Finlandia Vodka

(22 találat)
Szűrők elrejtése

Finlandia

Ha vodkáról van szó, akkor a Finlandia márka szinte megkerülhetetlen. Ez a vodka, ahogyan a neve is mutatja, Finnországból származik. A Finlandia márkanév 1970-ben alakult meg az Alko, a finn állami alkoholos italokat gyártó cég jóvoltából, ám a vodkagyártás jóval régebbre nyúlik vissza. A Finlandia márka jelenleg a Brown – Forman Corporation tulajdonában van, és több mint 130 országban forgalmazzák. Kezdetben csak a tiszta, ízesítetlen verzió került a piacra, az évek alatt azonban számos ízben palackozzák, és többféle kiszerelésben érhető el.

Findlandia vodka tisztán vagy koktél?

A Finlandia vodkát tisztán is fogyaszthatjuk, ugyanakkor számos koktélnak vodka az alapja, a Finlandia pedig ezekhez is bátran felhasználható. A tiszta vodka mellett számos gyümölcsízű Finlandia vodka van, melyeket szintén fogyaszthatunk tisztán, de vannak koktélok, melyekbe éppen a gyümölcsös vodkák illenek a legjobban. Mielőtt elmerülnénk a Finlandia kínálatában, érdemes egy kicsit utána járni, hogy honnan is indult a finn vodka története, és hogy mitől is olyan különleges a Finlandia.

Tovább olvasom >>
Összesen 22 db Vodka érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Finlandia vodka kezdetekben

A Finlandia szeszfőzde Nurmijärviben, Rajamäki faluban, Helsinkitől mintegy 45 kilométerre található. Bár a márka 1970-ben indult hódító útjára, a szeszfőzde azonban jóval régebbi, ugyanis 1888-ban Dr. Wilhelm Juslin alapította. A szeszfőzde még ma is ugyanott van, ahol régen, és itt gyártják és palackozzák a vodkát. A szeszfőzés azonban nem mindig volt megengedett Finnországban, ugyanis 1920-ban hoztak egy alkoholtilalomról szóló törvényt. Ezután a finn állam tulajdonába került a Rajamäki szeszfőzdét, de nem szeszitalt főztek, hanem a gyógyszertárak és más nem italozási célok felhasználására gyártottak alkoholt.

Ez a tiltó törvényt 1932-ben megszűnt, az állam pedig kizárólagos ellenőrzés alá vonta a vodkagyártást. Az Alko magát a Finlandia márkanevet 1970-ben hozta létre, mely egy évvel később már az Egyesült Államokban is kapható volt. A skandináv vodkák közül ez volt az első, amelyik átlépte az USA határait, illetve az import skandináv vodkák közül ez volt az első prémiumkategóriás márka is. 1975-ben az Alko új szeszgyárat épített a finnországi Rajamaki telephelyen, 1987-ben pedig a lepárlási művelet került át a koskenkorvai gyárba. 2000-ben az amerikai Brown-Forman magánvállalat elkezdte felvásárolta a Finlandia vodkát, kezdetben csak a  45%-át vásárolták meg, ám 2004-re a Finlandia vodka 100%-os tulajdonosai lettek.

Hogyan készül a Finlandia vodka?

A Finlandia vodka összetevői a finn eredetű, úgynevezett hatsoros árpa, és a hozzáadott tiszta jeges forrásvíz. Az erjesztési folyamatot a nyugat-finnországi Koskenkorva létesítményben kezdik meg. Az erjesztett árpából a desztillációs folyamat során a szennyeződéseket, mint a metanol, a törzsalkoholok és az olajok, eltávolítják, majd a keverék egy újabb desztillációs folyamaton megy át. Ez a gyártási folyamat a gabona cefrézése, mely hozzávetőleg 50 órát vesz igénybe. Az így keletkezett végtermék, vagyis a gabonapárlat, 96,5 térfogat százalékos.

Ez a gabonapárlat aztán 315 kilométert utazik délre, egészen Rajamäki faluba, ahol a történelmi szeszgyár van, és itt nyeri el a Finlandia vodka a végleges ízét és állagát. Az ide került árpapárlatot a Rajamäki-forrás jeges vizével felhígítják, ízesítik és palackozzák. Három Finlandia vodka nem kap ízesítést, a klasszikus ízesítés nélküli kiadást, a 101 és a Platinum.

Milyen ízekben kapható a Finlandia?

A Finlandia vodka kezdetben tisztán volt csak kapható, tehát nem ízesítették, csak árpapárlatból és tisztított forrásvízből állt. Az évek során azonban számos fajta és íz készült el, és került piacra. Az ízek  közül először a Finladia áfonya került piacra 1994-ben, ezt követte a lime 1999-ben, majd a mangós Finlandia 2004-ben. A jelenleg kapható Finlandia ízek a következők:

 • Finlandia Classic: tiszta vodka 40% alkoholtartalommal, ez ízesítetlen
 • Finlandia Cranberry: áfonya ízesítésű vodka
 • Finlandia Lime: citrom ízesítésű vodka
 • Finlandia Mango
 • Finlandia Redberry: fekete ribizli ízesítésű vodka
 • Finlandia Grapefruit
 • Finlandia Blackcurrant: fekete ribizli ízesítésű votka
 • Finlandia Tangerine: mandarin ízesítésű vodka
 • Finlandia Raspberry: málna ízesítésű vodka
 • Finlandia 101: tiszta vodka 50,5% alkoholtartalommal
 • Finlandia Platinum tiszta vodka 40% alkoholtartalmú, mint a Classic Finlandia vodka, viszont ez a kiadás csak limitált mennyiségben került piacra számozott üvegekben.
 • Finlandia Coconut: kókusz ízesítésű vodka
 • Finlandia Nordic Berries: áfonyával, szedernek, és egyéb bogyós gyümölcsökkel ízesített vodka

Milyen koktélok készülhetnek a Finlandia vodkából?

A Finlandia vodkákat számos koktél elkészítéséhez is felhasználhatjuk. Maga a márka is számos koktélhoz ajánlja vodkáit, a jubileumi kiadásra is készültek koktélreceptekkel, ugyanakkor a klasszikus vodka alapú koktélokhoz, mint az Espresso Martini, a Bloody Mary vagy az Archipelago is használhatjuk. Számos gyümölcsös vodkakoktél is létezik, melyekhez az ízesített Finlandia vodkákat használhatjuk, mint például Cococolada vagy a Blachcurrat Balsam.

Hol és milyen kiszerelésben kapható a Finlandia vodka?

A Finlandia vodka összesen 135 országban kapható, köztük Magyarországon is. A legnépszerűbb ízek hazánkban a Finlandia Lime és a kókuszos Finlandia vodka, de számos más íz is elérhető nálunk, mint a mangó, grapefruit, cranberry vagy a blackcurrant. A kiszerelés tekintetében is széles a válaszék, hiszen kisebb és nagyobb palackokban is megtalálhatjuk a boltok és a webshopok kínálatában, sőt még díszdobozos kiadás is elérhető, ha éppen ajándékozni szeretnénk valakinek egy klasszikus Finlandia vodkát.

Manapság már a legtöbb hipermarketben megtalálható a Finlandia vodka, mint a Spar, az Auchan vagy a Tesco. Az ízek kínálata is széles, de kereshetünk az interneten is, hiszen számos webshop is kínálja a különböző ízeket és kiszereléseket, legyen szó mini finlandia vodkáról vagy 0,7-es, esetleg literes kiszerelésről. Az árak kiszerelésenként és ízenként eltérőek lehetnek, az ízesített Finlandia árak 6500-8000 Ft között mozognak, ha literes kiszerelésről van szó, míg a Finlandia Classic ára 5-10 ezer forint között mozog.A vodka általában színtelen égetett szesz, melynek gyártásakor a megerjesztett alapanyagból finomszeszt párolnak le, így nagyrészt víz és etanol elegyéből áll. A vodka az égetett szeszekre jellemző más összetevőket pedig csak igen kis mennyiségben tartalmaz. A vodkát hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítik, de bármely cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból készülhet.

Mi is a vodka igaz története? Több ország is állítja, hogy hozzájuk kötődik ennek az égetett szesznek a kitalálása, ami mind a mai napig a legnépszerűbb szeszes italok közé tartozik, és számos koktél alapanyagát is képezi. De vajon mi az igazság? Most kiderül!

Miből és hogyan készül a vodka?

Először is tisztázzuk, mi is az a vodka. Lényegében egy égetett szeszről van szó, melyet hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítenek, de tulajdonképpen akármelyik cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból elkészíthető. A megerjesztett gabonából vagy burgonyából finomszeszt párolnak le, az így elkészült szesz tehát leginkább csak vízből és etalonból áll, más összetevőt pedig csak minimális mennyiségben tartalmaz. A vodkakészítés folyamat az erjesztéssel kezdődik, majd a lepárlással. 

Mind az európai, mind az amerikai vodkákat szűrik a lepárlás után. Ez történhet aktív szénszűrővel, ami a legtöbb ízanyagot kiszűri a vodkából, de a hagyományos vodkatermelő nemzetek inkább minimális szűrést alkalmaznak, hogy a vodka íze egyedibb lehessen. Léteznek ízesített vodkák is, melyeket különböző aromaanyagokkal ízesítenek, és leginkább a likőrökhöz hasonlítanak. Ehhez leginkább gyümölcsöket használnak, de léteznek paprikás vagy egyéb fűszeres vodkák is. Folytassuk a minőségi vodka történetével.

Vodka bővebben