Meglepő, olcsóbb lett az alkohol a hazai piacon

Meglepő, olcsóbb lett az alkohol a hazai piacon

Átlagosan olcsóbban juthatunk hozzá az alkoholos italokhoz, mint egy évvel korábban, ez derül ki az italkereső.hu által készített statisztikából, amihez több mint 1.100 alkoholt és 215 online italboltot vizsgáltak meg. Az árak nem egységesen változtak, vannak olyan termékek, melyek olcsóbbak, mások drágábbak lettek, érdemes utánanézni, hogy az általunk kedvelt italok ára mennyiben változott.

 

A január általában mindig az áremelkedésekről szól, ez az év azonban több tekintetben is más. Bár sok minden drágult, az árnövekedések mellett árcsökkenés is tapasztalható. Bizonyos élelmiszerek esetében életbe lépett az árstop, az árszabályozás május 1-ig tart, és hat alapvető élelmiszert érint.   A kormány a 2021. október 15-i árak szintjére csökkentette ezen élelmiszerek árait.

 

„Komoly drágulás!” „Jön az árrobbanás!” „Durva áremelkedés várható!” Januárban ilyen címekkel jelennek meg sorra a cikkek, azonban vannak olyan termékek, melyek ára nem nő, sőt, csökken. Ilyen az alkoholok ára, melyek átlagosan a statisztikai eredmények alapján 1,26 százalékkal csökkentek. Ez azonban csak egy átlag, bizonyos alkoholok jelentősebb mértékben drágultak, mások nagymértékben csökkentek.

 

 

 

Az uniós átlag alatti áron juthatunk Magyarországon alkoholhoz, ezt az Eurostat statisztikája bizonyítja, ha az uniós átlagárat 100-nak vesszük, akkor látjuk, hogy Magyarországon 73 százalék az alkoholok átlagára, ezzel az utolsó az uniós sorban. Az élen pedig Finnország áll, 193 százalékkal. Az uniós átlagárakhoz képest az északi országokban drágább az alkohol.

 

A több mint 1.100 féle alkoholos ital árának vizsgálata meglepő eredményekkel zárult, az 1,26%-os átlagos árcsökkenés nem tűnik nagy változásnak, nézzünk egy kicsit a kulisszák mögé, lássuk, hogy az egyes alkoholfélék ára, hogy változott 2021 januárja és 2022 januárja között.

 

Árak változása kategóriánkét

Édes bor? Száraz bor? Fehér? Vörös? Rosé? A borok világa igazán lenyűgöző, hazánk pedig híres finom és különleges borairól. Egyre-másra szerveződnek a borkóstoló workshopok, indulnak a tanfolyamok, egyre többen vágynak a minőségibb, különlegesebb borokra, és egyre többen vannak olyanok is, akik szeretnének egy kicsit mélyebben belelátni a borok világába. Nos, a borfogyasztók számára jó hír, hogy átlagosan egy év alatt 7,146 %-kal lettek olcsóbbak a borok, persze itt is vannak olyan fajták, melyek ára nagyobb mértékben változott, érdemes megnézni például a villányi merlot-ok árváltozását, hisz akár 30 százalékkal olcsóbban is hozzájuthatunk egy palackhoz, mint egy évvel korábban.

 

Átlagosan kevesebbet fizethetünk a ginért is, egy kicsit drágábbak lettek viszont a keserű likőrök. A kézműves sörök esetében is drágulásról lehet beszámolni. A kézműves sörök az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, ami nem is csoda, hisz ezek az italok magas minőségükkel, különlegességükkel, és egyediségükkel kitűnnek a hagyományos sörök közül. Az ilyen sörök minősége mellett fontos kérdés a márkahűség is, sokan elköteleződnek egy-egy sörfőzde iránt, ezek a sörök ma már erős brandet képviselnek. A világ egyre inkább a minőségibb italok fogyasztása felé tart, nem meglepő tehát, hogy az árak ebben a kategóriában nőttek, egész pontosan 7,194 százalékkal. A nagyüzemi sörökért pedig átlagosan 1,28 százalékkal kell kevesebbet fizetni, mint egy évvel korábban. 

 

A konyakok ára minimálisan csökkent egy év alatt, mint ahogy a likőrök, krémlikőrök ára is csökkent, ezekért átlagosan 1,689 %-kal kevesebbet kell fizetni.

 

Meggy, vilmoskörte, szilva, barack, cseresznye? Igen, ezek már a pálinkák, megannyi gyümölcs kiváló esszenciája, az ízek kavalkádja, az illatok harmóniája. A kiváló minőség itt is alap, sőt, egyre nagyobb igény van az ilyen pálinkákra, melyek ára csekély mértékben, 0,571 százalékkal csökkent az elmúlt esztendőben. A már hagyományosnak számító gyümölcsök mellett a különlegességek is helyet kapnak a polcokon, sőt, egyre keresettebbek az ilyen nóvumok. Mint a sompálinka, vagy a szederből, sárgadinnyéből, nemes bodzából vagy épp málnából készült párlat. Ebben a kategóriában egyébként a Mályinkai Konkordi-Izabella Szőlő Pálinka viszi a prímet, egy 0,7 literes üveg 26.000 forintba kerül, az ár tavaly is ugyanennyi volt. A különböző Párlatok átlagosan 2,473 százalékkal drágultak.

 

A pezsgők átlagosan 2,145 százalékkal lettek olcsóbbak egy év alatt, az emberek leginkább még mindig a karácsonyi-szilveszteri időszakban fogyasztják a pezsgőket. A rum 1,083 százakkal lett olcsóbb, a tequila 3,012 százalékkal drágultak, a vermut, bitter kategóriában pedig 2,198 százalék az árcsökkenés. A vodkák tekintetében 2,752 százalékos az árcsökkenés, míg a whiskyk 1,785 százalékkal lettek drágábbak.

 

Az abszint fogyasztói bruttó ára a statisztika szerint átlagosan 2,017 %-kal csökkent, vannak azonban olyan italok, melyeket több mint 14 százalékkal vásárolhatunk meg olcsóbban, mint egy évvel ezelőtt. Ilyen az Absinthe Tunel Green, valamint a Tunel Red abszint, előbbi 70, utóbbi 80 százalékos alkoholtartalommal.

 

Zárszó

Az italkereső.hu által vizsgált árak bruttó, kiskereskedelmi fogyasztói árak, az itt elérhető 215 italbolt árait, termékeit vizsgálták meg. Az alkoholfélék tekintetében tehát nagy a szórás, van, amelyik olcsóbb lett, másokhoz drágábban juthatunk hozzá, érdemes alaposabban feltérképezni a kínálatot és az árakat, hogy egy házibuliban a legjobban jöjjünk ki. 

 

Adatok

A kimutatáshoz használt adatok teljes listája itt érhető el. Az adatok felhasználása esetén a Forrás megjelölése kötelező. 

 

Forrás: italkereso.hu | Teljes cikk itt

További cikkek

Népszerű termékeink