Zubrowka Vodka

(9 találat)
Szűrők elrejtése

Zubrowka

A lengyel származású Zubrowka vodka egy igazán kellemes, letisztult ízvilággal bíró vodka, mely magában fogyasztva is tökéletesen megállja helyét. A márka kezdete egészen a 16. századi Lengyelországig nyúlik vissza, méghozzá egy egészen különleges, már akkor is hozzáadott összetevő miatt. Az eredeti Zubrowka Bison Grass ugyanis bölényfű kivonattal van ízesítve, minden üvegben megtalálható belőle egy szál. A Zubrowka márka ma már 11 különböző fajtát tudhat magáénak, azonban ezek közül nem mindegyik tartalmazza az őt híressé tévő bölényfüvet. Viszont az eredetileg kifejlesztett Bison Grass örökre védjegyévé tette azt.

Zubrowka Bison Grass szimbólumai

A Zubrowka további különlegessége, hogy mai napig természetes élőhelyéről szerzik be a hozzá való bölényfüvet. Habár az évek folyamán rengeteg különböző módszerrel kísérleteztek már, hogy mesterséges módon is tudják termeszteni a gyógynövényt, ez a mai napig nem sikerült, így továbbra is lengyel lelőhelyén tudják természetes módon termeszteni. A bölényfüvet pedig anno ezt követően egy hagyományos eljárás alapján dolgozták fel, ugyanis kézzel szedték, majd napra téve hagyták, hogy a természet dolgozzon és megfelelő módon kiszáradjon a vodka ízvilágának alapul szolgáló gyógynövény.

A bölényfű egyébként a lengyel-fehérorosz határnál elfekvő Bielowieza Nemzeti Parkban terem meg, csakis ennek tisztásain lehet felfedezni, így valóban igazi lengyel kuriózumnak számít. Nevét pedig onnan kapta, hogy a vadon élő európai bölény nagy előszeretettel fogyasztja. A lengyelek pedig a márka jelzéseinél is hatalmas hangsúlyt fektetnek a gyógynövény kiemelésére. A Zubrowka vodka címkéjét is a különleges növény díszíti, ezzel már első pillantásra egyedivé és felismerhetővé téve a méltán híres vodka márkát.

Tovább olvasom >>
Összesen 9 db Vodka érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Hogyan készül a Zubrowka vodka?

A Zubrowka egyik nagy érdekessége, hogy a gyártás kezdetén nem lepárlással készült, hanem fagyasztással készül. Ilyen módon tudták ugyanis a legpontosabban elérni, hogy tökéletes mértékben tudjon koncentrálódni a vodka alapjául szolgáló cefre alkoholtartalma. A technika fejlődésével természetesen a Zubrowka vodka előállítása is rengeteget változott, így ma már a legkorszerűbb lepárlási folyamatok segítségével állítják elő a Zubrowka fajtáit is, azonban a megfelelő minőségű koncentráltságra továbbra is gondosan ügyelnek.

A Zubrowka vodka alapját nem a hiedelmek burgonyája, sokkal inkább igazán minőségi búza adja, melyhez kristálytiszta forrásvíz kerül, így megadva a Zubrowka jellegzetes hűsítő, igazán markáns alapját. Ehhez adják a védjeggyé vált bölényfüvet, amelyet ma már nem a napon szárítanak, sötét, meleg helyen, megfelelő páratartalom mellett kerül a vadonban termő gyógynövény tökéletesítésre. Nagyon erőteljes íze van ,ezért kifejezetten kevés is elegendő belőle az ízesítéshez, 1000 literenként mindössze 1-2 kilogramm bölényfű kerül felhasználásra. Az esszencia mellett pedig természetesen egy-egy szál is kerül az eredeti ízek palackjaiba. Végül pedig, a kellemesen édeskés illat és utóíz érdekében, kevés kuminnal is ellátják az esszenciát, ezzel véglegesítve a különleges eredményt.

Zubrowka vodka fajták

A Zubrowka vodkát ma már 11 különböző ízvilágban lehet elérni a világban. Ezek közül is talán leghíresebb, az „eredeti” Bison Grass, mely teljes mértékben hozza, a 16. században kifejlesztett, majd a 18. században a nemesek között is népszerűvé váló márka jegyeit. A kristálytiszta forrásvíz, amely a vodka alapját szolgálja, Lengyelország ekológiailag legtisztább régiójából származik. Ehhez kerül hozzáadásra a gondosan ápolt, vadonban termesztett bölényfű, kézzel szednek le, ügyelve a természetere.

A Zubrowka Biala az eredeti zubrowka hűvös, markán ízvilágát hozza, ízesítetlen, mégis egy egészen egyedülálló, frissen citrusos aromát ad. A citrusos behatásnak köszönhetően a Zubrowka Biala igazi nyárí hűsítő, amely jéghidege önmagában fogyasztva is rendkívül jó választás, ezen felül pedig számtalan koktél kitűnő alapját képezi. Abszolút neutrális íze citromkarikával is mélyíthető, nagyon harmonikus végeredményt megidézve.

A Zubrowka márka 2015-ös nagy újítás a a Zubrowka Zlota  - vagy Zubrowka Gold – amely igazán szokatlan, mégis kellemes ízélményt kölcsönöz fogyasztóinak. Az eredeti, slap ízvilágon túl a Zlotában már egy igazán gyógynövényes karakter is megtalálható, ennek köszönheti gyönyörű, karamelles bronzbarna színét is. Nagyon kellemes hűsítő, amely akár a hidegebb napokon is tökéletesen megállja helyét és természetesen koktélalapnak is nagyszerű választás.

A Zubrowka ízesített kínálatának két talán legnépszerűbb darabja a Zubrowka alma, szamóca és a Zubrowka cseresznye – vagyis dzika. Ezek a különleges ízesítéssel ellátott fajták magukban is tökéletesen alkalmasak arra, hogy azok is örömüket leljék a vodkafogyasztásban, akiknek az eredeti íz túlságosan karakteres lenne, hiszen bármiféle hozzáadott keverés nélkül fogyaszthatók, a nyári esték, a kerti partik, a baráti beszélgetések nagy kedvencei ezek.

Hol lehet megvásárolni a Zubrowka vodkát?

A Zubrowka a kifejezetten jó magyar-lengyel kapcsolatnak hála 2007-től megtalálható a magyarországi üzletek polcain is. Az olyan szupermarketek mellett, mint a Tesco vagy az Interspar, a Zubrowka sokszor elérhető például a Lidl polcain is. Azonban az italkereso.hu weboldalán amellett, hogy a különféle típusok közül is bátran válogathatunk, még a legjobb akciókat is kifoghatjuk!

A Zubrowka vodkáit minden esetben lehűtve ajánlják fogyasztani. Rengeteg jéggel tálalva igazi hűsítőnek számítanak, az eredeti ízvilágot akár citrommal megbolondítva is fogyaszthatjuk, ezzel is tovább fokozva hűsítő, friss hatását. Koktélnak is kitűnő alapot képeznek mind az eredeti ízek, mind az ízesített verziók, hiszen a vodka jellegzetes aromáival nagyszerűen lehet társítani további ízesítőket is, melyek valóban nagyon ínycsiklandó italremekműveket tudnak eredményezni.

A Zubrowka vodkái az egészen apró, 0,05 literes verziótól kezdve a 0,2 literes, 0,5literes és 0,7 literes verziókon át az 1 literes kiszerelésig mind kaphatók, így mindenki bátran ki tudja próbálni, hogy aztán hosszabb időre, akár egész szezonra be tudjon tárazni belőle.A vodka általában színtelen égetett szesz, melynek gyártásakor a megerjesztett alapanyagból finomszeszt párolnak le, így nagyrészt víz és etanol elegyéből áll. A vodka az égetett szeszekre jellemző más összetevőket pedig csak igen kis mennyiségben tartalmaz. A vodkát hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítik, de bármely cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból készülhet.

Mi is a vodka igaz története? Több ország is állítja, hogy hozzájuk kötődik ennek az égetett szesznek a kitalálása, ami mind a mai napig a legnépszerűbb szeszes italok közé tartozik, és számos koktél alapanyagát is képezi. De vajon mi az igazság? Most kiderül!

Miből és hogyan készül a vodka?

Először is tisztázzuk, mi is az a vodka. Lényegében egy égetett szeszről van szó, melyet hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítenek, de tulajdonképpen akármelyik cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból elkészíthető. A megerjesztett gabonából vagy burgonyából finomszeszt párolnak le, az így elkészült szesz tehát leginkább csak vízből és etalonból áll, más összetevőt pedig csak minimális mennyiségben tartalmaz. A vodkakészítés folyamat az erjesztéssel kezdődik, majd a lepárlással. 

Mind az európai, mind az amerikai vodkákat szűrik a lepárlás után. Ez történhet aktív szénszűrővel, ami a legtöbb ízanyagot kiszűri a vodkából, de a hagyományos vodkatermelő nemzetek inkább minimális szűrést alkalmaznak, hogy a vodka íze egyedibb lehessen. Léteznek ízesített vodkák is, melyeket különböző aromaanyagokkal ízesítenek, és leginkább a likőrökhöz hasonlítanak. Ehhez leginkább gyümölcsöket használnak, de léteznek paprikás vagy egyéb fűszeres vodkák is. Folytassuk a minőségi vodka történetével.

Vodka bővebben