A vörösbor jótékony hatásai

A vörösbor jótékony hatásai

Európa számos országában gazdag hagyományokkal rendelkezik a borkészítés, valamint a borfogyasztás. Ezalól hazánk sem kivétel, számos híres borfajtával büszkélkedhetünk, mint például az Egri Bikavér, vagy a Soproni kékfrankos. A többévszázados hagyományt művészetünk számos verse, dala, festménye is megörökítette valamilyen formában.

Bár szívesen fogyasztjuk és előszeretettel hangoztatjuk, hogy egészségesek is, és vannak jótékony hatásai is a vörösbornak, kevesen tudják viszont, hogy pontosan milyen pozitív hatást gyakorolnak szervezetünkre ezek az italok. Fontos kiemelni az úgynevezett „kardioprotektív” effektust. Ez azt jelenti, hogy antioxidánsainak köszönhetően rendszeres fogyasztása megelőzheti az ér és szívrendszeri betegségeket. Csökkenti a rossz koleszterint, és a vérrögök kialakulását is megelőzi.

A vörösborok rezveratrol tartalma a véredények nyitva tartásában segédkezik, így szabadabban áramolhat az oxigén az agy felé, ezáltal az Alzheimer-kór megelőzését is elősegíti. Mindezek mellett erősíti az immunrendszert a már említett antioxidánsoknak köszönhetően. A szájhigiéniánkhoz is hozzájárul a borfogyasztás: a szőlőmagokban található polifenol ugyanis lassítja azon baktériumok képződését, melyek a fogszuvasodásért felelősek.

Vörösbor szerepe a szépségápolásban

Továbbá a szépségápolásban is felfedezték, hogy a bőr egészségére jótékony hatást gyakorolnak a borok. Az antioxidánsok ugyanis növelik a bőr rugalmasságát, természetes ragyogását. Az erekre és a szívre gyakorolt hatásról már szót ejtettünk, ugyanakkor ez a tulajdonság bőrünk szempontjából is előnyös: stimulálja a véráramlást, így meg tudja előzni a ráncosodást, és a bőr látványos elöregedését. Bár a bor kedélyjavító hatása széleskörben ismert, egy hét évig tartó kutatás szerint heti egy üveg bor elfogyasztása antidepresszánsként hathat, és előzheti a depressziót is.

Összefoglalva tehát: a vörösbor rendszeres fogyasztása számos területen egészségünk javulását eredményezheti. Mindehhez persze hozzá kell tennünk, hogy mértékkel fogyasztandó, elvégre a túl sok alkohol káros hatást is gyakorolhat a szervezetünkre. Érdemes továbbá ügyelnünk a minőségre is: egészséges hatása ugyanis csak a szőlőből készült, jóminőségű boroknak van – a műanyag flakonnal rendelkező „alsóspolcos” termékektől tanácsosabb távol maradni.

Forrás: Lépés Magazin | Teljes cikk itt

További cikkek

Népszerű termékeink