Víz, ásványvíz

(99 találat)
Szűrők elrejtése

Víz, ásványvíz

Az ásványvizet mindenki ismeri, valószínűleg fogyasztotta is már. Mivel a szervezetünk számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, így az ásványvíz is egy fontos folyadék a szervezetünk számára. Sokan nem is ivóvízzel, hanem ásványvízzel pótolják a napi vízszükségletüket, hiszen ezek a vizek nemcsak a szomjunkat oltják, de különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaznak, ami szintén elengedhetetlenek a szervezetünk számára. A világon több mint 3000 ásványvízmárka létezik, és hazánkban is rengeteg ilyen márkát találhatunk.

Ásványvíz: a legnépszerűbb szomjoltó Magyarországon

Ennek az is az oka, hogy Magyarország bővelkedik ásványvízforrásokban és felszínre hozható ásványvíz gyűjtőhelyekben. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy számos olyan márka is létezik, mely valójában nem tartalmaz annyi nyomelemet és ásványi anyagot, hogy ásványvíznek lehetne hívni, a címkére is tévesen kerül rá ez a megnevezés, hiszen a palackban ivóvíz vagy forrásvíz van. De mitől számít egy víz ásványvíznek, és milyen fajtákat tudunk megkülönböztetni az ásványvizek tekintetében?

Tovább olvasom >>
Összesen 99 db Víz, ásványvíz érhető el, 2 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Mi is az ásványvíz?

Először is érdemes tisztázni, hogy mi is számít ásványvíznek. Az ásványvíz valójában egy olyan ivóvíz, amely a föld mélyéről származik, és az oldott anyag tartalma magasabb, mint 1000 mg/liter, esetleg egy-egy ionos elemet nagyobb mennyiségben tartalmaz. Ennek a magasabb oldott anyag tartalomnak köszönheti az ásványvíz az egyedi ízét, illetve az egészségünkre gyakorolt pozitív hatását. Az ásványvizek általában védett kutakból vagy forrásokból származnak, és szénsavmentes formában kerülnek a felszínre. A bolti forgalomban általában szénsavasan kaphatóak, a szén-dioxid tartalmát palackozáskor kapja.

Mivel Magyarország nagyon gazdag ásványvíz lelőhelyekben, és sokszor ugyanonnan nyerjük, mint az ivóvizet, így a hazai vezetékes ivóvíz legnagyobb része is ásványvíz. Az ásványvíz ugyebár attól ásványvíz, hogy mert egy liter víz 1000 mg-nyi oldott anyagot tartalmaz. Fontos azonban, hogy milyen ásványi anyagokról és nyomelemekről is van szó. Erre is szigorú szabályok vonatkoznak, hogy mi tekinthető ásványvíznek, illetve milyen elemeket kell tartalmaznia: lítiumiont (minimum 5 mg/l), szulfidiont (minimum 1 mg/l), metakovasavat (minimum 50 mg/l), nátriumiont (200 mg/l-nél nem lehet több), magnéziumiont (minimum 20 mg/l), kalciumiont (minimum 60 mg/l), bromidiont (minimum 5 mg/l), jodidiont (minimum 1 mg/l), fluoridion (0,8-1,2 mg/l között), és szabad szén-dioxidot (minimum 1000 mg/l).

Azt azonban nem árt tudni, hogy sok olyan ásványvíz márka létezik, mely nem tartalmazza a megfelelő mennyiségeket és elemeket, így tévesen kerül rájuk az ásványvíz megnevezés. A Voss vizet is például az ásványvizekhez sorolják, pedig az ásványi anyag tartalmuk alacsony, a nátrium tartalom pedig nulla, hiszen ez a víz lényegében szénsavmentes artézi víz. Emellett mesterségesen előállított, ásványi anyagokkal dúsított vizek is léteznek, melyek azonban természetes ásványvíznek nem tekinthetőek, ugyanakkor ásványvíznek hívják őket.

Az ásványvizek csoportosításáról

Az ásványvizeket sokféleképpen csoportosíthatjuk, az egyik legáltalánosabb, melyet törvényileg is szabályoznak, az oldott ásványi anyaga tartalom alapján történő csoportosítás, vagyis a TDS (total dissolved solids). Ez alapján négy csoportot különböztetünk meg:

  • TDS < 500 mg/l - csekély ásványi anyag-tartalmú víz pl. babavíz
  • TDS < 50 mg/l - nagyon csekély ásványi anyag-tartalmú víz pl. Voss víz
  • TDS >1500 mg/l - ásványi anyagban gazdag víz
  • 500 mg/l > TDS < 1500 mg/l - közepes ásványi anyag-tartalmú víz, ez eredetileg nem tartozott a kategóriák közé, utólag adták hozzá.

Természetesen nemcsak az oldott ásványi anyag tartalom alapján tudunk különbséget tenni. A palackozott ásványvizek esetében a szén-dioxid tartalom alapján is teszünk különbséget.

Extra dús ásványvizet a hazai márkák közül csak a Szentkirályi ásványvíz kínálatában találunk. Dús és mentes ásványvíz szinte minden márka kínálatában megtalálható. Az enyhén dús kicsit ritkább, de a Szentkirályi ásványvíz esetében például ilyen ásványvizet is találunk. Létezik még az oxigénnel dúsított víz típusa is, melyek nemcsak szén-dioxiddal, hanem oxigénnel is dúsítottak, ennek köszönhetően pedig akár hétszer több oxigént tartalmazhatnak, mint az ivóvíz vagy az ásványvizek általában.

A bolti forgalomban lévő ásványvizekből sokféle van, különbséget teszünk babavíz, ízesített víz, vitamin víz és izotóniás ital között. De melyik mit takar, és valóban ásványvíz-e?

Milyen ásványvíz a babavíz?

A babavíz kérdése már évek óta borzolja a kedélyeket, hogy valóban szükséges, vagy csak egy újabb termék a pénzlehúzásra. Először is tisztázzuk, hogy mi is pontosan a babavíz. A babavíz kis ásványi anyag-tartalmú víz, ugyanis a babák számára nem egészséges a magas ásványi anyag tartalmú víz, így a szénsavmentes ásványvíz sem. A babavíz ásványi anyag tartalma alacsony, viszont nem tartalmaz klórt és egyéb káros anyagokat, amit a csapvíz igen. Ivásra, de tápszerkészítésre is használják, de a gyártó cégek főzéshez is ajánlják.

A babavíz előnye, hogy nem kell forralni, az üveg kibontásával már adható is a babáknak. Újszülötteknek természetesen a babavizet is érdemes felforralni, de akkor is egy jó lehetőség, ha nincs lehetőségünk más módon oltani a baba szomját, vagy kikeverni a tápszert. A hazai márkák között több olyat is találunk, melynek a kínálatában megtalálható a babavíz is, de a bébiétel gyártó cégek kínálatában is akad ilyen termék. Az ásványvíz márkák közül például a Jana, az Óbudai Gyémánt és Szentkirályi kínálatában találhatunk babavizet.

Az ízesített vizekről

A víz ízesítésének igénye már évszázadok óta megvan, hiszen így alakult ki a limonádé is, hogy citrom és cukor került a vízbe, hogy finomabb legyen. Az ásványvizek esetében is egyre növekvő igény mutatkozott rá, hogy valamilyen ízesítést kapjanak az ásványvizek, amellett, hogy az ásványi anyag tartalmukat megőrzik. Manapság már számos ízben kapható ízesített víz, a leggyakoribb ízesítés a citromos, illetve valamilyen egyéb citrusfélével történő ízesítés, de az alma és a körte ízű víz is egyre gyakoribb.

Manapság azonban az is igény, hogy az ízesített víz vitaminokat tartalmazzon, illetve az egészséges életmódba beilleszthető legyen, így egyre több a gyógynövényekkel ízesített típus is, a bodza, levendula és citromfű ízesítésű vizek a legkeresettebbek. Ízesített víz számos hazai márka kínálatában megtalálható, például az Apenta, a Naturaqua, a Jana, a San Benedetton, vagy a Szentkirályi kínálatában.

Mi az a vitamin víz?

Mivel egyre nagyobb az igény arra, hogy az ásványvíz ne csak a szomjunkat oltsa, hanem vitamintartalma is legyen, így egyre keresettebbek és népszerűbbek a vitaminvizek vagy más néven vitamin italok. Ezeknek az italoknak sok esetben ásványvíz az alapjuk, viszont számos más nyomelemmel, vitaminnal és ásványi anyaggal kerülnek dúsításra, mint az ásványvizek általában. Nem is hívják őket ásványvíznek, hiszen azok az elemek, amiktől egy víz ásványvíz lesz, sokszor nem fordulnak elő bennük akkora mennyiségben, mint azt az ásványvizek esetében a törvényi szabályozás előírja.

A hazai ásványvíz márkák közül csak kevés olyan van, amely vitaminitalt is forgalmaz, de például az Apenta kínálatában találunk vitaminitalokat is. Az egyik legismertebb vitamin víz hazánkban a Viwa Vitaminwater.

Milyen víz az izotóniás ital?

Az izotóniás italok a sportitalok közé tartoznak, viszont nem tekinthetők hagyományos értelembe vett ásványvíznek. De mi is pontosan az izotóniás ital? Az izotóniás ital szénhidráttartalma 4-8%, mely segít, hogy a szervezet szénhidrát raktára ne merüljön ki, miközben sportolunk. Emellett ásványi anyagokat is tartalmaz, egyes fajták pedig aminosavakkal is kiegészülnek, hogy az edzés közben ne legyen izomtömeg-vesztést. Az izotóniás italokat nem fogyaszthatjuk úgy, mint az ásványvizeket, mivel nemcsak szomjoltásra, hanem a sportolás közbeni teljesítménynövelésre találták őket ki.

Mindenképp érdemes őket mértékkel fogyasztani, és csak akkor, amikor valóban szükség is van rájuk, például versenyen, intenzív edzés közben, extrém körülmények között, vagy bármikor, amikor szükség van a teljesítmény fokozására.

Ásványvízfogyasztás Magyarországon

Az ásványvízfogyasztás Magyarországon meglehetősen magas. Ennek egyrészt az az oka, hogy a vezetékes ivóvizek közül is sok az ásványvíz, ugyanakkor a palackozott ásványvíz iránti kereslet is meglehetősen magas. A legkeresettebbek az ízesítés nélküli, úgymond, hagyományos ásványvizek, de az ízesített vizek iránt is magas a kereslet, hiszen sokan ezeket üdítőital helyett fogyasztják. Ha megnézzük az ország üdítőital fogyasztásának statisztikáit akkor az ásványvíz fogyasztás aránya 50% felett van már évek óta, vagyis az emberek többsége ásványvizet fogyaszt üdítőital helyett.

Az ásványvízvásárlásról, avagy a bolti vásárlástól az online rendelésig

Az ásványvíz beszerzése manapság nagyon egyszerű, hiszen minden bolt polcán megtalálhatjuk, de akár a drogériák, benzinkutak vagy egyéb boltok italhűtőjéből kivehetünk egy palackkal. Számos kiszerelés létezik, a fél literes palacktól, amit csak felkapunk és a táskánkba teszünk, a másfél literes, hagyományosnak mondható palackokon át a nagyobb 4-5 literes kiszerelésekig. A fentiekből is látszik, hogy a kínálat meglehetősen széles, és a világ 3000 ásványvíz márkájának nagy része Magyarországon is megtalálható.

Hazai márkából is van bőven, így mindenki kiválaszthatja, a számára legmegfelelőbbet, a kedvenc ízét, kivitelét és márkáját. Arra azonban érdemes figyelni, hogyha valóban ásványvizet szeretnénk, akkor az ásványi anyag tartalomra mindenképp figyelnünk kell. Manapság azonban nemcsak a boltok polcairól szerezhetünk be ásványvizet, hanem online is leadhatjuk a rendelést, egyrészt a nagyobb hipermarketek nyújtanak online vásárlási lehetőséget, másrészt az ital webáruházak kínálatában sem csak alkoholos italokat találhatunk, hanem ásványvizet is, mint például az italkereso.hu oldalon.