Patinás Pálinka

(7 találat)
Szűrők elrejtése

Patinás

A Patinás Pálinkák még viszonylag rövid ideje léteznek, ám ennek ellenére komoly elismerésre tettek szert a pálinkakedvelők között. Már megjelenésében is egyediek, ízeikben pedig nagyon komplexek és gyümölcsösek. A Patinás Pálinka megalkotói arra törekednek, hogy minőségi, prémium pálinkákat alkossanak, melyekben a gyümölcs ízvilága érvényesül, nemcsak az alkohol. Az egyedi receptnek köszönhetően minden íz különleges és utánozhatatlan.

Patinás pálinka, és ami mögötte van

De kik is hozták létre a Patinás Pálinkát, és milyen ízekben kóstolhatjuk meg mi, a pálinkák nagy kedvelői? A következőkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Tovább olvasom >>
Összesen 7 db Pálinka érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Patinás pálinka megszületéséről tudni érdemes

A Patinás Pálinkát Tóth Zoltán és Lakatos Marcell álmodta meg, mindketten más-más háttérrel rendelkeznek, ám a pálinka iránti szeretet mindkettejükbe közös. Tóth Zoltán egy kollégája tanácsára vágott bele az első, saját pálinkájának a megalkotásába, ami egy birspálinka volt. Ez az ital hangsúlyozta a birs igazi ízét és zamatát. Ezt követően többféle ízben is elkezdett pálinkákat készíteni, többek között Szomolyai feketecseresznyéből. Lakatos Marcellel egy baráti összejövetelen találkoztak, aki ezt a cseresznyepálinkát kóstolta meg, és javasolta, hogy üzleti szintre kellene emelni Zoltán hobbiját. Az ötletet tettek követték, és kettejük együttműködésének eredményeként 2020-ban meg is született a Patinás Pálinka.

A termékfejlesztés folyamatosan zajlik, jelenleg hétféle Patinás Pálinka létezik. A Patinás Pálinka már látványában is egyedi. A pálinka kapcsán már megszokhattuk a hosszú nyakú pálinkás üvegeket, ám a Patinás Pálinka palackja inkább az orvosságos üvegre emlékeztet, kék színe pedig a természetet, a vizet szimbolizálja, modern és letisztult. Bár a dizájn tekintetében a Patinás a modern vonalat követi, a pálinkáig tekintetében a hagyományok nagy szerepet kapnak, ahogyan a komplex íz és illat is.

A Patinás Pálinkához a legkiválóbb és frissen szedett gyümölcsöket használják fel, melyek akár az asztalunkra is kerülhetnének elfogyasztásra, ám a Patinásnál a prémium minőségű pálinka lelkét adják. A gyümölcsöket kézzel válogatják, csak ezután kerülhetnek a tartályokba érlelésre, gyümölcs típustól függően 7 – 10 napig erjesztik őket. Az erjesztés követően a cefre szinte azonnal lefőzésre kerül. A lepárlás egy egylépcsős tornyos főző berendezés segítségével történik, melynél a vörösréz nagy szerepet játszik a folyamatban.

A népszerű Patinás pálinkákról

A Patinás pálinka jelenleg hét ízben érhető el, de a márka megalkotói folyamatosan dolgoznak a termékfejlesztésen, így a jövőben újabb ízek várhatók. De maradjunk a jelenleg kapható hét íznél:

  • Patinás - Gönci Barack Pálinka: a barackpálinka talán a legelterjedtebb íz a pálinkák között, ezért a Patinás kínálatából sem hiányozhat. A Gönci Barack pálinka már illatában is megidézi a friss baracklé és a napérlelte aszalt barack zamatát. Ízében is a barackos jegyek dominálnak, melyek a fahéj és a fanyar zöldalma ízével egészülnek ki. Lecsengése hosszú, melyben a barack ízvilág érvényesül elsősorban.
  • Patinás - Irsai Olivér Szőlő: az ital illata a szőlőre emlékeztet, dominálnak benne a gyümölcsös jegyek, de a citrusos, vaníliás és diós-mazsolás aromák is érvényesülnek benne. Ízében az Irsai Olivér szőlő gyümölcsössége fedezhető fel, mely mézes ízekkel egészül ki. Lecsengése rövid, íze hamar elhalványul a szánkban.
  • Patinás - Lepotica Szilva: a szilvapálinka is meglehetősen gyakori a pálinkaházak kínálatában, a Patinás pedig egy új szintre emelte ezt az ízvilágot. A Lepotica szilva már az ital illatában is uralkodik, hát még az ízében. Ízvilágában a szilva mellett felfedezhetőek a megjelenik virágporos, a vaníliás és szilvalekváros jegyek is. Lecsengésében a szilva mellett a zöldalmára emlékeztető ízek jelennek meg.
  • Patinás - Mezőtúri Birs Pálinka: a birs is meglehetően kedvelt alapanyag a pálinkakészítésnél, a Patinás Mezőtúri Birs pálinkájában pedig igazán kiérezhető a gyümölcs zamata és édessége. Az ital illata a birssajtra emlékeztető, fanyar és kellemesen fűszeres, már önmagában invitál minket arra, hogy akarjuk kóstolni. Ízében jelen van a kellemes citrusosság, de a mélyebb, fűszeres jegyek is. Közepesen hosszú lecsengésében a birssajtra jellemző édeskés ízek dominálnak.
  • Patinás - Piros Vilmos Körte: illata intenzív és fűszeres illata, a körte nektáros, édeskés és zamatos jellegét idézi meg számunkra. Ízében markánsan megjelenik a piros vilmoskörte, melyet enyhén fanyar zöldalmás zamatok egészítenek ki. A lecsengésében a körte dominál, mely viszonylag rövidnek mondható.
  • Patinás - Szomolyai Feketecseresznye Pálinka: a Szomolyai feketecseresznye egy nagyon népszerű íz a pálinkák világában, a Patinás elgondolásában pedig egy savanykás, citrusos jegyeket hordozó ízvilágot kapunk, melyek kiegészülnek a marcipános, étcsokoládés, mandulás és diófélékre emlékeztetet aromákkal. Ezt az egyedi mégis harmonikus ízt a különleges erjesztési technológiának köszönhetően érik el.
  • Patinás - Újfehértói Fürtös Meggy Pálinka: a meggy is egy elterjed pálinka alapanyag, Patinás Újfehértói Fürtös Meggy pálinkájában pedig markánsan érződik is ez a jellegzetes ízvilág. Már illatában is érezni a meggy fanyar kesernyésségét. Íz olyan, amit az illata is ígér, a meggyes jelleg érvényesül, de megjelenik mellette az enyhe, fás fűszeresség, a karamellizált cukor és az aszalt meggy zamata is.

A Patinás Pálinkák mind prémium minőségű italok, melyek készítésekor a pálinkakészítés hagyománya és a modern technológia kéz a kézben jár.

Ha meg szeretnénk kóstolni a Patinás pálinkákat

A Patinás Pálinkák 0,35 L-es kiszerelésben kerülnek forgalomba modern, letisztult, kék színű orvosságos üvegre emlékeztető palackokban. A cég még viszonylag fiatal, így még viszonylag kevés helyen vásárolhatóak meg a termékei. Egyrészt a cég webshopjában tudjuk beszerezni őket, másrészt az egyik legnagyobb online italkereskedés, az italkereso.hu oldalán, ahonnan azonnal, készletről tudjuk megvásárolni, és rövid szállítási idő után már a poharunkba is tölthetjük ezeket a különleges kinézetű és ízvilágú pálinkákat.  Minőségi pálinka aminek Magyarországon kultusza van, hiszen ez egy hagyományosan magyar rövidital. Egy eredet védett gyümölcspárlatról van szó, tehát, ha pálinkát kortyolunk, akkor az csak Magyarországon, illetve még négy osztrák tartomány készülhet, máshol nem. A pálinka fogalma a 2000-es években szilárdult meg a Pálinka törvénynek és az eredetvédelemnek köszönhetően. A 17. században még égetett szeszt jelentett, ám a mai pálinkák már gyümölcsből, törkölyből, borseprőből vagy borból készülnek.

Mi, magyarok büszkék is vagyunk a Magyar pálinka kifejezésre, viszont azt kevesen tudják, honnan is indult a pálinka története, és hogyan is lett nemzetközileg ismert és elismert rövidital. A készítését már jóval többen ismerik, ahogyan a legnevesebb márkákat is. Lássuk is, honnan származik a pálinkakészítés tudománya, és mennyit változott a pálinka az elmúlt évszázadok során. És persze arra is keressük a választ, hogy melyek a legjobb pálinka márkák és legkedveltebb ízek hazánkban, ha pálinkáról van szó.

Pálinka történelem

Sokan úgy gondolják, hogy a pálinka a magyar szeszfőzés kialakulásával egy időben jelent meg, de ez nem egészen van így. A pálinka kifejezés a 17. században jelent meg, de az első bordesztillátumokról már a 12-13. századból is vannak feljegyzések, melyet gyógyszerként használtak. Az élvezeti szeszfogyasztás elterjedése hazánkban a 15. századra tehető. A pálinka a 17. században még nem egészen azt jelentette, amit manapság, ugyanis a gabonapárlatokra is használták ezt a kifejezést, nemcsak a gyümölcspárlatokra.

Az évszázadok során felváltotta az „égettbor” kifejezést, amit a párlatokra használtak. Egészen a 21. századig minden égetett szeszt pálinkának neveztek, függetlenül attól, miből készült. Régen magyar pálinkafajtának tartották a gabonapárlatokat, a seprőpárlatokat, de még a burgonyapárlatokat is. A 20. századra a különböző égetett szeszek saját elnevezést kaptak hazánkban is, és csak a törkölypálinka, a „seprőpálinka” és a gyümölcspálinka, illetve a gyümölcspálinka-utánzat viselhette a pálinka nevet.

Pálinka bővebben