Cider

(37 találat)
Szűrők elrejtése

Cider

A cider egy különleges ital, hiszen annak ellenére, hogy számos tulajdonságban egyezik, nem tekinthető igazán bornak, ám sörnek sem, és a habzó- vagy gyöngyözőboroktól is eltér. Ha a cider szót magyarra fordítanánk, akkor egyből rájönnénk, hogy a cider valójában almabor. Bár az almaborkészítés gyökerei meglehetősen régre nyúlnak vissza, de ez az ital ez elmúlt 10-15 évben kezdett igazán felkapott lenni, és hamar a legkedveltebb nyári itallá vált. Alacsony alkoholtartalmával és frissítő gyümölcsös ízével Magyarországon, de szerte Európában igen felkapott lett, ami számos cider márka megszületéséhez vezetett.

Cider készítés és fogyasztás

Bár a cider alapvetően almából készül, hiszen almabor, ma már számos más ízesítésben is létezik. A készítésének bizonyos országokban nagy hagyománya van, mint például Franciaország és Anglia, de ma már többféle eljárással is készülhet almabor. A hagyományos eljáráson túl egyes ciderek nem natúr mustból készülnek, hanem erősen cukrozott és vizezett almaléből erjesztik őket, és hozzáadott szén-dioxiddal és ízesítőkkel dúsítva kerülnek palackozásra. Mielőtt megismerkednénk a legismertebb cider márkákkal, előbb érdemes tudni, hogy honnan is származik a cider, és hogy mi minősül valójában annak.

Tovább olvasom >>
Összesen 37 db Cider érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A Cider, vagy ahogy legtöbben ismerik az almabor egy alkoholtartalmú ital, amelyet alma erjesztett levéből készítenek. Az almabor nagyon népszerű az Egyesült Királyságban és Írországban. Az Egyesült Királyságban a világon a legmagasabb az egy főre eső fogyasztás, valamint a legnagyobb almabor-termelő vállalatok száma is. Az angliai délnyugati részről származó almaborok, amelyeket gyakran „Rouge” néven emlegetnek, általában erősebb italok és örökségi almabornak számítanak. Az almabor népszerű a Nemzetközösség számos országában is, például Indiában, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon.

Cider történelem, avagy honnan származik?

Ahogyan sok alkoholos italnak, úgy a cidernek sincs kőbe vésetett története. Bár az első írásos emlékek a 14. századból származnak a ciderrel kapcsolatban, és a legtöbben a Brit-szigetekhez kötik a felfedezését, a valóság azonban nem ez. A cidert, vagyis almabort már az ókorban is készítettek, de nem a rómaiak, ahogyan azt elsőre gondolhatnánk, hanem a zsidók és a görögök, akik már az ókorban is készítettek almaborhoz hasonlatos erjesztett italokat, de a gallok és a baszkok is készítettek erjesztett forró almaleveket és fahéjas vízzel dúsított almateákat.

A mai ciderekre leginkább a IX. században elterjedt italok hasonlítanak, akkoriban Nagy Károly brit király elrendelte a sörgyárakban az alma és a körteborok gyártását, ami Franciaországban és Spanyolországban vált népszerűvé a britek hódításait követően. A cider név is az ó-francia nyelvből származik. Bár akkoriban többféle megnevezés is ismert volt, a normannoknak köszönhetően terjedt el a cider név, ami alatt ők már akkor is az almából készült erjesztett italt értették. A normannok erőteljes hatással voltak a ciderkészítésre, és mondhatni, tőlük származik annak a technológiának az alapja, ahogyan ma a ciderek, vagyis az almaborok készülnek.

Cider készítés

A cidert jellemzően almából erjesztik, hiszen almabor miből másból is készülhetne. Az almaborok készítéséhez sem jó minden almafajta, hagyományosan az apró, kemény, ehetetlen, nagyon rostos és keserű fajtákat használják, a keserű-édest és a keserű-élest. Régebben az almákat kézzel szüretelték, és vannak olyan területek, ahol a cidernek való almákat még most is a hagyományos eljárással szedik, és nem géppel szüretelik. A hagyományos eljárás lényegében abból áll, hogy egy kampós bottal megrázzák a fát, és a leeső almákat kézzel szedi fel.

A felszedett almák ezután az almamosóba kerülnek, hiszen a földre esés miatt gyakorta sárosak, de fű és levelek is tapadhatnak rájuk. Hogy az almák őrlés és préselés előtt megtisztuljanak, egy vízzel teli csatornarendszeren keresztül jutnak a malomba. A malomban történik az aprítás és a pépesítés. Mivel az almákat héjával együtt aprítják le, így az a folyamat során az almahéjban található enzimek elkezdenek dolgozni, ezzel is feljavítva a kipréselt almalé ízét. Az aprítás során keletkező pépet préselik, így nyerik ki belőle a levet. A lé ezután egy érlelési eljáráson megy keresztül, ezt követően pedig megtisztítják, édesítik, lehűtik, illetve szénsavval dúsítják.

Mi minősül cidernek, avagy milyen ciderekkel találkozhatunk a bolti forgalomban?

A cider, vagyis az almabor a világ számos táján elterjedt, ám nem mindenhol takarja ugyanazt az ital. Ha Amerikába és Kanadában találkozunk bolti forgalomban ciderrel, akkor ne lepődjünk meg, ha nem váltja ki azt a hatást, amiért fogyasztjuk, ugyanis Amerikában és Kanadában az almabor alatt egy alkoholmentes üdítőitalt fogunk találni. Az almabor fogyasztásának Amerikában nagy hagyományai vannak, viszont ott csak üdítőként találkozhatunk vele, ugyanakkor számos fesztivál és rendezvény kötődik hozzá.

Bár Európában nincs ekkora kultusza az almabornak, itt is meglehetősen népszerű, ráadásul itt az alkoholos formája terjedt el köszönhetően leginkább a franciáknak. De nemcsak Franciaországban népszerű ez az ital, hanem Nagy-Britanniában, Írországban, Franciaországban, Finnországban, Németországban, Ausztriában, de még Észtországban is, hiszen ezek az országok a legnagyobb fogyasztói az italnak. Természetesen Magyarországon is számos cider márka kapható, ennek köszönhetően pedig hazánkban is az egyik legkedveltebb nyári ital a cider. A ciderek alkoholtartalma eltérő lehet országonként, bár a legátlagosabb a 4-5 %-os cider, de találkozhatunk akár 8 %-os ciderrel is.

A cider fogyasztásáról, avagy hányféleképpen használható fel az almabor?

Még a gyümölcsös sörök meghonosodása előtt a ciderről is azt hitték sokan, hogy sör, ezért a cider sör kifejezés sem ismeretlen attól függetlenül, hogy a cidernek nincs sok köze a sörhöz. Érdekes, hogy létezik olyan cidermárka is, amely valójában nem is almabor, csak gyümölcsös ízesítésű alkoholos ital, de sokan ezeket is a ciderekhez sorolják. A hagyományos cider mindenképp almabort takar, melyet leginkább hűtve szokás fogyasztani, elsősorban nyáron. Almabor azonban nemcsak az az ital lehet, amit a boltban megvásárolva elfogyasztunk.

Számos formája létezik, például a száraz almabor, melyet sokan szódavíz vagy ásványvíz hozzáadásával fogyasztanak, de csekély alkoholtartalma miatt salátaönteteket is ízesítenek vele. Létezik cukrozott almabor is, mely a száraz almaborhoz hasonlatosan készül, de a csemegealmabor készítés is meglehetősen gyakori, bár ez utóbbi nagyobb odafigyelést és gyakorlatot igényel. Almabor egyébként birsalmából is készülhet, vagyis lényegében birsalmabor.

A legkeresettebb cider márkákról

Szerte Európába számos cider márka indult el hódító útjára, melyek közül több is megtalálható Magyarországon. A következő márkák a legkeresettebbek:

  • Carling British Cider: ez a márka a hagyományos erjesztési eljárással, kézzel szüretelt almából készül, és 2014-be került hazai forgalomba.
  • Somersby: 2008-ban indult el hódító útjára Dániából, azóta pedig a világ egyik legnagyobb cider márkája lett. Európa számos országában kapható, köztük Magyarországon is.
  • Kingswood: egy cseh cider márka, mely 2013-ban indult, és főleg a cseh ciderfogyasztók igényeihez alakították az ízvilágát. Eredetileg csak almából készült, három különböző változata is volt, klasszikus, száraz és rozé, de az elmúlt években egy új, nem almás ízben is kaphatóvá vált Magyarországon is.
  • Royal Cider: a Royal Cider 2020 tavaszától került kereskedelmi forgalomban, és ez alatt a rövid idő alatt is meglehetősen nagy népszerűségre tett szert. Jelenleg 15 különböző ízben kaphatóak a márka termékei Magyarországon. Nemcsak az ízek, de a kiszerelések is egyediek a Royal Cider tekintetében, ugyanis csak a Royal kapható 1 l-es visszazárható fogófüles csomagolásban és 0,75 l-es kiszerelésben is. Természetesen a hagyományos fémdobozos és üveges kiszerelések is elérhetőek, amelyeket a cider esetében már megszokhattunk.
  • Bacardi Breezer: bár a Bacardi Breezer meglehetősen népszerű ital még mindig hazánkban, különösen a 2000-es évek elején volt igazán keresett. Ez a márka némiképp kakukktojás, ugyanis nem kimondottan almabort takarnak a márka italai, hanem Bacardi rummal, szénsavas vízzel és hozzáadott cukorral kevert gyümölcsös ízesítésű italt. Egyes országokban még csokoládés ízesítésben is kapható, cidernek tartják, de hivatalosan nem az, ugyanis a Bacardi Brezzer nem almabor hanem cooler a hivatalos megnevezése.

Milyen cider ízekkel találkozhatunk?

Az alma cider vagy más néven apple cider nagyon elterjedt, sokan fogyasztják a hagyományos ízvilágot. Mivel a körtebor is nagyon népszerű volt akkoriban, amikor a cider elindult hódító útjára, ezért a hagyományok tisztelete miatt gyakori a körte cider is. Na, nem a körtéből készült cider, hanem a körtés ízű alma cider. De manapság már számos más ízben is megkóstolhatjuk a cidereket, melyeknek az alapja az alma marad, csak az ízvilág lesz egyedibb vagy egzotikusabb. Az ízvilágok márkánként eltérőek lehetnek, hiszen nem minden márka forgalmazza ugyanazt az ízt.

  • Carling: alma cider, cherry cider, lime-menta cider
  • Somersby: alma, dinnye, mangó-lime, kékáfonya, körte, feketeszeder, bodza.
  • Kingswood: a márka termékei között egyrészt a hagyományos csak almából készült ciderekből is többfélét találunk, az eredeti Kingswood mellett száraz és rozé cider is van a márka kínálatában. Az elmúlt években egy új ízzel egészült ki a márka termékpalettája, az eper-málna-ribizli ízű ciderrel.
  • Royal Cider: zöldalma, körte, áfonya, eper, mangó-lime, alma-feketeribizli, sárgabarack, kaktusz-kivi-guara-lime, szilva, málna, eper-lime, görögdinnye, kókusz-áfonya, meggy.
  • Bacardi Breezer: citrom, őszibarack, ananász, alma, rubin grapefruit, lime, narancs, szeder, görögdinnye, vörös áfonya, kókusz, málna, áfonya, gránátalma, eper és mangó, melyek közül nem minden ízesítés kapható.

Ha cidert szeretnénk inni….

Ha cidert szeretnénk inni, akkor igazából nem is kell messzire mennünk, mert a boltok polcain is többféle márkát is találhatunk. A legtöbb helyen a Somersby és Bacardi Breezer termékei érhetőek el. A vendéglátóhelyeken is sokszor kínálnak már cidert palackos kivitelben. Amennyiben otthon szeretnénk élvezni a cider frissítő ízét, már webshopból is tudunk rendelni. Cider shop is létezik külföldön, hazánkban ugyan kifejezetten cider webshop nincs, de számos ital webáruház kínálja ezt a terméket, köztük az italkereso.hu is, ahonnan több márka termékeit is beszerezhetjük, köztük a legnevesebb márkákat is, mint a már említett Carling, Somersby, Kingswood, Royal, vagy Bacardi Breezer.