Diplomatico Rum

(22 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó

Diplomatico

A Diplomatico márka nem véletlen tett szert nemzetközi hírnévre, a története egészen 1959-ig nyúlik vissza. Ma már számos országban kapni, köztük Magyarországon is, és Diplomatico rumból sem egyféle van. A hazai Diplomatico vélemények meglehetősen pozitívak és elismerőek, így érdemes megismerkednünk ezzel a márkával, ha szeretjük a minőségi rumot, és tudni szeretnénk, hogy miért is lett ez a márka ennyire népszerű. De kezdjük az elején, a márka nevével. Bár a történet nem itt kezdődik, de a márka nevét adó személy története régebbre nyúlik vissza.

Diplomatico rum, ami tudni érdemes róla

Ha megkérdeznénk a szeszesital kedvelőket, hogy melyik alkoholt választanák, akkor valószínűen a legtöbben a rumot mondanák. Mi, magyarok szeretjük a romot, ehhez kétség sem férhet. Számos márka kapható is hazánkban, köztük a Diplomatico is, mely egy venezuelai prémium kategóriás rummárka. Ugyan a rum elsősorban a Karib-térségből származik, de a közép- és dél-amerikai térség gazdaságának egyik legfontosabb mozgatórugója is, ez pedig a 17. századig nyúlik vissza. Ennek értelmében pedig, nemcsak a Karib országok kiváltsága a prémium minőségű rumkészítés.

Tovább olvasom >>
Összesen 22 db Rum érhető el, 1 oldalon.

Szolgáltatásaink viszonteladóknak

Ital webshop megjelenés

Ital webshop megjelenés

Segítünk az ital termékek online eladásában, a vásárlókat közvetlen a saját webshopjába irányítjuk.

Részletek

Ital nagykereskedés kereső

Ital nagykereskedés kereső

Online ital nagykereskedés kereső, viszonteladóknak és nagykereskedéseknek. Több mint 30 nagyker és 700 kiskereskedés partnerrel. Tudjon meg többet szolgáltatásunkról.

Részletek

Márkatulajdonosoknak

Akciós Ital Nagyker hírlevél

Több mint 30 ital nagykereskedés legnagyobb akciói egy hírlevélbe összegyűjtve kereskedők részére.

Hírlevélre feliratkozás

A Dipomatico Rum honnan kapta a nevét?

A Diplomatico márka a nevét egy venezuelai "Mantuano"-ról, vagyis egy helyi nemesemberről kapta, akit Don Juancho Nieto Melendeznek hívtak. Egy kalandos szellemű úriember volt, akinek már-már legendás volt a rum iránti szenvedélye, és folyamatosan járta a világot, hogy megtalálja a legfinomabb és legizgalmasabb párlatokat. Ezekből természetesen egy hatalmas gyűjteményt is létrehozott, ezért őt „Ambassador's reserve” néven emlegették. Állítólag a lepárló környékén van a település, ahonnan ez a nevezetes rumkedvelő ember származott, legalább is a legenda úgy tartja.

Mivel az ő személye nagyban befolyásolta a Diplomatico rummárka megalkotóit, és a legendák is arról szóltak, hogy a lepárló környékén élt, így ő személyesen inspirálta a Diplomatico márka létrehozását. A cég annyira tisztelete a munkásságát és az emlékét, hogy még a címkére is felkerült a portréja is felkerült és mind a mai napig rajta is van az üvegeket. De kik is voltak a Diplomatico márka megalkotói, és ki gyártja napjainkban ezt a fantasztikus ízvilágú italt?

Egy kis Diplomatico rum történelem

-avagy hogyan lett a Diplomatico rum Venezuela egyik legnagyobb rumgyártójának tulajdona?

A Diplomatico története 1959-ben kezdődött a Lichterías Unidas S.A (LUSA) lepárlóüzeme létrehozásával. A lepárló fő részvényese a világ egyik legnagyobb bortermelő cége, a Seagram's International volt. Őket hazánkban leginkább a Seagram's gin miatt ismerhettük. 2002-ben azonban a LUSA, vele együtt pedig a Diplomatico márka gazdát cserélt. Bár a Diplomatico rumot ekkor még csak a venezuelai piacokra gyártották, egy venezuelai vállalkozócsoport meglátta benne a lehetőséget, és megvásárolta.

Így került a LUSA és Diplomatico magánkézbe, a cég nevét is megváltoztatták, Destilerías Unidas S. A. (DUSA) lett, mely mai is Venezuela egyik legnagyobb rumgyártója. A Diplomatico rum ezután már nemcsak a Venezuelában volt kapható, hanem meghódította a nemzetközi piacokat is, jelenleg több mint 80 országban forgalmazzák. Leginkább Diplomatico márkanéven találkozhatunk vele, de egyes országokban Botucal néven forgalmazzák.

Hogyan készül a Diplomatico rum?

A Diplomatico rum gyártása során a cég követi a „Ron de Venezuela” DOC-t, vagyis az védett eredetvédelemre vonatkozó szabályokat. A Diplomático rumok nagy hozzáértéssel készülnek, ez nem is lehet másként, hiszen prémium kategóriás rumról van szó. A fő alapanyag a prémium cukornád, amiből a melasz készül és a „miel de cana". A lepárlási módszerek titkosak, azt viszont tudni, hogy többféle lepárlási módszert alkalmaznak, és különböző párlatokat hoznak létre, melyek kombinációjából jönnek létre a Diplomatico márka termékei.

Mivel a rumgyártás fő alapanyaga cukornád, így a lepárló helyét is úgy választották meg, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsák a cukornádtermelésnek. A DUSA lepárlója az Andok hegység lábánál fekszik, közeli a Terepaima Nemzeti Parkhoz, ahonnan a legtisztább vizeket nyerik a rumtermeléshez. A minőségi alapanyagok egy prémium minőségű rumot eredményeznek, mely már több díjat is magáénak tudhatott az évek során.

Milyen Diplomatico rumok léteznek?

- fajták és típusok

A Diplomatico rumokból számos fajta létezik már, melyeket koktélokhoz is felhasználhatunk, de önmagukban fogyasztva is különleges élményt nyújtanak.

  • Diplomatico Reserve Exclusive: ez a típus kizárólag hagyományos post still eljárással készített cukornád párlat, mely 12 évig érlelt rumokat is tartalmaz. Az ízvilága, mély, gazdag, minek köszönhetően 2016-ban a San Francisco World Spirits Competition-on dupla aranyérmest nyert.
  • Diplomatico Mantuano rum: ez a típus is egy kevert rum, minimum két évig érlelet rumokat tartalmaz, de a keverék 8 évig érlelt rumot is tartalmaz. Az érlelés többféle hordóban történik, használnak bourbon, amerikai tölgy és használt single malt hordókat is, melyeknek köszönhető a rum egyedi ízvilága. Az aromák között felfedezhetjük a fás-vaníliás ízek mellett a karamell és a cukornád aromáit is. Fogyaszthatjuk önmagában, de a karakteres ízvilágát tört jégre öntve mutatja meg igazán.
  • Diplomatico Ambassador: ezt a típust a lepárló legjobb érleléseiből állítják összes, melyek közül a legfiatalabb párlat is 12 éves, így éri el a szuper-prémium minőséget.
  • Diplomatico Sginle Vintage: ennek a típusnak az érdekessége, hogy csak egy meghatározott év párlataiból állítják összes.
  • Diplomatico Plants: a Palants egy érlelt fehér rum, 2-6 évig érlelt rumok keverékéből állítják összes. Ennek ellenére a színe mégis áttetsző, mivel palackozás előtt egy szénszűréses szűrési folyamaton megy át, ennek köszönhetően pedig elveszíti az érlelés során szerzett barnás színvilágát. Az ízviágában főleg a karamella dominál, de felfedezhető benne egy enyhe citrusosság is. Fogyaszthatjuk önmagában is, de kevert italokhoz is jó választás.

Diplomatico rum árak és kiszerelések

A Diplomatico rumok hazánban is számos kiszerelésben kaphatóak, a legáltalánosabb azonban a 0,5 és a 0,7 l-es kiszerelés. A Dipomatico rum árak típusonként eltérőek, a Plants és a Mantuano 8-10 ezer forint között mozog, ám az exluzívabb kivitelek, mint a Reserve Exclusive vagy a Sginle Vintage, akár több tízezer forintba is kerülhetnek, a Single Vintage rumok között pedig van több százezer forintos palack is. A Diplomatico rumok közül van, amit már a hipermarketek kínálatában is megtalálhatunk, mint az Auchan a Spar vagy a Tesco. Mivel a termékpaletta meglehetősen széles, érdemes az italkereso.hu oldalon megnézni a lehetőségeket, mert szinte minden típust megtalálhatunk az oldalon árral együtt.A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.

A rum története

A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:

  • fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
  • arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
  • fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
  • fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.
Rum bővebben