Műszakban vagy azon kívül – állás Győr városában

Műszakban vagy azon kívül – állás Győr városában

Multinacionális fejlődés

A vidéki városokat gyakran éri az a vád, hogy a fővároshoz képest jóval szerényebb lehetőségekkel rendelkeznek, mely az élet sok más területe mellett az álláspiacot is érinti. Ezek az összevetések azonban oly módon értelmetlenek, hogy Budapest mérete és lakosságszáma okán nem is lenne érdemes vele versenyeznie egyik vidéki központnak sem. Ezek a városok eleve egészen más életritmust, nyugodtabb körülményeket és utánozhatatlan miliőt biztosítanak, mely pedig a fővárosból hiányzik.

Az elmúlt évtizedek nagyobb ipari beruházásai azonban a vidéki régiókat sem kerülték el, a folyamat pedig a mai napig is tart. Az itt található nagyobb városok pedig érdekes hidat képeznek a nyugodtabb életforma és a kedvező álláslehetőségek között. A keleti régiók is egyre inkább felzárkóznak ebből a szempontból, a Dunántúl pedig hagyományosan is erős gazdasággal és magas életszínvonallal rendelkezik. Az osztrák határ felé közeledve pedig elé is érkezünk az ipari szempontból egyik legfontosabb városhoz, Győrhöz.

Győr története sikerekben gazdag, fejlődése pedig a mai napig is töretlen, melyet részben kedvező elhelyezkedésének is köszönhet, hiszen a Bécs-Pozsony-Budapest gazdasági háromszög origójában fekszik. Ez a tény persze jó hatással volt és van a befektetői kedvre, így jó néhány nagyvállalatot találunk a város palettáján. Ezek közül is kiemelkedik azonban az autóiparban tevékenykedő AUDI, mely az évtizedek során az autógyártás teljes vertikumát képes volt itt lefedni. Nem is csoda tehát, hogy rengeteg állás Győr Profession palettáján ide kötődik.

Széleskörű munkalehetőségek

Az ipari szektorban működő munkáltatók szinte mindegyikére igaz az, hogy több ezres létszámú munkavállalót alkalmaznak, hiszen a gyártási folyamatok mellett sok egyéb részegység igényli a munkaerőt, a minőségellenőrzéstől kezdve a logisztikán át az adminisztrációval bezárólag sok helyen. Ennek megfelelően rengeteg állás Győr legnagyobb ipari szereplőjénél létesül, az utánpótlásra való igény pedig folyamatos. A nagyvállalatok foglalkoztatási előnyeinek ékes bizonyítéka a városban tapasztalható kevesebb, mint 2%-os munkanélküliségi ráta.

Amellett, hogy az autóipari szereplők is jelentős lélekszámú dolgozói állománnyal működnek, a munkakörök is kellőképpen színesek ahhoz, hogy kifejezetten széles társadalmi rétegek számára kínáljanak opciókat. A gyártási folyamatok összetettsége ugyanis a sormunkásoktól a mérnökökig sokféle nyitott pozíciót kínál. A nagyobb, nyugati cégek jellemzően kedvelt munkáltatónak számítanak, hiszen az általuk behozott céges kultúra kifejezetten színvonalas körülményeket teremt. Ez pedig mindenkire egyenlő módon vonatkozik.

Egy állás Győr ipari főszereplőjénél tehát rendkívül sok álláskereső számára lehet vonzó, nem árt azonban tisztában lenni a munkavégzés feltételeivel. Ahogy említettük, jellemzően sok különböző munkakör érhető el az ipari szereplőknél, ám ezek munkarendje eltérő lehet. A legnagyobb létszámban alkalmazott dolgozók általában a gyártósoron dolgozó betanított munkások, illetve a logisztikában résztvevő alkalmazottak. Esetükben általában több műszakos munkavégzésről beszélhetünk, így adott esetben a hétvégi munka is reális eshetőség lehet.

Munka a műszakban

A több műszakban végezhető munkákat talán senkinek sem kell bemutatni, aki valaha dolgozott már nagyobb ipari szereplő kötelékében. Ennek a munkarendnek mindössze annyi a gyakorlati oka, hogy az adott területeken nélkülözhetetlen a folyamatos munkavégzés, nagy óraszámban. Ez a termelés területén pedig alapkövetelmény, hiszen a legkisebb leállás is jelentős anyagi vonzattal járhat. A műszakos munkavégzés azonban együtt jár a hétvégi munka intézményével. A beosztás azonban természetesen mindent kompenzál.

A műszakos munkák nagy előnye, hogy jellemzően a betanított munkákhoz kötődik, így a belépési feltételek általában minimálisak. Így lényegében ezek azok a munkakörök, melyek a legszélesebb rétegek számára elérhetőek. A munkába állás egyszerű, a többi pedig csak a dolgozón múlik. A műszakos beosztás és az esetenkénti hétvégi munka persze nem mindenki kedvence, de ezek a feladatkörök kifejezetten jó kompromisszumot jelentenek a dolgozók számára. A minőségi munka itt is alapvető elvárás, de ezért cserébe a feltételek is kedvezőek.

Sok állás Győr autógyárában ilyen munkarendet kínál, népszerűségét pedig jól mutatja, hogy folyamatos az érdeklődés az ilyen munkahelyek iránt is. A lehetőség, hogy betanított munkásként egy nemzetközi nagyvállalatnál dolgozhatunk, igencsak kedvező, így érdemes lehet megfontolni. Emellett pedig persze más pozíciókkal kapcsolatban is megéri követni az aktuális kínálatot, hiszen gyakorlatilag bárki számára adódhat egy kedvező lehetőség.

Forrás: | Teljes cikk itt

További cikkek

Népszerű termékeink