Hilltop Bor
(20 találat)Keresés beállítva: Hilltop(x)
Hilltop
A Hilltop borászat a Neszmélyi borvidék egyik leghíresebb és legismertebb pincészete, nemcsak Magyarországon, de talán a világon is. Ez persze nem véletlen, hiszen ezek a minőségi magyar borok előbb hódították meg a Nagy-Britannia borkedvelők szívét, mint a hazai kóstolókét. Ennek az az oka, hogy a Hilltop pincészet elsősorban exportra készítette a borokat, melyeket az Egyesült Királyságba, Skandináviába, Japánba és Kínába exportáltak. Az elmúlt években azon már a magyar piacokon is elérhetővé váltak a Hilltop borok.
Hilltop borászat: Neszmélyi borvidék leghíresebb pincészete
A Hilltop megálmodója Kamocsay Ákos, aki szívvel és szenvedéllyel készíti a borokat, és akinek a pincészet prémium sorozata a nevét viseli. A Hilltop borok számos díjat is nyertek az évek során, és egyre népszerűbbé váltak. Aki igazán karakteres, magyar borra vágyik, mindenképp érdemes megkóstolnia a Hilltop borokat, melyek között vörös, fehér és rozé borokat is találhatunk. De mielőtt elmerülnénk a borok kóstolgatásában, nem árt tudni, hogy mit is tartogat számunkra a Neszmélyi borvidék és a Hilltop pincészet.
Tovább olvasom >>Megjelennél ital termékeddel az oldalon?
2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon
Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.
A Neszmélyi borvidékről röviden
Mielőtt rátérnénk arra, hogy honnan is indult a Hilltop pincészet, és hol tart napjainkban, érdemes egy kis figyelmet fordítanunk a Neszmélyi borvidékre, ahol a borászat szőlői teremnek, és ahol maga a borászat is található. A neszmélyi borvidék története több mint kétezer éves, a bortörténelmi hagyományaink része. A helyi hagyományokat egészen Probus római császár légióiig nyúlnak vissza, de a Pannonhalmi apátság szerzetesi is öregbítették a terület bortörténelmét. A 18. században erről a borvidékről származtak uradalmi borok, majd 1897-ben létrejött az Eszterházy Csákvári Uradalom ászári mintaszőlészete és – pincészet. A 20. században ez a terület a Bársonyos-Császári borvidékhez tartozott, és 1977-ben vált újra önálló borvidékké.
Hilltop borászat történetéről
Kamocsay Ákos 1993-ban fedezte fel a Neszmélyi borvidéket, és a régi TSZ pincében kezdte meg a Neszmélyi borászat felvirágoztatását, melyet célul tűzött ki. Akkoriban még csal 110 hektárnyi rossz, illetve elöregedett szőlőtőkéből állt a szőlőterület, de nekiláttak, hogy 410 hektárnyi szőlőt telepítsenek, melyek majd a minőségi és prémium borok alapjául szolgáló szőlőt adják. A Neszmélyi borvidéknek 2000 éves bortörténelme van, de nemzetközileg híressé a Hilltop borászat áldozatos munkájának köszönhetően vált.
Természetesen a Hilltop pincészetnek nemcsak a Neszmélyi borvidéken van szőlőterülete, hanem a Szekszárdi Borvidéken elhelyezkedő Bátaszéken, ahol főleg kékszőlőket, a chardonnay-t és az olaszrizlinget termesztik. Neszmélyről és Kocsról leginkább a fehérszőlő származik. A Hilltop borászat a kezdeti időszakban csak külföldi piacokra termelt, főleg Nagy-Britanniában értékesítette a borait, majd Ázsiát is meghódította, főleg Kínát és Japánt, de a skandináv országokba is elindult az exportálás. Mára már a hazai piacokra is termelnek.
Milyen borokat találunk a Hilltop pincészet kínálatában?
A Hilltop borok jellemzően száraz borok, melyek között találunk vörös, fehér és rozé borokat is. A termékpaletta meglehetősen széles, így minden borkedvelő megtalálhatja a számára legkedveltebb fajtát.
Hiptop fehér borok:
- Irsai Olivér: frissítő és lágy fehérbor, melyet könnyed nyári napokra javasolnak.
- Chardonnay: könnyed, ugyanakkor tartalmas bor.
- Cserszegi Fűszeres: zamatos és fűszeres bor, melyet a teltebb ízvilágot kedvelő borrajongóknak javasolnak.
- Olaszrizling: gyümölcsös, lágy fehérbor
- Sauvignon Blanc: gyümölcsös, frissítő és zamatos ízvilág jellemzi ezt a száraz fehérbort.
Hilltop vörös borok:
- Merlot vörös: zamatos és telt vörösbor
Hilltop rozé borok:
- Pinot Noir Rosé: elegáns és könnyed rozé bor
- Merlot Rosé: friss és zamatos, emellett könnyed és légies, minden benne van, amit egy kellemes rozé bortól elvárhatunk.
A Hilltop kínálatában a száraz fehér gyöngyözőbor is találunk, mely a Hilltop Dunántúli Gyöngy.
Díjnyertes Hilltop borok
A Hilltop borászat az elmúlt években számos díjat nyert meg a különböző hazai és nemzetközi versenyeken. Számos díjnyertes boruk van, melyeket érdemes megkóstolni. A Hilltop borászat, már 1996 óta méretteti meg magát a különböző borversenyeken. Természetesen a rengeteg díjat és elismerést talán túl sok lenne felsorolni, de a legkiemelkedőbb eredményekkel azért érdemes tisztában lenni, illetve, hogy mely borok kapták meg ezeket az elismeréseket.
TOP 100 LEGJOBB MAGYAR BOR 2021
- Kamocsay Ihlet Cuvée 2020
- Kamocsay Prémium Chardonnay 2019
- Kamocsay Prémium Irsai Olivér 2020
TOP 100 LEGJOBB MAGYAR BOR
- Prémium Olaszrizling 2017
VINAGORA NEMZETKÖZI BORVERSENY 2020
- ARANY minősítés: Kamocsay Prémium Olaszrizling 2017
- EZÜST minősítés: Kamocsay Prémium Chardonnay 2017
PRESTIGE RESERVE (2019)
- VINUM BONUM: Kamocsay Prémium Sárgamuskotály 2018 és a Prémium Chardonnay 2017
Természetesen ezeken az eredményeken túl is számos rangos eredményt értek el a Hilltop borai, de talán ezekre az eredményekre legbüszkébb a borászat.
Ha meg szeretnénk kóstolni a Hilltop borait…
A Hilltop borokat bár elsősorban exportra készítik, de Magyarországon is megkóstolhatjuk őket. Természetesen, ha külföldön járunk, ne lepődjünk meg, ha a Hilltop pincészet boraival kínálnak minket, például Nagy-Britanniában. Bár Nagy-Britanniában előbb volt ismert a pincészet, mint hazánkban, ugyanakkor mára már nagy népszerűségnek örvend. A pincészet borait leginkább a pincészet saját webáruházában, illetve az ital webáruházakban, mint például az italkereso.hu oldalon tudjuk megvásárolni.
Az italkereso.hu oldalon a legtöbb magyar borászat termékeit megtalálhatjuk, a Hilltop borászat borai sem kivételek. A termékpaletta itt is széles, melyet raktárról, a legjobb árakon rendelhetünk meg. Akik kedvelik a borokat, különösen a magyar borokat, azok számára a Hilltop Neszmély borok is tökéletesek lehetnek, hiszen minden palackban benne van a magyar borászat múltja, jelene és jövője.
A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.
A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala
Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk.