Hittel, természettel, szeretettel

Hittel, természettel, szeretettel

Hallott már Kedves Olvasó a badacsonyi borvidéken található Bajnóczy Pincéről?

A pincészet – amelynek gyökerei az 1920-as évekre nyúlnak vissza - jelenleg 5 hektáron gazdálkodik a Szent György-hegyen. Szabó Tünde, a tulajdonos fő célul tűzte ki, hogy csakis természetes módon gondozza, és neveli a szőlőtőkéket, és készíti el a borokat. Mivel fontos a szőlő és a bor természetessége, a spirituális mindent átható ereje és az életre gyakorolt pozitív hatása, Tünde célja, a lehető legnagyobb mértékben együttműködni a természettel.

A Bajnóczy Pince jellegzetessége, hogy kis mennyiségben, magas minőségben készíti a finomabbnál-finomabb borokat.

A szőlő a világ legtökéletesebb növénye.

Éppen ezért fontos a szőlő mindennél természetesebb ápolása.

A szőlőművelésben legfőbb irányadó a Maria Thun féle vetési naptár, amely segít abban, hogy mikor mire kell figyelni az ültetvényeken. Figyelni kell a Holdat, a Napot, s együtt kell működni az anyafölddel. Összességében holisztikus szemléletben törekszik Tünde gazdálkodni.

A szakértelmen túl a végtelen szerelem, szenvedély, alázat és tisztelet tükröződik a gondosan művelt sorok közül, és a többezer palack borból is. A szerves-kozmikus alapokra helyezett gazdálkodásmódban ugyanakkor korántsem szorul háttérbe az erős szakmai-elméleti háttér!

Legyen szó fehérről, roséról vagy vörösről, mind-mind ízlelőbimbókat nem kímélő tulajdonsággal rendelkeznek! Van köztük erős testes fa hordóban érlelt, de készülnek könnyed gyümölcsös borok is egyaránt… már az említését követően szinte érezni lehet az ízét a szánkban!

 

"Egy korsó bor, egy ropogós kenyér - és Te."-Edward Fitzgerald

Ennyi kell egy tökéletes estéhez! Ismerje meg a borokat, válogasson kedvére!

 

A szenvedélyes és tüzes Sárkánylelke, amely egyben letisztult és egyenes!

Sárkánylelke borok tükrözik leginkább a természetességet a Föld, a Nap és az ember áldásos együttműködését. A Sárkánylelke, a gazdaság szíve „motorja”. Története egészen 1928-ig nyúlik vissza, amikor Szabó Tünde dédapja, Bajnóczy István birtokáról megkezdte a borkedvelők hódítását!

 

Sárkánylelke Olaszrizling

Szent György-hegy délkeleti lejtőjén, közel 50 éves tőkék teljes érésben szüretelt terméséből készül. A must közel 90 éves 10- 12 hektoliteres ászok hordókban erjed, majd a fejtést követően az érlelésük is itt történik, ami akár 9-10 hónapig is eltarthat. A terület mikroklímájának köszönhetően csapadékos évjáratokban a szőlőbogyók egy része beaszúsodik, ami külön jellegzetes karaktert ad a bornak. Az Olaszrizlingre jellemző keserűmandula zamaton túl az érett birsalma ízeit fedezhetjük fel a borban.

Sárkánylelke Pinot Gris

A hegy déli- dél nyugati oldalán található ültetvények termése került feldolgozásra ebben a borban. Teljes érésben szüretelt, bogyózást követően 3-4 órát héjon áztatva került préselésre, majd ászok hordókban erjedt, s rövidebb hordós érlelést követően, 3-4 hónap után került palackba. Színe az áztatásnak köszönhetően enyhén pirkadt, élénk savak, s diszkrétebb ásványi jelleg teszi teljessé.

 

Sárkánylelke Pinot Noir Roze

A hegy keleti oldalán 20 éves tőkékről - technológiai érettségben - szüretelt szőlőből készült. Bogyózást követően azonnal préselésre kerül, hűtve spontán erjed. Rövid tartályos érlelést követően kevés szén-dioxid hozzáadásával záródik palackba. Színe hagymahéjra emlékeztető, illatában natúr, enyhén gyümölcsös, savakban élénk és ízében erőteljes mineralitás – „sós” jelleg tükröződik vissza.

Lendületes és magabiztos Szemenszedett, amely válogatott és válogatós. A Szemenszedett borok a könnyű, gyümölcsös, illatos borok közé tartoznak, amelyek reduktív eljárással készülnek és minden évben megbízható minőséget nyújtanak.

 

Szemenszedett Olaszrizling

A Szent György-hegy keleti oldalán a „szoknya aljában” található ültetvény tőkéiről, teljesen reduktív feldolgozással és erjesztéssel készülő bor. A technológiai érettségben történő szüretnek, és az azt követő feldolgozásnak köszönhetően a bor megőrzi az elsődleges íz és illat anyagokat. Ez által kapunk igazán ropogós, üde, gyümölcsös fajta jellegre jellemző bort. Rövid tartályos érlelés és seprőntartás után január-február környékén kerül palackba kevés szén-dioxid adagolásával. Lendületes, citrusos illata magával ragadó, zamatában kis mineralitás érezhető.

 

Szemenszedett Kékfrankos rozé

Ezt a könnyed stílusú rozét 100 % Kékfrankosból készül, ahol az alapanyag fiatal ültetvényről, a Szent György-hegy keleti dűlőjéről származik. Technológiai érésben szüretelt, a bogyózást követően azonnal préselésre kerülő szőlő adja az alapanyagot. Az erjesztés acéltartályban irányított körülmények között (13-15 C°-on) zajlik. Színében vidám rózsaszín, illata bogyós gyümölcsökre emlékeztető. Élénk savak, lendület, frissesség, könnyedség jellemzi ezt a bort.

 

Pirkadat és bíbor. Elérhető mélység. Szerelmes. Őszinte.- Ezek a szavak tudják a legjobban jellemezni, megismertetni az Örömkönny bor tökéletes tulajdonságait. Az ÖRÖMKÖNNY név alatt kínált borok szekszárdi területeken termett kékszőlőből készültek, ezzel „elmélyítve” a badacsonyi borokból álló választékot. Szekszárdról Kékfrankos és Cabernet Franc került feldolgozásra, amelyekből elsősorban komoly, testes vörösborok készültek. Ezek a tételek hagyományos erjesztéssel, fahordós érlelés után kerülnek palackba, ahol aztán még hosszú időre nyújtanak megbízható érlelési potenciált. Valódi szerelembor, amely a badacsonyi és a szekszárdi borvidék egyesüléséből született.

 

Örömkönny - kékfrankos

Szekszárdon a Gulyás-völgyben, fiatal ültetvény tőkéin termelt, hagyományos és természetes módon erjesztett, majd 16 hónapig 500 l-es tölgyfahordóban érlelt testes vörösbor. Jellegzetes karakterű, fűszeres illat és ízjegyeket mutató lendületes Kékfrankos.

 

Kedve támadt Önnek is megkóstolni, megízlelni valamelyik bor különlegességet? Rendelje meg az alábbi linken! Nem fogja megbánni!

Rendelés

 

Kérdés esetén keresse bizalommal Tündét!

Szabó Tünde

Bajnóczy Pince

+36-20/347-1144

Forrás: Italkereso.hu | Teljes cikk itt

További cikkek

Népszerű termékeink