Bor
(0 találat)Keresés beállítva: Mád(x) vagy Madeira(x) és Aszú(x) és 2015(x)
Megjelennél ital termékeddel az oldalon?
2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon
Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.
A Tokaji Aszú az egyik leghíresebb tokaji desszertbor, melyet aszúsodott szőlőből készítenek. Ahhoz, hogy Tokaji Aszúnak hívhassanak egy bort, számos kritériumnak kell megfelelni. Egyrészt csak akkor hívható a bor Tokaji Aszúnak, ha a Tokaji borvidéken állítják elő. Másrészt aszúsodott szőlőből kell készülnie, ennek is megvannak a szabályai, hogy mekkora mennyiségben, vagyis pontosabban, hány puttonnyal kell tartalmaznia az aszúsodott szőlőszemekből. Mivel a tokaji aszú a világ egyik legnemesebb és legismertebb természetes, édes bora, így nemcsak hazai forgalomban, de világszinten is keresett termék.
Tokaji Aszú puttony
Természetesen aszú bor máshol is készülhet, ugyanakkor a Tokaji borvidék méltán híres, és az itt készült Aszú borok sem véletlenül váltak világhírűvé. Mielőtt azonban eldöntjük, hogy hány puttonyos tokaji aszú bort kóstoljunk meg először, érdemes egy kicsit utána járni, hogy honnan is származik ez a kivételes ital, hogyan készül, és hogy mit jelentenek pontosan a puttonyok a megnevezésében. Emellett természetesen azt sem árt tudni, hogy mely pincészetek kínálják ezt a kivételes borkülönlegességet.
Aszú bor bővebben
A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.
A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala
Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk.