhalasztanunk.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklete: 18-20 Celsiusfok, behűtve, egy kevés jéggel megbolondítva az igazi!

A Monkey Shoulder Smokey Monkey -nak is ismert, különösen finom, lágy, igen gazdag ízvilággal rendelkező ital, melyet az előállítása során a lepárlást, és az érlelést követően a skóciai Dufftown városában kezdték el palackozni, a cél pedig az volt, hogy egyre több és több bárba eljusson világszerte.

A Monkey Should mit jelent és honnan ered?

A Monkey a skót felföldi eredetű blended malt, melyet összesen három speyside-i lepárló single malt keverékéből tudtak megalkotni olyanná, amilyen napjainkban. Jelenleg az ital a William Grant&Sons egyik legnépszerűbb termékének nevezhető.

Az ínycsiklandozó nedű az igen különleges nevét a régebbi whiskey gyártók egyik gyakori betegségéről kapta. Akkoriban ugyanis a malátát a munkások lapátokkal rakodták egy féloldalas pozíciót felvéve, ez pedig egy igen kemény fizikai munkának számított. A rengeteg görnyedés következtében pedig az évek múlásával a whiskey gyártók válla teljes mértékben elváltozott, tartásuk eltorzult. Az emberek keze csak céltalanul lógott maguk mellett.  Elkezdték ezt a betegséget „majom váll” -nak nevezni, és innen kapta ez az ital is a nevét. Ez az egész napos, kemény fizikai munka nagyon megviselte az ott dolgozókat, az ő tiszteletükre lett elnevezve Monkey whisky prémium minőségű skót ital. A nedű különlegessége továbbá az is, hogy minden egyes whiskey-s palackon fel van tüntetve az, hogy pontosan melyik hordóból származik az ital. Ezt a kimagaslóan jó minőségű Whiskey-t első sorban kellemesen lágy, mézes és édeskés jelzőkkel lehet illetni, ám a narancsos, citrusos jegyei is kellőképpen dominálnak a kortyolgatása közben.

Három különleges italból alkották meg végül, a pontos receptje azonban érthető okokból szigorúan titkos. Ami viszont biztos, hogy a három alkotóeleme a Balvenie, a Glenfiddich illetve a Kininvie. 2005-ben az ital elindult a világkörüli útjára, 2012-ben képes volt még az Egyesült Államok piacára is betörni, napjainkban pedig a Monkey Shoulder az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb skót whiskey-nek számít még a legmagasabb minőségű bárokban is.

Ha megtekintjük a prémium minőségű alkoholos italokat, láthatjuk, hogy nem ezek a legolcsóbb, legalacsonyabb áron megvásárolható italok. De ez nem is feltétlen baj!  A Monkey Shoulder ára körülbelül 10-13 000 Forint között mozog, ezért pedig 0,7 Literes kiszerelésben kapjuk meg a mintegy 40%-os alkoholtartalommal bíró finomságot.

Ezeket az italokat/koktélokat tudjuk kikeverni a Monkey Sholder segítségével

A nagyobb bárokban lehetőségünk van nem csak önmagában, hanem izgalmas koktélként keverve is megkóstolni a Monkey Shoulder-t, de ha igazán bátrak vagyunk, természetesen ezeket a különleges italok akár otthon is el tudjuk készíteni.

  • A fiatalok egyik legnagyobb kedvence amikor a Monkey Shoulder whisky-t egy kis gyömbérrel bolondítjuk meg. Ehhez 50 ml Whisky-re, illetve 120 ml száraz gyömbér sörre lesz szükségünk. Az óvatos elkeverés után töltsük egy jéggel töltött hosszú pohárba az italunkat, majd a pohár szélét kedvünk szerint díszítsük fel egy szelet narancskarikával.
  • Az ital karakteres, erős ízének lágyítására a klasszikus szódavíz is jól jöhet, ehhez pedig a 30 ml Monkey Shouldert egy jéggel megtöltött pohárba kell csak töltenünk. Öntsük fel az italt ezután 45 ml szódavízzel, majd díszítsük stílusosan egy narancskarikával a poharunk szélét.
  • Ha pedig teljes felfrissülésre és felébredésre vágyunk akkor bátran próbáljuk ki az Espresso Martini whisky kombinációját, melyhez 40 ml Monkey Shoulder whisky-re, 30 ml jó minőségű erős eszpresszó kávéra, illetve 15 ml cukorszirupra lesz szükségünk.
    Adjuk hozzá az eszpresszóhoz a Monkey Shouldert és a cukorszirupot, ezután pedig keverjük össze a különleges ízeket alaposan.
    Ha sikerült jó habosra elkevernünk az italt, akkor szűrjük át egy martinipohárba, majd díszíthetjük kedvünk szerint néhány szem kávéval.


A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whisky a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek.

Amit a whiskyről tudni érdemes

A whisky a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Whisky fajták körül számos létezik, emellett országonként is eltérő lehet. Aki igazán kedveli a whiskyt, számos fajtát kell kipróbálnia, hogy megtalálja a legjobbat, hiszen az országok sajátosságai mellett a márkák között is komoly eltérések mutatkoznak. Már maga a szó leírása is eltérő, alapvetően whiskynek írják, de például az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey a helyes írásforma, de mi magyarok viszkinek írjuk, és ez is helyes.

Ha pedig a szónak ennyi variációja van, mennyi variációja lehet magának az italnak? Már azt sem könnyű meghatározni, hogy mit nevezhetünk whiskynek, hiszen országonként eltérőek a rá vonatkozó szabályok. Ennek értelmében azt sem egyszerű megállapítani, hogy ki és hol készített először ilyen italt. Az égetett szesz készítés első írásos emlékei Írországban 1405-ben keletkeztek, míg Skóciában 1494-ből valók. Persze ez nem jelenti azt, hogy előtte ne készült volna ilyen ital, csak a feljegyzések keletkeztek az 1400-as években.

Whisky bővebben