Bodri Pincészet Bor

(44 találat)
Szűrők elrejtése
Borászat
Bor típus
Bor jellege
Űrtartalom

Bodri Pincészet

A Bodri borok a Bodri birtokról kerülnek ki, amely egy családi pincészet, jelenleg is három generáció munkálkodik azon, hogy a lehető legjobb borok kerüljenek csak be a pincészet kínálatába. A pincészet Szekszárdi borvidéken található, és alig több mint 20 év alatt valóságos birodalommá nőtte ki magát. A Bodri borbirtok nemcsak pincészet, de turisztikai látványosság is, tehát, nemcsak megkóstolhatjuk tőlük a legjobb borokat, de akár meg is nézhetjük, hogyan munkálkodnak a borok elkészítésén.

Bodri pincészet, családi birtok

A Bodri pincészet borkínálata meglehetősen széles, számos termékcsalád tartozik hozzájuk, és a technológiai boroktól a világfajták borain keresztül a borkülönlegességekig, mindenféle bort megtalálunk a kínálatukba, legyen szó vörös, fehér és rozé borról. Mielőtt azonban kifejtenénk, milyen borok is színesítik a pincészet kínálatát, érdemes közelebbről is megnézni, hogy honnan indult a pincészet, és hol tart manapság. Lássuk, hogy található pontosan a Bodri borbirtok, és milyen tevékenységeket folytatnak.

Tovább olvasom >>
Összesen 44 db Bor érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Bodri Pincészet történetéről

A Bodri Pincészet a Szekszárd déli határában található Faluhely-dűlőben épült fel, és mára már nagybirtokká nőtte ki magát, Igazi borturisztikai komplexummá vált az elmúlt években. Bár a pincészet építését 1999-ben kezdték meg, a családi borászat története mondhatni jóval korábban kezdődött, hiszen a Bodri család tagjai közül még a pincészet megalakulása előtt is többen foglalkoztak a borászattal. A saját pincészet megvalósítása indult el 1999-ben, amikor nekiláttak a birtok építésének.

Két évvel később indult meg a szőlő telepítése is, először egy öthektáros területen. A következő években folyamatosan építkeztek, először a régi érlelő pince készült el, majd a feldolgozást biztosító épületek, és az az épület is, amely később étterem lett. 2011-re a nagypince is megépült, és 2014-re pedig egy újabb nagy projekt fejeződött be, a rozéüzem. 2018-ban a szőlőterületet is kibővítették, jelenleg  több mint 160 hektáron folyik a szőlőtermesztés, így elmondható, hogy a Bodri borok saját szőlőből készülnek.

Bodri borhoz a szőló honnan származik?

A Bodri Birtok, ahogy már említésre került egy meglehetősen nagy területen szőlőtermesztés folyik, így elmondható, hogy saját termelői szőlőből készülnek a Bodri Pincészet borai. A gazdálkodás 160 hektáron folyik, a legnagyobb saját szőlőterületük Bátaszéken található, 11 hektár szőlő a Faluhely-dűlőben, 16 hektár a Gurovica dűlőben, illetve további 3 hektár pedig  a környező dűlőkben kapott helyet. Érdekesség, hogy az egyes dűlők talaja és fekvése eltérő, így más és más szőlőfajta kapott helyet az egyes dűlőkben.

A déli fekvésű Gurovica-dűlő érdekessége, hogy vörös és szürkeagyagos terület, mely löszben és mészben gazdag, itt a Kadarka, a Kékfrankos, a Cabernet Franc, a Sauvignon, a Syrah, a Merlot, és Rajnai rizling kapott helyet. A Faluhely-dűlőben Olaszrizling, Sauvignon Blanc, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Cabernet Franc, Sauvignon és Merlot került ültetésre, a legnagyobb, bátaszéki területen pedig Kékfrankos, a Malbec, a Cabernet, Merlot és a fehér fajták. Jól látszik, hogy Merlo minden területen van, sőt a bátaszéki dűlő fele ezzel a fajtával van telepítve, hiszen ez a fajta nagyon fontos szerepet játszik a pincészet boraiban. Kiváló rozéalapanyag, de prémium minőségű borok is készülnek belőle.

Bodri pincészet borok

A Bodri borok termékkínálata meglehetősen széles, több borcsalád is helyet kap a kínálatukban. Megtalálhatóak a kínálatban a könnyed, vidám gyümölcsös borok, de a nehezebb, mélyebb borok kedvelőinek is tartogatnak prémium kategóriás borokat.

  • Bodri kutya bor: ennek a termékcsaládnak két tagja van, egy fehér és egy vörösbor, a Bodri Szekszárdi cuvée és a Szekszárdi Fehér „Bodrikutya”.
  • Virágos bor: ebbe a termékcsaládba főleg fehér és illatos borok tartozik, de könnyed és illatos vörösbort is tartogat ez a kínálat. A Szekszárdi Rozi bor is ezt a kínálatot erősíti.
  • Tradíció bor: ebbe a termékcsaládba az Szekszárd ikonikus szőlőfajtákból készült borok kaptak helyet, a kékfrankos, a kadarka és a Bikavér.
  • Nemzetközi fajták: ebbe a borcsaládba az igazán prémium kategóriás borok tartoznak, igazi világfajták, mint a Szekszárdi Optimus Cuvée vagy a Szekszárdi Syrah
  • Dűlő és Gurovica válogatás: mivel a Gurovica dűlő nagyon fontos a Bodri pincészet számára, ezért az innen származő szőlőből készülő borok külön válogatásba kerültek.
  • TOP Cuvé: ide igazi borritkaságok tartoznak, melyek a legjobb évjáratokban és a legjobb alapanyagból készültek.

Ebből is jól látszik, hogy a Bodri pincészet borai közül mindenki találhat magának kedvére való bort, legyen szó vörösborról, fehérborról vagy rozéról. A prémium kategóriás borok közül az Optimus Cuvée a legkeresettebb, de az abszolút csúcsbor a pincészet kínálatában a No.1 néven található borkülönlegesség. A legkeresettebb borok, melyek az eladások zömét adják a Rozé, a Bodrikutya és a Civilis QV borok, de természetesen a pincészet többi bora is igen keresett.

Bodri bor hol kapható?

Ha a Bodri pincészet borait szeretnénk megkóstolni, akkor egyrészt ellátogathatunk a Bodri borbirtokra, ugyanis nemcsak pincészetként, de turisztikai borkomlpexumként is üzemel, így akár pincelátogatáson vagy borkóstolón is részt vehetünk. A hazai kereskedelmi forgalomban is egyre több helyen kapnak helyet a Bodri borok, főleg a technológiai borok. Ha viszont a különlegességeket szeretnénk megkóstolni, akkor azt nem a boltok polcain kell majd keresnünk, hanem leginkább az online felületeken.

Ital webáruházak kínálatát is megnézhetjük, például az italkereso.hu oldalát, ahol többféle Bodri bort is találhatunk, köztük a legkeresettebb Bodrikutya borokat és a különleges Szekszárdi Optimus Cuvée-t is. Mindenki másfajta bort kedvel, de a Bodri pincészet széles termékkínálatában mindenki találhat magának kedvére való bort, így érdemes utánanézi a pincészet kínálatának, akkor is csak a vacsorához keresünk egy üveg bort, és akkor is, ha valami különlegesre vágyunk.A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

Bor bővebben