Bor

(1 találat)
Szűrők elrejtése
Borászat
Bor típus
Bor jellege
Összesen 1 db Bor érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Az Árvay Családi pincészet valóban egy igazi családi borászat, ahol két generáció munkálkodik azon, hogy minőségi és különleges borokkal öregbítsék a magyar borászati hagyományokat. És a hagyományok nemcsak magát a pincészetet jelenti a család számára, hiszen Rátka, ahol a szőlőik nagyrészt teremnek nemcsak a borászat szülőhelye, hanem Árvay János borász és felesége, Árvay Kata szülőhelye is. Az Árvay pincészet székhelye tehát Rátka, ami a világörökség részét képező Tokaji Történelmi Borvidékén található, egy aprócska kis ékszerdoboz, mely különleges borok otthon.

Árvay pincészetről és legnépszerűbb boraikról

Számos díj fűződik már az Árvay Családi Pincészet, és persze Árvay János nevéhez. A pincészet jelenleg 17 hektáros szőlőültetvényt birtokol, az Istenhegy és a Padihegy dűlőkben, illetve a Meggyesbe, a Középhegyen, valamint a Mádhoz tartozó Köves-Úrágyán terem az a szőlő, ami ezeknek a különleges boroknak az alapját adja. De lássuk, mit is érdemes tudni Árvay Jánosról, családi pincészetéről, és persze borairól.

Árvay Család Pincészet bor bővebben


A Tokaji Aszú az egyik leghíresebb tokaji desszertbor, melyet aszúsodott szőlőből készítenek. Ahhoz, hogy Tokaji Aszúnak hívhassanak egy bort, számos kritériumnak kell megfelelni. Egyrészt csak akkor hívható a bor Tokaji Aszúnak, ha a Tokaji borvidéken állítják elő. Másrészt aszúsodott szőlőből kell készülnie, ennek is megvannak a szabályai, hogy mekkora mennyiségben, vagyis pontosabban, hány puttonnyal kell tartalmaznia az aszúsodott szőlőszemekből. Mivel a tokaji aszú a világ egyik legnemesebb és legismertebb természetes, édes bora, így nemcsak hazai forgalomban, de világszinten is keresett termék.

Tokaji Aszú puttony

Természetesen aszú bor máshol is készülhet, ugyanakkor a Tokaji borvidék méltán híres, és az itt készült Aszú borok sem véletlenül váltak világhírűvé. Mielőtt azonban eldöntjük, hogy hány puttonyos tokaji aszú bort kóstoljunk meg először, érdemes egy kicsit utána járni, hogy honnan is származik ez a kivételes ital, hogyan készül, és hogy mit jelentenek pontosan a puttonyok a megnevezésében. Emellett természetesen azt sem árt tudni, hogy mely pincészetek kínálják ezt a kivételes borkülönlegességet.

Aszú bor bővebben


A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

Bor bővebben