Vodka

(529 találat)
Szűrők elrejtése

Vodka

A vodka általában színtelen égetett szesz, melynek gyártásakor a megerjesztett alapanyagból finomszeszt párolnak le, így nagyrészt víz és etanol elegyéből áll. A vodka az égetett szeszekre jellemző más összetevőket pedig csak igen kis mennyiségben tartalmaz. A vodkát hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítik, de bármely cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból készülhet.

Mi is a vodka igaz története? Több ország is állítja, hogy hozzájuk kötődik ennek az égetett szesznek a kitalálása, ami mind a mai napig a legnépszerűbb szeszes italok közé tartozik, és számos koktél alapanyagát is képezi. De vajon mi az igazság? Most kiderül!

Miből és hogyan készül a vodka?

Először is tisztázzuk, mi is az a vodka. Lényegében egy égetett szeszről van szó, melyet hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítenek, de tulajdonképpen akármelyik cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból elkészíthető. A megerjesztett gabonából vagy burgonyából finomszeszt párolnak le, az így elkészült szesz tehát leginkább csak vízből és etalonból áll, más összetevőt pedig csak minimális mennyiségben tartalmaz. A vodkakészítés folyamat az erjesztéssel kezdődik, majd a lepárlással. 

Mind az európai, mind az amerikai vodkákat szűrik a lepárlás után. Ez történhet aktív szénszűrővel, ami a legtöbb ízanyagot kiszűri a vodkából, de a hagyományos vodkatermelő nemzetek inkább minimális szűrést alkalmaznak, hogy a vodka íze egyedibb lehessen. Léteznek ízesített vodkák is, melyeket különböző aromaanyagokkal ízesítenek, és leginkább a likőrökhöz hasonlítanak. Ehhez leginkább gyümölcsöket használnak, de léteznek paprikás vagy egyéb fűszeres vodkák is. Folytassuk a minőségi vodka történetével.

Tovább olvasom >>
Összesen 529 db Vodka érhető el, 11 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Orosz vodka vagy legyel vodka

Az oroszok és a lengyelek is szeretik azt állítani, hogy az ő nevükhöz kötődik a vodka feltalálása. Hogy kinek van igaza, azt nehéz megmondani, ahhoz, hogy tisztázhassuk ezt a kérdést, egészen a 15. századig kell visszamennünk. Bár a vodka, mint konkrét italfajta csak a 19. században jelent meg, ezt a kifejezést már jóval előbb használták az oroszok és a lengyelek egyaránt. A középkorban a vodkát aqua vitae-nek, vagyis élet vizének is nevezték, és elsősorban gyógyításra használták ezt a leginkább burgonyából készült párlatot. 

A vodkát oroszul hlebnoje vinónak is hívták, ami leginkább „kenyérbornak” vagy „gabonapárlatnak” fordítható, de maga a vodka kifejezés az orosz „voda”, vagyis víz szó kicsinyítőképzős alakja, tehát „vizecske”. A lengyelek esetében egy kicsit másról van szó, ők a vodka szót minden desztilláláson átesett fehérszeszre használták. Vagyis, hogy ki találta fel valóban a vodkát, és hogy kihasználta először, a lengyelek vagy az oroszok, szinte megállapíthatatlan. Tény viszont, hogy mindkét nemzet híres a vodkakészítésről, hiszen a legnépszerűbb vodkák az oroszokhoz és a lengyelekhez köthetőek. 

Amit az orosz vodkáról és a Mengyelejev mítoszról tudni érdemes

Még mindig tartja magát az a tévhit, hogy Mengyelejev, a periódusos rendszer megalkotója találta fel a vodkát. Ezt sokan azzal támasztják alá, hogy a doktori disszertációját is az alkohol vizes elegyéről írta, és még a szentpétervári vodkamúzeumban megemlékeznek róla. Olyan mítosz is létezik, mely szerint Mengyelejev kötődik a klasszikus orosz vodka receptje, és ezt sok orosz márka ki is használja marketing célzattal. A valóság azonban az, hogy a 40%-os vodka egy cári rendeletben jelent meg még 1698-ban, jóval Mengyelejev születése előtt, kötelező szabvány pedig 1843-ban lett, ekkor a neves kémikus még csak gyermek volt. 

A mítosz tehát megdőlni látszik, bár létezik egy olyan dokumentum, melyben Mengyelejev a 38 fokos vodka mellett teszi le a voksát. A vodka kitalálása azonban nem az ő nevéhez kötődik, sokkal inkább a 15. századi monostorokhoz. A 19. századra már nagyon menő volt vodkát fogyasztani,és, mivel sok kereskedő hamisította az italt, hogy minél nagyobb haszonra tehessen szert, állami ellenőrzés alá került ez az ital, és szigorú szabványokat vezettek be. Az 1917-es forradalom alatt nagyon sok orosz nemzetiségű polgár vándorolt át Európába a vodka receptjével együtt, így ez az ital végül az egész világot bejárat, és hatalmas népszerűségre tett szert. 

Melyek a 21. század legfinomabb vodkái?

A vodka árak meglehetősen eltérőek manapság, az olcsóbb vodkáktól az igazán arcpirítóan drágáig találhatunk ilyen italt a boltok polcain. Utóbbi kategóriába találhatóak a prémium vodkák, melyek méltán érdemelték ki kiemelt helyüket a márkák versenyében. Az egyik legjobb orosz vodka a szentpétervári eredetű Russian Standard Original Vodka, melynek készítői büszkén állítják, hogy munkájukat Mengyelejev inspirálta. Egy szuper prémium vodka márkáról van szó, mely a legtisztább összetételt nyújtja a vodkakedvelőknek. 

A kristálytiszta vodkák egy másik neves képviselője a Beluga, mely tiszta szibériai artézi víz és rozspárlat felhasználásával készül, és mester designerek által tervezett palackokban kerül forgalomba. A harmadik népszerű márka is az oroszokhoz kötődik, ami a Stolichnaya, mely az ízesített vodkák műfajának egyik vezető márkája. Természetesen nemcsak orosz márkákat találunk a legnépszerűbb vodkák piacán. A francia Grey Goose Original Vodka, a finn Finlandia és a lengyel Belvedere is a vodkapiac éljátékosai közé tartozik. 

A koktéloktól a házi ízesített vodka készítéséig

Bár a vodka étvágygerjesztő röviditalként a legnépszerűbb, ezen túl azonban számos koktél alapját is adja. Ilyen koktél például a White Russian, melyben a vodka mellett kávélikőr és tejszín is helyet kap az ízek orgiájában. Nagyon kedvelt és népszerű vodka alapú koktél a Bloody Mary is, melyet paradicsomléből, Worchester szószból készítenek, egy kis sóval, borssal és citromlével megspékelve. De rengeteg más, ismert és kevésbé ismert koktél keverhetünk belőle, mint például a Apple Martini,  a Black Russian, a Bull Shot, a Cosmopolitan, vagy a Kamikaze. 

Persze vannak, akik csak a vodka ízét szeretnék kiemelni némi aromával, számukra az ízesített vodkák világa kínálhat rengeteg lehetőséget. Természetesen nem feltétlen szükséges a boltok polcáról leemelnünk egy ízesített vodkát. Az ízesített vodka házilag is elkészíthető. Számos recept található fent a neten, vannak egyszerűbbek, de akadnak, melyek sous vide gépet igényelnek. Persze dönthetünk úgy, hogy nem bonyolítjuk a dolgot, és a vodka ízét mindössze szódával vagy valamilyen gyümölcslével dobjuk fel. A szórakozó helyeken manapság is népszerű a vodka szóda vagy a vodka narancs. Jól látszik tehát, hogy a vodka számos formában élvezhető, és természetesen számos márka áll a vodkakedvelők rendelkezésére, hogy kiélvezhessék ezt a különleges italt.