St. Hubertus Keserű likőr

(15 találat)
Szűrők elrejtése

St. Hubertus

A St. Hubertus egy különleges ital, mely már több mint 120 éve született meg, és hódította meg a magyar közönséget. A Hubertus a keserűlikőrök közé tartozik, és csak természetes alapanyagból készül. A karakteres gyógynövényes íz jellegzetes és eltéveszthetetlen. Mára már nemcsak hazánkban, de a környező európai országokban is kapható. A megalkotása a Braun Testvérekhez kötődik, akik 1901-ben dobták piacra. A kezdeti időszakban az ital még 40 %-os alkoholtartalommal bírt, melyet lecsökkentettek 33 %-ra.

Szent Hubertus legendája

Az ital ízvilága jellegzetes, hozza a keserűlikőrökre jellemző kesernyés, gyógynövényes jellegeket, ugyanakkor az édes jelleg is felfedezhető benne, és jellemzően édesebb, mint a legtöbb keserűlikőr. A Hubertus név már a kezdetek óta a márkát jellemzi, ahogyan a szarvasos logó is. A név és a logó is Szent Hubertuszra utal, aki a vadászok védőszentje volt. Mielőtt azonban megkóstolnánk ezt a páratlan ízvilágú italt, érdemes egy kicsit utána járni, hogyan is született meg ez a jellegzetes magyar ital, és milyen fajtái léteznek.

Tovább olvasom >>
Összesen 15 db Keserű likőr érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Egy kis történelem, avagy hogyan született meg a St. Hubertus?

A Szent Hubertus ital likőrmárka létrehozása a Braun Testvérekhez kötődik, akik 1901-ben levédették a márkát, és megalkották hozzá azt az italt, amit ma is ismerünk. A recept hozzávetőleg ugyanaz, bár akkoriban 40 %-os alkoholtartalma volt, amit lecsökkentettek 33 %-ra. A történet a 19. század közepétől indul, és még nem a Braun testvérekkel, hanem az édesapjukkal, Braun Lajossal, aki 1839-ben likőrgyártásba kezdett, és olyan híres lett, hogy számos hazai és nemzetközi díjat is elnyert az italaival.

A halálát követően a fiai vették át az üzletet, és 1901-ben megalkották a St. Hubertust, mely 33 féle gyógynövényből készült. Az ital jogvédelem alá került, akárcsak a márka. A második világháborút követően a Braun Testvérek Rt. üzemeit államosított, a termelést leállították, de a Hubertus Pártállam Hubi néven továbbra is gyártásra került. A rendszerváltás utáni a Zwackhoz került a márka, akik a megújították a márka dizájnját, és megjelent a szarvasfej és az agancsok közötti kereszt, amely Szt. Hubertuszra, a vadászok védőszentjére utal.

Hogyan és miből készül a St. Hubertus?

A St. Hubertus pontos receptje titkos, annyi azonban bizonyos, hogy 33 féle gyógynövényből készül, finomszesz hozzáadásával, és tölgyfahordóban érlelik. Ezen túl azonban keveset tudni arról, hogy pontosan hogyan is készül ez az ital. Jogvédelem alatt áll nemcsak a márka, de az ital is, tehát ha valaki próbálkozna a készítésével, jogsértés követ el. Az eredeti recept egyébként még 40 %-os alkoholtartamú italt eredményezett, amit lecsökkentettek előbb 36, majd 33 %-ra. A 2000-es években új ezeket is bevezetett a Zwack, így született meg a Hubertus 33 és a Hubertus Erdei is.

St. Hubertus fajták

Az eredeti, 120 éve megalkotott St. Hubertus likőr mellett ma már három másik fajtát is találunk a márka kínálatába, melyek még csak pár éve vannak forgalomba, de azóta nagyon kedveltek lettek, és méltóak a hagyományos recept népszerűségére.

  • Hubertus: ez az eredeti, 120 évvel ezelőtt megalkotott ital. Ez a klasszikus magyar gyógynövénylikőr édes-erős ízvilágú, melyben harmóniában vannak egymással a gyógynövényes és az édes karakterjegyek. Ez egyik legkedveltebb ital hazánkban, csakis természetes alapanyagokból készül. Már illatában is a gyógynövények dominálnak, de narancsos jelleget is felfedezhetünk benne. Ízvilágában is a keserűlikőröket meghatározó gyógynövényes íz dominál, de hangsúlyos az édeskés íz is, ez a kettő tökéletes harmóniát a alkot. Lecsengése kifinomult, a keserű és a narancs gyümölcsös jellege utalja.
  • Hubertus 33: ez a típus 2004-ben került forgalomba, és 33 gyógy és fűszernövény felhasználásával készül. A tölgyfahordós érlelésnek köszönhetően az ízvilága nagyon kifinomult és karakteres. Az illatában az erőteljesebb gyógynövényes aromák érezhetőek, de a gyümölcsök és a fűszerek aromái is enyhén érezhetőek. A keserűlikőrökre jellemző gyógynövényes, kesernyésebb íz dominál, de kellemesen érezhető benne a narancshéj, a narancsvirág és az édesgyökér aromája is.
  • Hubertus Erdei Bogyós likőr: 2015-ben bővült a Hubertus kínálata a Hubertus Erdeivel. Ez az ital az eredeti alaprecept továbbfejlesztett változata, melyet erdei bogyós gyümölcsökkel és bogyókkal gazdagítottak, mint a bodza, a szeder vagy a borókabogyó. A már megszokott aromák mellett már a bogyós gyümölcsök illatát is felfedezhetjük. Ízében megtartotta a hagyományos kesernyés-édes ízvilágot, mely az erdei bogyók frissességével és gyümölcsösségével egészül ki.
  • Hubertus 60: ez a típus 2021-ben került forgalomban, és legerősebb Hubertus, ugyanis a többi típussal ellentétben nem 33, hanem 60 % az alkoholtartalma. Ízében ugyanazt a keserű-édes harmóniát tapasztalhatjuk, mint az eredeti Hubertus ízeiben, ugyanakkor jóval erőteljesebb, hiszen magasabb az alkoholtartalma. Elsősorban koktélokban javasolják a fogyasztását, de az erős alkoholok kedvelői tisztán, jól behűtve is tehetnek vele egy próbát.

Igyunk egy pohár St. Hubertust…

A Hubertus meglehetősen népszerű, nemcsak Magyarországon, hanem szerte Európában. Ha tehát külföldön tartózkodunk, akár ihatunk is egy pohárral, mert sok vendéglátó helyiségben kapható. Magyarországon talán nincs is olyan étterem vagy presszó, ahol ne lenne rajta az itallapom, legalább az eredeti Hubertus. Ihatjuk tisztán, jól behűtve, aperitifként, de koktélokba és long drinkekbe is használják. Számos koktélt készíthetünk belőle, melyeket érdemes kipróbálni. Ha az otthonunk kényelmében fogyasztanánk, annak sincs akadálya, ugyanis bolti forgalomban is megtalálható.

A legtöbb élelmiszerboltban, hipermarketben és italkereskedésben megtalálható a boltok polcain, de az italwebáruházak kínálatát is erősíti. Az italkereso.hu oldalon mind a négy típusát megtaláljuk, és készletről meg is rendelhetjük. Ahogyan az Unicum, úgy a Szent Hubertus ital is egy jellegzetes magyar kuriózum, melyet a keserűlikőr kedvelőknek legalább egyszer érdemes megkóstolniuk. Hubertus ára és összes fajta elérhető oldalunkon, akciós készlet és díjmentes szállítás a legjobb választás.