Bor

(1598 találat)
Szűrők elrejtése
Borászat

A bor bátran nevezhető hazánk egyik nemzeti jelképének, ez pedig leginkább a rengeteg kitűnő borvidéknek, illetve a magyar borkészítés hagyományainak köszönhető.

Vörösbor szervezetre gyakorolt hatásai

Régebben az emberek a bort nem csak az élvezeti értéke miatt, hanem bélfertőtlenítőként is fogyasztották, ugyanis akkoriban azt gondolták, hogy ez a nedű megvéd különböző emésztőrendszeri fertőzéses megbetegedésektől.
Ez természetesen túlzásnak nevezhető, ám napjainkra beigazolódott, hogy mértékletes fogyasztása a kardiovaszkuláris betegségek ellen valóban védelmet tud nyújtani, erről pedig az elmúlt évek során számos kutatás is folyt.

Ideális mennyiség a hölgyeknél naponta 100-200 ml, férfiaknál pedig 200-300 ml.

Tovább olvasom >>
Összesen 1598 db Bor érhető el, 32 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Minden, amit a vörösborról tudnunk kell

A vörösborok nem csak első ránézésre, hanem első kóstolásra is nagyban eltérnek fehér társaiktól, ugyanis teljesen más textúrával, és ízvilággal rendelkeznek.
A vörösborok készítéséhez kékszőlő fajtákat használnak, innen kapja az ital az erőteljes árnyalatát, ugyanis ezeknek a szőlőfajtáknak a héjában több színanyag, és tannin található.

A vörösborok árnyalatai részben a felhasznált szőlőfajtának is köszönhető, ugyanis a fejlődése során folyamatosan csökken a borok színintenzitása. Ez pedig annak tudható be, hogy a tannin tartalom folyamatosan épül be a vörösbor jellegzetes ízvilágába, így az egyre halványabb árnyalatot fog eredményezni.
A vörösbor testét, jellegét, illetve az ízét a felhasznált szőlőfajta és az adott évben elért minősége, illetve tárolási és készítési módja is meghatározza. Nem ritka azonban az sem, hogy a vörösborokat „háziasítják”, ez pedig lényegében annyit jelent, hogy bizonyos arányban elkezdik őket vegyíteni, annak érdekében, hogy a borászok a fajták különböző előnyeit ki tudják használni.

Milyen hatással van egy minőségi vörösbor a szervezetünkre?

Ha minőségi vörösbort szeretnél vásárolni, akkor tekintsd meg webáruházunk széles kínálatát, ahol a legjobb magyar vörösborokat gyűjtöttük össze. A vörösbor fajták között kedvedre válogathatsz az édes vörösborok, a félédes vörösborok, illetve a száraz vörösborok között.
A vörösborok optimális fogyasztási hőmérséklete fajtától és típustól függően változhat 15- 18 Celsius fok között.

A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található meg, a leginkább közismert talán az igen magas antioxidáns tartalma. Az ital jellemző antioxidánsai (flavonoid és nem flavonoid kémiai szerkezetű vegyületek) a polifenolok, melyek a különböző vörösborokban körülbelül 2000-4000 mg/liter mennyiségben vannak jelen, szemben a fehérborokkal, melyben csak 150-300 mg/liter polifenol található.
Ezek a polifenolok gyulladásgátló hatással rendelkeznek, emellett némelyikről bebizonyosodott, hogy képesek a herpeszvírust, illetve a gyermekbénulás kórokozóját is inaktiválásra bírni. A káros kémiai reakciók pedig mutációk megakadályozásával a rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulása ellen is védelmet tudnak nyújtani.


Az italban megtalálható jótékony hatású összetevők képesek fokozni a nitrogén-oxigén szintjét, amely az érösszehúzódások csökkentésével, az erek keresztmetszetének tágításával jár.
Magas antioxidáns hatása mellett a vörösborokban megtalálható vegyületek csökkentik az összkoleszterinszintet, ám a protektív, vérben lévő HDL szintet növelik, amely fontos szerepet játszik a védekezésben. A koleszterinszint ilyen jellegű változtatása csökkenti az igen gyakori szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Kiemelten fontos azonban, hogy az itt felsorolt előnyök csak a mértéktartó, minőségi vörösborfogyasztás ismérvei!

Magyarország legismertebb borvidékei

Sokan talán a BB vörösboraira esküsznek, ennek ellenére mindenképpen meg kell említenünk a hazánkban megtalálható legismertebb borvidékein készített vörösborokat is. Magyarország egyik legismertebb történelmi borvidékeként szoktak hivatkozni a Szekszárdi Borvidékre, amely Tolna vármegyében helyezkedik el a szekszárdi dombság legkeletibb területein.

A Bodri pincészet Szekszárd déli határán található. A környék Igazi borturisztikai komplexumának nevezhető, ugyanis éttermet, látványkonyhát, vendégházat, illetve a borászat mellett rendezvénycentrumot is üzemeltetnek.
A 3000 négyzetméteres érlelő pince a nagyközönség számára különböző pincetúrák alkalmával meg is tekinthető. A birtokon a termelésük nagy részét technológiai borok teszik ki, az egyik legnépszerűbb ezek közül a Rosé, a Bodrikutya, illetve a Civilis.

A Takler Pincészet ugyancsak a szekszárdi borvidék egyik kiemelkedő, hiteles borász családja. A pincészetet 1987-ben indították, napjainkban pedig már apja-fiai vezetik. Fókuszban egyértelműen a testesebb, érett vörösborok állnak, ám hatalmas választékuk közül kedvünkre válogathatunk.

A Villányi borvidék legjobb borászatai

A hazai borászat újjászületésében nagy szerepet játszott többek között a villányi borvidék is, melyet korábban Villány-Siklósi borvidéknek is neveztek.
Elmondható róla, hogy Magyarország egyik legfejlettebb bortermő vidéke, mely töretlen sikerét a minőségi alapanyagainak, illetve a nagyüzemű termelés során jól összesszokott szakembereinek köszönheti. A villányi borvidék legdélebben fekvő, és egyben legmelegebb borvidékeként is ismert lehet. A vörösborait kellő fűszeresség, mámorító zamat és gyümölcsösség jellemzi.

A villányi borvidék területén található meg a Bock Pincészet is, melynek sikertörténetét számosgasztronómiai elismerés, és díjnyertes borok tudják bizonyítani. A pincészet kínálatában megtalálhatjuk a Vörösborokat, a fehérborokat, a Rosé borokat, illetve a pezsgőket és a habzóborokat egyaránt.

A Gere Tamás pincészet is itt helyezkedik el, mely teljes mértékben egy családi vállalkozásnak nevezhető. A pincészet 1988-ban hozta forgalomba az első saját palackozású borát, az idő múlásával pedig manapság a környék egyik legismertebb pincészetének nevezhető.
A Villányi térségben találhatjuk még meg a Gere Attila pincészetet is, melynek története egészen 7 generációval ezelőttig visszanyúl az időben. Napjainkban az organikus ültetvényekből származó, kézzel válogatott lédús, tökéletesen érett szőlőből a legkorszerűbb technológiák segítségével állítja elő a pincészet a borait.

A Sauska mára már Magyarország egyik vezető borászatának mondható, a nagyközönség pedig a 2000-es évek legelején ismerhette meg minőségi nedűit.
A Sauska család mellett a Tokaji, és a Villányi birtokokon a hazai szőlészek és borászok mellett a külföldi szakértőket is bevonják a munkába.

Hazánk kiemelkedő Borászatai és Pincészetei

Fontos megemlíteni, hogy a Dél-balatoni borvidék meghatározó Borászata az Ikon Pincészet, mely ismert a 40 hektáros telkéről, a bordói szőlőfajtákról, illetve arról, hogy a borok náluk gravitációs feldolgozással készülnek. A Duna-Tisza közi Borvidéken pedig egyik legkiemelkedőbb pincészete pedig nem más, mint a Lovassy pincészet.

A Pannonhalmi borvidék Észak-Dunántúlon, Pannonhalma környékén, Győr-Moson-Sopron vármegyében helyezkedik el. Ezen a borvidéken megközelítőleg csaknem 100%-ban fehérbor szőlők különböző fajtáig termesztik.
A Pannon régió kötelessége nem más, mint hogy egyrészt megőrizze, másrészt fejlessze az évezredes értékteremtő hagyatékait, melynek részeként a borásztársadalom napjainkra jól kombinálja a korszerű gondolkodást, illetve a tradíciók jegyeit.

Egri Borvidékről teljesen jogosan jut eszünkbe a nagy ismertséggel rendelkező Egri Bikavér, mely amolyan kiindulópontot jelentett az igen hosszú történelmi múltú bortípusnak, mely napjainkban már az egri borvidék egyik legmeghatározóbb eleme.

2023-ban újra megrendezésre került az Egri Vár Bora névre hallgató verseny, ahol a borászok összesen három kategóriában is tudtak pályázni.
A helyi Borászok pedig az alábbi boraikkal tudták megnyerni az idei versenyt:

A Varga Pincészet 2014 óta megtalálható Feldebrőn is. Itt, az Egri borvidék legcsodálatosabb dűlőiben mintegy 60 hektáros területen foglalkoznak a szőlő ültetvényekkel. Ezek a borok pedig évről évre kiváló eredményeket érnek el a legrangosabb nemzetközi versenyeken.A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

Bor bővebben