Alkohol jövedéki adó 2022. július 1.-től

Alkohol jövedéki adó 2022. július 1.-től

2022 július elsején lépett hatályba az extraprofit adókról szóló 197/2022. kormányrendelet, ami érinti az alkohol jövedéki adóját is. Bizonyos italok kikerültek a népegészségügyi termékadó, azaz a NETA hatálya alól, és július 1-jétől megemelték az utánuk fizetendő jövedéki adót is. 800 milliárd forint bevételt vár a kormány a különadókból, vagyis az extraprofit adókból és további 100 milliárddal kalkulálnak idén bizonyos adónemeket érintő finomhangolásokból. Ide tartozik a jövedéki adó emelés, és nemcsak a dohánytermékek és szeszes italok után fizetendő teher nő, hanem az áram, a fűtőolaj, a PB-gáz, a szén és az LPG jövedéki adója is. Erről részletesen az extraprofit adóról szóló kormányrendelet nyújt tájékoztatást.

Bizonyos alkohol termékek, ízesített sörök, alkoholos frissítők a népegészségügyi termékadó hatálya alatt maradtak, ezek adótartalma is nőtt július elsejétől. A jövedéki adó mértéke átlagosan mintegy 10 százalékkal emelkedett, azonban itt figyelembe kell venni azt is, hogy bizonyos termékek kikerültek a NETA hatálya alól, tehát azt az adónemet nem kell megfizetni utánuk, így az emelés mértéke ennél mérsékeltebb. A tiszta szesz esetében pedig közel 70 százalékos az adóemelés. Tiszta szesz kategóriába tartozik többek között a Whisky, Vodka, Tequila és a Rum is, ezekre az alkoholokra hatással van a jövedéki adó változása 2022 -ben.

Alkohol jövedéki adó változás 2022

Az alkohol jövedéki adó mértéke 2022 július elsejétől minden kategóriában nőtt, így a sör jövedéki adó mértéke az eddigi 1620 forintról 1800 forintra nőtt, ez a hektoliterenként / tényleges alkoholtartalom fok után fizetendő adó. A kisüzemi sörfőzdék esetében a fizetendő adó mértéke 900 forint/hektoliter/tényleges alkoholfok, ez korábban 810 forint volt. A habzóborok után az eddigi 16460 forint /hl helyett július elsejétől 18100 forint a fizetendő a jövedéki adó mértéke. Az egyéb csendes erjesztett italok esetében a 9870 forintról 10900 forintra nőtt a hektoliterenként fizetendő adó. Az egyéb habzó erjesztett italoknál a 16460 forintról 18100 forintra nőtt az adó mértéke, a köztes alkoholtermékek esetében pedig 25520 forintról 28100 forintra. Az alkoholtermék esetében a tiszta szesz utáni 333385 forint hektoliterenként a fizetendő adó július elsejétől 565840 forintra nőtt. 2021-ben 1243,4 milliárd forint bevétele keletkezett a NAV-nak a jövedéki adókból, egy évvel korábban pedig 1196 milliárd forint. A jövő évi (2023) előirányzat pedig még ennél is magasabb.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény több pontban is módosult tehát. A törvény XI. fejezete szól a sör, csendes bor, habzóbor és egyéb csendes és habzó erjesztett ital, köztes alkoholtermék jövedéki adózásáról. A sör jövedéki adó alapja a sör hektoliterenkénti mennyisége és a tényleges alkoholtartalom térfogatszázalékban meghatározott fokában kifejezve. A kisüzemi sörfőzdében előállított sör esetében a 810 forintról tehát 900 forintra, míg más sör esetében 1620 forintról 1800 forintra nőtt az adó. A habzóborok esetében a már említett 16460 forintról 18100 forintra nőtt az adó mértéke, az egyéb csendes erjesztett italok esetében pedig a 9870 forintról 10900 forintra. Milyen jövedéki alkohol termékek tartoznak ide? A csendes bor és a hozzáadott ízesítés nélküli szénsavas víz 8,5 térfogatszázalékot meg nem haladó alkoholtartalmú keverék esetében, ahol a csendes bor aránya több mint 50 százalék, nem kell megfizetni az adót. Az egyéb habzó erjesztett italoknál a 16460 forint helyett most már 18100 forint a fizetendő adó, míg a köztes alkoholtermékek esetében a már említett 25520 forint 28100 forintra emelkedett. És akkor beszéljünk egy kicsit a tiszta szeszről. Itt a törvény úgy szól, hogy az adó alapja az alkoholtermék mennyisége hektoliterben kifejezve tiszta szeszben, 20 Fokos hőmérsékleten. Az adó mértéke a bérfőzött párlatnál, évente 50 liter mennyiségig 0 forint, egy bérfőzető részére pedig az évente 50 litert meghaladó mennyiségben a 333385 forintról nő 565840 forintra. Egy magánfőző egy évben pedig 86 liter párlatot állíthat elő adómentesen.

Kik mentesülnek az adó fizetése alól?

Azok, akik magánszemélyként állítanak elő évente háztartásonként 1000 liternél kevesebb sört, habzóbort és egyéb csendes erjesztett italt, palackos italt. Fontos, hogy ezt a mennyiséget nem értékesíthetik, tehát ezt a családtagok, vendégek fogyaszthatják el. Ugyanígy, ha valaki saját maga művel szőlőföldet és a saját termés mellé maximum ugyanolyan mennyiségben vásárol szőlőt és évente legfeljebb 1000 liter bort állít elő, melyet a család, barátok, vendégek fogyasztanak el, tehát nem értékesítik, akkor sem kell megfizetni az adót. Akinek nincs saját művelésű szőlőföldje, évente 500 kilogramm szőlőből állíthat elő csendes bort, de ezt sem lehet értékesíteni. A jövedéki adóról szóló törvény számos pontját érdemes az érintetteknek áttanulmányozni, hisz a szabályozás bonyolult, igen részletes, és sok esetben választási lehetőségeket is kínál. Mindez azok számára nyújt hasznos információkat, aki alkoholterméket forgalmaz vagy állít elő, ilyen esetekben szóba kerül az adóraktár fogalma is, aminek részletes szabályozása szintén a törvényben olvasható. A bor jövedéki adó mértéke és a Pezsgő jövedéki adó mértéke mellett minden alkoholos termék adója változott július elsejétől, ezek a termékek kikerültek a neta hatálya alól. De a népegészségügyi termékadó hatálya alatt maradtak az ízesített sörök és az egyéb alkoholos frissítők, melyeknek megemelték az adótartalmát.

Mi micsoda?

Jövedéki terméknek minősül a törvény értelmében az Energiaital termék, a sör, a csendes és habzóbor, az egyéb csendes és habzó erjesztett ital, a köztes alkoholtermék, az alkoholtermék és a dohánygyártmány. A csendes bor egy olyan termék, aminek a tényleges alkoholtartalma 1,2 térfogatszázaléknál több, de legfeljebb 15 térfogatszázalék és az alkohol teljes mértékben erjedésből származik, ezen felül az a bor, aminek 15 százaléknál magasabb, de 18 százaléknál kisebb az alkoholtartalma, és alkoholtartalom-növelés nélkül állították elő, és itt is fontos, hogy az alkohol erjedésből származzon. Az egyéb csendes erjesztett ital kategóriába azok tartoznak, melyek nem csendes, illetve habzóborok és 1,2-12 százalék között van az alkoholtartalmuk. A törvény igen részletesen szabályozza, hogy melyik alkoholos ital milyen szabályozás alá tartozik, hogy melyik kategóriába esik.

Leegyszerűsítve a bor szőlőből, gyümölcsből vagy mézből készült alkoholos ital. A pezsgő a bornak az a fajtája, amelynél a bor második érése a palackban megy végbe, az alapbort élesztővel és cukorral vegyítik, ennek hatására szénsavassá válik. A pezsgő dróttal vagy szalaggal, illetve más módon rögzített gomba formájú dugóval lezárt 20 fokon oldott állapotban jelen lévő szén-dioxid által előidézett minimum 3 bar nyomású ital. A sör pedig malátából vízzel cefrézett, komlóval és egyéb anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús ital.

Növekvő adóteher

A jövedéki adó mértéke időről időre nő, a módosításokat nézve azonban most úgy tűnik, hogy nagymértékű az emelés. Azonban figyelembe kell venni, hogy bizonyos termékek kikerültek a népegészségügyi termékadó fizetési kötelezettség alól, így valójában mérsékelt növekedés történik. Ezt mi magunk is megláthatjuk, ha megnézzük az Ital nagykereskedés árait.

Az alkoholos italokat gyártók nincsenek könnyű helyzetben és nemcsak azért, mert nőttek a jövedéki adó terhek. Hanem azért is, mert az alapanyag-ellátás is nehézkes, ráadásul a csomagolóanyagok hiányával, növekvő árával és nehezebb beszerzésével is meg kell küzdeniük. A bolti árakban is tapasztalhatók a változások. Az Ital nagykereskedés széles kínálatában sokféle terméket megtalálunk, a kedvező árak pedig mindenképp figyelemre méltóak. Bár az adók emelkednek, az alkoholos italok iránti kereslet nem csökken, legalábbis ezt mutatják a statisztikák. 2022-ben 1296 milliárd forintot irányzott elő a költségvetés jövedéki adóból, a 2023-as előirányzatban már 1458.9 milliárd forint szerepel, ami 12,5 százalékos emelkedést jelent. Az egyszerű vásárlók, fogyasztók általában az árak emelkedését látják, ami mögött sok tényező húzódik meg, ilyen a jövedéki adó emelkedése, az alapanyagárak és a munkaerő-költségek emelkedése.

Forrás: Italkereső.hu | Teljes cikk itt

További cikkek

Népszerű termékeink