Cointreau Likőr, krémlikőr

(5 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Ízesítés
Alkoholtartalom
Űrtartalom

Cointreau

A Cointreau a kristálytiszta alkoholok egyik legnépszerűbb és legelismertebb képviselője. Bár az ital több mint 150 éves történettel bír, az íz és a minőség az évek alatt mit sem változott. Ez talán annak is köszönhető, hogy a Cointreau család nemzedékről nemzedékre követte az italkészítés hagyományai, és a recept titkát is megőrizte. Ma már több mint 200 országban forgalmazzák a Cointreau narancslikőröket, köztük Magyarországon is, és évente több mint 13 millió liter Cointreau fogy el világszerte.

Cointreau az egyik legismertebb és legkeresettebb francia narancslikőr

A Cointreau az évek alatt számos díjat is magáénak tudhat, WSC Ezüstéremmel 2010-ben, WSC Aranyéremmel 2009-ben, és WSC Dupla Aranyéremmel 2008-ban díjazták, ami jól példázza, hogy mennyire különleges ízvilágú italról van szó. A Cointreau tisztán és koktélbe keverve is pompás ital, mindkét formában érdemes megkóstolni. Mielőtt azonban elbódítana minket a tiszta alkohol és a narancs tökéletes harmóniája, érdemes kicsit jobban is utánajárni, honnan és kitől is származik ez a remek ital, és milyen fajtái léteznek.

Tovább olvasom >>
Összesen 5 db Likőr, krémlikőr érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Mi az a Cointreau

A Cointreau már több mint 150 éves múlttal rendelkezik, ugyanis 1849-ben került megalkotásra két francia cukrásztestvér által. A történet a franciaországi Angersben kezdődött, ahol Adolphe Cointreau és testvére, Edouard-Jean Cointreau megalkották a Cointreau narancslikőrt. Nem ez volt az első próbálkozásuk az italok piacán, ugyanis pár évvel korábban már kísérleteztek egy cseresznyelikőr megalkotásán, ez volt a Guignolet. Pár évvel később Edouard-Jean fia, Edouard felfedezte, hogy hagyományos, nem-kristálytiszta likőrök a palackban állva vesztenek a zamatukból, ezért létrehozta a kristálytiszta likőrt, ami végül a ma is a palackba kerülő Cointreau narancslikőr lett.

Az első palackok 1875-ben kerültek piacra, azóta pedig a márka nemzetközi hírnévre is szert tett. 1990-ig csak a Cointreau család tulajdonát képezte a márka, ám ebben az évben a Rémy Martinnal egyesülve létrejött a Rémy-Cointreau vállalt, azóta is ők gyártják a Cointreau narancslikőröket. Természetesen a recept és a márka is a Cointreau család tulajdonát is képezi, így mondhatni még mindig családi vállalkozásban készülnek a Cointreau italok.

Hogyan és miből készül a Cointreau narancslikőr?

A Cointreau már több mint 150 éve készül az eredeti recept alapján, amit Edouard-Jean fia, Edouard alkotott meg apja és nagybátyja receptjét tovább gondolva. A recept természetesen titkos, pontosan csak a gyártó tudja, hogy miből és hogyan készül a Cointreau narancslikőr, ugyanakkor azt tudni, hogy tiszta alkohol és a legfinomabb trópusi narancs az összetevő. A Cointreau tisztalikőr, így a gyümölcsök zamata tovább megmarad, és jobban is érződik fogyasztás közben. A készítési eljárásról csak az alap információkat lehet tudni, hiszen a likőrkésztés alapvetőn ismert eljárás.

A Cointreau palackját is Edouard-Jean találta ki, és azért, hogy tükrözi a narancsra jellemző színvilágot, a palack sötét borostyán színű, ugyanis maga az ital átlátszó, tehát nem narancsszínű, ahogyan azt elsőre gondolnánk. Bár már az italt és a palackot is próbálták lemásolni, és utánzatból is legalább 800 féle van a piacokon, még senkinek sem sikerült az eredeti ízvilágot és az eltéveszthetetlen Cointreau palackot leutánoznia. Sokan a Cointreau likőrt az eredeti narancslikőrként tartják számon.

Milyen italok tartoznak a Cointreau termékcsaládba?

Az eredeti Cointreau íze és aromái tökéletes összhangot alkotnak. Az ízében narancshéj keserűsége mellett enyhe cognac aromát is fel lehet fedezni. Az illata meglehetősen egzotikus, a fehér virágok aromája mellett gyümölcsös és fűszeres illatok is megtalálhatóak benne. Az ízében az édes és a keserű aromák összhangot alkotnak, a narancs zamata intenzíven érződik, ugyanakkor a fűszeres-virágos jelleg is érződik benne. A lecsengése tartós, közepesen hosszú. Ám nem ez az egyetlen Cointreau likőr a gyártó kínálatában. Az eredeti Cointreau narancslikőr mellett a Cointreau márka két másik narancslikőrt is tartalmaz:

  • Cointreau Blood Orange vagy más néven Cointeau Vérnarancs: ezt az italt a narancslikőrök koronázatlan királynőjeként is szokták emlegetni. A készítése már magával a gyümölcsszürettel megkezdődik, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy mikor szedik le az alapanyagául szolgáló vérnarancsot. Már az illata is kellemes, gyümölcsös-virágos aromák érződnek benne. Az íze a jellegzetes vérnarancsos ízt tükrözi, ahogyan a neve is mutatja, finom és friss. Általában jól lehűtve érdemes fogyasztani.
  • Cointreau Noir: ez a Cointreau legfrissebb terméke, mely tükrözi a Cointreau likőrök hagyományát, ugyanakkor egy egészen egyedi ízvilágot is jelent a narancslikőrök között. Az illata jellemzőn gyümölcsös-virágos, ugyanakkor kellemesen fűszeres, és ízében is hasonló aromákat tapasztalhatunk. A gyümölcsös-narancsos ízek mellett enyhe kesernyés íz is érződik, mely maradandó élményt nyújt a fogyasztójának. Jól behűtve, vagy kevés jéggel javasolják a fogyasztását.

Hogyan fogyasszuk a Cointreau narancslikőrt?

A Cointreau likőröket fogyaszthatjuk tisztán, aperitifként is, ebben az esetben jól behűtve érdemes megkóstolni őket. Esetleg kevés jégre öntve is tehetünk velük egy próbát, ám koktélokba is gyakran használják őket. Olyan híres koktélokhoz használják, mint a "Daiquiri", a "Margarita", a "B-52", vagy a "Cosmopolitan". Egyesek inkább citrommal vagy mézzel isszák, tehát a felhasználása meglehetősen széleskörű, érdemes minden lehetséges módon kipróbálni.

Hol kóstolhatjuk meg a Cointreau likőrt?

A Cointreau likőröket a hírnevük már messze megelőzi, és nincs is szinte olyan bár, ahol ne találnánk egy üveggel, de a Cointreau Tesco kínálatban is megtalálható. Ha az otthonunk kényelméből szeretnénk élvezni ennek a narancsos likőrnek a különleges aromáit, akkor webáruházi kínálatban is megtalálhatjuk, mint az italkereso.hu. Mini és normál kiszerelésben is beszerezhető, az ár a kiszerelés és a fajta függvényében változik. Az azonban elmondható, hogy az eredeti Cointreau ára 6-7 ezer forint körül kezdődik, a Cointreau Noir pedig 12 ezer forinttól indul.



Szinte mindenki kóstolt már valamilyen likőrt, és meg is van a kedvence. Ha azt halljuk, hogy likőr, biztosan fel is tudunk sorolni legalább négy-öt fajtát és márkát, amit már kóstoltunk, esetleg ismerünk.

Melyek a legnépszerűbb likőrök és mit érdemes róluk tudni?

A likőrkínálat nagyon sokszínű, nem árt egy kicsit jobban megismerni. Nemcsak azt, mi számít likőrnek, hanem a legnépszerűbb fajtákat és márkákat is. A következő típusok a teljesség igénye nélkül mutatják be a legkeresettebb likőrfajtákat, és arra is fényt derítünk, hogy a krémlikőr kifejezés mit jelent Magyarországon, és mit nemzetközi viszonylatban.

Likőr, krémlikőr bővebben