Bor

(0 találat)
Szűrők elrejtése
Borászat
Bor jellege
Űrtartalom
A szűrésnek megfelelő termékek nem érhetőek el. TIPP: kevesebb szűrést állíts be
Összesen 0 db Bor érhető el, 0 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet nemcsak hazánkban, de számos európai országban, sőt, még az Egyesült Államokban is méltán híres és elismert borászat. A pincészet a Villányi borvidéken, Kisharsányban található, nevét pedig Villány 15. századi nevéről kapta, ugyanis abban az időben Vylyannak hívták ezt a területet, amit mi napjainkban csak Villányként ismerünk. Az első Vylyan borok 1994-ben kerültek palackozásra. A borászat 125 hektárnyi szőlőterületen termeszt elsősorban kékszőlő fajtákat, melyek között nemzetközi és hagyományos magyar fajták is megtalálhatóak.

Vylyan bor története és kínálata

Az első palackozott Vylyan borok óta eltelt több mint 25 évben a pincészet jelentősen kibővült, jelenleg 15-17 féle bort állítanak el, és mintegy 600 ezer palack bor kerül ki a pincészetből évente, melyek kizárólag a saját szőlőikből készülnek. A Vylyan borok túlnyomó többsége természetesen hazánkban kerül értékesítésre, ám jelentős mennyiséget importálnak külföldre is, elsősorban Amerikai Egyesült Államokba, Oroszországba, Svájcba, Csehországba és Lengyelországba. De mit is érdemes tudni a Vylyan pincészetről, és a boraikról?

Vylyan Pincészet bor bővebben


Ha azt a szót halljuk, hogy bor, akkor egyből a szőlőre asszociálunk, hiszen a bor általában abból készül. De készülhet másfajta gyümölcsből is, ami lehet legalább annyira finom, mint a szőlőből erjesztett nedű.

Milyen ital a gyümölcsbor?

Ma már számtalan gyümölcsbor kapható és készíthető, a legismertebb hazánkban talán az eperbor, de készülhet egresből, szederből, vagy ribizliből is. De hogyan készülhet olyan gyümölcsből bor, melynek alacsony a cukortartalma, és melyek legkedveltebb gyümölcsborok a hazai kínálatban? Az itakereso.hu csapata utánajárt!

Így készül a gyümölcsbor!

A gyümölcsborra azt is mondhatnánk, hogy gyümölcslé, leszámítva az alkoholtartalmát, és valójában ez így is van. Kevesen gondolnák, hogy egy gyümölcsbornak a gyümölcsléhez hasonlóan magas a vitamintartalma, ellentétben a szőlőből készült bornak, annak ugyanis elenyésző. Az úgynevezett "hideg eljárással készített gyümölcsboroknak viszont nemcsak a zamata és az íze marad meg, hanem a vitamintartalma is. Persze nem a vitamintartalma miatt fogyasztjuk a ribilizlibort vagy épp a csipkebogyóbort, hanem az íze és az alkoholtartalma miatt.

Gyümölcsbor bor bővebben


A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

Bor bővebben