Stroh Rum

(7 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom
Űrtartalom
Rum fajta
Kiegészítő

Stroh

A Stroh rumok története meglehetősen érdekes, hiszen a kezdetek kezdetén még nem is igazi rumot takart ez a márka. Mivel eredetileg nem a megszokott rum alapanyagból készítették, így fűszeresebb és gazdagabb aromákat kaphatott, amik mind a mai napig jellemzőek rá, pedig ma már valójában is rumnak nevezhető italról van szó.

Rum egyáltalán a Stroh rum?

A Stroh egy igazi osztrák ital, ízében és illatában is megkülönböztethető a karibi rumoktól, egyedi ízvilága meglehetősen népszerűvé teszi hazájában, de Magyarországon is. De miért is nem tekintették régen rumnak, és mi vezetett odáig, hogy ma már valódi rum lett a Stroh? Lássuk is, honnan indult a márka, és hol tart most ízek és termékek tekintetében.

Tovább olvasom >>
Összesen 7 db Rum érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Mi is az a Stroh rum?

Bár ma már a Stroh márka egy sötét rumot takar, ez nem feltétlen volt mindig így. Mielőtt eredetvédelem alá kertült, nem rum került a palackba, hanem úgynevezett Inländerrum, ami tükörfordításban belföldi rumot jelent, és egy olyan osztrák szeszesitalt tartalmazott, ami hivatalosan is rumnak minősülő szeszesitalból készült, de az ízvilága a rum untázatokéhoz volt hasonlatos. Az Inländerrum valójában rumutánzat, ami nem cukornád melaszból, hanem cukorrépából készítettek, és az illata is inkább volt vaníliás és vajkaramellás.

Egészen 2007-ig Inländerrum került a Stroh palackokba, és az ital története egészen a 18-19. századig visszanyúlik. Az Osztrák–Magyar Monarchiában még rumutánzat volt a Stroh rum, ízében és illatában ugyan nagyon hasonlított a valódi barna rumokra, de mégsem volt az, ugyanis nemcsak a cukorrépa került felhasználásra az elkészítésénél, hanem különböző ízesítő- és színezőanyagok is. Emiatt tehát a Stroh nem is volt tekinthető valódi rumnak. Ennek ellenére Ausztriában és Magyarországon is kedvelt ital lett, és már az Osztrák–Magyar Monarchiában is az volt.

Stroh márka történetéről tudni érdemes

Ma már valódi, cukornád melaszból készülő rum kerül a Stroh palackokba. A márka története egyébként 1832-ben kezdődött Boštijan Strohval, aki megalapította a Stroh likőr és pálinkagyártásba kezdett Klagenfurtban. Halála után az özvegye, Maria Stroh folytatta tovább az üzletet további klagenfurti gyáregységek létrehozásával. Mivel az ausztriai-magyarországi  régió nem rendelkezett tengerrel, így a trópusi régióból származó rumokhoz, és az ezek alapjául szolgáló melaszhoz sem fértek hozzá.

Emiatt kénytelenek voltak valamilyen más alapanyagot keresni a szeszesital gyártáshoz, mégpedig cukorrépát, ezzel pedig egy jellegzetes ízű, új terméket hoztak létre, később, az 1900-as párizsi Exposition Universelle kiállításon aranyérmet nyert. Mivel a rum azóta eredetvédelem alá kertül, így a Stroh rumok is valódi rumok, vagyis cukornád melaszból készülnek, ugyanakkor a márka megtartotta azt a jellegzetes ízvilágot, ami az Inländerrum sajátja volt, így pedig egy egyedi, különlegesen karakteres italt hoztak létre.

Milyen italokat találunk a Stroh kínálatában

A Stroh termékkínálatában két rumot találunk, egy erős, 80%-os rumot, és egy lágyabb ízvilágú 40%-os rumot.

  • Stroh 80: a legerősebb rumok közé tartozik, hiszen 80%-os alkoholtartalmával egy rendkívül erős italról van szó. Az íze meglepően összetett és gazdag, jellemzően mutat sötét rumos karaktereket, de fűszeresség és édesség is érződik benne, akárcsak az illatában. Mivel rendkívül erős ital, csak azoknak javasolják önmagában fogyasztva, akik bírják az erős rumokat.
  • Stroh 40: a Stroh rumok egy kellemesebb, gyengébb, lágyabb változata, melyet önmagában is élvezettel fogyaszthatunk. Illatában a fűszeres, melaszos karakterek mellett érezhető az etiles felhang és a krémes karamella is. Ízében éreződik ugyan a sötét rumokra jellemző aroma, de csokoládés, melaszos ízei mellett a melasz is érződik, de enyhe gyümölcsös jelleget is mutat.

A Stroh márka emellett egy úgynevezett Stroh Jagertee nevezetű italt is forgalmaz, mely szintén 40%-os rum, melyet forró víz vagy tea hozzáadásával fogyasztanak elsősorban. A Jegertee kifejezés csak a kizárólag Ausztriában gyártott, osztrák rumokat tartalmazó italokra kerülhet rá, így biztosak lehetünk benne, hogy a Stroh Jagertee teljes mértékben osztrák gyökerekkel rendelkezik. Jellegzetes ízét csak forró víz hozzáadása után tapasztalhatjuk meg igazán, a helyes hígítási arány az 1:3.

Hogyan fogyasszuk a Stroh rumokat?

A Stroh rumokat többféleképpen is élvezhetjük. A Stroh 80 rum nagyon erős, ezért leginkább koktélokhoz keverve javasolják. Bár elterjedtebb koktélalapanyag önmagában a fehér rum, de az After Dark, a Zombie, a Grenada, a Mexican Coffee, a Pikaki, a Helgoländer Grog vagy a Cuba Libre koktélokhoz sokan inkább a sötét rumokat javasolják, így a Stroh is remek választás lehet ezekhez az italokhoz. Emellett desszertekbe és süteményekbe is előszeretettel használják, de akár forró csokoládé alapjául is szolgálhat.

A Stroh 40 szintén használható long drikekbe, koktélokba, süteményekbe, de teába és forró csokiba is, ugyanakkor önmagába fogyasztva is rendkívüli élményt nyújt. Ha önmagába fogyasztanánk, akkor töltsük jégre, így az ital páratlan karakterei jobban érvényesülnek.

Hol tudjuk beszerezni a Stroh rumokat?

A Stroh rum egy meglehetősen elterjedt rummárka Ausztriában, de Magyarországon is. Ausztriában jellegzetes italnak számít, de mivel az Osztrák-Magyar Monarchia idején alakult, így hazánkban is nagy múltja van a fogyasztásának. Bolti forgalomba is kapható, de ha többféle kiszerelésben szeretnénk hozzájutni, akkor inkább az ital webshopok kínálatát érdemes nézni, mert ott jóval bővebb a kínálat mindkét Stroh rumfajta tekintetében. Az italkereso.hu oldalon például minden fajtájával találkozhatunk a Stroh rumoknak.

Az árak meglehetősen eltérőek, egy üveg Stroh 80 rum ára elég széles skálán mozog, attól függően, honnan vásároljuk meg. Az italkereso.hu például ezért is jó választás, mert a legjobb árakon találhatjuk meg ezeket az italokat. Az erős rum kedvelőknek a Stroh 80 rummal mindenképp érdemes tenni egy próbát, de a Stroh 40 rum ízvilágát sem érdemes elszalasztani.A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.

A rum története

A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:

  • fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
  • arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
  • fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
  • fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.
Rum bővebben