Öreg Gin

(2 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Típus
Alkoholtartalom
Űrtartalom

Öreg

A ginfogyasztásnak Magyarországon komoly hagyományai, mi több, kultúrája van. Számos hazai gin márka létezik, de talán az egyik legkülönlegesebb kézműves gin az Öreg gin. A megalkotása egy hazai bartender kreativitását és tudását tükrözi, az íze mellett pedig a színváltó képessége is páratlan.

Öreg gin: Magyar kézműves gin

Már önmagában a színlátás is felkeltheti a figyelmünket az Öreg gin iránt, de biztosak lehetünk benne, hogy az italban jóval több rejlik, mint az, hogy sav hatására kékről lilára színeződik az eredeti Öreg dry gin típusa. De minek is köszönheti az Öreg london dry gin a különleges ízvilágát, mely készítője szerint minden évszakot megidéz a szánkban? Az italkereso.hu csapata utána járt a titoknak.

Tovább olvasom >>
Összesen 2 db Gin érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Öreg gin történetéről röviden

Az Öreg gin megalkotója egy magyar fiatalember, akik szakácsként indult Bajáról, felkerült Budapestre, onnan pedig egy nagy ugrással Londonba. Onnan Cornwallba sodorta az élet, ahol megismerkedett Shaunnal, aki Dél-Afrikából került az Egyesült Királyságba. Végül az ő lepárlójában kötött ki, ahol lehetőséget kapott eltanulni a gin készítés összes fortéját. A saját gin márkájának kikísérletezése során számos növény kipróbált, köztük számos Magyarországon is honos növényfajtát, mint a homoktövis, levendula, bodza és citromfű.

Lassan egy évtizedes tapasztalattal a háta mögött született meg az Öreg gin, melynek ízvilágában négy évszak vegyünk, a színét pedig sav hatására képes változtatni. Az ital már számos díjat megnyert az évek alatt, többek között az IWSC ezüst minősítését is. Nagyon büszkék rá, hogy a gin készítés minden egyes folyamata, a lepárlástól a palackozásig mind kézzel készül, és hogy csak válogatott természetese alapanyagokat hasznának. Ennek köszönhetően az Öreg gin minden ízében kézműves ital, melyben az angol ginkészítés hagyományai keverednek a magyar gyökerekkel és hazai ízvilággal.

Így készül az Öreg gin!

Az Öreg gin valóban egy kézműves alkotás, hiszen minden lépését kézzel, kisüzemi keretek között készítik. Az italt tradicionális rézüstökből főzik, kis mennyiségben, ugyanis egy lepárlással maximum 190 l gint főznek. Az alapanyagok elsősorban helyi kistermelőktől kerülnek beszerzésre, ezzel is ügyelnek arra, hogy tiszteljék a természetet. Az Öreg gin tizennégy természetes alapanyag hozzáadásával készül, természetesen a pontos recept titkos, nem is lehet ez másként, ugyanakkor arról azért lehet tudni, hogy milyen növények kerülnek a keverékbe.

A készítők büszkék arra, hogy a keverékbe került növényekkel minden évszakot igyekeznek megidézni. A bodza és levendula a forró nyarakat hivatottak megidézni, a fenyő és narancs ízvilága a tél aromáit varázsolják az italba, a nősziromgyökér, a bors és a homoktövis pedig egyensúlyt teremt az ízek között. A citrusok íze frissességet ad az Öreg ginnek. Mindezek mellett természetesen az Öreg dry gin gyümölcsös ízvilágot is kap, ugyanis létezik egy eredeti és egy epres fajta is belőle. És van egy nagyon különleges összetevője is, mely a színváltásért felel.

Színváltós gin? De minek köszönhető?

Az Öreg gin egyik különlegessége, hogy az alapvető kék színe képes lilára színeződni. Ez egy nagyon egyedi és különleges tulajdonság egy gin esetében. A titok persze nem is igazán titok, hiszen nemcsak azt tudjuk, hogyan idézhetjük elő ezt a színváltást, hanem azt is, mi okozza. A színváltás okozója nem más, mint egy igen különleges összetevő, a thai pillangóborsó virága, mely savas közegben képes megváltoztatni a színét, így a gin színét is. Vagyis ha pár csepp citromlé kerül az Öreg ginbe, a színe kékről lilára vált.

Ez egy meglehetősen látványos tulajdonsága, melyet a koktélkészítők is kihasználnak. Számos bárban látni manapság, ahogy a gin tonicot úgy szolgálják fel, hogy keverés közben, vagy a pohárba kerüléskor megváltoztatja a színét.

Öreg gin ízvilágáról

Az Öreg London Dry gin kétféle ízben kaphat jelenleg, melyek közül mindkettő megtalálható a hazai italkínálatban is.

Öreg dry gin: ez az eredeti íz, melyet a márka megalkotója kikísérletezett az évek alatt. Az összetevői között a már említett a thai pillangóborsó virága mellett megtalálható a citromfű, a homoktövis, a levendula, a fenyő, a nősziromgyökér és a bodza is. A Öreg gin tradicionális alapokon nyugszik, mégis egy modern, de természet közeli gondolkodás eredménye. A színvilága alapvetően kék, de sav hatására lilára színeződik. Ízvilágában kellemesen fűszeres, érezni a citrusosságot, ugyanakkor a virágos jellegek is dominálnak. Kerülhet tisztán is a pohárba, ebben az esetben szobahőmérsékleten, esetleg 4-6 Celsius fokra hűtve érdemes fogyasztani, ugyanakkor long drinkekbe is felhasználható, mint mondjuk a gin tonik.

Öreg Strawberry Old Tom Gin: ez az ital az Öreg dry gin eredeti kivitelének epres változata, melynek készítésekor nagy mennyiségű eper kerül a keverékbe. Az eper nemcsak lepárláskor kerül a keverékbe, hanem a lepárlást követően is epret áztatnak bele, hogy még jobban domináljon az eper íze és zamata. Később egy kis cukorral hoznak egyensúlyt az édes és savas aromák között. A végeredmény pedig lágy és könnyed, gyümölcsös ízvilágú gin, melynek színe nem kék, hanem rózsaszín árnyalatú. Már illatában is érezni az eper édességét, ugyanakkor a citusok frissességét is. Ízében érezni a boróka kihagyhatatlan zamatait, de mellett az édes eper ízvilág is dominál. A lecsengése tiszta és lágy, melyet a boróka és az eper jellegzetes aromái kísérnek.

Öreg gin az italkereso.hu kínálatában

Az Öreg gin egy igazi különlegesség, melyet nemcsak a színváltás képessége, de az ízvilága is egyedivé tesz. Legyen szó koktélkészítésről, baráti összejövetelekről, vagy csak önmagában a ginfogyasztásról, az Öreg gin nagyon jó választás. És honnan szerezhetjük be? Hát persze, hogy az italkereso.hu oldalról, ahol mindét ízben megvásárolhatjuk ezt a különleges kézműves gint. Az italkereso.hu kínálatában az egyik legszélesebb. Mivel több mint 250 italbolt és pincészet kínálatát egyesíti magában, így biztosak lehetünk benne, hogy Öreg dry gin a legjobb áron kerül majd hozzánk, illetve a poharunkba.A gin egy desztillált alkoholtartalmú ital, amelynek zamatát a borókabogyókból (Juniperus communis) nyeri. A gin gyógyszeres italként keletkezett, amelyet szerzetesek készítettek Olaszországban. Ezt követték más szerzetesek és alkimisták szerte Európában, különösen Dél-Franciaországban, Flandriában és Hollandiában, hogy szőlő- és gabonapárlatokból aqua vita-t(a pálinka archaikus neve) biztosítsanak. Ezután a szeszes italok kereskedelmének egyik fő tárgyává vált.

Az angol királynő kedvenc itala és gyógyszere: a GIN !

A gin talán korunk egyik legkedveltebb koktélalapanyaga, ám tisztán, önmagban is rengetegen fogyasztják. Bár sokan gondolják, hogy egy modern kori találmányról van szó, pedig a gin története több száz évvel ezelőtt kezdődött. Az angolok nemzeti italaként ismerik, egyes hírek szerint az angol királynő kedvenc italai is, ugyanakkor a megalkotása nem az angolok érdeme. Persze kár lenne elvitatni a gin világ körüli hódításában tett szerepüket, de ne szaladjunk ennyire előre. Gint számos országban készítenek, még mi magyarok is számos nemzetközileg elismert márkát készítünk.

A gin valójában egy gabonából készült finomszesz, melyet gyógynövényekkel és fűszernövényekkel ízesítenek, ennél fogva a ginek tekintetében a határ a csillagos és. Természetesen minden márka más-más receptúrát követ, a legáltalánosabb összetevő a boróka, de a készítés során akár koriander, különféle citrus-héjak, vagy fahéj és mandula is kerülhet az alapszeszbe. Nem csoda hát, hogy egy itallapon annyi féle gint találhatunk. De mi is a gin valójában? Kitől származik, hanem az angoloktól? És melyek a legjobb márkák nálunk és a nagyvilágban?

Gin bővebben