Likőr, krémlikőr

(703 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó

Likőr, krémlikőr

Szinte mindenki kóstolt már valamilyen likőrt, és meg is van a kedvence. Ha azt halljuk, hogy likőr, biztosan fel is tudunk sorolni legalább négy-öt fajtát és márkát, amit már kóstoltunk, esetleg ismerünk.

Melyek a legnépszerűbb likőrök és mit érdemes róluk tudni?

A likőrkínálat nagyon sokszínű, nem árt egy kicsit jobban megismerni. Nemcsak azt, mi számít likőrnek, hanem a legnépszerűbb fajtákat és márkákat is. A következő típusok a teljesség igénye nélkül mutatják be a legkeresettebb likőrfajtákat, és arra is fényt derítünk, hogy a krémlikőr kifejezés mit jelent Magyarországon, és mit nemzetközi viszonylatban.

Tovább olvasom >>
Összesen 703 db Likőr, krémlikőr érhető el, 15 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A likőr egy alkoholos ital, amely desztillált szeszes italokból és további aromákból, például cukorból, gyümölcsökből, gyógynövényekből és fűszerekből áll. Gyakran desszert mellett vagy után kínálják, jellemzően erősen édesítik és érlelik a pihenőidő után a gyártás során, ha szükséges, hogy ízeik vegyüljenek. A likőrök a növényi gyógyszerek történelmi leszármazottai. Már Olaszországban készültek a 13. században, gyakran szerzetesek készítették. Manapság az egész világon előállítják, általában tisztán, jég mellett, kávéval, koktélokkal és főzéshez használják.

 

Mi számít likőrnek?

A likőr egy meglehetősen tág fogalom, ugyanis ezt a kifejezést inkább gyűjtőfogalomként használjuk. Elég tág az a határ is, amit likőrnek tekinthetünk az európai szabályozások szerint, ugyanakkor vannak kritériumok, melyeknek meg kell felelnie egy italnak, hogy likőrnek tekinthessük. Egyrészt minimum 15 % az alkoholtartalma, másrészt a cukortartalom is kötött, egy likőrnek literenként legalább 100 gramm cukrot kell tartalmaznia.

A krémlikőr a likőr egy csoportja, szintén gyűjtőfogalom, mivel nem típusra, hanem sűrűségre utal. Azt gondolhatnánk, hogy a krémlikőr megnevezést az alapanyag köszönhető, pedig ez nem igaz. Növényi és gyümölcsös likőrök is lehetnek krémlikőrök, de a tejszínes likőröket is sokan ide sorolják, mivel a magyar nyelvben a két típus összekeveredett egy fordítási tévedés folytán. A krémlikőrök alapvetően magasabb cukortartalommal bírnak, legalább 250 gramm cukrot tartalmaznak. Ennek köszönhető, hogy olajosan sűrűk. A feketeribizli-, banán-, borsmenta-, kakaó- és ibolyavirág-likőröket sorolják ide, de tejszínes likőrök címéjén is megtalálhatjuk ezt a feliratot.

A likőröknek többféle csoportosítása létezik, megkülönböztetünk növényi és gyümölcslikőröket, de vannak, akik csak likőr és krémlikőr között tesznek különbséget. A likőrök meglehetősen sokfélék lehetnek ízek és alapanyagok tekintetében is. A követezőkben a legnépszerűbb likőrfajtákat és a hozzájuk tartozó márkákat mutatjuk be.

Krémlikőr vagy tejszínlikőr?

Ahogy már az előbb is kifejtettük, Magyarországon a krémlikőr és a tejszín likőr szinte ugyanaz a kategória, valójában azonban két külön típusról lenne szó. A tévedés oka az, hogy amikor fordították a kifejezést, szó szerint fordították le, viszont a nemzetközi jelzés valójában két külön szót használ, a francia crème és az angol cream szavakat. A fordító a két szót ugyanúgy értelmezte, vagyis krémnek, pedig az egyik tejszínt jelent. Magyarországon tehát a krémlikőr és a tejszín likőr között nem nagyon teszünk különbséget, míg nemzetközi szinten ezeket a fajtákat külön sorolják.

Krémlikőrnek a már említett, nem tejszínes, sűrűbb, olajos likőröket nevezik, míg tejszín likőrnek a tejszín alapú likőröket. Mi magyarok a például a Baileys Ír Crame likőröket is krémlikőrnek nevezzük, holott ezek valójában tejszín likőrök.

Narancslikőr

A narancslikőr egy igen kedvelt likőrfajta, általában a narancs héját áztatják égetett szeszbe, majd cukorral édesítik. A narancslikőrök színe nem mindig hű a nevéhez, a legismertebb márkák színtelenek, sokszor csak az üveg adja vissza narancs színét. Általában aperitifként és digestifként fogyasztják.

Az egyik legismertebb narancslikőr márka a Cointreau, melyről már bővebben itt írtunk. Ahogy már írtuk, a Cointreau egy több mint 150 éve létező italmárka, melyet Edouard Cointreau alkotott meg. Az ital magában foglalja keserű és édes ízeket a szárított narancshéjaknak köszönhetően. Természetesen nem a Contineau az egyetlen narancslikőr márka Magyarországon, a Triple Sec és a Grand Marnier kínálatában is találunk narancslikőrt. 

Kávélikőr

A kávélikőr is egy meglehetősen népszerű likőrfajta, mely talán a csokoládélikőrhöz hasonlóan tejszínes likőrnek tűnhet, pedig nem az. Általában kávé, cukor és cukornád az alapja, ezt érlelik valamilyen tiszta szesszel. A kávélikőröknek jellegzetes kávé íze és illata van, fogyasztható aperitifként, tisztán, behűtve is. Sokan keverve fogyasztják, kólával dúsítva is finom, de tejjel vagy tejszínnel is.

A legismertebb kávélikőr márkák közé tartozik a Kahlua, mely egy jellegzetes mexikói kávélikőr márka, de Bols és a Giffard kínálatában is találunk kávélikőrt. Érdekesség, hogy már létezik kifejezetten vegán kávélikőr is, például a Cafetino - Vegan Kávélikőr.

Máklikőr

A mák likőr egy nagyon különleges fajtája a likőröknek. Mákpálinkaként is találkozhatunk vele, ugyanakkor a mákból igazi pálinka nem igazán készülhet, csak likőr. Leginkább mi magyarok készítünk mák likőrt. Az alapja valamilyen tiszta szesz, lehet pálinka is, viszont általában egy tejszínes likőrről van, bár van erre ellenpélda is. Számos hazai italmárka kínálatában megtalálhatjuk a mák likőrt, köztük a már bemutatott Panyolai pincészet Panyolai Misztikum kínálatában, de a Békési Panka és a Mákos Panka is meglehetősen ismert hazai mák likőrfajta.

Meggy likőr

A meggy likőr kínálat meglehetősen széles, és sokféle italt tartalmaz. Találhatunk Fütyülős Mézes Meggy likőrt, mely inkább a pálinkához áll közel, viszont a tartalma és a készítési eljárása miatt nem hívható pálinkának, de ugyanez a helyzet az Árpád pálinkaház Mézes Meggy likőrjével is. A meggy likőr alapja is alapvetően valamilyen tiszta szesz, a haza márkák esetében inkább pálinka. Pálinkának viszont nem lehet ezeket az italokat hívni, hiszen magas a cukortartalmuk.

A hazai kínálatban számos meggylikőrt találhatunk ezeken túl is, mint a Magna Cum Laude Cigánymeggy likőr, a Márton és Lányai Mézes-ágyas konyakos cigánymeggy likőr, a GUSTO Mézes Ágyas Meggy Likőr, de a Panyolai Mézes Meggy Likőr, Zsindelyes - Crystal Mézes Meggy Likőr vagy a Rézangyal meggy likőrjei. A márkák termékeiből is jól látszik, hogy meggylikőr többféle meggyfajtából is készíthető.

Csokoládé likőr

Olyan talán nincs is, aki ne ismerné a csokoládé likőrt. Ez egy tejszín alapú likőr, melynek szintén valamilyen tiszta szesz az alapja, lehet whisky vagy brandy, és csokoládéval ízesítik. Számos márka kínálatában találunk csokoládé likőrt, a legismertebbek között találjuk a Creme Delux Csokoládé Likőrt és a Sarotti Csokoládé likőrt is.

Laktózmentes likőr

Manapság egyre nagyobb kereslet van a laktózmentes likőrökre is, hiszen az is élvezni szeretné a finom tejszínes likőrök ízvilágát, aki a laktózérzékenyége miatt nem fogyaszthat tejterméket. A laktózmentes likőrök kínálata még nem mondható túl szélesnek, ugyanakkor nem meglepő, hogy a Baileys, akik az ír krémlikőrök egyik legismertebb márkája, már készít laktózmentes krémlikőrt is, mégpedig a Baileys Almande laktózmentes mandulás krémlikőr formájában.

A laktózmentes likőr egy olyan likőr, aminek vagy laktózmentes tejszín az alapja vagy valamilyen növényi tejszín, így semmilyen formában nem tartalmaz laktózt, így nem is okoz gondot azoknak, akik érzékenyek lennének rá.

Manner likőr

A Mannerről leginkább a csokoládés ostya jut az eszünkbe, nem is gondolnánk, hogy ebből likőr is készül. Pedig készül, többféle ízben is. A Manner likőrhöz a Manner ostya ismert alapanyagait, többek között a csokoládét és a mogyorót használják, a végeredmény pedig egy selymesen lágy krémlikőr, mely a Manner ostya fogyasztást idézi vissza nekünk folyékony és kizárólag felnőtteknek javasolt formában. Egy limitált kiadású italról van szó, így nem is kapható mindenhol, csak a legnagyobb italwebáruházak kínálatában.

Fogyasztani leginkább önmagába javasolják, de desszertek mellé is páratlan élmény lehet. Sütéshez is felhasználható, ha a recept mogyorós likőrt írt, bár a Manner likőr különlegesebb annál, hogy csak alapanyagként használjuk fel. 

Amaretto likőr

Az amaretto likőr alapvetően egy mandulalikőr, melynek jellegzetes íze és illata van. Természetesen az amaretto likőr nemcsak mandulát tartalmaz, hanem például sárgabarackmagot, a vaníliát, szőlőszirupot, és egyéb fűszereket. Az amaretto likőr általában magasabb alkoholtartalmú, 21-28 %-os. Az első amaretto likőr Olaszországban készült, még a 16. században, mára azonban már nemcsak itt készül ilyen likőr. Számos márka készít amarettót, mint a Disaronno, a Fruko Schulz, a Giffard vagy a Marie Brizard.

Limoncello likőr

A limoncello valójában egy olasz eredetű citromlikőr, ami számos országban népszerű, nemcsak Olaszországban. Leginkább desztertitalként fogyasztják, és többféle gyümölcsből is készülhet. Alapvetően citromhéjból készül, de mivel Európában nincs szabályozás, hogy mit is lehet limoncellonak hívni, ezért a forgalomba kerülő limoncello márkák közül nem mindegyik tartalmaz citromhéljat, hanem inkább más trópusi gyümölcsöt.

Leginkább a hölgyek körében népszerű, kedvelt nyári ital. Leginkább lehűtve fogyasztják frissítőként, de aperitifként is gyakran szolgálják fel. Ha meg szeretnénk kóstolni, akkor a Garrone és a Luxardo kínálatában is találunk limoncello likőrt, de a Isolabella Limoncello likőrt és a Limoncello - Molinari Capri Likőrt is érdemes megkóstolni.

Tojáslikőr

A tojáslikőr is egy olyan tejszínlikőr, melyet biztosan nem kell senkinek sem bemutatni. A tojáslikőr fogyasztásnak különösen az Egyesült Államokban van nagy hagyománya, ők karácsonykor fogyasztják előszeretettel, de mi magyarok is az ünnepekhez kötjük a fogyasztását, de leginkább a húsvéthoz is. A tojáslikőr története az indiánokkal kezdődött, akik avokádóból készítettek szeszitalt. Ezt az italt próbálták meg a hollandok a 17. században reprodukálni, avokádó helyett azonban tojássárgát használtak. A végeredmény egy nagyon hasonló ízvilágú ital lett, mint az indiánok avokádós finomsága, és egész Európában elterjedt a készítése. A Bols tojáslikőr az egyik ismertebb márka hazánkban, de természetesen más likőrmárka kínálatában is találhatunk tojáslikőrt, mint a NordGold vagy a Spitz.

Ha likőrt keresünk, az italkereso.hu a legjobb megoldás

A likőrök termékpalettája Magyarországon is meglehetősen széles, hiszen a fent felsorolt típusok csak egy kis töredékét képezik ennek a fajtának a sokszínűségének. Hogy a lehető legnagyobb kínáltból válogathassunk, az italkereso.hu oldalt érdemes felkeresni, ugyanis itt több mint száz italbolt kínálatából válogathatunk. Szűrhetünk a kedvenc ízeink alapján, összehasonlíthatjuk az árakat, ráadásul raktárról azonnal meg is rendelhetjük.