Gusto Pálinka

(4 találat)
Szűrők elrejtése

Gusto

Gusto pálinkák, melyekre Gusztó pálinkaként is szoktak hivatkozni, méltán számítanak a hazai pálinkapiac egyik legkeresettebb márkájának. A Gusto kínálata meglehetősen széles, többféle ízben is találunk náluk pálinkákat. A cég a kicsivel több, mint 15 éves fennállása alatt mindig is törekedett arra hogy prémium minőségű italokat készítsen. De mit is kell tudni a Gusto pálinkaház történetéről, és magukról a Gusto pálinkákról?

Gusto pálinka története röviden

A Gusto pálinkaház 2006-ban épült meg, ahol a legmodernebb lepárló berendezéseket használják, hogy a lehető legjobb minőségben készíthessék el a prémium pálinkákat. Az üzem Lajosmizsén, Kecskemét mellett található, amit a magyar gyümölcstermesztés egyik központja. A különleges ízvilágt többet között az itt termesztett gyümölcsöknek köszönhetik a Gusto pálinkái. A cégnek 15 hektáros kajszibarack területe van, ahol saját maguk termesztik, szedik és válogatják a gyümölcsöt. A Gusto pálinkaház büszke arra, hogy a pálinkafőzés hagyományát ötvözi a családi receptekkel, és persze a legmodernebb főzési eljárásokkal.

Tovább olvasom >>
Összesen 4 db Pálinka érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A Gusto kicsivel több, mint 15 éve létezik, ez idő alatt pedig számos díjat kaptak a különleges pálinkái. A 2007-es évtől vesznek részt a különböző hazai és nemzetközi versenyeken, a Desztillálta versenyen például az elmúlt években csak arany és ezüstminősítést szereztek.  A Hungarian Spirit Awardon 2019-bena Gusto cseresznye és a bodza pálinka champion díjas lett. A Gusto bodza pálinka a Magyar Pálinka Válogatásba is bekerült, de olyan pálinkájuk is akad, ami a NAV Békés megyei Igazgatóságnak különdíját is kiérdemelte.

2021-ben a Gusto pálinkákat a Nemzeti Pálinka kiválóság Program keretében pálinka kiválóság minősítéssel jutalmazták, a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat pedig a megye Legeredményesebb Főzdéje címet adományozta a Gusto pálinkaháznak 2020-ban és 2021-ben is. Jól látszik tehát, hogy a Gusto díjnyertes pálinkáit igazán érdemes megkóstolni. De milyen ízek közül is válogathatunk.

Gusto pálinka népszerű ízekről

A Gusto pálinkaház többféle ízben is készít pálinkákat, egyes fajtákból ágyas és érlelt pálinka is van a kisüsti pálinka mellett. A legnépszerűbb, legkeresettebb ízek a következők:

  • Besztercei szilva: ez az ízvilág egy hagyományos vonalat képvisel a Gusto pálinkák között. A lágy aszalt szilvás ízvilágú Gusto besztercei szilvapálinka a hagyományos ízeket ötvözi a modern technológiával. Szintén prémium minőségű pálinka, melynek lelkét a legjobb kertekben termő kiváló minőségű besztercei szilvát adja. A Gusto termékei ebben az ízben a GUSTO Besztercei szilvapálinka, a GUSTO Mézes Ágyas Szilvalikőr, a GUSTO Ágyas Besztercei szilvapálinka és a GUSTO Eperfahordóban Érlelt Besztercei Szilvapálinka.
  • Cigánymeggy: ez az ízvilág is meglehetősen hagyományosnak számít a hazai pálinkák között, melynek ízét a bogyós gyümölcsök királya, a cigánymeggy adja. A Gusto cigánymeggy pálinkái zamatos, édeskés ízvilágot képviselnek, mely bonbonmeggyre emlékeztető zamatokkal és marcipános jelleggel egészül ki. A cigánymeggy pálinkákhoz a Gusto az alföldi aranyhomokban termő kiváló minőségű cigánymeggyet használja fel, mely a lehető legmagasabb minőséget képviseli. A Gusto cigánymegg pálinkái a GUSTO Ágyas cigánymeggy pálinka, a GUSTO Ágyas cigánymeggy likőr, és a GUSTO Cigánymeggy pálinka.
  • Cserszegi fűszeres: ez a szőlőfajta ötvözi magában a fűszeres és muskotályos ízvilágot, a belőle készült pálinkában pedig jól kivehető a szőlőhéj és mag zamata is. A Gusto a cserszegi fűszeres pálinkákhoz ugyancsak az aranyhomokon termő szőlőket használja fel. A Gusto kínálatába ebben az ízben GUSTO Cserszegi Fűszeres Szőlőpálinkát, GUSTO Ágyas Cserszegi Fűszeres Szőlőpálinkát, GUSTO Cserszegi Fűszeres Szőlőlikőrt, és GUSTO Tölgyfahordóban Érlelt Cserszegi Fűszeres Szőlőpálinka
  • Japánszilva: a japánszilva vagy más néven fekete szilva kiváló fajtaadottságú gyümölcs, a belőle készült pálinka ízvilága pedig kellemesen lágy és zamatos. Az aromakomponensei hasonlatosak a kajszibarackéhoz, lecsengésében marcipános jelleget is felfedezhetünk. A Gusto kínálatába ebben az ízben GUSTO Japánszilva pálinkát találunk.
  • Kecskeméti barack: a Gusto pálinkaház legszélesebb termékkínálata ebben az ízben jön létre. A pálinkák mindegyikére jellemző, hogy a sárgabarack selymesen karakteres, lekváros zamata, citrusos íze és illata tökéletesen érvényesül a pálinkákba. A kecskeméti barackot a Gusto pálinkaház maga termeszti egy 15 hektáros területen, kézzel szedik és válogatják. A Gusto barackpálinkák között olyan termékeket találhatunk, mint a GUSTO Ágyas Kecskeméti Barackpálinka, a GUSTO Eredetvédett Kecskeméti Barackpálinka, GUSTO Kecskeméti Barackpálinka, a GUSTO Mézes Ágyas Baracklikőr, Hegyközi Barackpálinka.
  • Alföldi alma: az alföldi almapálinka lelkét az aranyhomokon termő kimagasló minőségű alma adja, melynek zamata és frissessége is érződik az ital minden kortyában. A pálinka ízvilágában a gyümölcsre jellemző harmonikus édeskés aromák is megjelennek, de emellett zamatos, friss, és bársonyos mind illatában, mind ízében. Ahogyan a többi Gusto pálinka is, ez is prémium minőségű pálinka, melyből érlelt és ágyas kivitel is létezik. Az ágyas almapálinka valódi méz és almaágyon érlelődik, ízében a méz édessége is felfedezhető. Az érlelt almapálinka pedig már színével is hívogat minket, hogy kóstoljuk meg, az erőteljes ízét pedig többek között az akácfa hordós érlelésnek köszönheti.

Ezeken kívül természetesen még birs, bodza, botaniq, Irsai Olivér szőlő, málna vilmoskörte, és Szomolyai cseresznye ízben találhatunk még Gusto pálinkákat.

Gusto pálinka kóstolás, de hol is?

A Gusto pálinkakínálata meglehetősen széles, a kisüsti pálinkákból limitált kiadásokat, és többféle kiszerelést is találhatunk, 0,04 l-es, 0,2 l-es, és 0,5 l kiszereléseket is. Ha szeretnénk megkóstolni a Gusto prémium minőségű pálinkáit, akár online is megrendelhetjük. A Gusto weboldaláról, de például az italkereso.hu oldaláról is, ahol számos termék megtalálható. A Gusto pálinkák üvege is mutatós, ezért ajándéknak is remek választás.

 Minőségi pálinka aminek Magyarországon kultusza van, hiszen ez egy hagyományosan magyar rövidital. Egy eredet védett gyümölcspárlatról van szó, tehát, ha pálinkát kortyolunk, akkor az csak Magyarországon, illetve még négy osztrák tartomány készülhet, máshol nem. A pálinka fogalma a 2000-es években szilárdult meg a Pálinka törvénynek és az eredetvédelemnek köszönhetően. A 17. században még égetett szeszt jelentett, ám a mai pálinkák már gyümölcsből, törkölyből, borseprőből vagy borból készülnek.

Mi, magyarok büszkék is vagyunk a Magyar pálinka kifejezésre, viszont azt kevesen tudják, honnan is indult a pálinka története, és hogyan is lett nemzetközileg ismert és elismert rövidital. A készítését már jóval többen ismerik, ahogyan a legnevesebb márkákat is. Lássuk is, honnan származik a pálinkakészítés tudománya, és mennyit változott a pálinka az elmúlt évszázadok során. És persze arra is keressük a választ, hogy melyek a legjobb pálinka márkák és legkedveltebb ízek hazánkban, ha pálinkáról van szó.

Pálinka történelem

Sokan úgy gondolják, hogy a pálinka a magyar szeszfőzés kialakulásával egy időben jelent meg, de ez nem egészen van így. A pálinka kifejezés a 17. században jelent meg, de az első bordesztillátumokról már a 12-13. századból is vannak feljegyzések, melyet gyógyszerként használtak. Az élvezeti szeszfogyasztás elterjedése hazánkban a 15. századra tehető. A pálinka a 17. században még nem egészen azt jelentette, amit manapság, ugyanis a gabonapárlatokra is használták ezt a kifejezést, nemcsak a gyümölcspárlatokra.

Az évszázadok során felváltotta az „égettbor” kifejezést, amit a párlatokra használtak. Egészen a 21. századig minden égetett szeszt pálinkának neveztek, függetlenül attól, miből készült. Régen magyar pálinkafajtának tartották a gabonapárlatokat, a seprőpárlatokat, de még a burgonyapárlatokat is. A 20. századra a különböző égetett szeszek saját elnevezést kaptak hazánkban is, és csak a törkölypálinka, a „seprőpálinka” és a gyümölcspálinka, illetve a gyümölcspálinka-utánzat viselhette a pálinka nevet.

Pálinka bővebben