Don Papa Rum

(15 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom
Űrtartalom
Rum fajta

Don Papa

A Don Papa rum még csak 10 éve indult hódító útjára, mégis az elmúlt évek alatt nemzetközi hírnévre tett szert. A Don Papa rumot Bleeding Heart Rum Company gyártja, mely egy Fülöp-szigeteki italgyár, mely csak rumok gyártásával foglalkozik. A Don Papa egy prémium kategóriás rum, ami nemcsak az árán, de az ízvilágán és a jellegzetes üvegein is megmutatkozik. Nem csoda hát, hogy a Don Papa a Fülöp-szigetek első számú rumja, mely hét éves érlelési folyamat után kerül csak palackokba az amerikai tölgyfahordókból.

Don Papa rum egyedisége

A Don Papa rumokat már hazánkban is meg lehet találni, mind a hét fajtája kapható Magyarországon is. Mielőtt azonban elmerülnénk az impozáns üvegek látványában és kinyitnánk egy üveggel a legjobb Don Papa rumból, érdemes egy kicsit utána járni, hogy honnan is származik ez a prémium kategóriás ital, mitől vált ennyire népszerűvé, és hogy miből is készül. Természetesen érdemes a különböző fajtákról is szót ejteni, hiszen mindegyik egyedi és különleges üveget kapott, és a palackban rejlő italokról is elmondható, hogy egyedi karakterrel rendelkeznek.

Tovább olvasom >>
Összesen 15 db Rum érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Don Papa rum történelem, avagy honnan származik?

A Don Papa rum története nem nyúlik vissza, mindössze 2012-ig, amikor is piacra került, először Bacolodban, majd Manilában. Pár év alatt a nemzetközi piacokra is bejutott, de ne szaladjunk ennyire előre. Maradjunk még egy kicsit a múltban, ahol a Rémy Cointreau akkori ügyvezetője, Stephen Carroll megalapította a Don Papa rum márkát. A márka neve Isio papa nevéhez fűződik, aki az 1890-es Fülöp-szigeteki forradalmának vezetője volt. Stephen Carroll egy bacolodi utazása során hallott egy területről, ahol az ország legfinomabb cukornádját termesztik, ezt követően pedig megalapította a gyárát Negrosban, amit a Fülöp-szigetek cukornád fővárosának tartanak.

A Don Papa rum 2012-es debütálását követően hamar meghódította a nemzetközi piacokat, először az Egyesült Királyságot és Spanyolországot, 2017-ben pedig már az Egyesült Amerikai Államokban is kaphatóvá vált.

A Don Papa rum hogyan és miből készül?

Ahogy a rumok általában, a Don Papa rum is cukornádból készül, de természetesen nem import cukornádat használnak hozzá, hanem a Fülöp-szigetek legfinomabb és legjobb cukornádját. A cukornádból cukormelasz készül, amit a negrosi cukorgyárak őrölnek meg. Az őrölt melaszt  "fekete aranynak" is nevezik. Az erjesztett melaszt ezután amerikai tölgyfahordókba kerül, és legalább hét évig érlelik, mielőtt a palackba kerülne. A Don Papa rumnak hét fajtája van, melyek ízvilágát könnyen meg lehet egymástól különböztetni. De melyek ezek a fajták, és mitől olyan különlegesek?

Don Papa rum fajtái

A Don Papa rumoknak hét fajtája van, ezek közül mindegyiket megtalálhatjuk a hazai italkínálatban. Nemcsak az üvegek alapján tudjuk őket megkülönböztetni, bár a megjelenésük is figyelembe méltó. Ugyanakkor a palackban lévő italok is eltérő karakterűek, így a rumok kedvelőinek érdemes mindegyiket kipróbálni.

 • Don Papa rum: a világ egyik legjobb cukornádjából készülő rum, melyet hét évig érlelnek tölgyfahordóban. Az íze édes, melyben leginkább a karamell és a vanília íze érződik. Könnyed és lágy ízvilágú, melyben enyhén érződik a narancsok aromája is. Elsősorban koktélokban szokták használni, de önmagában is fogyaszthatjuk, mert úgy is különleges élményt nyújt.
 • Don Papa 10: egy 10 éven át érlelt, limitált kiadású rum, melyet a világ legjobb cukornádjából készítenek, és égetett tölgyfahordókban érlelnek, melytől nemcsak sötét borostyán színét kapja, hanem mély és gazdag illatát is. Íze karakteres, méltó egy prémium kategóriás rumhoz.  Íze merész, szinte bizsergeti a szánkat kortyolás közben, Érződik benne az aszalt gyümölcsök, a csokoládé, a karamell és a kakaó íze. Fűszeres, enyhén csípős is, ugyanakkor összességében édes és krémes. Fogyasztását tisztén, esetleg egy kevés jéggel javasolják.
 • Don Papa Rare cask: ez a kiadás a Don Papa Rum gyűjtői változata, ízében visszaköszön mindaz, amit a Don Papa rumtól elvárhatunk. A palackok limitált számban kerültek forgalomban, mindegyik számozott, és a rummester aláírásával jelzett.
 • Don Papa Sherry cask: már a neve is arra utal, hogy Sherrys hordókban került érlelésre, ráadásul nem is egy, hanem négy ilyen hordónak köszönheti a páratlan ízvilágát. A Don Papa Sherry cask egy limitált kiadású, páratlan ital, melynek már világos borostyán színe is rabul ejthet minket, hát még az íze. A selymes textúrák mellett az érett gyümölcsök zamatát is megfigyelhetjük, és ahogy ízleljük egyre inkább megmutatkozik a cukornád és a karamell édessége is. Lecsengése hosszú és lágy, ízében harmóniát alkot a gyümölcsök és a sherry érezhető zamata. Kevert italokba is javasolják, de páratlan élményt önmagában nyújt.
 • Don Papa Masskara: már az üvege is egyedülálló, mely a Negros szigetek leghíresebb ünnepét a Masskarat idézi. A palackban rejlő rum is legalább ennyire intenzív és pörgős élmény. Ízében érződik a tölgyfahordós érlelés mézes íze, ugyanakkor a citrusos lendület és frissesség is megfigyelhető ebben az italban. A Masskara kellemesen gyümölcsös és lágy, ugyanakkor édes rumzamatokat tartogat a számunkra. Lecsengése hosszú, zamatos és gazdag.
 • Don Papa Sevillana: ízében a narancs jellegzetes aromái tökéletes összhangot alkotnak a füstös karakterjegyekkel. Lecsengése hosszú és édes. Fogyasztása önmagában javasolt, de koktélba is keverhető.
 • Don Papa Rye cask

A Don Papa rumokat honnan szerezhetjük be ?

A Don Papa rumok prémium kategóriás italok, így bolti forgalomban csak ritkábban találkozhatunk velük. Nemcsak az ár, de az üveg is árulkodik arról, hogy nem mindennapi italról van szó. Ha szeretnénk megkóstolni a Don Papa rumokat, már Magyarországon is megtehetjük, és már mind a hét fajtát megtalálhatjuk. Érdemes leginkább az ital webshopok kínálatában keresni, mint az italkereso.hu, ugyanis nálunk mindegyik Don Papa rum típust megtalálható, és raktárról meg is rendelhető. A Don Papa rumokat mindenképp próbáljuk ki önmagukban is, még akkor is, ha alapvetően koktélalapanyagnak szánjuk őket.A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.

A rum története

A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:

 • fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
 • arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
 • fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
 • fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.
Rum bővebben