Captain Morgan Rum

(17 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom
Kiegészítő

Captain Morgan

Captain Morgan rum méltán hírek Jamaicai rum amit a 17. század óta ismert recept alapján készítenek. A rum alapanyagát a cukornád képzi. Az eredeti Captain Morgan melaszból, vízből, cukornád pépből és élesztőből áll. Ez a kapitány titka! Fogyasszuk kólával, citrommal vagy limemal, hidegen jéggel. A nyári estéke bízzuk ezután csak Morgan úrra.

Egy dolgot viszont tisztáznunk kell: nem Captain Morgen és nem Morgan Captain :)

Nézzünk egy kis Captain Morgen történelmet

A gyártását 1944 ben kezdték és akkor még Morgan Rum Captain néven futott. A lepárló üzemet Seagram ügyvezető a Long Pond nevű jamaicai településről kapta. Ha Budapesttől nézzük akkor Jamaica közel 9000 kilométerre van, kb 18-19 óra repülővel. De mi elhoztuk neked hazánkba is ezt a megfizethetetlen jamaicai ízvilágot. Nah de vissza a lepárlóhoz, a korai években a lepárló egyik legfőbb ügyfele a királyi gyógyszertár volt. DE miért is vette a király hordó számra a Captain Morgan rumot? Egész pontosan azért mert a benne rejlő gyógynövények és fűszerek miatt megkedvelték a rumot. Ez odáig fajult, hogy megvette a licence jogot és az 1950 es évekre Puerto Rico egyik legismertebb cégévé nőtte ki magát. 1984-ben lett bemutatva az amerikai nagyközönségnek a Captain morgen Original Spiced rum. Seargram család és a Bacardi család 1985-ös időkben hatalmas gyár építkezéseket folytatott. Akkor még nem lehetett tudni, hogy ez a 2 márka mekkora világ méretű kedvenc itallá fog válni.

 • 2001-ben Seagram eladta a teljes márkát a Diageo-nak.
 • 2007-ben 70 millió liter Captain Morgan rumot adtak el. (!!)
 • 2009-ben volt egy kis botlásuk, mert az NFL megbüntette a márkát 10 000 dollárra, állítólagosan illegálisan elhelyezett hirdetési kampányaikért. Úgy gondoljuk, volt miből kifizetniük :)
 • 2011 ben Angliában megalapult a Morgan’s Spiced márka, ami a Captain Morgan új rum márkája lett.
Tovább olvasom >>
Összesen 17 db Rum érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Mit kell tudni a Captain Morgan rumokról?

A Captain Morgan rumok méltán foglalnak el előkelő helyet a világ vezető italmárkái között, és a rumok között is meglehetősen híresek. Morgan kapitány nevét viselő márka jelenleg a Diageo cég tulajdonában van, ők gyártják már 2001 óta. Az márka termékei eredeti karibi, Jamaicában készülő rumok, és a világ egyik legkedveltebb rumcsaládjának tartják. A Captain Morgan rum számos fajtával büszkélkedhet, és változatos kiszerelésekben kapható. A története meglehetősen régre nyúlik vissza, bár közel sem rendelkezik akkora múlttal, mint a Bacardi.

Ennek ellenére viszonylag rövid idő alatt szerzett nemzetközi hírnevet magának a Captain Morgan, ami az egyedi ízvilágának és minőségi gyártási technológiának köszönhető. Mielőtt azonban nagyot kortyolnánk ebből a finom nedűből, vagy elfogyasztanánk egy Captain Morgan rumból készült koktélt, nem árt, ha tudjuk, hogy ki is volt valójában Morgan kapitány, és hogy hogyan készül az igazi karibi Captain Morgan rum. A Captain Morgan szlogen is mondja: "Live like the Captain." vagyis élj úgy, mint egy Kapitány.

Ki volt az igazi Captain Morgan?

Ez talán sokak számára meglepetést jelent, de a Captain Morgan rum névadója egy létező személy volt, mégpedig Harry Morgan kapitány. Harry Morgan ugyanis a Karib-tenger talán egyik leghíresebb kalóz kapitánya volt a 17. században, és nem meglepetés, nagyon szerette a rumot. Az elérhető források szerint 1635-ben született Dél-Walesben egy igen jómódú családba. Érdekes kérdés persze, hogy egy előkelő fiú hogyan is vált kalózzá. Erről meglehetősen kevés a hiteles forrás, egyes életrajz írok szerint elrabolták, és eladták rabszolgának, mások szerint 1654-ben maga csatlakozott Oliver Cromwell csapataihoz.

Ebben az időben Anglia és Spanyolország háborúban álltak egymással, melyet leginkább a Karib térségben vívtak. Az angolok szabad kezet adtak egyes hajósoknak spanyol hajók megtámadására, és kifosztására, akik gyakorlatilag törvényesített kalózok, más néven privatérok voltak. Henry Morgan is privatérnak állt, és ő volt az, aki a kalózok társadalmát nagymértékben átalakította. Az ő nevéhez fűződik a híres kalóztörvények, amelyek privatérok magaviseletét és a szervezet működését is meghatározta.

Hogyan készül a Captain Morgan rum?

A Captian Morgan rumok, ahogyan a legtöbb rum is cukornád felhasználásával készül, ami nem meglepetés, hiszen a melaszt ebből az alapanyagból nyerik, a melasz pedig a rumkészítés alapja. Ezután következik az erjesztési folyamat, majd a lepárlás vagy desztilláció. Ezt a szűrés követi, majd az érlelés, amit tölgyfahordókban történik legfeljebb egy évig, annál tovább nem. Az érlelést követően került a rum palackozásra. A Captain Morgan rumok nemcsak a nevét viselik a híres kalóznak, hanem a palackok dizájnja is őt veszi alapul.

A Captai Morgan italok ízét egy szabadalmaztatott recept alapján érik el, mely titkos. Azt azonban tudni lehet, hogy az őshonos Karib fűszereket és egyéb adalékokat a gyártás utolsó szakaszában kevernek bele a rumkeverékbe, aminek hatására ér el a rum az igazi Catain Morgan ítvilágot. A Captain Morgan rumokból többféle fajta és kiszerelés is létezik, melyek íze eltérő lehet. Egyes fajtákat tisztán érdemes fogyasztani, van, ami leginkább koktélalapanyagként érvényesül igazán.

Milyen Captain Morgan rumfajták léteznek?

A Captain Morgan számos rumfajtával büszkélkedhet, ám a legkeresettebb fajták a következők:

 • Captain Morgan Spiced Gold: ez az ital Captain Morgan rum és más szeszes italok keveréke, melyet enyhén érlelt és fokozott gyümölcsíz jellemez , de felfedezhetőek a fűszerekkel és erős vaníliaaroma is. Kiváló alapanyaga a koktéloknak és a longdrinkeknek.
 • Captain Morgan Dark rum: ez egy Karibi és egy kanadai rum keveréke
 • Captain Morgan White rum vagy Captain Morgan fehér rum: ez a rum ötször kerül desztillálásra, amelyet fehér tölgyfahordós érlelés követ több mint egy évig. Ezután a szűrési eljárásnak köszönhetően a színe kitisztul, és így kerül palackozásra. Remek koktélalapanyag.
 • Captain Morgan Black Spiced: Karibi Blackstrap rum az alapja, emellett azonban gazdagon fűszerezett szegfűszeggel és fahéjjal. Ez a két fűszer egy merész ízvilágot eredményez. Jelenleg még kevés helyen forgalmazzák, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában, de hazánkban is megvásárolható.

Természetesen ezeken a fajtákon is bőven találunk választékot a Captain Morgan kínálatában. Captain Morgan rum a Black, amely az eredeti Captain Morgan rum, de a Morgan Black Label, a Deluxe Dark, a Lime Bite, a Limited Edition Spiced, a Private Stock vagy a Tatto is ide tartozik, ahogyan még számos másik fajta is.

Így fogyaszd a Captain Morgan rumokat!

A Captain Morgan rumok között minden rumkedvelő megtalálhatja a kedvencét. Ha tisztán szeretnénk fogyasztani, akkor a karakteresebb, sötétebb fajtákkal érdemes tenni egy próbát, mint a Captain Morgan Black, a Captain Morgan Dark, vagy a Captain Morgan Black Spiced. Ha azonban inkább a koktélokban szeretnénk kiélvezni a rum egyedi ízvilágát, akkor a Captain Morgan fehér rum vagy a Captain Morgan Spiced Gold lehet jó választás.

Captain Morgan rumok többféle kiszerelésben is elérhetőek, létezik 0,7 literes és 1 literes kiszerelés, de találhatunk kisebb, 0,2 literes, és nagyobb, 1,5 és 3 literes kiviteleket is, de létezik fémdobozos rumos kóla is a Captain Morgan márka neve alatt. Az árak eltérőek lehetnek a fajták és típusok függvényében, egy Captain Morgan Spiced Gold rum literes ára 5000 Forint körül mozog, de például egy Captain Morgan Private Stock akár 17-18 ezer Forintba is kerülhet.

Beszerzés és vélemények

A Captain Morgen vélemények hazánkban is meglehetősen pozitívak, rengetegen szeretik ezt a márkát a rumkedvelők közül, legyen szó a koktélok szerelmeseiről, vagy azokról, akik tisztán is szeretik kiélvezni a rum páratlan ízét. A Captain Morgan Spar, Auchan, CBS és Metro kínálatát is erősíti, de számos webshopban is megtalálható, mint látod nálunk is bőséggel akad a rumból. A nagyobb hipermarketek kínálatában a leggyakoribb fajtákat találhatjuk meg, de ha valami különlegesre vágyunk, akkor érdemes inkább a webshopok kínálatunkat böngészni.A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.

A rum története

A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:

 • fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
 • arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
 • fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
 • fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.
Rum bővebben