Mennyi idő alatt megy ki az alkohol a szervezetünkből?

Mennyi idő alatt megy ki az alkohol a szervezetünkből?

Egy jó buliban jobb esetben mindig van 1-2 ember, aki sofőrként nem fogyaszt alkoholt, hiszen bevállalta azt, hogy a buli végén ő fogja majd hazafuvarozni a többieket. Mindig jó ha van néhány felelősségteljes ember egy szórakozóhelyen, és nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy mennyi veszélye lehet annak, ha alkoholos állapotban ülünk a volán mögé.
Időnként jó tisztába lenni azzal, hogy mennyi idő után ürül ki a szervezetünkből az alkohol, ha korábban italoztunk, ezt akkor különösen fontos tudnunk, amikor a volán mögé szeretnénk ülni.
Annak érdekében, hogy balesetmentesen, és biztonságosan közlekedj, összegyűjtöttük most a legfontosabb információkat, melyek segítségedre lehetnek abban az esetben, ha ki szeretnéd deríteni, hogyan, és mennyi idő alatt bomlik le az alkohol, és utána járunk annak is, hogy egy deciliter Pálinka elfogyasztását követően mennyi időt kell várni arra, hogy az alkohol teljesen kiürüljön a szervezetünkből.

Nem árt tudni, hogy adott esetben egy pohár Sör, Bor, Whisky vagy egyéb szeszes ital elfogyasztása után körülbelül mennyi időt kell várnunk arra, hogy újra autót vezethessünk, ezt pedig természetesen nem csak azért fontos tudnunk, hogy ne büntessen meg bennünket a rendőr, ha netán megállít.

 

Szabálysértés vagy bűncselekmény, ha ittasan vezetünk?

 

Remélhetőleg hazánkban minden autóvezető tudja, hogy Magyarországon zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetéssel kapcsolatban. Ez lényegében annyit jelent, hogy a hatályban lévő rendelkezés magába foglalja azt, hogy semmilyen tűréshatár, vagy felső limit nincs az alkoholos italok fogyasztásával, és az autóvezetéssel kapcsolatban.
Tehát ha vezetés közben közúti ellenőrzés miatt a rendőr megállít bennünket, és szondázással, vagy rosszabb esetben rendőr által elrendelt vérvétel során bebizonyosodik, hogy nem régiben alkoholt fogyasztottunk, akkor azonnal jókora büntetés ütheti a markunkat.
A bírság mértéke pedig minden esetben függ a véralkoholszinttől, illetve a légalkohol-koncentrációtól is.

Ha egy buli után a szervezetünkben található véralkoholszint 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentráció alatt van, és ha nem haladja meg a 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, akkor szabálysértésről, és nem bűncselekményről van szó.
Ha azonban az ittas autóvezető szervezetében már meghaladja a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt, illetve a kilélegzett levegőben lévő légalkohol-koncentráció is túllépi a 0,25 milligramm/litert, akkor bizony már bűncselekményt követtünk el azzal, hogy ilyen állapotban a volán mögé ültünk. Alkoholos befolyás alatt ugyanis nem tudunk biztonságosan közlekedni, ezzel pedig nem csak saját magunkat, hanem embertársainkat is veszélybe sodorhatjuk.

 

Tévhitek az alkohol felszívódásával kapcsolatban

Sokan úgy gondolják, hogy ha egy buli végén már csak vizet fogyasztanak, esetleg esznek is rá valamit, ami majd „felszívja” az alkoholt, akkor az hamarabb ki is ürül a szervezetből.
Ez azonban valójában egyáltalán nem igaz, ugyanis sem az étel, sem az étel zsírtartalma nem tudja közömbösíteni az alkoholt. Hatalmas tévhit emellett az is még, hogy egy laza fröccs még rendben van, hiszen felhígítva kevésbé árt.
Bár az igaz, hogy a lehelletünket egy mentolos cukorral, vagy egy rágóval el tudjuk fedni, ám ez nem azt jelenti, hogy ez a trükk a véralkohol szintünkön változtatna, a szonda ugyanúgy ki fogja mutatni azt, hogy fogyasztottunk alkoholt, mielőtt kocsiba ültünk.
Bár sokan úgy vannak vele, hogy 1-2 kávé is segíthet azon, hogy gyorsabban ki ürüljön a szervezetből az alkohol, de valójában ez sem jelent tuti megoldást, bármennyire is jól esik egy erős fekete, igazából semennyire sem járul hozzá az alkohol lebontásához. Erre ugyanis csak azok az enzimek képesek, amik a májunkban dolgoznak, a tempó pedig minden embernél eltérő lehet.

 

Körülbelül mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?

 

Több tényezőtől is függhet az, hogy mennyi idő alatt szívódik fel szervezetünkben az alkohol, ezt természetesen befolyásolja a szeszes ital mennyisége és erőssége, illetve az aktuális pszichés állapotunk és a szervezetünk lebontó képessége is.

Alapvetően könnyen megjegyezhető, fontos szabályként emlegetik azt, hogy egy egészséges felnőtt ember szervezete 1 óra leforgása alatt 10 testsúly kilogrammonként képes 1 grammnyi tiszta alkoholt lebontani. Ez alapján pedig már akár saját magunk is ki tudjuk számolni azt, hogy kedvenc alkoholos italunk elfogyasztása után körülbelül mennyi idővel ülhetünk majd a volán mögé.
Nézzük meg tehát, hogy mennyi idő alatt megy ki egy sör, vagy éppen 1 deci pálinka mennyi idő alatt ürül ki a szervezetünkből.

A legtöbbször fogyasztott alkoholos italokra vonatkozó adatok a fentiek értelmében csupán viszonylagosak, csak és kizárólag egy egészséges májjal rendelkező, 75-80 kilogrammos felnőtt emberre vonatkozik.

  • 1 korsó 4%-os sör kicsivel több mint másfél óra alatt megy ki a szervezetünkből
  • 1 pohár (3dl) 4%-os sör elfogyasztása után körülbelül 50 percet kell várnunk, hogy a volán mögé üljünk.
  • 1 feles 50%-os tömény szeszesital (például pálinka) esetében pedig legalább 2 órát kell várnunk, míg az teljesen felszívódik.
  • 1 dl (100 ml) 40-50%-os alkoholtartamú ital körülbelül 3-4 óra alatt ürül ki teljesen a szervezetünkből.

 

Mit mondanak a szakemberek?

 

A véralkoholszintet minden esetben ezrelékben fejezik ki, ez pedig megmutatja azt, hogy 1 liter vérben hány ezrelék az etil-alkohol aránya. Pontosabban 0,8 gramm 1 köbcentiméter etil-alkohol tömege, ez alapján pedig tudható, hogy 1 ezrelék véralkoholszint annyit jelent, hogy 1 liter vérben 80 mg alkohol található.

A szakemberek szeretik felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a legjobb döntés, amit meghozhatnak az, hogy aznap, amikor terveik szerint alkoholt fognak inni, inkább ne is üljenek a volán mögé. Emellett azonban fontos megemlíteni azt, hogy a rendőrség tanácsa szerint már a járművezetés napját megelőző este sem érdemes iszogatnunk, hiszen a nulla százalék, az valóban nulla százalékot jelent. Az alkohol lebontásának gyorsaságát az azonban valóban befolyásolni tudja, hogy az illető éhgyomorra fogyasztotta-e el az adott italt vagy italokat, illetve, hogy milyen gyorsan hörpintette le azt a néhány pohárkát.


Ennek tudtában pedig minden autóvezetőnek fel kell magában tenni a kérdést: Megéri kockáztatni egy buli, vagy 1-2 pohárka kedvéért?

 

Mi a különbség a felszívódás, és a kiürülés között?

 

A két fogalmat azonban (kiürülést és felszívódást) semmilyen esetben sem szabad összekevernünk, ugyanis a két dolog valójában teljesen mást jelent. Ha szeszesitalt fogyasztasz, akkor annak a felszívódása az utolsó pohár elkortyolása után még másfél órán át tarthat. Ezután következik csak az alkohol lebontása, ami annak a szervezetből való kiürülését jelenti.

Egy átlagos felnőtt szervezet óránként 7-10 gramm alkohol lebontására képes, ez pedig minden órában 0,1-0,15 ezrelékkel csökkenti az egyén véralkoholszintjét.
Egy férfi esetén egy nagy korsó sör elfogyasztása körülbelül 0,16 ezrelékes, míg a nők esetében ugyanez a mennyiségű sör elfogyasztása már 0,2 ezrelékes véralkoholszintet jelent.
A rendőrség időről időre megpróbálja felhívni az emberek figyelmét arra, hogy van néhány tévhit, amely nem, hogy segítene az alkohol lebontásán, hanem le is lassíthatják a folyamatokat.
Tehát nem igazán tud segíteni az, hogy egy egész estés tivornyázást követően megeszünk pár szelet kenyeret, és attól sem leszünk józanabbak, ha megiszunk hirtelen pár pohár hideg vizet, vagy kimegyünk a friss levegőre egy kicsit.


Azt azonban már valószínűsíteni lehet, hogy ha reggel megiszunk egy felest, akkor az nagy eséllyel a délutáni órákra már teljesen ki fog ürülni a szervezetünkből, a vasárnapi ebéd mellé megivott sör pedig ugyancsak fel fog szívódni legkésőbb estére, így a családi esemény után nyugodtan haza tudunk a saját autónkkal vezetni.
Ettől függetlenül mégis az a legjobb tanács, amit ezzel kapcsolatban megfogadunk, hogy ha nem régiben alkoholt fogyasztottunk, akkor inkább kérjünk meg valakit, vagy hívjunk egy taxit, hogy ha haza szeretnénk menni, bódult állapotban pedig soha ne üljünk a volán mögé! 
 

Forrás: | Teljes cikk itt

További cikkek

Népszerű termékeink