Jászberényi Sándor jelenti Ukrajnából: Éjszaka a fronton

Jászberényi Sándor jelenti Ukrajnából: Éjszaka a fronton

A sofőrnek nem volt jogosítványa, ám tudta az összes jelszót. Ez pedig jelenleg elég Ukrajnában, ha katonai gépjárművet vezetsz. Reggel hatkor vett fel a kijevi Kozatskiy Hotel előtt. Félhomály volt és ősz, láttam a leheletemet a levegőben, miközben vártam rá. Egy terepszínűre festett Nissan pickuppal érkezett. „Sándor?” – mondta ki a nevemet, aztán már vette is a vállára a hátizsákomat és a táskámat, amiben a golyóálló mellényem meg a sisakom volt. Bedobálta a kocsi hátsó ülésére, majd beindította a motort. A magnó helyén egy lyuk volt a műszerfalban. „Majd az autópályán iszunk egy kávét” – mondta, és elindultunk Dnyipropetrovszk felé. Az volt a terv, hogy Dnyipróban szednek össze a 72. brigád mesterlövészei, és onnan Kurakhovéhoz visznek. Ez az a kisváros, amit tartanak az ukránok. A szerző felvétele Műveletbe induló ukrán katonák csoportképe a Donyecka Oblaszty feliratú a megye határát jelző emelvény előtt. Bob bácsi volt a kapcsolatom a brigádhoz. Telefonon instruált, miután kértem, hogy segítsen élő kapcsolatot keríteni a harctéri katonákkal. Az előző nap hívott. Van egy ilyen barátnőm, na. Mesterlövész kiscsaj. 308-assal lövi a ruszkikat. Hozzá mehetsz. „Remek.” „Ilyen LMBTQ-lány vagy hogy mondják azt felétek?” „Buzi.” „Az. De nagyon komoly lövész.” „Ne haragudj, de mi köze van az ellenálláshoz annak, hogy ki, kivel baszik?” „Semmi. Csak gondoltam elmondom.” „Mit?” „Hogy szerintem a nőket szereti.” „Én is, meg te is. Hol a probléma?” „Bakhmutnál.” Még kettőt telefonáltam miután letettem Bob bácsival a telefont, és már le is szerveztem az utat. Másfél órát autóztunk az autópályán. Már fent volt a nap, amikor megálltunk egy benzinkútnál. „Kicsit ideges vagyok, mert sem a kocsinak, sem nekem nincsenek papírjaim” – mondta Iván, a sofőr. Huszonnégy éves kölyök, kozákos körszakállal, félénk mosollyal és meleg barna szemekkel. „De a többiek megküldték nekem a jelszavakat végig az útra.” Az ukrán honvédelmi minisztérium Minden Nap, de a háborús helyzettől függően akár naponta többször jelszavakat generál, amit a hadsereg tagjainak elég bemondania az ellenőrzőpontoknál, és akkor kérdés nélkül tovább engedik őket. Ennek a működését már volt szerencsém látni a gyakorlatban Debalceve ostrománál. Arról persze fogalmam sem volt, hogy most is működik-e. Az első komolyabb ellenőrzőpont Poltavánál volt, amikor a megyébe léptünk. Betonbarikádok és kovácsoltvas tankcsapdák szűkítették az utat. Katonák álltak a barikád szélénél teljes testpáncélokban. Baltaarcú szakállas fiúk a nedves hajnalban. Mogorván bámultak minket. Iván láthatóan idegesen leengedte a pickup ablakát és véresen komoly arccal kiszólt: „szamóca”. A katonák biccentettek, és mosolyogva mutatták, hogy menjünk. Iván nagyon elégedett volt magával. Száznegyvennel repesztettünk tovább a kátyús utakon, szemben velünk kelt fel a nap, és beragyogta a napraforgómezőket az út két oldalán. Dnyitropetrovszk nem főváros, de a világ fővárosa. Focicsapata legalábbis van. A víztől felhólyagzott rangadó hirdetéseit néztem a légoltalmi szirénák üvöltésében a város melletti benzinkútnál, amikor megjöttek a mesterlövészek. Szőke, fiús csaj szállt ki a terepjáróból, és kezet fogott velem. „A lehető legjobb időzítés.” „Miért?” „Majd meglátod.” Néztem a lányt, és azon gondolkodtam, mennyire nagyszerű lenne megírni a Donbász butch mesterlövészének igaz történetét. „Mennyi az igazolt ölésed?” – kérdeztem. Az Egyesült Államok haderejében a mesterlövészeknek mindig van egy számuk arról, hány embert lőttek agyon. Ezt „Confirmed Kill Count”-nak nevezik, és a hadsereg által megerősített sikeres találatokat jelzi. A szerző felvétele Szétlőtt strike face lemezek egy elhagyott ukrán ház előtt, ahová a katonák rendezkedtek be. A becsapódások nyomai jól mutatják a harcok intenzitását. „Huszonegy.” „Mióta harcolsz?” „Kurakhovénál négy hónapja, de ott voltam Szlavjanszkban, Izjumban és a donyecki reptéren is. Most Los Angeles-ből jöttem vissza harcolni februárban.” „Hogy áll a háború?” „Jól. A szankciók működni fognak, ehhez veszünk időt.” „Nőként hogyan viszonyulnak hozzád az egységnél?” „Sehogy. Itt nem nők és férfiak vannak, hanem katonák. Kérlek ne írd le a nevünket, és ne fotózz minket.” „Oké.” Hátra ültettek a kocsiban, és indultunk Kurakhove felé. Nem igazán volt helyem a kézigránátok, golyóállómellények és AKM-rohampuskák mellett, pokoli hosszúnak tűnt a másfél órás út. Amikor átléptünk Donbász megyébe, a telefonom szirénázni kezdett. Az ukrán kormány sms-ben figyelmeztet mindenkit a harci cselekményekre és a veszélyre. Letértünk az autópályáról és kis kísértetfalvakon vágtunk keresztül. A házakat mintha tegnap hagyták volna hátra a menekülők. „Sok kísértetváros van most Ukrajnában?” „Kurakhovéban zajlik az élet. Konsztantinovkát vagy Bakhmutot kellene látnod. Na, azok tényleg szellemvárosok.” Egy domboldalon álltunk meg és szálltunk ki a kocsiból. Takaros kis házak sorakoztak végig a földutak mellett. A dombról kiválóan lehetett látni a város szénerőművének füstölgő kéményeit, és az erőmű melletti mesterséges tavat. Folyamatosan dörögtek az ágyuk, de ez nem nagyon zavarta a mesterlövészeket. A szerző felvétele A kurakhovai szénerőmű füstölgő kéményei. Működik az erőmű – van áram a városban. „40 kilométerre vannak az állásaink, ez a mi tüzérségünk” – mondta a lány. „Oké.” „Este azért óvatosan, mert akkor itt is meleg tud lenni.” A 72. nehézgéppuskás brigád logisztikai központjai a domboldalon voltak. A kis falusi házak oldalainál halmozták fel a lőszereket, a golyóállómellényeket, az ellátmányt, ott aludtak a frontról visszatérő katonák. Az egység rangidősét Nazarín „Nazar” Kiszaknak hívták. A házban, ahol fogadott, a falnak támasztva álltak a brit Javelin-rakéták. Darazsak zúgtak mindenhol. A gyümölcsfák alatt rohadt az alma a kertben. Miután elmondtam, mit akarok csinálni, Nazar hosszasan hallgatott. Mindig ilyen csend van amikor ismeretlen az ember. A frontról visszatérő katonák is gyanakodva méregettek. A nap leesett az égről. Hirtelen lett sötét. Ezzel párhuzamosan felélénkült az orosz tüzérség. Az ukrán katonák remekül szórakoztak azon, hogy kapkodom a fejemet a becsapódásokkor. Előkerült egy üveg Whisky, mentek a viccek, elsősorban az én káromra, majd mindenki viccelődött mindenkivel. Történeteket meséltem Irakból és Szíriából, ők azokról a harcokról, melyeket 2014 óta vívnak. Elmondták például, hogy a zsold a hivatásosoknak jelenleg 2500 dollár, de mindenki magának veszi a felszerelését. A szerző felvétele Kóla és taktikai sisak. Ukrán katona szereli fel éjjellátó készülékét a bázison. „Napi 3-400 lövedéket lőnek ki az oroszok” – mondta Nazar. „Nekünk nincs ennyi.” „Nagyok a veszteségek?” „Vannak.” „Tulajdonképpen mi a 72-esek feladata?” „Tartani a pozíciókat és visszaverni az orosz támadást.” „Hogy megy?” „Győzünk. De majd meglátod. Egy dologra kérlek.” „Igen?” „Kapcsold ki a telefonodon a helymeghatározást. Minden harctéri cselekményről való írásnál várj 72 órát.” „Hogy ne mérjenek be az oroszok?” „Igen. Így is két naponta mozgatjuk a bázisokat a rakéták miatt.” „Mikor mehetek ki a frontra?” „Ha elkezdődik a támadás Harkivnál. Most még a felcsereket is nehezen tudjuk bevinni az ágyútűz miatt.” „Donyecknek is nekimentek?” „Majd erre később válaszolok.” Huszonéves srácok jöttek be a házba, egyenesen a frontról. Vacsoráztak, nevetgéltek, egy bluetooth-os hangszóróról szóló zenére táncoltak, kezükben a karabélyokkal. Kétely arról, hogy ez a háború nyerhető, senkiben sem volt. Éjfél körül egy zsúfolt szobába helyeztek el. Lőszeresládák és RPG-k között aludtam egy mocskos priccsen. Utólag kiderült, hogy ez volt a legjobb szállás. A szerző felvétele Szálláshely. Így fest egy ukrán katona fekhelye a fronton. Én itt aludtam. Az éjszaka többször felébredtem a becsapódó GRAD rakéták zajára.The post Jászberényi Sándor jelenti Ukrajnából: Éjszaka a fronton first appeared on 24.hu.

Forrás: 24.hu | Teljes cikk itt

További cikkek

Népszerű termékeink

Array ( [user_page_view_counter] => 2 [admin_page] => 0 [item_order] => name_asc [instock] => [user] => Array ( [current_filters] => Array ( [0] => Array ( [id] => 3 [label] => Pálinka [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 0 [alias] => palinka [order_by] => 3 [group_by] => 0 [meta_title] => Pálinka vásárlás, minőségi pálinka rendelés [meta_description] => Pálinka különlegességek (pl.: bodza, mák ) és minőségi pálinka márkák egy helyen. Árak, akciók és ingyenes házhozszállítás. Pálinkák névnapra, születésnapra. [description_short] =>

Minőségi pálinka aminek Magyarországon kultusza van, hiszen ez egy hagyományosan magyar rövidital. Egy eredet védett gyümölcspárlatról van szó, tehát, ha pálinkát kortyolunk, akkor az csak Magyarországon, illetve még négy osztrák tartomány készülhet, máshol nem. A pálinka fogalma a 2000-es években szilárdult meg a Pálinka törvénynek és az eredetvédelemnek köszönhetően. A 17. században még égetett szeszt jelentett, ám a mai pálinkák már gyümölcsből, törkölyből, borseprőből vagy borból készülnek.

Mi, magyarok büszkék is vagyunk a Magyar pálinka kifejezésre, viszont azt kevesen tudják, honnan is indult a pálinka története, és hogyan is lett nemzetközileg ismert és elismert rövidital. A készítését már jóval többen ismerik, ahogyan a legnevesebb márkákat is. Lássuk is, honnan származik a pálinkakészítés tudománya, és mennyit változott a pálinka az elmúlt évszázadok során. És persze arra is keressük a választ, hogy melyek a legjobb pálinka márkák és legkedveltebb ízek hazánkban, ha pálinkáról van szó.

Pálinka történelem

Sokan úgy gondolják, hogy a pálinka a magyar szeszfőzés kialakulásával egy időben jelent meg, de ez nem egészen van így. A pálinka kifejezés a 17. században jelent meg, de az első bordesztillátumokról már a 12-13. századból is vannak feljegyzések, melyet gyógyszerként használtak. Az élvezeti szeszfogyasztás elterjedése hazánkban a 15. századra tehető. A pálinka a 17. században még nem egészen azt jelentette, amit manapság, ugyanis a gabonapárlatokra is használták ezt a kifejezést, nemcsak a gyümölcspárlatokra.

Az évszázadok során felváltotta az „égettbor” kifejezést, amit a párlatokra használtak. Egészen a 21. századig minden égetett szeszt pálinkának neveztek, függetlenül attól, miből készült. Régen magyar pálinkafajtának tartották a gabonapárlatokat, a seprőpárlatokat, de még a burgonyapárlatokat is. A 20. századra a különböző égetett szeszek saját elnevezést kaptak hazánkban is, és csak a törkölypálinka, a „seprőpálinka” és a gyümölcspálinka, illetve a gyümölcspálinka-utánzat viselhette a pálinka nevet.

[description] =>

Miről is szól a „Pálinkatörvény”?

Hogy mi nevezhető pálinkának, azt ma már a 2008. évi LXXIII. törvény, az úgynevezett Pálinkatörvény szabályozza. Az osztrák pálinkán kívül csak azt az italt lehet pálinkának nevezni, ami kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből vagy szőlőtörkölyből készült, és hazánkban került előállításra a főzéstől a palackozásig. A törvény azt is kimondja, hogy a gyümölcs, amiből a pálinka készül, nem lehet sűrített, szárított vagy aszalt gyümölcs. A pálinka csak erjesztett gyümölcs, illetve erjesztett szőlőtörköly párlatát lehet.

Emellett a törvény a készítésről is tartalmaz rendelkezéseket, és azt is kimondja, hogy a pálinkát sem színezni, sem ízesíteni, sem édesíteni nem lehet, leszámítva a hordós és az ágyas érlelést. Érdekes tény, hogy az asztalt gyümölcsök nem használhatóak a főzéskor, de érlelésnél igen. A pálinka mára mér egy eredetvédett ital, amely kizárólag hazánkban, illetve Ausztria bizonyos területein készülhet. Nem összekeverendő a román pălincăval, ez ugyanis teljesen független a magyar pálinkától, és szintén eredetvédett párlat.

Így készül a pálinka!

A magyar Pálinkatörvény értelmében a pálinka csak meghatározott módon készülhet. A pálinkakészítésnek négy szakasza van. Az első szakasz mindig a gyümölcsök alapos kiválasztása, amiből majd a pálinka készülni fog. Ez elsőre nem tűnhet fontos lépésnek, de nagyon is az, ugyanis csak a megfelelő aromatartalmú gyümölcsökből készülhet jó minőségű pálinka. Az első szakaszba tartozik a gyümölcsök előkészítése is, ami csonthéjasok esetén a magok eltávolítását is jelenti, illetve a gyümölcsök pépesítése is ekkor történik. A következő lépés a cefrézés, vagyis az erjesztés, melyet szigorúan cukor nélkül lehet csak megtenni. A cefréhez csak meghatározott anyagokat szabad adni, például az adalékanyagot, fajtaélesztőt és savat, például citromsavat.

A cefrének levegőtől elzártan szabad csak erjednie, mely folyamat során a gyümölcs cukortartalmából alkohol lesz. Ehhez meghatározott hőmérséklet is kell, mely 16-18 fok. Az erjedés ideális körülmények között 10-15 nap alatt végbemegy. Ezután következik a lepárlás folyamata, mely során a cefrézés során létrejött elegyet desztillálják. A lepárlás kétféle eljárással is készülhet, kisüsti és „tornyos” lepárlással. Amint a lepárlás végbement, jöhet az utolsó szakasz, a nemesítés, mely a pálinka pihentetését, érlelését jelenti. E folyamat során éri el a pálinka a végletes  ízét.

Milyen pálinkafajták léteznek?

A pálinkának hivatalosan négy fajtája van:

Kisüsti pálinkának azt a pálinkát lehet nevezni, amely ezer literesnél kisebb, rézfelületet is tartalmazó lepárlókészülékben kerül előállításra.

Az érlelt pálinkának akkor lehet nevezni egy pálinkát, ha megfelelő ideig kerül érlelésre. Ez legalább három hónapnyi érlelést jelent ezer liternél kisebb mennyiségben, ennél nagyobb mennyiség esetén pedig hat hónap a minimum érlelési idő. Az érlelésnek fahordóban kell történnie.

Az ópálinka esetében egy, illetve két éves érlelésről van szó, attól függően, hogy ezer liternél kisebb vagy nagyobb mennyiségről van-e szó.

Az ágyas pálinkákat három hónapig kell érlelni gyümölccsel együtt, akkor nevezhetőek ágyas pálinknak. Az úgynevezett „mézes pálinka”, illetve más, mézzel kevert szeszes italok nem számítanak pálinkafajtának. Ezeket nem is szabad pálinkának vagy akár pálinkalikőrnek hívni az európai normák értelmében. Emellett a románok „pálinkája” sem tekinthető pálinkának, ez az ital külön eredetvédelem alatt áll.

Melyek a népszerű pálinka ízek?

A pálinka rengetegféle gyümölcsből készülhet, ennek értelmében rengetegféle ízben kapható. Vannak olyan pálinkafajták, melyek külön eredetvédelem alá kerülnek, mert az adott területen évszázadok óta készítenek pálinkát. Ilyen pálinkák a Szatmári szilvapálinka, a Kecskeméti barackpálinka, a Békési szilvapálinka, a Szabolcsi almapálinka, a Gönci barackpálinka, az Újfehértói meggypálinka, a Göcseji körtepálinka, a Pannonhalmi törkölypálinka. Ezek a pálinkák külön szabályozás alatt vannak, és meghatározott tájegységen és módon készülhetnek.

Ezeken túl is természetesen számos ízben érhető el Magyar pálinka. Jelenleg a legnépszerűbb pálinka ízek hazánkban:

Ezek az ízek számítanak ma a legkeresettebbnek, de ezen kívül létezik számos különleges pálinka is mint például faeper pálinka vagy narancs pálinka.

A legjobb hazai pálinkamárkákról

Magyarországon számos pálinkaház működik, és természetesen nagy pálinkamárkákból sincs hiány.

A legjobb pálinka márkák hazai keresések alapján:

Manapság már számos pálinka áruház és bolt kínálatában megtalálhatjuk a fenti márkákat, többek között az Italkereső.hu kínálata is vetekszik a legnagyobb pálinka webáruház kínálatával is.

A különböző minőségi pálinka márkák számos ízben érhetőek el, de találhatunk pálinkakülönlegességeket és pálinka válogatásokat is a kínálatukban. Elsőre furcsának tűnhet pálinkát rendelni egy webshop kínálatából, de sokan döntenek már így, hiszen pálinka akciókból nincs hiány, emellett számos pálinkakülönlegesség csak itt található meg. A pálinka árak eltérőek lehetnek a márkák és az ízek függvényében.

A pálinkafogyasztásról

A régi időkben elterjedt szokás volt a napot egy pohár pálinkával kezdeni. Főleg a falusi vidékeken volt szokás reggelire egy almát enni, majd inni rá egy kupica pálinkát. Manapság elterjedt szokás hűtve fogyasztani a pálinkát, pedig így elveszti a gyümölcsös ízét. A legideálisabb a 18–20 °C. Bár ihatjuk a pálinkát bármilyen röviditalos pohárból, a pálinka pohár tulipán formájú, alul öblös, felül összeszűkülő pohár. A tulipán pohár szerepe a pálinka ivásban, hogy a gyümölcs illatát az orrba tereli.

Emellett az is érdekes tény, hogy bár legtöbben egy húzásra isszák, nem ez a legjobb módja a fogyasztásának, ugyanis így nem érvényesül igazán a minőségi pálinka íze és aromája. Egy nemrég készített felmérés szerint a pálinka nemcsak az idősebbek, hanem fiatalabbak körében is meglehetősen népszerű ital, leginkább a 18–39 éves korosztály körében. Emellett arra is kitért a felmérés, hogy legtöbben a minőségi, neves márkák pálinkáit fogyasztják. És egy jó tanács a szerzőtől, pálinka ajándék minden alkalomra egy féri esetén jó ötlet, nehéz vele mellé fogni. Fogyasszuk felelősséggel és mértéktartóan a pálinkát is.

[headline_title] => Kategória [is_visible] => 1 [is_og] => 1 [last_update] => 2021-11-04 21:53:45 [og_title] => 👉 Pálinka vásárlás, minőségi pálinka rendelés👈 - Italkereső.hu [og_description] => Pálinka különlegességek (pl.: bodza pálinka, mák pálinka) és minőségi pálinka márkák egy helyen. Pálinka árak, akciók és ingyenes házhozszállítás. Pálinkák névnapra, születésnapra. [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [1] => Array ( [id] => 59 [label] => Meggy [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => meggy [order_by] => 4 [group_by] => 2 [meta_title] => Meggy [meta_description] => Meggy [description_short] => [description] => [headline_title] => Gyümölcs [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [2] => Array ( [id] => 746 [label] => Fekete szeder [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => fekete-szeder [order_by] => 20 [group_by] => 2 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Gyümölcs [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [3] => Array ( [id] => 1118 [label] => Vadalma [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => vadalma [order_by] => 28 [group_by] => 2 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Gyümölcs [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [4] => Array ( [id] => 1122 [label] => Birsalma [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => birs [order_by] => 30 [group_by] => 2 [meta_title] => Birsalma pálinka - vásárlás online, akciós árak [meta_description] => Birsalma pálinka igen népszerű, jellegzetes íze és illata miatt. Több tucat birs pálinka főző közül válogathatsz. Nézz be és vedd meg a megjobb áron, ingyenes szállítással. [description_short] =>

A birs vagy más néven birsalma egy érdekes gyümölcs, ami bár a körtére hasonlít, mégis inkább alma, amelyet elsősorban lekvárok, szörpök és gyümölcslevek készítésére használnak. Pedig pálinkának is tökéletes alapanyag, amire a pálinkafőző mesterek is rájöttek, és az elmúlt években egyre inkább elterjedt a birspálinka készítése.

Birsalma pálinka, miért olyan népszerű manapság?

A legnevesebb pálinkaházak kínálatában megtalálható a birs vagy birsalma pálinka, de a kisebb főzdék esetében is találhatunk ilye italt. De mit is kell tudnunk a birspálinkáról, magáról az alapanyagról és a készítésének módjáról?

A következőkben arra keressük a választ, hogy miért is olyan népszerű a birsalmapálinka, és mely hazai pálinkaházak kínálják ezt a különleges pálinkatípust. De kezdjük is az elején, a birsalmával.

[description] =>

Amiből a birs pálinka készül

Aki már kóstolt igazán minőségi birspálinkát, pontosan tudja, hogy mennyire ízletes, zamatos és egyedi ízvilága van, amit persze nem másnak köszönhet, mint a birsnek vagy birsalmának. Érdekesség, hogy néha birskörtének is szokták hívni a birset. A birsnek Magyarországon 7-10 fajtáját termesztik, különbséget pedig főleg a gyümölcs alakjában találunk, ha körtére hasonlít inkább, akkor birskörtének, ha pedig almára, akkor birsalmának hívják, de lényegében mindegyik birs. De vissza a birspálinkához.

A birs alapvetően egy olyan gyümölcs, aminek kevés a cukortartalma emiatt gyakran a fán hagyják, és teljesen éretten, szinte már kicsit túléretten szedik le, hogy alkalmas legyen a pálinkakészítéshez. A birsből jellemzően október környékén szoktak cefrét készíteni, de időjárástól függően a szeptember is alkalmas lehet a birs szedésére. A pálinkakészítéshez többféle fajta is alkalmas, de a szakemberek szerint a Leskováci birs, a Vranja birs, és a Cydora Robusta fajták kifejezetten alkalmasak.

Mikortól hívhatunk egy pálinkát birspálinkának?

Nos, erről a magyar pálinkatörvény rendelkezik, nem konkrétan a birsre, hanem minden pálinkára vonatkoztatva, de a birspálinkát is ezen irányelvek szerint kell készíteni. Hat feltétel van annak, hogy birspálinkának hívjunk egy pálinkát:

A házilag készített birspálinkáknál nagyobb szabadságot gyakorolnak a készítők, gyakran bort, mustot, almalevet vagy forrásvizet adnak a cefréhez, de a nagy pálinkaházak csak és kizárólag friss gyümölcsöt használnak, természetesen ez a pálinkák ízén is érződik.

Birsalma pálinkát mely hazai pálinkaházak kínálatában találunk?

Ha igazán minőségi birspálinkát szeretnénk kóstolni, akkor érdemes a nagy pálinkagyártók kínálatában keresgélni, mint például a Panyolai, a Gönci, az Agárdi, az Árpád, a Békési, a Gusto, vagy a Lunczer. De milyen terméket is találunk?

Panyolai - Aranybirs Pálinka: ennek a pálinkának már az illatában is a birs jellegzetes aromái dominálnak, íze pedig pontosan olyan, erőteljesen birses, gyümölcsös, mint amit az illata ígér. Ízvilág élénken gyümölcsös és friss, minden korttyal jobban hangsúlyozódik a birs egyedi zamata.

Gönci - Birs Pálinka: a Gönci pálinkaház titka, hogy csak olyan gyümölcsöt használ fel a birspálinkához, amely a szomszédos kertekből, dűlőkből származik, így pontosan tudják, mi kerül az üstbe, vagyis a cefrébe. Ízében és illatában is különleges ez a pálinka, amire a Gönci pálinkamester is méltán büszke lehet.

Agárdi - Prémium Birs Pálinka: ebben az italban a birsalma klasszikus, különleges, fanyarkás ízei dominálnak. Illatában a birsalmasajt zamata és a citrusos aromák összhangban vannak, kellemes gyümölcsös ízeket ígérve. És nem is kell csalódnunk, hiszen az Agárdi Prémium Birs Pálinka minden kortya igazi élmény, a gyümölcsök zamata és frissessége még a lecsengésében is érződik.

Árpád: ez a pálinkamárka az egyik leghíresebb Magyarországon, nem csoda hát, ha az ő kínálatukban is találunk birspálinkát. Az Árpád Birsalma Pálinka, az Árpád Prémium Birsalma Pálinka, és az Árpád Csabai Házi Birs Pálinka is ebből a különleges gyümölcsből készül.

Békési birspálinkák: a Békési pálinkaház is a legismertebb pálinkaházak közé tartozik, kínálatában a Békési - Disznótoros Birs Pálinka és a Békési - Manufaktúra Birs Pálinka képviseli a birspálinkákat.

Gusto birspálinkákról: a Gusto annyira kedveli a birset, hogy több pálinkájuk alapanyagaként is szolgál. A Gusto - Birs Pálinka, a Gusto - Birskörte Pálinka, a Gusto - Mézes Ágyas Birslikőr és a Gusto - Eperfahordóban Érlelt Birs Pálinka is ebből a különleges gyümölcsből készül.

Lunczer birspálinkák: Lunczer - Birs Esszencia Pálinka, Lunczer - Optimus Birs Pálinka, Lunczer - Optimus Birs Pálinka, Lunczer - Szőlő-Birs Pálinka

Birsalma pálinka hol kapható?

A birspálinka manapság nagyon népszerű, nem is csoda, hogy a fent felsorolt pálinkaházak kínálatában is megtalálható. Egyes vendéglátóhelyeken is találkozhatunk vele, ahol a nagyobb pálinkaházak, termékeit kínálják. Ha lehetőségünk van pálinkakóstolásra menni, mindenképp érdemes rákérdezni, hogy szerepel-e a kínálatban birsalmapálinka, és ha igen, akkor éljünk is a lehetőséggel.

Amennyiben nincs erre lehetőségünk, akkor sem kell lemondanunk a birspálinka nyújtotta élvezetekről, hiszen meg is rendelhetjük online. Az italkereso.hu oldalon például a fent felsorolt márkákon túl a Békési Ágyas Birspálinkát, a Bestillo - Birsalma Pálinkát, a Brill - Birskörte Pálinkát, a Bulyáki – Birspálinkát, a Delicia - Duľa Angersi Birsalma Pálinkát, az Egyszer volt – Hősök Birspálinkát, a Forrás - Birspálinkát vagy a Hegyközi – Birspálinkát is megrendelhetjük.

 

 

[headline_title] => Gyümölcs [is_visible] => 1 [is_og] => 1 [last_update] => 2023-02-23 12:17:01 [og_title] => Birsalma pálinka - vásárlás online, akciós árak [og_description] => Birsalma pálinka igen népszerű, jellegzetes íze és illata miatt. Több tucat birs pálinka főző közül válogathatsz. Nézz be és vedd meg a megjobb áron, ingyenes szállítással. [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [5] => Array ( [id] => 1797 [label] => Rubinmeggy [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => rubinmeggy [order_by] => 58 [group_by] => 2 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Gyümölcs [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [6] => Array ( [id] => 383 [label] => 37,5 % [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => 37.5 [order_by] => 8 [group_by] => 3 [meta_title] => 37,5 % [meta_description] => 37,5 % [description_short] => [description] => [headline_title] => Alkoholtartalom [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 1 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [7] => Array ( [id] => 1356 [label] => 33 % [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => 33 [order_by] => 14 [group_by] => 3 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Alkoholtartalom [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 1 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [8] => Array ( [id] => 2169 [label] => 48 % [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => 48 [order_by] => 24 [group_by] => 3 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Alkoholtartalom [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 1 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [9] => Array ( [id] => 4072 [label] => 31% [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => 31 [order_by] => 29 [group_by] => 3 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Alkoholtartalom [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 1 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [10] => Array ( [id] => 5702 [label] => 39% [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => 39 [order_by] => 32 [group_by] => 3 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Alkoholtartalom [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 1 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [11] => Array ( [id] => 6318 [label] => 68% [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => 68 [order_by] => 35 [group_by] => 3 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Alkoholtartalom [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 1 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [12] => Array ( [id] => 402 [label] => 0,7 L [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => 0.7-liter [order_by] => 9 [group_by] => 4 [meta_title] => 0,7 L [meta_description] => 0,7 L [description_short] => [description] => [headline_title] => Űrtartalom [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 1 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) ) ) [currentModule] => news_item )