Hennessy Konyak, brandy

(26 találat)
Szűrők elrejtése

Hennessy

A Hennessy konyak egyértelműen piacvezető márka, ha konyakról van szó. Hennessy a minőség elismertsége miatt olyan híres, nem a Tesco ár kategória. Már a 18. század óta létezik, és a prémium kategóriát erősíti. De kinek a nevét is viseli a Hennessy, és milyen konyakokat találunk a kínálatunkban?

A Hennessy történetéről

A Hennessy konyak története Richard Hennessyvel kezdődött, aki egy ír nemesi család sarja volt, és zsoldos katonaként szolgált XV. Lajos francia király haditengerészeténél. Szolgálatai elismeréseként a király egy kis birtokot adományozott neki Cognac városában, ami már a 18. században is konyakkészítésről volt híres. A háború végén nem ment haza, hanem Cognac városában telepedett le, a családjának pedig rendszeresen küldött haza, Írországba konyakot. 1765-ben megalapította a Hennessy konyakházat, akkor még nem a saját neve alatt, és üzletszerűen kezdett el a konyakkereskedelemmel foglalkozni. Az üzletet a fia vitte tovább, ki Jas Hennessy & Co nevet adta a cégnek 1813-ban.

Az italos szakma világában élő legendának számít az 1765-től működő Hennessy ház, amely hét generáción átível, és napjaink legexkluzívabb és legritkább konyakjait forgalmazza. Az évek során számos néven terjedt el, rengetegféle elírás létezik, mint a Henessy, a Henesy, a Henessi, a Henness, a Hennesey, vagy a Hennesse, de az eredeti márkanév Richard Hennessy nevét viseli, és Hennessy-ként kell írni.

Tovább olvasom >>
Összesen 26 db Konyak, brandy érhető el, 1 oldalon.

Szolgáltatásaink viszonteladóknak

Ital webshop megjelenés

Ital webshop megjelenés

Segítünk az ital termékek online eladásában, a vásárlókat közvetlen a saját webshopjába irányítjuk.

Részletek

Ital nagykereskedés kereső

Ital nagykereskedés kereső

Online ital nagykereskedés kereső, viszonteladóknak és nagykereskedéseknek. Több mint 30 nagyker és 700 kiskereskedés partnerrel. Tudjon meg többet szolgáltatásunkról.

Részletek

Márkatulajdonosoknak

Akciós Ital Nagyker hírlevél

Több mint 30 ital nagykereskedés legnagyobb akciói egy hírlevélbe összegyűjtve kereskedők részére.

Hírlevélre feliratkozás

Valóság vagy legenda, hogy létezik Hennessy whisky is?

A Hennessy egy méltán híres konyakmárka, és már azt is tudjuk, honnan indult, és kinek a nevéhez kötődik. Bár sokan hiszik, hogy Hennessy márkanév alatt whiskyt is találnak, de ez csak amolyan városi legenda. A whisky és a konyak között lényeges különbségek vannak, és bár mindkettő több évig érlelt, tisztán fogyasztható ital, melyet milliók fogyasztanak világszerte, a hasonlóságok itt véget is érnek. A whisky ugyanis gabonából erjesztett égetett szesz, míg a konyaknak szőlő az alapanyaga, hiszen egy borpárlatról van szó, és a franciaországi Cognac városához kötődik.

A cognac ráadásul eredetvédelem alá esik, tehát pontos szabályok vonatkoznak arra, hogy milyen italt is lehet konyaknak hívni. Természetesen ettől még gyárthatna a Hennessy whiskyt is, ám a franciákra nem jellemző a whisky gyártás, ez inkább Amerikához, Skóciához, és Írországhoz kötődik. A Hennessy egy francia márka, és csak és kizárólag konyakot gyártanak. Bár ez a városi legenda még mindig tartja magát, de ha Hennessy márkával fémjelzett whiskyvel kínálgatnak minket, akkor érdemes gyanút fogni, hogy biztosan nem a Hennessy konyakmárkáról van szó.

Így készül a Hennessy konyak!

A Hennessy konyakokra is vonatkoznak azok a szabályok, melyek az eredetvédelem alá eső italokra vonatkoznak, tehát csak meghatározott módon készülhetnek. A konyakkészítés módja már 300 éve változatlan, és bár a szőlőfajtákra is vonatkozik megkötés, ebben a tekintetben hagy némi mozgásteret a szabályozás. A Hennessy konyakok is meghatározott szőlőfajtákból készülnek, illetve kiemelt vidékeken előállított fehér borok kétszeri lepárlásából.

Milyen típusok léteznek?

A konyakok esetében, ahogy az érlelet szeszitaloknál általában, számít, hogy mikor készültek, hiszen minél idősebb, annál ízesebb, értékesebb. A konyakok esetében különböző jelzésekből tudjuk megállapítani egy konyak életkorát, és a Hennessy esetében sincs ez másként. A következő jelzésekkel találkozhatunk, melyek a Hennessy konyak fajta, egyszersmind a korára is utalnak:

 • Hennessy VS , vagyis Hennessy Very Special cognac, tehát nagyon különleges. Ezek a konyakok  *** három csillaggal vannak jelölve, ami azt jelenti, hogy a legfiatalabb összetevőjét is legalább két évig hordóban érlelték.
 • Hennessy VSOP cognac, vagyis Very Superior Old Pale, ami nagyon kitűnő régi cognacot jelent. Ezzel a jelöléssel ellátott italnak a legfiatalabb összetevője is legalább négy évig érlelődött hordóban, viszont az átlagos kora ennél lényegesen magasabb.
 • Hennessy XO cognac, vagyis Extra Old, tehát rendkívül régi. Ez pedig nemcsak puszta szóvirág, mert a legfiatalabb összetevője is legalább hat évig érlelődig, de az átlag életkora 20 év fölött van.

Jól látszik, hogy a kor igazából nincs meghatározva, csak a legfiatalabb összetevő életkora, ez pedig ad némi mozgásteret a konyakkészítőknek. Ha tehát Hennessy konyakot szeretnénk vásárolni, akkor ezeket a jelzéseket érdemes figyelni. A jelzések egyébként az árakon is meglátszanak, hiszen egy Hennessy VS ára úgy 10-14 ezer forint között van, míg egy Hennessy XO ár egyetlen üvegéért akár 60 ezer forintot is fizethetünk. Természetesen nemcsak a felsorolt jelzésekkel ellátott Hennessy konyakok léteznek, a termékpaletta jóval szélesebb. A Hennessy konyak árak függnek a konyak életkorától. 

A következő italok, mind a Hennessy konyakok táborát erősítik:

 • Hennessy Master Blender válogatása
 • Hennessy Paradis
 • Richard Hennessy
 • James Hennessy
 • Hennessy Paradis Imperial
 • Hennessy 8
 • Hennessy Black
 • Hennessy Pure White
 • Hennessy Classivm
 • Hennessy Fine de Cognac

Hogyan fogyasszuk a Hennessy konyakot?

A konyakot fogyaszthatjuk tisztán, ebben az esetben étkezések után javasolják leginkább, de jéggel fogyasztva aperitifként is kellemes élmény. Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy melyik évjáratú Hennessy konyakot készülünk lefogyasztani. A Hennessy konyakok igazi különlegességek, ezeket pedig legjobb tisztán elfogyasztani, hogy a markáns ízvilág felejthetetlen élmény legyen számunkra. Persze szabály nem vonatkozik rá, hogy ne lehetne a Hennessy konyakokat is jéggel inni, és hígítva fogyasztani, de érdemes először tisztán tenni velük egy próbát.

Ha Hennessy konyakot szeretnénk inni, akkor a kisboltok polcain nem fogjuk megtalálni ezt a márkát, de nagy rá az esély, hogy még a hipermarketek polcain sem. Leginkább az italwebáruházak kínálatában találhatjuk meg. A VS jelölésű, olcsóbb Hennessy konyakok több helyen elérhetőek, de az igazán idős, XO jelölésű palackok már nem fordulnak elő mindenhol. A legáltalánosabb kivitel a 0,7 l-es, de természetesen létezik ettől eltérő kiszerelésben is, ahogyan díszdobozos csomagolásban is megtalálható.

Ha megkérdezik tőled mi az a Hennessy akkor már tudod, hogy egy prémium luxus konyak ami minden férfi álma, hogy egyszer megkóstolja. Ezért ideális férfi ajándék ötlet születésnapra, karácsonyra vagy házassági évfordulóra. A Brandy bor lepárlásával előállított likőr. A Brandy általában 35–60% alkoholt tartalmaz és általában vacsora utáni emésztést segítőként fogyasztják. Néhány Brandy-t fahordóban érlelnek. Másokat karamell színnel színeznek, hogy utánozzák az öregedés hatását, másokat pedig az öregedés és a színezés kombinációjával állítanak elő. A Brandy/borospálinka fajtái az egész borászat világában megtalálhatók. A leghíresebbek közé tartozik a délnyugat-franciaországi konyak és Armagnac.

Amit a konyakról tudni érdemes

A konyak egy olyan ital, ami a hideg téli estéktől a barátokkal töltött meleg nyári napokig minden hangulathoz és időjáráshoz illik. A konyak legalább annyira elegáns, mint izgalmas nedű, amelynek fogyasztása meglehetősen szertartásosnak tűnhet, ám fontos, hiszen csak így tudjuk igazán kiélvezni a kiválasztott márkát és évjáratot. Ha kedvet kapunk kipróbálni a legjobb konyak márkákat, akkor először is érdemes tudni, hogy mi is van a poharunkba, és miért is olyan különleges az aromája. Az is lényeges kérdés a konyak kiválasztásakor, hogy milyen évjáratú.

És persze azt sem árt pontosan tudni, hogy hogyan kell a konyakot fogyasztani, mert bár sokan csak beleöntik egy akármilyen pohárba, és már isszák is, de így nem fogják tudni maradéktalanul kiélvezni a konyak nyújtotta élvezetek. Érdemes tehát tisztában lenni azzal is, hogy milyen pohárban, milyen hőmérsékleten, és hogyan érdemes fogyasztani a konyakot. Lássuk is, hogy mi is a konyak, hogyan készül, mitől lesz minőségi konyak, és hogy milyen módon érdemes elkortyolni belőle egy pohárral.

Konyak, brandy bővebben