Whisky

(2033 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó

Whisky

A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whisky a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek.

Amit a whiskyről tudni érdemes

A whisky a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Whisky fajták körül számos létezik, emellett országonként is eltérő lehet. Aki igazán kedveli a whiskyt, számos fajtát kell kipróbálnia, hogy megtalálja a legjobbat, hiszen az országok sajátosságai mellett a márkák között is komoly eltérések mutatkoznak. Már maga a szó leírása is eltérő, alapvetően whiskynek írják, de például az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey a helyes írásforma, de mi magyarok viszkinek írjuk, és ez is helyes.

Ha pedig a szónak ennyi variációja van, mennyi variációja lehet magának az italnak? Már azt sem könnyű meghatározni, hogy mit nevezhetünk whiskynek, hiszen országonként eltérőek a rá vonatkozó szabályok. Ennek értelmében azt sem egyszerű megállapítani, hogy ki és hol készített először ilyen italt. Az égetett szesz készítés első írásos emlékei Írországban 1405-ben keletkeztek, míg Skóciában 1494-ből valók. Persze ez nem jelenti azt, hogy előtte ne készült volna ilyen ital, csak a feljegyzések keletkeztek az 1400-as években.

Tovább olvasom >>
Összesen 2033 db Whisky érhető el, 41 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Mi is pontosan a whisky?

Bár országonként eltérőek a szabályok és a receptúrák, hogy mi is számít igazából whiskynek, az alapvető fogalom mindegyik esetben ugyanaz. Az eredeti kifejezés az uisce beatha, ami lényegében annyit tesz, “az élet vize”, ugyanis ez a szó szerinti fordítása. Amennyiben a hivatalos verzióra vagyunk kíváncsiak, akkor a wisky egy olyan desztillált alkoholtartalmú ital, amely valamilyen erjesztett gabonából készül. Az érlelése leginkább fahordóban történik, az alkoholtartalma pedig 40% körül mozog.

A whiskey többféle gabonafajtából is készülhet, lehet kukorica, árpa, rozs vagy búza. A szemeket vízzel keverve melegítik, ebből lesz a cefre. A folyamat során a gabona keményítőtartalma cukorrá alakul a bomlási folyamatok során, melyből később alkohol lesz. Országonként eltérő, hogy mely gabona használható fel ahhoz, hogy az italt whiskeynek lehessen nevezni. Ezért is annyira eltérőek a whisky fajták, hiszen már maga az alapanyag is komoly eltéréseket mutathat az egyes fajták és márkák esetében.

Mitől függ a whisky íze?

A whisky íze egyrészt függ attól, hogy milyen gabonából készül, mely ugyebár lehet kukorica, árpa, rozs vagy búza. De ezen túl is számos tényező befolyásolja a whisky ízét, melyek leginkább a készítés folyamataiban keresendők. Egyáltalán nem mindegy, hogy például a desztilláció folyamatát hogyan végzik, ahogyan a lepárlás mennyisége sem mindegy. Attól is sok függ, hogy mennyi ideig érlelik és attól is sok függ, hogy miben. Kerülhet a whisky acélhordóba, és onnan egyenesen a palackba, de érlelődhet több évig is tölgyfahordókba.

A hordón is sok múlik, ugyanis egyre elterjedtebb az a módszer, hogy úgymond használt hordót használnak az érleléshez. Na, nem koszos hordókról beszélnünk, hanem olyanokról, amelyekben előtte sör vagy bor érlelődött, majd ezeket a használt hordókat kapja meg a whiskygyár, és ebbe kerülnek érlelésre a whiskyk. Különleges aromát ad a whiskynek a sörös vagy a boros tölgyfahordóban történő érlelés.

Honnan indult a whisky készítés?

Bár minden whiskykészítőnek más receptje van, és a folyamatok sem teljesen egyformák, azért az alapvető folyamatok ugyanazok. Ám ahhoz, hogy megértsük a whiskykészítés fortélyait, egészen időszámításunk előtt 2000-ig kell visszautaznunk. A desztilláció folyamata ugyanis ekkor kerül felfedezésre az ókori babilóniaiak által, bár ekkor még nem alkoholgyártásra használták, hanem parfümkészítésre. A folyamat persze ismert lett az egész világon, de az alkoholkészítésben először csak a 13. században használták, mely az olaszokhoz köthető.

A 15. század végére Skóciában és Írországban is ismert lett a folyamat, melyet kezdetben gyógyszerkészítésre használtak, a kész termék pedig annyira erős volt, hogy az italként nem lehetett fogyasztani. Ahhoz, hogy valóban whisky lehessen a desztilláláson átesett folyadékból, érlelésre volt szükség.  Alapvető szabály, hogy minél tovább érlelődik az ital, annál ihatóbb, és persze simább, ízesebb lesz. Azt azonban érdemes tudni, hogy az érlelési folyamat akkor ér véget, ha az ital a palackba kerül, tehát, attól, hogy a polcon tartogatjuk, nem lesz finomabb.

A whisky fajtákról

A whiskyket többféle tényező szerint is csoportosíthatjuk. Egyrészt típus szerint, ebben az esetben beszélhetünk single barrel-ről, blend-ről és single malt-ról. A single barrel whisky neve elég beszédes, ugyanis ebben az esetben arról van szó, hogy a whiskey egyetlen hordóban került érlelésre, és nem is keverték más fajtákkal. Ezek értelemszerűen drágábbak, mint a blend whisky típusok, melyek úgy készülnek, hogy egy tovább érlelt fajtát kevernek egy kevésbé érlelt fajtával. Erre az optimális ár-érték arány elérése miatt van szükség. A single malt fajták általában egy lepárlóból származnak, és ugyanabból a gabonafajtából készülnek, nem keverik más típussal.

Másrészt országok szerint is megkülönböztetik őket, ugyanis országonként eltér, hogy mit nevezhetünk whiskynek. Lássuk, melyik ország milyen szabályokhoz köti a whiskykészítést:

Skót whisky, vagyis a scotch

A skótok szabályzása sokkal szigorúbb, mint más országoké, ugyanis ahhoz, hogy skót whiskynek nevezhessünk egy italt, a következő szabályoknak kell megfelelni, melyet a 2009-es évi skót whisky előírás határoz meg:

 • csak és kizárólag olyan lepárlóba készülhet, melynek skóciai a székhelye
 • legalább 40%, de maximum 94,8% alkoholtartalommal bírhat
 • malátás árpából készül
 • az érlelés legalább 3 évig tart, mely skóciai raktárban történik
 • legfeljebb 700 literes tölgyfahordókat történhet az érlelés
 • csak vízet és karamellfestéket tartalmazhat, más hozzáadott anyagot nem

Ír whisky

Az írek legalább annyira híresek a whiskyjükről, mint a skótok. A legnagyobb különbség az Ír whiskey esetében a skótokéhoz képest az, hogy az ír whisky háromszor kerül lepárlásra. Emellett az ír whiskyre is komoly szabályozás vonatkozik.

 • a desztillálás és a lepárlást is Írországban kell végezni
 • az alkoholtartalom nem haladhatja meg a 94,8%-ot
 • élesztővel erjesztett gabona magvakból kell készülnie
 • az érlelés legalább 3 évig tart
 • legfeljebb 700 literes tölgyfahordókat történhet az érlelés

Amerikai whisky

Ha whiskyről van szó, akkor természetesen az Egyesült Államokat is számításba kell venni. Itt válik igazán izgalmassá a dolog, mivel Amerikában többféle kategóriát is megkülönböztetnek, melyekre mind-mind külön szabályok vonatkoznak. Külön szabályok vonatkoznak, arra mit hívhatunk bourbon-nak, moonshite-nek, de a malt, rye és wheat whiskyre is. Meghatározzák az alapanyagot, annak mennyiségét, de sok esetben még az érlelés idejét, és azt is hogy ez a folyamat milyen hordóban történhet.

Hogyan igyuk a whiskyt?

A fiatalok körébe a whisky-kóla kombó az elterjedt módja a wisky fogyasztásnak, ám ezen túllépve is érdemes próbát tenni a whiskyvel. Három módja van a whisky ivásnak, amit érdemes kipróbálni, ha igazán érezni akarjuk ennek az italnak a karakteres páratlan ízét. Az egyik módja, ha tisztán isszuk, vagyis nem kerül más a whiskys pohárba, csak maga az ital. Ez a kóstoláshoz, az ízekkel való ismerkedéshez az egyik legjobb mód.

Az On the rocks azt jelenti, hogy a jég is kerül a pohárban. Erről a módról eléggé megoszlanak a vélemények, a scotch esetében a szakértők egyenesen tiltják is a hígítást. Ugyanakkor, ha egy nyári napon szeretnénk elfogyasztani egy pohár whiskyt, bátran tegyünk hozzá jeget. A harmadik lehetőség, hogy egy csepp vízzel fogyasztjuk. Ez még nem számít hígításnak, viszont felfedi az ízeket, érdemes ezt a módszert is kipróbálni.

Whisky fogyasztás Magyarországon           

Természetesen hazánkban is van lehetőség whiskyt fogyasztani, és nemcsak a vendéglátó helyek teraszán ücsörögve. Számos bolt polcán találhatunk whiskyt, de whisky shop is létezik már Magyarországon. A Whisky net például nemcsak hobbisták, de ínyencek és gyűjtők számára is kínál whiskyket. A whiskey árak meglehetősen széles skálán mozognak, a pár ezer forintos palackoktól akár több százezer forintig is terjedhet egy üveg minőségi whisky ára, de akár 1-3 milliós összegig is rúghat a végösszeg.