Bor

(0 találat)
Szűrők elrejtése
Borászat
A szűrésnek megfelelő termékek nem érhetőek el. TIPP: kevesebb szűrést állíts be
Összesen 0 db Bor érhető el, 0 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A bor bátran nevezhető hazánk egyik nemzeti jelképének, ez pedig leginkább a rengeteg kitűnő borvidéknek, illetve a magyar borkészítés hagyományainak köszönhető.

Vörösbor szervezetre gyakorolt hatásai

Régebben az emberek a bort nem csak az élvezeti értéke miatt, hanem bélfertőtlenítőként is fogyasztották, ugyanis akkoriban azt gondolták, hogy ez a nedű megvéd különböző emésztőrendszeri fertőzéses megbetegedésektől.
Ez természetesen túlzásnak nevezhető, ám napjainkra beigazolódott, hogy mértékletes fogyasztása a kardiovaszkuláris betegségek ellen valóban védelmet tud nyújtani, erről pedig az elmúlt évek során számos kutatás is folyt.

Ideális mennyiség a hölgyeknél naponta 100-200 ml, férfiaknál pedig 200-300 ml.

Vörös bor bővebben


A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

Bor bővebben

Array ( [user_page_view_counter] => 1 [admin_page] => 0 [item_order] => name_asc [instock] => [user] => Array ( [current_filters] => Array ( [0] => Array ( [id] => 2 [label] => Bor [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 0 [alias] => bor [order_by] => 2 [group_by] => 0 [meta_title] => Magyar és Külföldi borok, bor rendelés [meta_description] => A legjobb magyar borok, magyar borászatok bor válogatása. Bor rendelés, 4000 különböző hazai és külföldi bor készletről. Akciós borok és borválogatások. [description_short] =>

A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

[description] =>

A bor alkoholos ital, amelyet általában erjesztett szőlőléből készítenek. Az élesztő elfogyasztja a szőlőben lévő cukrot, és átalakítja etanollá, szén-dioxiddá és hővé. Különböző szőlőfajták és élesztőtörzsek különböző stílusú bort állítanak elő. Ezek a variációk a szőlő biokémiai fejlődése, az erjedésben résztvevő reakciók, a szőlő növekvő környezete (terroir) és az előállítási folyamat közötti összetett kölcsönhatásokból származnak. A nem szőlőből készült borok további növények erjesztésével járnak, ideértve a rizsbort és más gyümölcsborokat, például szilva, cseresznye, gránátalma, ribizli és bodza.

Honnan ered a magyar borkészítés hagyománya?

A borkészítés hagyománya hazánkban is nagy múlttal rendelkezik. Az ország területén az első szőlőre, borra utaló régészeti leletek a Kr. e. I. századból származnak, és a keltákhoz köthetők. Ezt követően érkeztek a rómaiak hazánkba. A Római Birodalom terjeszkedése a Kárpár-medencére is kiterjedt, és Balaton-felvidék és a Szerémség területét alkalmasnak találták arra, hogy továbbfejlesszék a borkészítés tudományát. Mivel a Pannóniai borok kezdtek népszerűbbé válni, mint az itáliai borok, így egy időben be is tiltották hazánkban a borkészítést és a szőlőtermesztést.

Természetesen ez csak egy rövid időszak volt, a régészeti leletek is arról tanúskodnak, hogy hazánkban szinte mindig történt bortermelés, később a magyar honfoglalással, majd a kereszténység felvételével jelentősen megnőtt a bortermelés és a borászat fontossága. Az évszázadok alatt komoly hagyomány lett hazánkban a borkészítés, melyről nemcsak a régészeti leletek és a történeti feljegyzések árulkodnak, hanem az is, hogy hazánkban jelenleg is rengeteg pincészet és borászat üzemel a 22 borvidéken:

Hol kóstolhatjuk meg a legjobb magyar borokat?

A magyar borok meglehetősen híresek és népszerűek, nemcsak hazánkban, de szerte a világon. Ha a legjobb magyar borokat szeretnénk megkóstolni, akkor érdemes az italkereso.hu kínálatát végigböngészni, ugyanis közel 4000 bor közül válogathatunk, melyek között a hazai pincészeteknek több mint a fele képviseleti magát, de számos külföldi pincészet bora is megtalálható. A borvásárlás már online is könnyedén megtehető, találhatunk borválogatásokat, akciós borokat, olcsó, drága és minőségi fajtákat is. Ha igazán jó borokat keresünk, érdemes a bor webáruházakat is figyelembe venni, hiszen a magyar boroktól a külföldi borkülönlegességekig megtalálhatjuk a kedvenc márkánkat és fajtánkat. Bor rendelés egyszerű és kényelmes a webáruházunkban, új funkcióval bővült, ami nem más mint a borcsomag kereső. Hamarosan elérhető a bor akció funkció, aminek segítségével olcsóbb borok érhetők el.

Miből készülhet bor a szőlőn kívül?

A bor alapvetően szőlőből készül, de számos más gyümölcsből is készítenek bort, nemcsak hazánkban, hanem szerte a világon. A gyümölcsborok leginkább abban különböznek a gyümölcslétől, hogy a bennük lévő cukor megerjedt, így adva az ital alkoholtartalmát. A gyümölcsbor készítése leginkább azokon a területeken terjedt el, ahol a terület szőlőtermesztésre alkalmatlan volt. Az 1800-as években filoxéra, a peronoszpóra és egyéb járványoknak köszönhetően fellendült a gyümölcsborok készítése, hiszen az embereknek igénye volt a jó borra, és mivel ezt szőlőből nem lehetett kellő mennyiségben elkészíteni, így más gyümölcsökből próbálták ezt az alkoholos italt pótolni.

A szőlőn kívül azonban csak kevés olyan gyümölcs van, amelyben megfelelő arányban van cukor, sav, csersav és víz, ami a borkészítéshez szükséges. Emiatt a gyümölcsborokhoz gyakorta adna cukrot, hogy az erjedési folyamat megindulhasson, a savas gyümölcsökhöz vizet, az íz javítása érdekében pedig citromsavat, almasavat, vagy borkősav. A mézbor is hasonló módon készül, így ezt a fajtát is a gyümölcsborokhoz sorolják. A legelterjedtebb, nem szőlőből készült borok a következők:

Magyarországon számos gyümölcsbormárka kapható, mint például a Mokos, a Hauser, Hummel vagy a Kontyos Klára. Borválogatás vagy borcsomag keretein belül különböző minőségi borok kóstolhatóak meg, ezek a borcsomagok gondosan megtervezett előre kiválogatott minőségi borokból kerülnek kiválasztásra.

Bortípusok

A borokat többféle módon is kategorizálhatjuk. Egyrészt megkülönböztetjük őket a készítései eljárás alapján:

Másrészt különbséget tehetünk a borok színe alapján. Négy alapszínt különböztetünk meg, melyek a fehér, a vörös, a rosé, és a siller. Érdekesség, hogy Franciaországban a siller és a rosé bort egy kategóriának tekintik, annak ellenére, hogy szín és karakterkülönbségek is felfedezhetőek a két fajta között. Természetesen az alapszíneken belül is többféle színt különböztetnek meg a szakértők, vannak kimondottan vegyes színű borválogatásaink ha bor rendelés esetén szeretne több színt is megkóstolni.

Harmadrészt a borokat glükózban és fruktózban kifejezett cukortartalma szerint is megkülönböztetjük. Ezt a kategorizálást is szinte mindenki ismeri, hiszen sokan eszerint választanak bort, bár kevesen tudják, hogy a kifejezések mit jelentenek pontosan. A cukortartalom szerint a következő kategóriákba sorolhatjuk a borokat:

Természetesen a különböző bortípusok megjelennek az üvegen, és egyszerre több típusba is tartozhatnak, hiszen fehérbor esetében is beszélhetünk száraz fehérborról, félszáraz fehérborról, illetve vörösborok estében is van édes vörös, félédes vörös vagy száraz vörösbor. 

Nézzen szét bor webáruházunkban mert a legjobb magyar borok és a magyar borászat minőségi borok kategóriája is elérhető nálunk.

[headline_title] => Kategória [is_visible] => 1 [is_og] => 1 [last_update] => 2021-09-01 19:19:52 [og_title] => Magyar és Külföldi borok, bor rendelés, bor válogatások a minőségi borokból [og_description] => A legjobb magyar borok, magyar borászatok bor válogatása. Bor rendelés, 4000 különböző hazai és külföldi bor készletről. Akciós borok és borválogatások. [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [1] => Array ( [id] => 627 [label] => Horvátország [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 2 [alias] => horvátország [order_by] => 18 [group_by] => 2 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Borvidék [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [2] => Array ( [id] => 1911 [label] => Zala [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 2 [alias] => zala [order_by] => 45 [group_by] => 2 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Borvidék [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [3] => Array ( [id] => 433 [label] => Vörös [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 2 [alias] => voros [order_by] => 3 [group_by] => 3 [meta_title] => Minőségi vörösborok, hazai és külföldi borászok [meta_description] => Több mint 1600 különböző, minőségi vörösbor 🍇 érhető el kínálatunkban. A legjobb vörösborokat visszük az otthonodba díjmentes szállítással, akár másnapra. Nézz be és válogass [description_short] =>

A bor bátran nevezhető hazánk egyik nemzeti jelképének, ez pedig leginkább a rengeteg kitűnő borvidéknek, illetve a magyar borkészítés hagyományainak köszönhető.

Vörösbor szervezetre gyakorolt hatásai

Régebben az emberek a bort nem csak az élvezeti értéke miatt, hanem bélfertőtlenítőként is fogyasztották, ugyanis akkoriban azt gondolták, hogy ez a nedű megvéd különböző emésztőrendszeri fertőzéses megbetegedésektől.
Ez természetesen túlzásnak nevezhető, ám napjainkra beigazolódott, hogy mértékletes fogyasztása a kardiovaszkuláris betegségek ellen valóban védelmet tud nyújtani, erről pedig az elmúlt évek során számos kutatás is folyt.

Ideális mennyiség a hölgyeknél naponta 100-200 ml, férfiaknál pedig 200-300 ml.

[description] =>

Minden, amit a vörösborról tudnunk kell

A vörösborok nem csak első ránézésre, hanem első kóstolásra is nagyban eltérnek fehér társaiktól, ugyanis teljesen más textúrával, és ízvilággal rendelkeznek.
A vörösborok készítéséhez kékszőlő fajtákat használnak, innen kapja az ital az erőteljes árnyalatát, ugyanis ezeknek a szőlőfajtáknak a héjában több színanyag, és tannin található.

A vörösborok árnyalatai részben a felhasznált szőlőfajtának is köszönhető, ugyanis a fejlődése során folyamatosan csökken a borok színintenzitása. Ez pedig annak tudható be, hogy a tannin tartalom folyamatosan épül be a vörösbor jellegzetes ízvilágába, így az egyre halványabb árnyalatot fog eredményezni.
A vörösbor testét, jellegét, illetve az ízét a felhasznált szőlőfajta és az adott évben elért minősége, illetve tárolási és készítési módja is meghatározza. Nem ritka azonban az sem, hogy a vörösborokat „háziasítják”, ez pedig lényegében annyit jelent, hogy bizonyos arányban elkezdik őket vegyíteni, annak érdekében, hogy a borászok a fajták különböző előnyeit ki tudják használni.

Milyen hatással van egy minőségi vörösbor a szervezetünkre?

Ha minőségi vörösbort szeretnél vásárolni, akkor tekintsd meg webáruházunk széles kínálatát, ahol a legjobb magyar vörösborokat gyűjtöttük össze. A vörösbor fajták között kedvedre válogathatsz az édes vörösborok, a félédes vörösborok, illetve a száraz vörösborok között.
A vörösborok optimális fogyasztási hőmérséklete fajtától és típustól függően változhat 15- 18 Celsius fok között.

A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található meg, a leginkább közismert talán az igen magas antioxidáns tartalma. Az ital jellemző antioxidánsai (flavonoid és nem flavonoid kémiai szerkezetű vegyületek) a polifenolok, melyek a különböző vörösborokban körülbelül 2000-4000 mg/liter mennyiségben vannak jelen, szemben a fehérborokkal, melyben csak 150-300 mg/liter polifenol található.
Ezek a polifenolok gyulladásgátló hatással rendelkeznek, emellett némelyikről bebizonyosodott, hogy képesek a herpeszvírust, illetve a gyermekbénulás kórokozóját is inaktiválásra bírni. A káros kémiai reakciók pedig mutációk megakadályozásával a rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulása ellen is védelmet tudnak nyújtani.


Az italban megtalálható jótékony hatású összetevők képesek fokozni a nitrogén-oxigén szintjét, amely az érösszehúzódások csökkentésével, az erek keresztmetszetének tágításával jár.
Magas antioxidáns hatása mellett a vörösborokban megtalálható vegyületek csökkentik az összkoleszterinszintet, ám a protektív, vérben lévő HDL szintet növelik, amely fontos szerepet játszik a védekezésben. A koleszterinszint ilyen jellegű változtatása csökkenti az igen gyakori szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Kiemelten fontos azonban, hogy az itt felsorolt előnyök csak a mértéktartó, minőségi vörösborfogyasztás ismérvei!

Magyarország legismertebb borvidékei

Sokan talán a BB vörösboraira esküsznek, ennek ellenére mindenképpen meg kell említenünk a hazánkban megtalálható legismertebb borvidékein készített vörösborokat is. Magyarország egyik legismertebb történelmi borvidékeként szoktak hivatkozni a Szekszárdi Borvidékre, amely Tolna vármegyében helyezkedik el a szekszárdi dombság legkeletibb területein.

A Bodri pincészet Szekszárd déli határán található. A környék Igazi borturisztikai komplexumának nevezhető, ugyanis éttermet, látványkonyhát, vendégházat, illetve a borászat mellett rendezvénycentrumot is üzemeltetnek.
A 3000 négyzetméteres érlelő pince a nagyközönség számára különböző pincetúrák alkalmával meg is tekinthető. A birtokon a termelésük nagy részét technológiai borok teszik ki, az egyik legnépszerűbb ezek közül a Rosé, a Bodrikutya, illetve a Civilis.

A Takler Pincészet ugyancsak a szekszárdi borvidék egyik kiemelkedő, hiteles borász családja. A pincészetet 1987-ben indították, napjainkban pedig már apja-fiai vezetik. Fókuszban egyértelműen a testesebb, érett vörösborok állnak, ám hatalmas választékuk közül kedvünkre válogathatunk.

A Villányi borvidék legjobb borászatai

A hazai borászat újjászületésében nagy szerepet játszott többek között a villányi borvidék is, melyet korábban Villány-Siklósi borvidéknek is neveztek.
Elmondható róla, hogy Magyarország egyik legfejlettebb bortermő vidéke, mely töretlen sikerét a minőségi alapanyagainak, illetve a nagyüzemű termelés során jól összesszokott szakembereinek köszönheti. A villányi borvidék legdélebben fekvő, és egyben legmelegebb borvidékeként is ismert lehet. A vörösborait kellő fűszeresség, mámorító zamat és gyümölcsösség jellemzi.

A villányi borvidék területén található meg a Bock Pincészet is, melynek sikertörténetét számosgasztronómiai elismerés, és díjnyertes borok tudják bizonyítani. A pincészet kínálatában megtalálhatjuk a Vörösborokat, a fehérborokat, a Rosé borokat, illetve a pezsgőket és a habzóborokat egyaránt.

A Gere Tamás pincészet is itt helyezkedik el, mely teljes mértékben egy családi vállalkozásnak nevezhető. A pincészet 1988-ban hozta forgalomba az első saját palackozású borát, az idő múlásával pedig manapság a környék egyik legismertebb pincészetének nevezhető.
A Villányi térségben találhatjuk még meg a Gere Attila pincészetet is, melynek története egészen 7 generációval ezelőttig visszanyúl az időben. Napjainkban az organikus ültetvényekből származó, kézzel válogatott lédús, tökéletesen érett szőlőből a legkorszerűbb technológiák segítségével állítja elő a pincészet a borait.

A Sauska mára már Magyarország egyik vezető borászatának mondható, a nagyközönség pedig a 2000-es évek legelején ismerhette meg minőségi nedűit.
A Sauska család mellett a Tokaji, és a Villányi birtokokon a hazai szőlészek és borászok mellett a külföldi szakértőket is bevonják a munkába.

Hazánk kiemelkedő Borászatai és Pincészetei

Fontos megemlíteni, hogy a Dél-balatoni borvidék meghatározó Borászata az Ikon Pincészet, mely ismert a 40 hektáros telkéről, a bordói szőlőfajtákról, illetve arról, hogy a borok náluk gravitációs feldolgozással készülnek. A Duna-Tisza közi Borvidéken pedig egyik legkiemelkedőbb pincészete pedig nem más, mint a Lovassy pincészet.

A Pannonhalmi borvidék Észak-Dunántúlon, Pannonhalma környékén, Győr-Moson-Sopron vármegyében helyezkedik el. Ezen a borvidéken megközelítőleg csaknem 100%-ban fehérbor szőlők különböző fajtáig termesztik.
A Pannon régió kötelessége nem más, mint hogy egyrészt megőrizze, másrészt fejlessze az évezredes értékteremtő hagyatékait, melynek részeként a borásztársadalom napjainkra jól kombinálja a korszerű gondolkodást, illetve a tradíciók jegyeit.

Egri Borvidékről teljesen jogosan jut eszünkbe a nagy ismertséggel rendelkező Egri Bikavér, mely amolyan kiindulópontot jelentett az igen hosszú történelmi múltú bortípusnak, mely napjainkban már az egri borvidék egyik legmeghatározóbb eleme.

2023-ban újra megrendezésre került az Egri Vár Bora névre hallgató verseny, ahol a borászok összesen három kategóriában is tudtak pályázni.
A helyi Borászok pedig az alábbi boraikkal tudták megnyerni az idei versenyt:

A Varga Pincészet 2014 óta megtalálható Feldebrőn is. Itt, az Egri borvidék legcsodálatosabb dűlőiben mintegy 60 hektáros területen foglalkoznak a szőlő ültetvényekkel. Ezek a borok pedig évről évre kiváló eredményeket érnek el a legrangosabb nemzetközi versenyeken.

[headline_title] => Bor típus [is_visible] => 1 [is_og] => 1 [last_update] => 2023-05-29 23:58:09 [og_title] => Minőségi vörösborok, hazai és külföldi borászok [og_description] => Több mint 1600 különböző, minőségi vörösbor 🍇 érhető el kínálatunkban. A legjobb vörösborokat visszük az otthonodba díjmentes szállítással, akár másnapra. Nézz be és válogass [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) ) ) [currentModule] => item_list [show_floating] => 1 )