Hennessy Konyak, brandy

(26 találat)
Szűrők elrejtése

Hennessy

A Hennessy konyak egyértelműen piacvezető márka, ha konyakról van szó. Hennessy a minőség elismertsége miatt olyan híres, nem a Tesco ár kategória. Már a 18. század óta létezik, és a prémium kategóriát erősíti. De kinek a nevét is viseli a Hennessy, és milyen konyakokat találunk a kínálatunkban?

A Hennessy történetéről

A Hennessy konyak története Richard Hennessyvel kezdődött, aki egy ír nemesi család sarja volt, és zsoldos katonaként szolgált XV. Lajos francia király haditengerészeténél. Szolgálatai elismeréseként a király egy kis birtokot adományozott neki Cognac városában, ami már a 18. században is konyakkészítésről volt híres. A háború végén nem ment haza, hanem Cognac városában telepedett le, a családjának pedig rendszeresen küldött haza, Írországba konyakot. 1765-ben megalapította a Hennessy konyakházat, akkor még nem a saját neve alatt, és üzletszerűen kezdett el a konyakkereskedelemmel foglalkozni. Az üzletet a fia vitte tovább, ki Jas Hennessy & Co nevet adta a cégnek 1813-ban.

Az italos szakma világában élő legendának számít az 1765-től működő Hennessy ház, amely hét generáción átível, és napjaink legexkluzívabb és legritkább konyakjait forgalmazza. Az évek során számos néven terjedt el, rengetegféle elírás létezik, mint a Henessy, a Henesy, a Henessi, a Henness, a Hennesey, vagy a Hennesse, de az eredeti márkanév Richard Hennessy nevét viseli, és Hennessy-ként kell írni.

Tovább olvasom >>
Összesen 26 db Konyak, brandy érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Valóság vagy legenda, hogy létezik Hennessy whisky is?

A Hennessy egy méltán híres konyakmárka, és már azt is tudjuk, honnan indult, és kinek a nevéhez kötődik. Bár sokan hiszik, hogy Hennessy márkanév alatt whiskyt is találnak, de ez csak amolyan városi legenda. A whisky és a konyak között lényeges különbségek vannak, és bár mindkettő több évig érlelt, tisztán fogyasztható ital, melyet milliók fogyasztanak világszerte, a hasonlóságok itt véget is érnek. A whisky ugyanis gabonából erjesztett égetett szesz, míg a konyaknak szőlő az alapanyaga, hiszen egy borpárlatról van szó, és a franciaországi Cognac városához kötődik.

A cognac ráadásul eredetvédelem alá esik, tehát pontos szabályok vonatkoznak arra, hogy milyen italt is lehet konyaknak hívni. Természetesen ettől még gyárthatna a Hennessy whiskyt is, ám a franciákra nem jellemző a whisky gyártás, ez inkább Amerikához, Skóciához, és Írországhoz kötődik. A Hennessy egy francia márka, és csak és kizárólag konyakot gyártanak. Bár ez a városi legenda még mindig tartja magát, de ha Hennessy márkával fémjelzett whiskyvel kínálgatnak minket, akkor érdemes gyanút fogni, hogy biztosan nem a Hennessy konyakmárkáról van szó.

Így készül a Hennessy konyak!

A Hennessy konyakokra is vonatkoznak azok a szabályok, melyek az eredetvédelem alá eső italokra vonatkoznak, tehát csak meghatározott módon készülhetnek. A konyakkészítés módja már 300 éve változatlan, és bár a szőlőfajtákra is vonatkozik megkötés, ebben a tekintetben hagy némi mozgásteret a szabályozás. A Hennessy konyakok is meghatározott szőlőfajtákból készülnek, illetve kiemelt vidékeken előállított fehér borok kétszeri lepárlásából.

Milyen típusok léteznek?

A konyakok esetében, ahogy az érlelet szeszitaloknál általában, számít, hogy mikor készültek, hiszen minél idősebb, annál ízesebb, értékesebb. A konyakok esetében különböző jelzésekből tudjuk megállapítani egy konyak életkorát, és a Hennessy esetében sincs ez másként. A következő jelzésekkel találkozhatunk, melyek a Hennessy konyak fajta, egyszersmind a korára is utalnak:

 • Hennessy VS , vagyis Hennessy Very Special cognac, tehát nagyon különleges. Ezek a konyakok  *** három csillaggal vannak jelölve, ami azt jelenti, hogy a legfiatalabb összetevőjét is legalább két évig hordóban érlelték.
 • Hennessy VSOP cognac, vagyis Very Superior Old Pale, ami nagyon kitűnő régi cognacot jelent. Ezzel a jelöléssel ellátott italnak a legfiatalabb összetevője is legalább négy évig érlelődött hordóban, viszont az átlagos kora ennél lényegesen magasabb.
 • Hennessy XO cognac, vagyis Extra Old, tehát rendkívül régi. Ez pedig nemcsak puszta szóvirág, mert a legfiatalabb összetevője is legalább hat évig érlelődig, de az átlag életkora 20 év fölött van.

Jól látszik, hogy a kor igazából nincs meghatározva, csak a legfiatalabb összetevő életkora, ez pedig ad némi mozgásteret a konyakkészítőknek. Ha tehát Hennessy konyakot szeretnénk vásárolni, akkor ezeket a jelzéseket érdemes figyelni. A jelzések egyébként az árakon is meglátszanak, hiszen egy Hennessy VS ára úgy 10-14 ezer forint között van, míg egy Hennessy XO ár egyetlen üvegéért akár 60 ezer forintot is fizethetünk. Természetesen nemcsak a felsorolt jelzésekkel ellátott Hennessy konyakok léteznek, a termékpaletta jóval szélesebb. A Hennessy konyak árak függnek a konyak életkorától. 

A következő italok, mind a Hennessy konyakok táborát erősítik:

 • Hennessy Master Blender válogatása
 • Hennessy Paradis
 • Richard Hennessy
 • James Hennessy
 • Hennessy Paradis Imperial
 • Hennessy 8
 • Hennessy Black
 • Hennessy Pure White
 • Hennessy Classivm
 • Hennessy Fine de Cognac

Hogyan fogyasszuk a Hennessy konyakot?

A konyakot fogyaszthatjuk tisztán, ebben az esetben étkezések után javasolják leginkább, de jéggel fogyasztva aperitifként is kellemes élmény. Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy melyik évjáratú Hennessy konyakot készülünk lefogyasztani. A Hennessy konyakok igazi különlegességek, ezeket pedig legjobb tisztán elfogyasztani, hogy a markáns ízvilág felejthetetlen élmény legyen számunkra. Persze szabály nem vonatkozik rá, hogy ne lehetne a Hennessy konyakokat is jéggel inni, és hígítva fogyasztani, de érdemes először tisztán tenni velük egy próbát.

Ha Hennessy konyakot szeretnénk inni, akkor a kisboltok polcain nem fogjuk megtalálni ezt a márkát, de nagy rá az esély, hogy még a hipermarketek polcain sem. Leginkább az italwebáruházak kínálatában találhatjuk meg. A VS jelölésű, olcsóbb Hennessy konyakok több helyen elérhetőek, de az igazán idős, XO jelölésű palackok már nem fordulnak elő mindenhol. A legáltalánosabb kivitel a 0,7 l-es, de természetesen létezik ettől eltérő kiszerelésben is, ahogyan díszdobozos csomagolásban is megtalálható.

Ha megkérdezik tőled mi az a Hennessy akkor már tudod, hogy egy prémium luxus konyak ami minden férfi álma, hogy egyszer megkóstolja. Ezért ideális férfi ajándék ötlet születésnapra, karácsonyra vagy házassági évfordulóra. A Brandy bor lepárlásával előállított likőr. A Brandy általában 35–60% alkoholt tartalmaz és általában vacsora utáni emésztést segítőként fogyasztják. Néhány Brandy-t fahordóban érlelnek. Másokat karamell színnel színeznek, hogy utánozzák az öregedés hatását, másokat pedig az öregedés és a színezés kombinációjával állítanak elő. A Brandy/borospálinka fajtái az egész borászat világában megtalálhatók. A leghíresebbek közé tartozik a délnyugat-franciaországi konyak és Armagnac.

Amit a konyakról tudni érdemes

A konyak egy olyan ital, ami a hideg téli estéktől a barátokkal töltött meleg nyári napokig minden hangulathoz és időjáráshoz illik. A konyak legalább annyira elegáns, mint izgalmas nedű, amelynek fogyasztása meglehetősen szertartásosnak tűnhet, ám fontos, hiszen csak így tudjuk igazán kiélvezni a kiválasztott márkát és évjáratot. Ha kedvet kapunk kipróbálni a legjobb konyak márkákat, akkor először is érdemes tudni, hogy mi is van a poharunkba, és miért is olyan különleges az aromája. Az is lényeges kérdés a konyak kiválasztásakor, hogy milyen évjáratú.

És persze azt sem árt pontosan tudni, hogy hogyan kell a konyakot fogyasztani, mert bár sokan csak beleöntik egy akármilyen pohárba, és már isszák is, de így nem fogják tudni maradéktalanul kiélvezni a konyak nyújtotta élvezetek. Érdemes tehát tisztában lenni azzal is, hogy milyen pohárban, milyen hőmérsékleten, és hogyan érdemes fogyasztani a konyakot. Lássuk is, hogy mi is a konyak, hogyan készül, mitől lesz minőségi konyak, és hogy milyen módon érdemes elkortyolni belőle egy pohárral.

Konyak, brandy bővebben