Kraken Rum

(8 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom
Űrtartalom
Rum fajta
Kiegészítő

Kraken

A Krakenről valószínűleg először nem egy ital, hanem egy mitikus óriáspolip jut eszünkbe, de aki jártas a rumok világában, tudja, hogy ez a név egy különleges rumot is takar. A névválasztás természetesen nem véletlen, hiszen a legendák egy rumszállító hajót megtámadásáról szólnak. Akár igaz a legenda, akár nem, a Kraken rum egy méltán híres és ismert rummárka, melyet hazánkban is megkóstolhatunk. Bár az óriás polipról szóló legenda alapján arra következtethetnénk, hogy a Kraken rum több évszázados hagyománnyal rendelkezik, valójában 2010-ben került piacra.

Kraken, a karibi fűszeres rum

Népszerűségét természetesen a készítését végző lepárlómestereknek és a felhasznált minőségi alapanyagoknak köszönheti. Bár a Kraken rum a Karib-térségből származik, az elmúlt években bejárta a világot, és nemzetközi hírnévre tett szert. Mielőbb azonban rátérnénk, hogy milyen italt is rejtenek a tintahalas címkés palackok, érdemes utána járni, hogy hogyan készül ez a páratlan ízvilágú rum, és hogy valójában mi köze van a tintahalnak a rumgyártáshoz. Ismerjük meg a legendát, és a hozzá tartozó rum valódi ízét.

Tovább olvasom >>
Összesen 8 db Rum érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Kraken rumot övező legendáról

A Kraken rum bár csak nevében hordozza a tintahalat, ugyanakkor a márka honlapján is található egy rémes történet, amely a Kraken rum eredetét hivatott felfedni. Természetesen ez csak mese, de a történet érdemes azért ismernie minden Kraken rum kedvelőnek. A legenda úgy tartja, hogy egy fűszeres rumot szállító hajót támadott meg a Kraken a Karib-tengeren, hosszú, erős csápjait a hajó köré csavarta, és lehúzta magával a mélybe. Mindenki meghalt, az összes rumos hordó megsemmisült, kivéve egyet.

Egy hordó túlélte a támadást, de összekente a Kraken fekete tintája. Erről a történetről kapta a nevét a Kraken rum, illetve az egyetlen épen maradt, feketére festett rumos hordóról. A tintahal a Kraken rum címkéjén is képviselteti magát természetesen, fekete tónusaival is a tintahal fekete tintájára utalva. Hogy valóban így volt-e, azt nem lehet tudni, mindenesetre, ahogy a mitikus óriás tintahalat, úgy a Kraken rumot is egyfajta misztikusság övezi, a márka pedig erre rá is erősít, hiszen nemcsak a tintahal tintája fekete, hanem a címke alatt rejtőző rum is.

Kraken rum gyártásáról tudni érdemes

A Karib-tengeren maradva, de békésebb vizekre evezve, lássuk, miből és hogyan is készül a Kraken rum. Az alap Kraken rum Trinidadból származik, a helyben termesztett cukornádból készítik a melaszt, ami aztán desztillálásra kerül Az így elkészült rum ezt követően egy érlelési folyamaton meg át. A rumot 1-2 évig érlelik, majd 11 fűszert kevernek bele, többek között fahéjat , gyömbért és szegfűszeget. A pontos recept, és hogy milyen fűszerekkel gazdagodik az alap rum, az természetesen titkos, ugyanakkor a Kraken rum megízlelését követően azért lehetnek sejtéseink, hiszen az ízvilága magért beszél.

Az így elkészült folyadék fekete, mint a legenda alapjául szolgáló tintahal tintája, ugyanakkor a fényhez tartva barna árnyalatokat mutat. A palack is egyedi, viktoriánus stílust idéz, két karikás fogantyújával kitűnik a többi rumosüveg közül. A Kraken rum dizájnját a Stranger & Stranger tervezte, ezzel maradandót is alkotva.

Kraken Black Spiced rum

A Kraken rumnak két változata van: a Kraken Black Spiced és a Kraken Ceramic.  Az alapja természetesen mindkét rumnak a cukornádmelasz, ahogyan azt a rumok esetében már megszokhattuk. Az egyedi karaktert a hozzáadott fűszerek adják, melyek a Kraken Black Spiced esetében 13 különböző gyógy- és fűszernövény, melyek összetételét titok övezi, talán csak a Kraken tudja a pontos receptet. Az érlelési és fűszerezési folyamatot követően nyeri el a Kraken Black Spiced a végleges ízét, mely utánozhatatlan, komplex és harmonikus. A rumkedvelőknek vétek kihagyni a Kraken Black Spiced rumot.

Már illatában is érződik a fűszerek aromája, a vanília, a fahéj, a szegfűszeg, de olajos, mogyorós jelleget is felfedezhetünk benne. Természetesen a fűszerek az ízvilágában is visszaköszönnek, a már említett fahéj és szegfűszeg mellett karamellás, vaníliás jelleget is felfedezhetünk benne. Lecsengése fűszeres, és hosszú, az élmény más sokáig velünk marad. Fogyaszthatjuk egy pohár kólával, de tisztán is érdemes tenni vele egy próbát. Ihatjuk kevés jéggel, jól behűtve, de 18-20 fokon szervírozva is, minden formában érdemes megkóstolni.

Kraken Ceramic rum

A Kraken Carmic rum valójában a már jól ismert Kraken fekete rum limitált kiadása, mely nevét a kerámia palackról kapta, amibe palackozzák. A Kraken a Karib-térség legjobb rumjait házasítja össze, fűszerezi, érleli és így alkotja meg ezt az egyedi karakterű italt, melynek már a színe is figyelemre méltó, fekete-barna árnyaltban játszó, telt és gazdag, ahogyan az illata és az ízvilága is. A Kraken Ceramic egyébként kétféle kivitelben is kapható, egy fekete-fehér kerámiaüveges, és egy sokkal fenyegetőbb, fekete-szürke kerámia palackos kivitelben, melyeket például az italkereso.hu kínálatában találhatunk meg.

Kraken rum hazai vélemény

Hazánkban is nagyon sokan fogyasztanak rumot, elsősorban koktélokba, de a fekete rumok kedvelői tisztán vagy jégre töltve fogyasztják ezt a különleges italt. A Kraken rum is meglehetősen kedvelté vált az elmúlt években Magyarországon is, bár sokan nem ismerik még, de mindenképp érdemes megismerkedi vele, már az egyedi külseje miatt is. Természetesen, ahogyan könyvet nem ítélünk a borítójáról, úgy italt sem a palackjáró, ugyanakkor a Kraken rumos palackok már kinézetükben sugallják, hogy milyen különleges italt rejtenek.

Egyre többen próbálják hazánkban is, és a megítélése meglehetősen pozitív. Ha szeretnénk meglepni egy rumkedvelő szerettünket, vagy saját magunkat egy palack Kraken rummal, akkor azt leginkább úgy tehetjük meg, ha az online italkínálatot böngésszük, például a már említett italkereso.hu oldalt, ahol többféle kivitelben, és az egyedi kerámia üvegekben is megtaláljuk a Kraken rumot. A Kraken rum ára kivitelenként és kiszerelésenként eltérő lehet. Természetesen a Kraken rum Ceramic drágább, hiszen egyedi és különleges palackról van szó.A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.

A rum története

A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:

  • fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
  • arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
  • fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
  • fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.
Rum bővebben