Tullamore Dew Whisky

(0 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Űrtartalom
Alkoholtartalom
Érlelés éve
Kiegészítő

Tullamore Dew

Háromszoros desztillációval készül egy ír kisvárosban, Tullamore-ban. Kultúrák, ötletek, gondolatok találkozása – ez a Tullamore Dew, a világ egyik legnépszerűbb ír whiskey-je.

Tullamore Dew: szenvedéllyel Írországból

Hitvallásuk, hogy a világot keveredésre ösztönözzék, hisz amikor keveredünk, akár más emberek gondolkodásával, eszméivel, kultúrájával, akkor gazdagabbak leszünk. Ezzel a sokféleséggel pedig a világ bölcsebb és nyitottabb hellyé válik. És hogy mindez hogy jön a whisky-hez? Úgy, hogy a Tullamore Dew is három különböző whiskey keveréke. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg, mi lakozik a név és a minőség mögött. Hisz egy whiskey-t csak úgy érthetünk meg, ha ismerjük múltját, jelenét, az ízben, illatban rejlő történelmet. Ha ismerjük az ital múltját, jobban magunkévá tudjuk tenni.

Tovább olvasom >>
A szűrésnek megfelelő termékek nem érhetőek el. TIPP: kevesebb szűrést állíts be
Összesen 0 db Whisky érhető el, 0 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Tullamore D.E.W., a múlt tisztelete

Egészen 1829-ig kell visszamennünk a történelemben ahhoz, hogy a Tullamore nyomába eredjünk. A helyszín pedig Írország, Offaly megye, és egy tizennégyezres város, Tullamore. A város eredeti neve Tulach Móhr, ami ősi ír nyelven azt jelenti: nagy domb. Innen, a megye negyedik legnagyobb városából indult világhódító útjára a Tullamore whiskey. Ez az út azonban nem volt mindig egyenes, a háborúk, gazdasági nehézségek mind mind alakítottak sorsán. A kanyargós út azonban pár éve oda tért vissza, ahonnan elindult, Tullamore városába. De hogy mi mindent történt előtte?

1829-ben egy Michael Molloy nevű férfi alapított egy szeszfőzdét. Itt kezdett el dolgozni istállófiúként tizenöt évesen Daniel Edmund Williams, aki tíz évvel később, 25 évesen a főzde vezetője lett. Michael Molloy halála után a főzde unokaöccsére, Bernard Daly-re szállt, aki Williamst nevezte ki vezetőjévé. A fiatal vezető irányítása alatt a Tullamore Dew hatalmas fejlődést, virágzást élt meg. A Dew a vezető, Daniel Edmund Williams monogramjából alakult ki, helyesen ma is így írják: D. E. W., a hétköznapokban azonban a Tullamore Dew név terjedt el.

Az eredeti lepárlóüzem aztán 1954-ben bezárt, hosszú út vezetett idáig is, és nem volt egyedülálló a Tullamore abban, hogy be kellett zárni a főzdét. A szesztilalom, az angol-ír kereskedelmi háború és az Ír Szabadállam által bevezetett magas adók miatt sorra zártak be a szeszfőzdék. A készletek elfogytak, a márkát pedig az 1960-as években eladták a John Powers&Son-nak, majd a hetevnes években három nagy ír lepárló egyesülését követően a Cork megyei Midleton lepárlóüzemébe helyezték át. A  William Grant&Sons 2010-ben vásárolta meg a márkát, akik új lepárlóüzemet létesítettek Tullamore külvárosában, 2014-ben, így a gyártás egy része visszakerült az „őshazába”. A hagyományok előtti tisztelet jeléül pedig az eredeti gyár egyik vámáruraktárában egy bemutató központot is létesítettek, ahol hosszabb-rövidebb vezetett túrákra lehet jelentkezni. Így megőrizték a múltat és befektettek a jövőbe is.

Tullamore Dew ára és kereslete

A Tullamore Dew a második legnagyobb forgalmú ír whiskey a világon, 2020-tól évi több mint másfél millió láda eladással. Népszerűsége töretlen, köszönhető ez a minőségnek, az íznek és nem utolsó sorban annak a szellemiségnek, amit a Tullamore képvisel. Többféle íz, érlelés, életkor és kiszerelés érhető el a piacon, aki jó áron szeretne hozzájutni kedvenc Tullamore whiskey-jéhez, az italkereso.hu-n érdemes szétnézni. Hisz itt jó áron kap jó minőséget.

És hogy milyenek a Tullamore Dew whiskey-k? Bársonyos ízük, citrusos világuk mindenkit elvarázsol, megjelennek benne a malátás jegyek, enyhén fűszeres, vaníliás ízek is fellelhetők benne. Édeskés illatát a tejkaramellás aromák erősítik. Könnyed, mégis testes, friss és mégis tartalmas. Lecsengése hosszú, mézes-karamellás. Egyszerű és mégis összetett. Ez a sokféleség teszi különlegessé a Tullamore whiskey-t, amit magában vagy kevés jégre töltve ajánlanak fogyasztani, de prémium koktélokba keverve is ideális. Több nemzetközi elismerés is begyűjtött már az évtizedek során, neve egyet jelent a minőséggel.

Tullamore Dew whiskey. Vagy whisky?

Hogy írjuk helyesen? Whisky vagy whiskey? Ez vajon csak helyesírási kérdés lenne? Valójában nem, a válasz pedig itt is a múltban rejlik. 1878-ban az Igazság a whisky-ről című könyvben utalnak arra, hogy a whiskey e-betűje azért került a szóba, hogy így különböztessék meg az ír és a skót nedűt. A skótok ugyanis olykor írként forgalmazták whisky-jüket, azért, mert ekkoriban az ír whiskey-t a skóttal szemben minőségibbnek tekintették, ez volt a prémium termék.

Tullamore whiskey, generációk kedvence

Kólával? Koktélba? Vajon ez szentségtörés? Attól függ. Az egyik tábor szerint a finom ital még finomabb lesz egy koktélban, és a kóla sem rontja el, sőt. Ebben nincs egyetértés, de nem is kell, hogy az legyen, emlékeznek a Tullamore hitvallására? Igen, a sokszínűség. A kultúrák találkozása. Itt is ugyanúgy jelen van, mint ahogy a whiskey ízvilágában.

Abban is megoszlanak a vélemények, hogy az italba kell-e jég, illetve ha kell, akkor mennyi is pontosan ahhoz, hogy az ízek, a harmónia tökéletes legyen. Vagy igyuk-e vízzel a whiskey-t, vagy csak magában. Ha így teszünk, akkor milyen hőmérsékleten? Nos, ezekre a kérdésekre nincs egyetemes válasz, mindenki a saját belátása, ízlése szerint cselekedjen. Persze vannak általános tanácsok, melyeket érdemes betartani. Így a whiskey fogyasztását szobahőmérsékleten ajánlják, ekkor jönnek elő a legjobban az ízek, a harmónia, az illatok, ekkor a leghosszabb a lecsengés. A whiskey nem egy „gyors” ital, amit csak lenyelünk és máris isszuk a következőt. Meg kell adni a módját, hisz hangulata van. Sokan töltik jégre az italt, vagy tesznek bele jégkockát, ezek ellen vannak, akik ágálnak, de ugyanúgy, mint a whiskey-kóla létező jelenség, elítélni teljesen felesleges. Egy testesebb, magasabb alkoholtartamú italhoz szokták javasolni néhány csepp szénsavmentes ásványvíz hozzáadását. Hisz a cél nem a berúgás, hanem az ízek élvezete. Ezt pedig a Tullamore Dew minősége garantálja már 1829 óta. Nem véletlen, hogy a második legnépszerűbb ír whiskey.



A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whisky a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek.

Amit a whiskyről tudni érdemes

A whisky a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Whisky fajták körül számos létezik, emellett országonként is eltérő lehet. Aki igazán kedveli a whiskyt, számos fajtát kell kipróbálnia, hogy megtalálja a legjobbat, hiszen az országok sajátosságai mellett a márkák között is komoly eltérések mutatkoznak. Már maga a szó leírása is eltérő, alapvetően whiskynek írják, de például az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey a helyes írásforma, de mi magyarok viszkinek írjuk, és ez is helyes.

Ha pedig a szónak ennyi variációja van, mennyi variációja lehet magának az italnak? Már azt sem könnyű meghatározni, hogy mit nevezhetünk whiskynek, hiszen országonként eltérőek a rá vonatkozó szabályok. Ennek értelmében azt sem egyszerű megállapítani, hogy ki és hol készített először ilyen italt. Az égetett szesz készítés első írásos emlékei Írországban 1405-ben keletkeztek, míg Skóciában 1494-ből valók. Persze ez nem jelenti azt, hogy előtte ne készült volna ilyen ital, csak a feljegyzések keletkeztek az 1400-as években.

Whisky bővebben