Somersby Cider

(11 találat)
Szűrők elrejtése

Somersby

Ha azt halljuk, hogy cider, akkor a Somersby márka biztos be fog ugrani. Ez nem is csoda, hiszen a világ 10 legnagyobb cidergyártója között tartják számon. Magyarországon már több mint 10 éve kaphat, kezdetben még csak a hagyományos almás ízvilág, de az elmúlt években szinte az összes ízesítés elérhető volt, amit a Somersby márka piacra dobott. Bár a Somersby egy ismert márka, kevesen tudják, hogy Dániából indult, és hogy valójában egy ismert dán sörgyár, a Carlsberg Group tulajdonában van.

Somersby: a világ egyik legnagyobb cider márkája

De hogyan válhatott egy dán almabor márka a világ egyik vezető cider márkájává? Természetesen úgy, hogy a modern gyártási technológiákat ötvözték a hagyományos készítési eljárásokkal, és egy minőségi italt hoztak létre. A ciderek nagyon népszerűek, de a Somerby márka kimagaslik közülük. Mielőtt azonban belekortyolnánk egy üveg jéghideg Somersby-be, nem árt tudni, hogy honnan is indult, mi is van pontosan az üvegben, és milyen ízekben kóstolhatjuk meg idehaza.

Tovább olvasom >>
Összesen 11 db Cider érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Mi is az a cider, és a Somersby valóban az?

A cider egy francia szó, és valójában almabort jelent. Az almabor nem tekinthető bornak, hiszen buborékos, viszont sörnek sem, emellett a habzó- vagy gyöngyözőboroktól is jelentős eltérést mutat. Ez az alacsony alkoholtartalmú ital almából készül. Bár a története meglehetősen régre nyúlik vissza, és többféle eljárással is készülhet, a jelenlegi nagyüzemi gyártás úgy zajlik, hogy az almát ledarálják, pépesítik, majd leszűrik. Az így kinyert lé átesik egy erjesztési folyamaton, ezt követően pedig jöhet az ízesítés és a szénsavas dúsítás.

Manapság azonban sok italra mondjuk rá, hogy cider, pedig nem biztos, hogy az van az üvegben. A Somersby azonban valóban almabor, és bár számos ízesítése kapható, kizárólag almából készítik, ellentétben már italmárkákkal, ahol rummal, szénsavas vízzel és hozzáadott cukorral kevert gyümölcsös ízesítésű italokat illetnek a cider megnevezéssel. A Somersby követi a hagyományos készítési eljárást, apró, kemény, ehetetlen, nagyon rostos és keserű almafajtákat használnak, majd aprítják, préselik, és leszűrik.

Somersby múltja és jelene?

A Somersby márka bár nem sör, mégis egy sörgyár tulajdonában van. A dániai Carlsberg Group sörgyártó cég fejlesztette ki 2008-ban, kezdetben csak a dániai piacokra. Szerettek volna egy enyhébb alkoholtartalmú, gyümölcsös italt is piacra dobni, ez lett a Somersby. Az ital azonban olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy hamarosan az európai piacokon is elterjedt. 2012-re a Somersby már a világ legnagyobb cidermárkái közé emelkedett, és nemcsak Európában, hanem a világ számos országában.

A Somersby jelenleg  több mint 46 országban kapható, köztük Izraelben, Nepálban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Malajziában, Hongkongban, Tajvanon, Thaiföldön, Dél-Koreában, Kanadában, az Egyesült Államokban, és egész Európában, vagyis Magyarországon is. Érdekesség, hogy Lengyelországban a Somesby márka nem almabort, hanem gyümölcsös sört takar, ugyanis ebben az országban az almabor nem örvend túl nagy népszerűségnek.

Anglia is különleges a Somersby szempontjából, ugyanis itt Lord Somersby néven találhatjuk meg, és összetételében és alkoholtartalmában is eltér a más országokban kapható Somersby italoktól. A brit Somersby ugyanis egy közepesen száraz almabor, mely mesterséges aromák vagy édesítőszerek nélkül készül, és 2012 óta kapható az Egyesült Királyságban.

Milyen ízekben kapható a Somersby?

A Somersby egy almabor, vagyis alapvetően almából készül. Ez azonban nem jelentette azt, hogy a Carlsberg Group ne használna fel más gyümölcsöket az ízesítésében. Ennek eredményeképpen született meg az eredeti, hagyományos Somersby almaboron túl több ízesítés is. Természetesen nem minden íz kapható minden országban, ebben találhatunk eltéréseket. Ha tehát utazunk a nagyvilágban vagy akár csak Európában, ne lepődjünk meg, ha egyik-másik Somersby fajtát nem találjuk a kínálatban.

Magyarországon sem kapható minden íz, ugyanakkor a kínálat ennek ellenére meglehetősen széles. A rebarbarás Somersyb-t idehaza nem fogjuk tudni megkóstolni, ám az alma, dinnye, mangó-lime, kékáfonya, körte, feketeszeder ízesítésű Somersby cidereket igen. Egy időben a bodza ízesítés is kapható volt, viszont mostanra már a bodzás Somersby kikerült a magyar piacokról. Minden ízesítésnek ugyanolyan maga az alkoholtartalma, 4,5 %. Emellett létezik alkoholmentes Somersby almabor is, ez erdei gyümölcsös ízesítésű. A Somersby dinamikusan fejlődő márka, minden évben új ízzel jelennek meg a piacon, nemcsak Dániában, de Magyarországon is.

Somersby egy meleg nyári napra

A cider, így a Somersby is általában a kellemes tavasz és a nyár kedvenc alkoholos itala. Alacsony alkoholtartalma és gyümölcsös íze miatt sokan kedvelik, különösen a fiatalok körében népszerű. Mivel számos ízben létezik, könnyen megtalálhatod a kedvenc ízvilágodat, így még azok számára is élvezetes lehet a fogyasztása, akik alapvetően nem szeretik az almaborok jellegzetes almás ízét. Általában önmagában, behűtve szokás fogyasztani, ugyanakkor Amerikában és Angliában nagyon elterjedtek a cider-koktélok is, melyben a Somersby jó választás.

A Somersby Fusion koktél például körtés Somersby felhasználásával készül, melyet mandarin lével és a Unicum Nexttel kevernek, de a Somersby Troika is egy ismert cider koktél, melynek a hagyományos alma ízű Somersby az alapja, de kerül bele vodka és tonik is.

Ha meg szeretnénk kóstolni, akkor italkereso.hu

A Somersby hazánkban is nagyon népszerű ital, ha ki szeretnénk próbálni bármelyik ízvilágban, akkor érdemes az italkeres.hu oldalt felkeresni, ahol több mint 200 italbolt kínálatát találhatjuk meg, és szinte minden ízben elérhető a Somersby. Az italkereso.hu rendelés egyszerű és könnyű, a rendelt italokat pedig készletről azonnal ki is szállítják. Abban is nagy segítségünkre lesz az oldal, hogy a lehető legjobb áron szerezhessük be a kedvenc Somersby ciderünket, mert az italboltok árait össze is tudjuk hasonlítani.

A Somersby Magyarországon is az egyik legkedveltebb cider márka, a cider kedvelőknek érdemes megkóstolni az összes ízesítésben.A cider egy különleges ital, hiszen annak ellenére, hogy számos tulajdonságban egyezik, nem tekinthető igazán bornak, ám sörnek sem, és a habzó- vagy gyöngyözőboroktól is eltér. Ha a cider szót magyarra fordítanánk, akkor egyből rájönnénk, hogy a cider valójában almabor. Bár az almaborkészítés gyökerei meglehetősen régre nyúlnak vissza, de ez az ital ez elmúlt 10-15 évben kezdett igazán felkapott lenni, és hamar a legkedveltebb nyári itallá vált. Alacsony alkoholtartalmával és frissítő gyümölcsös ízével Magyarországon, de szerte Európában igen felkapott lett, ami számos cider márka megszületéséhez vezetett.

Cider készítés és fogyasztás

Bár a cider alapvetően almából készül, hiszen almabor, ma már számos más ízesítésben is létezik. A készítésének bizonyos országokban nagy hagyománya van, mint például Franciaország és Anglia, de ma már többféle eljárással is készülhet almabor. A hagyományos eljáráson túl egyes ciderek nem natúr mustból készülnek, hanem erősen cukrozott és vizezett almaléből erjesztik őket, és hozzáadott szén-dioxiddal és ízesítőkkel dúsítva kerülnek palackozásra. Mielőtt megismerkednénk a legismertebb cider márkákkal, előbb érdemes tudni, hogy honnan is származik a cider, és hogy mi minősül valójában annak.

Cider bővebben