Rum

(1116 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó

Rum

A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.

A rum története

A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:

  • fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
  • arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
  • fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
  • fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.
Tovább olvasom >>
Összesen 1116 db Rum érhető el, 23 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Rum fajták - Fehér rum

A rum cukornád melaszából előállított alkohol. A melaszt vízzel hígítják, majd (élesztő hozzáadása nélkül) önerjedés által erjesztik, és ledesztillálás után nyerik. Desztillálás után a rum színtelen folyadék, melyet gyakran még évekig pihentetnek, s a sötétebb fajták ez alatt nyerik el színüket. A fehér (silver, white, blanca) rum érleletlen, vagy rövid ideig érlelt száraz, könnyű ital, és ez miatt a koktélok egyik legfontosabb alkotója. A gold rumot tovább és sötétebb fahordókban érlelik.

Malibu Kókuszos ízesítésű rum: A világon az egyik legkedveltebb ízesített rumja. Szívesen használják koktélokhoz is. A Malibu illata nagyon intenzív és jellegzetes. Ízvilágában, illatához hasonlóan, a kókuszos zamatok dominálnak. Alkalmas magában fogyasztásra is jéggel, de koktélba keverve jön ki igazán a finom kókuszos íze. Áttetsző színű, illata nagyon intenzív, a kókusz érződik eléggé.

Bacardi Superior Fehér Rum: Don Facundo alkotta meg a Bacardi Superior rumot, 1862-ben. Világszerte az egyik legnépszerűbb fehér rum. Az alapanyaga a cukornádmelasz, 1-2 éven keresztül érlelik tölgyfahordóban. Színe nagyon tiszta, átlátszó, illata friss és könnyed, amelyben felfedezhető borsos fűszeresség is. Aromája jellegzetes, ugyan akkor könnyed. A trópusi gyümölcsök enyhe zamata, égetett barnacukor és a téli fűszerek jellegzetes ízvilága is megtalálható. Az ital jellegzetes selymességét pedig a faszén keveréken történő átszűrésnek köszönheti. Elsősorban rum alapú koktélokhoz fogyasszuk.

Brugal Blanco rum: A Dominikai Köztársaságból származik. 2 éven keresztül érlelik a tölgyfahordóban, illata tiszta és a trópusi gyümölcsök jellegzetes aromáját fedezhetjük fel benne. Íze határozott, tiszta és friss, ugyanakkor szárazabb íz jellemzi. A koktélokba belekeverve mutatkozik meg igazán az íze.

Mount Gay Eclipse Silver: Színe átlátszó, tiszta, íze friss és édes is egyaránt. A végén száraznak érezzük. Illata édes, mentás, citrusos, banános aromával. Ez a rum is teljesen megfelel magában fogyasztva, de szintén a koktélokba keverve adja ki igazán az ízét.

Rum fajták - Arany rum:

Angostura 1919 rum: Az ital színe telt aranysárga. Illatát melaszos és gyömbéres aromák teszik rendkívül különlegessé. Az ital illatában édes, fűszeres aromák is érezhetőek, kiegészítve egy kevés tölgyes aromával. Gazdag, közepesen testes rum, amelyben finom édesség és fűszeresség érezhető. A vaníliás, karamelles zamatok tökéletes ízvilágot teremtenek. Ennek az érlelési módnak a különlegessége az, hogy az érlelésre olyan hordókat használnak, amelyekben korábban Bourbon-whisky-t tároltak.

Matusalem Solera: Ízét bársonyos és lágy, krémes ízhatás jellemzi, eléggé testes, amelyet a karamellizált banán, a vanília és a gyümölcsök gazdag zamata uralja. Magában, kevés jégre töltve, de koktélba keverve is megállja a helyét. Színe aranyos csillogású mahagóni. Illata aromás, a fás jegyek gazdagon megmutatkoznak benne, kiegészülve virágos, vaníliás fűszerességgel és édes gyümölcsösséggel.

Cubaney Caramelo rum: Az ital színe aranysárga. Illatában melaszos jegyei mellett élénk, karamellás aromái is gazdagon megmutatkoznak. Első kóstolásakor a jellegzetes melaszos édeskés ízek érezhetőek, amelyeket könnyed karamellás aromák gazdagítanak. Emellett finom fűszeres, tölgyes jegyei és előtűnnek.

Rum fajták - Fekete rum:

Stroh rum: Nagyon finom, minőségi rum. Ausztriából származik, 80%-os rum, ezért rendkívül erős ital. Illata nagyon intenzív, fűszeres és édes. Sötét, rumos ízvilággal rendelkezik, mivel erős ital, ezért ajánlatos teába vagy koktélba belekeverni, így érezhető igazán a finom íze. Színe telt borostyános. Továbbá desszertekbe, sütemények alapjába és forró csokiba beletéve is tökéletesen megfelel.

Diplomatico rum: Ez az egyik legjobb, prémium rum. 12 évig érlelik fahordóban, melasz és cukornádméz párlatok alkotják az alapját. Édesen fűszeres illata van, felfedezhetjük benne a fahéj, tejkaramella, a banán és az aszalt gyömbér aromáját is. Amikor kortyolgatjuk felfedezhetünk benne trópusi gyümölcsízt, a csokit és a tejkaramellát is. A lecsengésében érezhetünk egy kis kávé ízt is. Borostyán sárga színe van. 2007-ben ISC aranyérmet nyert.

Don Papa rum: Fülöp - szigeteki rum, Papa Isio Negros szigetének nagy hatású vezetője volt, fontos szerepe volt az ország függetlenségének kivívásában, az 1890-es években. Alakja körül sok legenda kialakult, amelyek inspirálták a Don Papa Rum figuráját is. 40%-os, 7 évig érlelik. Illata, könnyed, gyümölcsös. Édes mandarin, kajszi, vanília jégkrém, tejkaramella is érzékelhető. Íze, sima, ízletes. Vanília, fahéj, mazsola, narancs is megjelenik. Lecsengésénél pikáns fahéjjal és mézzel találkozhatunk.

Rum fajták - Fűszeres rum:

Bumbu rum: Barbadosról származik, 5 évig érlelik. Ezt a rumot mondják igazi prémium rumnak. Eredetileg a Nyugati Indiánok készítették, akik igazi karibi hozzávalókat használtak, amiket „Bumbu” -nak neveztek. Szóba hőmérsékleten vagy kicsit lehűtve érdemes fogyasztani. Illata édes, fahéjas, vaníliás. Íze is igazán változatos, fellelhető benne a fahéj, a menta, a csokoládé, a méz, a narancs és a vanília is. Borostyán színű, jéggel kevert italok alkotóelemeként is fogyaszthatjuk. Színező anyagot nem használnak az előállításánál.

Kraken Black Spiced rum: Ezt a rumot 2010-ben hozták forgalomban, de népszerűsége egyre csak nő az idő előrehaladtával. Érdekessége, hogy 13 féle fűszert tartalmaz. A Karibi-térségből származik. Színe sötét, dióbarna, mondhatni barna rum. Illatában érezzük az olajos, mogyorós aromát továbbá a kávé és a vanília is megjelenik benne. Íze édes, karamellás, amely kiegészül vanília, szegfűszeg és a karamella zamatával is. Nagyon élénk, fűszeres ital.

Sailor Jerry Spices rum: Az ital színe sötét narancsszínű. Illatában a karamell édessége, a fekete cseresznye gyümölcsös aromája és gazdag fűszeresség a jellemző. Az illatában a egy kis finom tölgyes jegy is érezhető. Az ital ízvilágában gazdag, karamellizált gyümölcsös ízek, vaníliás, fahéjas fűszeresség és fekete cseresznyés zamatok uralkodnak. Fogyaszthatjuk magában, de a koktélok alkotórészeként érvényesül az ital finom, gyümölcsös aromája.

A legjobb rumok

Az, hogy kinek mi a legjobb rum, nagyon sokrétű. Az biztos, hogy érdemes figyelembe vennünk a gyártási folyamatokat, eredetét, származását. Fontos az ízvilága, milyen fűszereket érzünk ki belőle, milyen az utóíze, gyümölcsök, növények sokaságát megfigyelnünk. Illatára is jó, ha figyelünk, ez általában hasonló az ízére, amilyen ízt érzünk, az valószínűleg az illatában is előfordul majd. Továbbá az alkoholtartalma sem mindegy. A rum önmagában is egy erősebb ital, 40% -os általában, de van sokkal erősebb is, 80%-os. Ez az az ital, amely jó önmagában, jéggel vagy valamivel keverve is fogyasztva. Sokszor használják koktélokba, de a rumos tea és kávé sem ritkaság, ám itt nagyon oda kell figyelni, hogy milyen rumot használunk fel, mert a teának és a kávénak is önmagában már erős íze van.

Mindenkinek más az ízvilága, más a finom, más a jó. Még is az értékelések, vélemények alapján a TOP 5 rum a következő:

  • Rum Ron Brugal Extra Viejo
  • Rum Ron Zacapa 23 Sistema Solera
  • Rum Don Papa Rum
  • Rum ültetvény Barbados Extra
  • Rum Botucal Reserva Exclusiva