Konyak, brandy

(419 találat)
Szűrők elrejtése

Konyak, brandy

A Brandy bor lepárlásával előállított likőr. A Brandy általában 35–60% alkoholt tartalmaz és általában vacsora utáni emésztést segítőként fogyasztják. Néhány Brandy-t fahordóban érlelnek. Másokat karamell színnel színeznek, hogy utánozzák az öregedés hatását, másokat pedig az öregedés és a színezés kombinációjával állítanak elő. A Brandy/borospálinka fajtái az egész borászat világában megtalálhatók. A leghíresebbek közé tartozik a délnyugat-franciaországi konyak és Armagnac.

Amit a konyakról tudni érdemes

A konyak egy olyan ital, ami a hideg téli estéktől a barátokkal töltött meleg nyári napokig minden hangulathoz és időjáráshoz illik. A konyak legalább annyira elegáns, mint izgalmas nedű, amelynek fogyasztása meglehetősen szertartásosnak tűnhet, ám fontos, hiszen csak így tudjuk igazán kiélvezni a kiválasztott márkát és évjáratot. Ha kedvet kapunk kipróbálni a legjobb konyak márkákat, akkor először is érdemes tudni, hogy mi is van a poharunkba, és miért is olyan különleges az aromája. Az is lényeges kérdés a konyak kiválasztásakor, hogy milyen évjáratú.

És persze azt sem árt pontosan tudni, hogy hogyan kell a konyakot fogyasztani, mert bár sokan csak beleöntik egy akármilyen pohárba, és már isszák is, de így nem fogják tudni maradéktalanul kiélvezni a konyak nyújtotta élvezetek. Érdemes tehát tisztában lenni azzal is, hogy milyen pohárban, milyen hőmérsékleten, és hogyan érdemes fogyasztani a konyakot. Lássuk is, hogy mi is a konyak, hogyan készül, mitől lesz minőségi konyak, és hogy milyen módon érdemes elkortyolni belőle egy pohárral.

Tovább olvasom >>
Összesen 419 db Konyak, brandy érhető el, 9 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Egy kis konyak történelem

A konyak valójában egy tölgyfahordóban érlelt borpárlat, érthető tehát, hogy a története a szőlővel és a borkészítéssel kezdődött. A konyak név a franciaországi Cognac község borvidékének nevét őrzi, ahonnan elindult ennek az italnak története. Ezen a vidéken már a kelta időkben is foglalkoztak szőlővel és borkészítéssel. Évszázadokkal később a Cognac régió Angliához került, és csak 1416-ban került vissza francia tulajdonba. A konyak története szorosan összefügg a reformációval és Hollandia tengeri hatalommá válásával.

Az történ ugyanis, hogy a holland hajósok azt tapasztalták, hogy a hosszú hajóúton az ivóvíz megposhad, így elkezdték gabonapálinkával kezelni. A gabonára azonban nagyobb szükség volt a kenyér és a kása készítésénél, így más módot kellett keresni. A holland hajósok a Cognac környékén letelepült hugenttákkal üzleteltek bor ügyben, és elkezdték Amszterdamba szállítani a bort, hogy ott aztán lepárolják. Ám 1 liter párlathoz 8 liter borra volt szükség, így logikusabbnak tűnt a lepárlót vinni Cognac vidékére, ahol jövedelmező üzlet lett a borpárlat szállításból. Persze kezdetben az így készült párlat még nem volt konyak, ám a hosszú hajóút után sokszor a tölgyfahordókba szállított ital sokáig állt a kikötői raktárban, ami aztán a mai konyakhoz hasonló italt eredményezett. 

Minden brandy konyak, de nem minden konyak brandy? Hogy is van ez?

A hétköznapi nyelv sokszor leegyszerűsít a konyakot, is minden borpárlatból készült italt konyaknak hívunk, pedig ez nem fedi a valóságot. Ugyebár a borpárlat egy égetett szesz, ami szőlőmustból készül. Az ilyen alapú italoknak számos elnevezése van származási helyüktől függően. Találkozhatunk brandy, weinbrand, branntwein, vinjak, cognac, armagnac kifejezéssekkel is. Na már most, a barndy a legáltalánosabb kifejezés az ilyen italokra.

Ahhoz azonban, hogy konyaknak hívhassuk az italt, kizárólag Charente megye, hat törvényileg kijelölt régiójából származhat, és az elkészítéséhez használt receptúra is több mint 300 éves.

Így készül a konyak

Kevesen tudják, de a konyak készítésre komoly szabályok vonatkoznak, és nemzetközi érdekvédelem alá esik. A szabályok pontosan megszabják a termő- és előállítási területen túl a felhasználható szőlőfajtákat is. Csak akkor mondható egy italra, hogy konyak ha legalább 90%-a az Ugni Blanc, Folle Blanche vagy Colombard szőlőfajta borából készítik, és a maradék 10%-ban is csupán a Folignan, Jurancon blanc, Meslier St-Francois (Blanc Ramé), Select, Montils, Sémillon szőlők borait használhatják fel.

Ahogyan a borkészítés, úgy a konyak is a szürettel kezdődik szeptember végén-október elején. Az egész folyamat a borkészítéssel indul, amelynek eredményeképpen az első lépésben egy 9 % alkoholtartalmú bor keletkezik. Ezt aztán a seprővel együtt kétszer lepárolják. Az első párlat alkoholtartalma még alig 28- 32 %, ám a második párlat már 70 % alkoholtartalmú. A második párlatot három részre osztják: a fej 70%, a szív 60-70%, a farok pedig 60% alatti alkoholtartalommal bír. Ezután a szív hordókba, a fej és a farok újra lepárlásra kerül. A szabályok értelmében a főzést március 31-ig be kell fejezni, vagyis az érlelési folyamat április 1-től indul. Így készül a Francia konyak.

Korok és jelzések a konyak esetében

Aki gyakran fogyaszt érlelt röviditalokat, az tudja, hogy ilyen esetben sokan számít, hogy az italok mennyi idősek, illetve hogy milyen sokáig érlelték azokat. Ez a konyak fajtáknál sincs másként. A jelzéseket azonban csak az igazi konyak szakértők ismerik, pedig egyáltalán nem bonyolult. A konyak fajták ez alapján kerülnek megkülönböztetésre. A jelzések leginkább a kort jelzik, vagyis, hogy az üvegben talált nedű meddig érlelődött. A BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac) a hozta a minőségi kategóriákat, és a következőképpen különbözteti meg a konyakokat:

 • VS konyak - Very Special (nagyon különleges) - *** három csillag - a legfiatalabb összetevője is legalább két évig hordóban érlelt
 • VSOP konyak- Very Superior Old Pale (nagyon kitűnő régi cognac) - a legfiatalabb összetevője is legalább négy évig hordóban érlelődött, de az átlagos kora ennél sokkal magasabb
 • XO konyak - Extra Old (rendkívül régi) - a legfiatalabb összetevő legalább hat évig érlelt, de az átlag 20 év fölött van, ha 50 éves konyak a kedvenced ez a te konyak fajtád

Melyek a legjobb konyak márkák?

A konyakok számos bolt kínálatában megtalálhatóak, a kisboltoktól a hipermarketeken át a webshopokig számos módon vásárolhatunk konyakot. Akadnak olyan boltok is, ahol igazán minőségi konyak szerezhető be. Ha konyakot választunk, és nem csak az a lényeg, hogy igyunk valamit, hanem igazán érteni akarjuk, hogy mitől is finom egy minőségi konyak, akkor érdemes tisztába lennünk a legjobb konyak márkákkal. A bolti konyakok általában 3-7 év közötti kategóriába esnek, szakboltokban azonban találhatunk több 10 éves palackokat is.

Amikor válaszunk mindenképp figyeljünk arra, hogyha konyakot akarunk inni, az valóban konyak legyen. Számos borpárlatból készült italra mondják, hogy konyak, pedig nem az. A következő márkák azonban a legjobb konyakok sorát erősítik:

 • Courvoisier: híres a gazdag és telt konyakokról.
 • Delamain: a nagy történelmi márkák egyike
 • Henessy: a francia forradalom óta a cognacvilág egy vezető hatalma.
 • Hine: „EarlyLanded, Late Bottled” kategóriába tartozik.
 • Leopold Gourmel
 • Pierre Frapin: a Grande Champagne terület legnagyobb ültetvényről származó konyak kizárólagos forgalmazója
 • Ragna ud Sa bourin: családi márka, mely a Grande Champagne területén működik
 • Rémy Martin: a cognacjait gyümölcsös aromavilág jellemzi
 • A Tesseron

Hogyan kell fogyasztani a konyakot?

A konyak egy nagyon különleges ital, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és hogyan fogyasztjuk. Leginkább étkezés után ajánlják, ekkor nyújtja a legteljesebb élményt. Fogyaszthatjuk tisztán, de jéggel, aperitifként is. Alapvetően jég vagy bármiféle hígítás nélkül a legjobb fogyasztani, de ez attól is függ, hogy milyen évjáratú palackot bontunk meg. A konyakszakértők azt szokták javasolni, hogy ha jéggel szeretnénk inni, esetleg koktél alapanyagaként használnánk fel, akkor fiatalabb évjáratú palackot válasszunk, a VS, a VSOP és az XO jelzésű palackokat, ha tehetjük, tisztán fogyasszuk.

A konyak fogyasztásnál az is sokat számít, milyen konyakos pohár fogadja italunk. Ha hígítás nélkül szeretnénk fogyasztani, akkor célszerű egy tulipán formájú, hosszú nyelű talpas, vagy egy rövid nyelű ballonpoharat választanunk. A fogyasztási hőmérsékletet is érdemes megemlíteni a konyakos pohár mellett. Még mindig tartja magát az a városi legenda, hogy a konyakot fogyasztás előtt melegíteni kell, pedig az ideális hőmérséklet a konyak számára 17-20 Celsius fok között van, már ami a fogyasztását illeti.

Minőségi konyakok Magyarországon

Ha minőségi konyakra vágyunk, azt hazánkban is beszerezhetjük. A boltok polcain leginkább VS és VSOP jelzésű palackokat találjuk, de akadnak XO jelzésű palackok is. Amennyiben igazán minőségi konyakot szeretnénk kóstolni, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ugyanis egy minőségi konyak ára akár több százezer forint is lehet, de akadnak palackok, melyekért milliókat is kellene fizetnünk. Olcsó konyak esetén mérlegeljünk, hogy valóban konyakot veszünk vagy csak egy párlatot.