Ararat Konyak, brandy

(17 találat)
Szűrők elrejtése

Ararat

Az Ararat brandy egy örmény italmárka, melyet már 1887 óta gyárt a Yerevan Brandy Company gyárt. Az Ararat büszke az örmény hagyományaira, italát sokan örmény pálinkaként tartják számon, de valójában brandyről van szó. Az alapanyag örmény fehérszőlő és a kristálytiszta forrásvíz. A márka már több mint 130 éve létezik, és ezalatt az idő alatt számos termék látott már napvilágot. Örményországban az egyik leghíresebb és legelismertebb italmárka, de nemcsak helyi szinten értékesítik.

Ararat brandy, tudni érdemes róla

Elsősorban a volt Szovjetunió országaiban kerül értékesítésre, Oroszországban, Grúziában, Ukrajnában és Fehéroroszországban, de már Magyarországon is kaphatóak Ararat barndyk. A termékskála meglehetősen széles, ugyanakkor hazai forgalmazásban csak a Classic termékcsalád italait találjuk. Természetesen így sem szűk a választék, mert így is legalább 10 féle Ararat brandy közül választhatjuk ki a kedvencünket. Mielőtt azonban elmerülnénk az Ararat brandyk ízvilágában, érdemes tudni, honnan is származik az Ararat márka neve, és hogy milyen ital valójában az Ararat, mert erről többféle nézet is létezik.

Tovább olvasom >>
Összesen 17 db Konyak, brandy érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Ararat honnan kapta a nevét?

Az Ararat név ismerős lehet azoknak, akik ismerik a Bibliából Noé történetét, ugyanis az Ararat valójában az Ararat-hegy neve, ahol a Bibilia szerint Noé az özönvíz után megfeneklett a bárkával. Az a hegy egy jellegzetes örmény szimbólum is egyben, a kultúra és az önazonosság jelképe. Nem csoda hát, hogy a Yerevan Brandy Company ezt a nevet választotta a márkájának. Az Ararat követi a nemzeti hagyományokat, méltó az Ararat-hegy nevére. Emellett azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy az Ararat-hegyen található a világ egyik legrégebbi szőlőkertje, az Ararat brandyk pedig örmény fehér szőlőből készülnek.

Milyen ital az Ararart? Brandy vagy konyak?

Az Ararat brandy, ám sokszor hivatkoznak rá örmény pálinkaként, de konyakként is. Az Ararat konyak megnevezés elég gyakori, ennek az az oka, hogy az örmény pálinka inkább konyak jellegű, viszont minden olyan kívánalomnak megfelel, ami miatt a brandyk közé sorolják. Konyaknak nem lehet nevezni, ugyanis a Cognac egy levédett név, amit szigorú szabályok kötnek, így az Ararat konyak megnevezés nem lenne igazán helytálló. Az Ararat brandy, ami örmény fehér szőlőből és friss forrásvízből készül, és tölgyfahordóban kerül érlelésre. Az úgymond közönséges brandyk 3-6 évig érlelődnek, az érlelt Ararat termékek 10 és 30 év kötött.

Ararat brandy fajták

Az Ararat brandy termékkollekciója meglehetősen széles, és számos italkülönlegességet is tartalmaz. Hazánkban jelenleg az Ararat Classic kollekciójának tagjait lehet kapni, melyek következők:

  • Ararat 3 éves: az Ararat 3 éves brandyje, melynek jellegzetes aranyló színe van. Illata élénk virágos gyümölcsös aromákkal gazdagítva. Már illatában is érződik a tölgyfahordós érlelés, de az ízében is markánsan jelen van. Ízvilága erőteljes és intenzív, aromájában érződik friss és fűszere zamat, eleinte ugyan kissé tüzesebb az ízvilága. Lecsengése inkább száraznak mondható. Fogyaszthatjuk önmagában, jégre töltve, de koktélok alapanyagaként is gyakorta használják.
  • Ararat 5 éves: ennek az italnak borostyános tónusú, brandykre jellemző arany színe van, de az illata és az íze is jellegzetes. Illatában tölgyes és gyümölcsös aromákat fedezhetünk fel, ugyanakkor a vanília és a fahéj is érződik. Az Ararat 5 ízében harmóniában vannak a robosztus zamatok a szilva és a körte gyümölcsös frissességével. Utóíze kissé fanyar és savas. Fogyaszthatjuk önmagában, jégre töltve, de koktélok alapanyagaként is gyakorta használják.
  • Ararat Ani 7 éves: az ital 7 éves tölgyfahordós érlelés után kerül a palackokba, színe intenzív arany, de a borostyán árnyalatait is felfedezhetjük benne. Illatában is érződik a tölgyfahordós érlelés, illetve a friss narancshéj savassága is. Íze hosszan tartó, intenzív gyümölcsös jegyekkel, de a karamell és a szárított füge ízvilága is érződik benne. Utóíze inkább kesernyésebb, mandulás aromával. Önmagában vagy jégre töltve is fogyasztható, de koktélalapanyagnak is kiváló.
  • Ararat Akhtamar vagy Ararat 10 éves brandy: színe borostyán rezes árnyalattal, illata elegáns, élénk, felfedezhetjük benne a diós-tölgyes jelleget, de a méz zamatát is. Az íze hosszan tartó, melyben az édesebb ízek dominálnak. Ugyanez mondható el a lecsengéséről, mely inkább fahájas-szilvás ízvilágú. Fogyasztása önmagában, illetve jégre töltve javasolt.
  • Ararat Vaspurakan 15 éves: ez az ital 1964-ben készült el először, és egy igazi ünnepi brandy lett. A színe antik arany és a intenzív borostyán, illata pedig élénk és gyümölcsös. Íze bársonyos, összetett és karakteres, lecsengése hosszú és enyhén csípős. Ezt a brandyt vétek koktélokba tölteni, leginkább önmagában fogyasztva, esetleg jégre töltve ajánlják.
  • Ararat Nairi 20 éves: ez a barndy nevét egy gazdag örmény tájról kapta, a színe pedig sötétebb borostyán színű. Az illata nagyon összetett és karakteres, ahogyan az íze is. A lecsengése hosszú és finom, égetett íz, faháj és szegfűszeges aroma jellemzi. Magában vagy jégre töltve fogyasztják leginkább.
  • Ararat Dvin: ez az ital az Ararat exkluzív gyűjteményének legkiemelkedőbb darabja. Ez az egyedülálló brandy 1945-ben debütált, nevét pedig egy legendás és híres ősi örmény városról kapta. Mivel a Divn brandy hosszú évekig érlelődik tölgyfahordóban, így íze is jellegzetesen füstös és gazdag. Fogyasztását szobahőmérsékleten, önmagába javasolják.

Ararat brandy népszerűségéről Magyarországon

Az Ararat brandyket leginkább a volt Szovjetunió országaiban értékesítik, így Magyarországon is. Bolti forgalomban nem igazán kapható, ha mégis, akkor a rövidebb ideig érlelt, 3-5 éves brandyket fogjuk megtalálni. A brandykedvelőknek azonban érdemes az Ararat idősebb italkülönlegességeit is megkóstolni, melyeket leginkább az ital webshopokban, mint az italkereso.hu, tudják beszerezni. Az italkereso.hu kínálatában szinte az összes hazai Ararat brandy megtalálható, így könnyen megtalálhatjuk a kedvencünket. Az Ararat konyak ára attól függ, hogy melyik típusról van szó, a 3-5 éves brandyk olcsóbbak, míg a 20-30 éves fajták már meglehetősen drágának mondhatóak.A Brandy bor lepárlásával előállított likőr. A Brandy általában 35–60% alkoholt tartalmaz és általában vacsora utáni emésztést segítőként fogyasztják. Néhány Brandy-t fahordóban érlelnek. Másokat karamell színnel színeznek, hogy utánozzák az öregedés hatását, másokat pedig az öregedés és a színezés kombinációjával állítanak elő. A Brandy/borospálinka fajtái az egész borászat világában megtalálhatók. A leghíresebbek közé tartozik a délnyugat-franciaországi konyak és Armagnac.

Amit a konyakról tudni érdemes

A konyak egy olyan ital, ami a hideg téli estéktől a barátokkal töltött meleg nyári napokig minden hangulathoz és időjáráshoz illik. A konyak legalább annyira elegáns, mint izgalmas nedű, amelynek fogyasztása meglehetősen szertartásosnak tűnhet, ám fontos, hiszen csak így tudjuk igazán kiélvezni a kiválasztott márkát és évjáratot. Ha kedvet kapunk kipróbálni a legjobb konyak márkákat, akkor először is érdemes tudni, hogy mi is van a poharunkba, és miért is olyan különleges az aromája. Az is lényeges kérdés a konyak kiválasztásakor, hogy milyen évjáratú.

És persze azt sem árt pontosan tudni, hogy hogyan kell a konyakot fogyasztani, mert bár sokan csak beleöntik egy akármilyen pohárba, és már isszák is, de így nem fogják tudni maradéktalanul kiélvezni a konyak nyújtotta élvezetek. Érdemes tehát tisztában lenni azzal is, hogy milyen pohárban, milyen hőmérsékleten, és hogyan érdemes fogyasztani a konyakot. Lássuk is, hogy mi is a konyak, hogyan készül, mitől lesz minőségi konyak, és hogy milyen módon érdemes elkortyolni belőle egy pohárral.

Konyak, brandy bővebben