Portorico Rum

(4 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom
Űrtartalom
Rum fajta

Portorico

Bár a Portorico rum márkanév alapján azt is gondolhatnánk, hogy egy Karibi italt rejt a karcsú, keskeny üveg, amibe a Portorico rumokat palackozzák, pedig valójában a Zwack gyár saját rummárkájáról van szó. Ez a márka már több mint 80 éve létezik, és meglehetősen nagy népszerűségnek örvend mind a hazai, mind a külföldi piacokon. A Portorico története ugyan nem annyira kalandos, mint más rummárkáké, de a Zwack család nevéhez fűződik, ami garantálja a jó minőséget. A Portorico termékpalettája két rumot tartalmaz, melyeket gyakorta használják koktélalapanyagként.

Portorico rum bemutató

A Portorico rum egy barna rum, melynek alkoholtartalma magas, íze pedig jellegzetesen karakteres. A márka meglehetősen ismert és kedvelt. Mielőtt azonban rátérnénk az ízvilágára, nem árt tudni, hogy ez az ital hol helyezkedik el a Zwack italok sorában, és hogy milyen tények és tévhitek kötődnek hozzá. Természetesen az íze is megér egy kóstolást. Többen tévesen Portoricoi rum ként hívják, ezt szögezzük le nincs i a végén.

Tovább olvasom >>
Összesen 4 db Rum érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Portorico rum történetéről

A barna rum fogyasztásának Magyarországon évtizedekre visszanyúló hagyománya van, így nem is volt kérdés, hogy az ország egyik legnagyobb szeszesital gyártó cége saját rummárkát hoz létre. A Porotrico márka nem újdonság, már a két világháború között is gyártották ezt az izgalmas ízvilágú rumot, és már akkor is meglehetősen nagy népszerűségnek örvendett. A Portorico rum a Zwack terméke. A Zwack Unikum Nyrt. legismertebb itala ugyan az Unicum, de számos más italmárka is fűződik a nevéhez, pálinka, vodka, és természetesen rum.

A Zwack gyár megalapítása Zwack János nevéhez köthető, aki 1840-ben alapította a meg a likőrgyárát, és miután testvére Zwack Maximilian is beszállt a cégbe, Zwack József és Társa Likőr-, Rum-, és Eczetessentia Gyár néven működtek tovább. Ebből is jól látszik, hogy a rumgyártás már a kezdetek óta része a Zwack történetének. A két világháború között gyártották a Portorico rumokat, ám a második világháborút követően a Zwack gyár jelentősen átalakult, és tulajdonosváltás is történt az államosításoknak köszönhetően. A Portorico rum azonban továbbra is gyártásra került.

Tévhitek a Portorico rummal kapcsolatban

Sokan nem is gondolják, hogy létezik magyar rummárka, így a Portorico rumot is valamilyen Karib-térségbeli italnak gondolják, ez meglehetősen gyakori tévhit, de a márka nevét is gyakorta rontják el, és Portoricoi rumként hivatkoznak rá, pedig a márkának Puerto Rico-hoz semmi köze nincsen, csak a márka nevének hangzása hasonlít a Karib szigetország nevéhez. De a Portorico név önmagában is sokszor ad okot félreértésre, ugyanis a szocialista szeszgyárak privatizációja miatt nemcsak a Zwack használhatja ezt a márka nevet, hanem például a Várda Drinks vagy a Miskolci Likőrgyár is, melyek itala nem keverendő össze a Zwack Portorico rummal.

Van még egy tévhit, ami szintén ehhez a márkához köthető. A márka kínálat két terméket tartalmaz, viszont sokan keresnek egy harmadikat, ami valójában nem is létezik. A Portorico rumok 60%-os és 40%-os kivitelben léteznek, sokan keresik a 80%-os kivitelt is, hiszen más rummárkák esetében létezik ilyen (pl. Stroh rum ), ám a Portorico esetében nincs ilyen rum, szóval aki 80%-os rumot szeretne kóstolni, az nem a Portorico rumok között fogja ezt a fajtát megtalálni. De ha ilyen ital nincs, akkor milyen van a Portorico kínálatában?

Portorico rum kínálatáról

A Portorico rum kétfajta kivitelben létezik, a Portorico 60 és a Portorico 40 rumokat tudjuk megkóstolni, ha magyar gyártású rumra vágyunk.

  • Portorico 60: ez a rumfajta meglehetősen ismert és kedvelt Magyarországon, de Németországban is. Jellegzetes íze és illata van, mely a forró trópusi éjszakák hangulatát idézheti meg számunkra. Már az illata is kifejezetten markáns és intenzív, aromájában a szesz élénken érződik. Az ízvilága is hasonló, erőteljes és karakteres, emiatt önmagában kevesen fogyasztják, inkább teába vagy koktélokhoz javasolják. Íze cseresznyés és vaníliás jegyeket mutat, de érezni a klasszikus barna rum ízt is.
  • Portorico 40: ez a rumfajta már lágyabb ízvilággal bír, nem annyira erőteljes, mint a 60%-os változata, emiatt pedig főként shotként fogyasztják, de szintén kerülhet koktélokba is. Az illata lágyabb és könnyedebb, élénken érződik a szeszes illat is. Ízvilágában cseresznyés és vaníliás jegyeket mutat, de hogyan az illata, úgy az íze is lágyabb és könnyedebb, fogyasztása is kellemesebb tisztán. Leginkább jégre töltve javasolják fogyasztani.

Hogyan fogyasszuk a Portorico rumot?

A Portorico 60 rumot fogyaszthatjuk shot-ként, de erre inkább a Portorico 40 rumot szokták javasolni. Akinek erős lenne a 60 %-os rum, ők koktél formájában is megkóstolhatják, ugyanis számos koktélnak rum az alapja, a Portorico 60 pedig kiváló koktélalapanyag, például  After Dark, Zombie, Grenada, Mexican Coffee, Pikaki, Helgoländer Grog vagy a Cuba Libre készítéséhez. Érdemes tudni, hogy barna rumból kevés koktél készül, általában fehér rummal szokták keverni őket, vagy vegyesen fehér és barna rumból.

Emellett természetesen a Portorico rum kerülhet teába is, hiszen a rumos tea fogyasztásának hazánkban is nagy hagyományai vannak. Édességekbe is előszeretettel használják ezt a rummárkát. Ha röviditalként, shotként szeretnénk a Portorico rumot fogyasztani, természetesen a Portorico 60 rumot is fogyaszthatjuk, de a Portorico 40 rumot szokták ehhez leginkább javasolni, mert könnyedebb ízviága van, ugyanakkor az erős rumok kedvelőinek a 60%-os rum is jó választás lehet az baráti beszélgetések mellé.

Hol tudjuk beszerezni a Portorico rumot?

A Portorico rum leginkább a hazai forgalomban fordul elő, bár külföldön is találkozhatunk vele, hiszen a Zwack a külföldi piacokat is gyárt szeszesitalokat. Érdemes azonban figyelni, mivel a Portorico márkanév nemcsak a Zwack rumokra kerül rá, így mindenképp ellenőrizzük az üveget, mielőtt Portorico rumot vásárolunk. Ezzel a márkával találkozhatunk a boltok polcain is, és természetesen az ital webáruházak kínálatában is, mint az italkereso.hu, ami azért is jó választás, mert kedvező áron, raktárról tudjuk megrendelni a Portorico 60 vagy Portorico 40 rumot.A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.

A rum története

A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:

  • fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
  • arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
  • fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
  • fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.
Rum bővebben