Bor

(0 találat)
Szűrők elrejtése
Borászat
A szűrésnek megfelelő termékek nem érhetőek el. TIPP: kevesebb szűrést állíts be
Összesen 0 db Bor érhető el, 0 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A Tokaji Aszú az egyik leghíresebb tokaji desszertbor, melyet aszúsodott szőlőből készítenek. Ahhoz, hogy Tokaji Aszúnak hívhassanak egy bort, számos kritériumnak kell megfelelni. Egyrészt csak akkor hívható a bor Tokaji Aszúnak, ha a Tokaji borvidéken állítják elő. Másrészt aszúsodott szőlőből kell készülnie, ennek is megvannak a szabályai, hogy mekkora mennyiségben, vagyis pontosabban, hány puttonnyal kell tartalmaznia az aszúsodott szőlőszemekből. Mivel a tokaji aszú a világ egyik legnemesebb és legismertebb természetes, édes bora, így nemcsak hazai forgalomban, de világszinten is keresett termék.

Tokaji Aszú puttony

Természetesen aszú bor máshol is készülhet, ugyanakkor a Tokaji borvidék méltán híres, és az itt készült Aszú borok sem véletlenül váltak világhírűvé. Mielőtt azonban eldöntjük, hogy hány puttonyos tokaji aszú bort kóstoljunk meg először, érdemes egy kicsit utána járni, hogy honnan is származik ez a kivételes ital, hogyan készül, és hogy mit jelentenek pontosan a puttonyok a megnevezésében. Emellett természetesen azt sem árt tudni, hogy mely pincészetek kínálják ezt a kivételes borkülönlegességet.

Aszú bor bővebben


A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

Bor bővebben

Array ( [user_page_view_counter] => 1 [admin_page] => 0 [item_order] => name_asc [instock] => [user] => Array ( [current_filters] => Array ( [0] => Array ( [id] => 2 [label] => Bor [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 0 [alias] => bor [order_by] => 2 [group_by] => 0 [meta_title] => Magyar és Külföldi borok, bor rendelés [meta_description] => A legjobb magyar borok, magyar borászatok bor válogatása. Bor rendelés, 4000 különböző hazai és külföldi bor készletről. Akciós borok és borválogatások. [description_short] =>

A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

[description] =>

A bor alkoholos ital, amelyet általában erjesztett szőlőléből készítenek. Az élesztő elfogyasztja a szőlőben lévő cukrot, és átalakítja etanollá, szén-dioxiddá és hővé. Különböző szőlőfajták és élesztőtörzsek különböző stílusú bort állítanak elő. Ezek a variációk a szőlő biokémiai fejlődése, az erjedésben résztvevő reakciók, a szőlő növekvő környezete (terroir) és az előállítási folyamat közötti összetett kölcsönhatásokból származnak. A nem szőlőből készült borok további növények erjesztésével járnak, ideértve a rizsbort és más gyümölcsborokat, például szilva, cseresznye, gránátalma, ribizli és bodza.

Honnan ered a magyar borkészítés hagyománya?

A borkészítés hagyománya hazánkban is nagy múlttal rendelkezik. Az ország területén az első szőlőre, borra utaló régészeti leletek a Kr. e. I. századból származnak, és a keltákhoz köthetők. Ezt követően érkeztek a rómaiak hazánkba. A Római Birodalom terjeszkedése a Kárpár-medencére is kiterjedt, és Balaton-felvidék és a Szerémség területét alkalmasnak találták arra, hogy továbbfejlesszék a borkészítés tudományát. Mivel a Pannóniai borok kezdtek népszerűbbé válni, mint az itáliai borok, így egy időben be is tiltották hazánkban a borkészítést és a szőlőtermesztést.

Természetesen ez csak egy rövid időszak volt, a régészeti leletek is arról tanúskodnak, hogy hazánkban szinte mindig történt bortermelés, később a magyar honfoglalással, majd a kereszténység felvételével jelentősen megnőtt a bortermelés és a borászat fontossága. Az évszázadok alatt komoly hagyomány lett hazánkban a borkészítés, melyről nemcsak a régészeti leletek és a történeti feljegyzések árulkodnak, hanem az is, hogy hazánkban jelenleg is rengeteg pincészet és borászat üzemel a 22 borvidéken:

Hol kóstolhatjuk meg a legjobb magyar borokat?

A magyar borok meglehetősen híresek és népszerűek, nemcsak hazánkban, de szerte a világon. Ha a legjobb magyar borokat szeretnénk megkóstolni, akkor érdemes az italkereso.hu kínálatát végigböngészni, ugyanis közel 4000 bor közül válogathatunk, melyek között a hazai pincészeteknek több mint a fele képviseleti magát, de számos külföldi pincészet bora is megtalálható. A borvásárlás már online is könnyedén megtehető, találhatunk borválogatásokat, akciós borokat, olcsó, drága és minőségi fajtákat is. Ha igazán jó borokat keresünk, érdemes a bor webáruházakat is figyelembe venni, hiszen a magyar boroktól a külföldi borkülönlegességekig megtalálhatjuk a kedvenc márkánkat és fajtánkat. Bor rendelés egyszerű és kényelmes a webáruházunkban, új funkcióval bővült, ami nem más mint a borcsomag kereső. Hamarosan elérhető a bor akció funkció, aminek segítségével olcsóbb borok érhetők el.

Miből készülhet bor a szőlőn kívül?

A bor alapvetően szőlőből készül, de számos más gyümölcsből is készítenek bort, nemcsak hazánkban, hanem szerte a világon. A gyümölcsborok leginkább abban különböznek a gyümölcslétől, hogy a bennük lévő cukor megerjedt, így adva az ital alkoholtartalmát. A gyümölcsbor készítése leginkább azokon a területeken terjedt el, ahol a terület szőlőtermesztésre alkalmatlan volt. Az 1800-as években filoxéra, a peronoszpóra és egyéb járványoknak köszönhetően fellendült a gyümölcsborok készítése, hiszen az embereknek igénye volt a jó borra, és mivel ezt szőlőből nem lehetett kellő mennyiségben elkészíteni, így más gyümölcsökből próbálták ezt az alkoholos italt pótolni.

A szőlőn kívül azonban csak kevés olyan gyümölcs van, amelyben megfelelő arányban van cukor, sav, csersav és víz, ami a borkészítéshez szükséges. Emiatt a gyümölcsborokhoz gyakorta adna cukrot, hogy az erjedési folyamat megindulhasson, a savas gyümölcsökhöz vizet, az íz javítása érdekében pedig citromsavat, almasavat, vagy borkősav. A mézbor is hasonló módon készül, így ezt a fajtát is a gyümölcsborokhoz sorolják. A legelterjedtebb, nem szőlőből készült borok a következők:

Magyarországon számos gyümölcsbormárka kapható, mint például a Mokos, a Hauser, Hummel vagy a Kontyos Klára. Borválogatás vagy borcsomag keretein belül különböző minőségi borok kóstolhatóak meg, ezek a borcsomagok gondosan megtervezett előre kiválogatott minőségi borokból kerülnek kiválasztásra.

Bortípusok

A borokat többféle módon is kategorizálhatjuk. Egyrészt megkülönböztetjük őket a készítései eljárás alapján:

Másrészt különbséget tehetünk a borok színe alapján. Négy alapszínt különböztetünk meg, melyek a fehér, a vörös, a rosé, és a siller. Érdekesség, hogy Franciaországban a siller és a rosé bort egy kategóriának tekintik, annak ellenére, hogy szín és karakterkülönbségek is felfedezhetőek a két fajta között. Természetesen az alapszíneken belül is többféle színt különböztetnek meg a szakértők, vannak kimondottan vegyes színű borválogatásaink ha bor rendelés esetén szeretne több színt is megkóstolni.

Harmadrészt a borokat glükózban és fruktózban kifejezett cukortartalma szerint is megkülönböztetjük. Ezt a kategorizálást is szinte mindenki ismeri, hiszen sokan eszerint választanak bort, bár kevesen tudják, hogy a kifejezések mit jelentenek pontosan. A cukortartalom szerint a következő kategóriákba sorolhatjuk a borokat:

Természetesen a különböző bortípusok megjelennek az üvegen, és egyszerre több típusba is tartozhatnak, hiszen fehérbor esetében is beszélhetünk száraz fehérborról, félszáraz fehérborról, illetve vörösborok estében is van édes vörös, félédes vörös vagy száraz vörösbor. 

Nézzen szét bor webáruházunkban mert a legjobb magyar borok és a magyar borászat minőségi borok kategóriája is elérhető nálunk.

[headline_title] => Kategória [is_visible] => 1 [is_og] => 1 [last_update] => 2021-09-01 19:19:52 [og_title] => Magyar és Külföldi borok, bor rendelés, bor válogatások a minőségi borokból [og_description] => A legjobb magyar borok, magyar borászatok bor válogatása. Bor rendelés, 4000 különböző hazai és külföldi bor készletről. Akciós borok és borválogatások. [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [1] => Array ( [id] => 1911 [label] => Zala [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 2 [alias] => zala [order_by] => 45 [group_by] => 2 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Borvidék [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [2] => Array ( [id] => 2544 [label] => Domaine Vacheron [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 2 [alias] => domaine-vacheron [order_by] => 60 [group_by] => 2 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Borvidék [is_visible] => 0 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [3] => Array ( [id] => 1126 [label] => Aszú [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 2 [alias] => aszu [order_by] => 6 [group_by] => 4 [meta_title] => Tokaji Aszú és Eszencia vásárlás online [meta_description] => 100 hazai borászat Tokaji Aszú 3 4 5 6 7 puttonyos, eszencia és Tokaji szamorodni egy helyen ✔️. Akciós ár, állandó készlet, ingyenes szállítás. Nézz be hozzánk [description_short] =>

A Tokaji Aszú az egyik leghíresebb tokaji desszertbor, melyet aszúsodott szőlőből készítenek. Ahhoz, hogy Tokaji Aszúnak hívhassanak egy bort, számos kritériumnak kell megfelelni. Egyrészt csak akkor hívható a bor Tokaji Aszúnak, ha a Tokaji borvidéken állítják elő. Másrészt aszúsodott szőlőből kell készülnie, ennek is megvannak a szabályai, hogy mekkora mennyiségben, vagyis pontosabban, hány puttonnyal kell tartalmaznia az aszúsodott szőlőszemekből. Mivel a tokaji aszú a világ egyik legnemesebb és legismertebb természetes, édes bora, így nemcsak hazai forgalomban, de világszinten is keresett termék.

Tokaji Aszú puttony

Természetesen aszú bor máshol is készülhet, ugyanakkor a Tokaji borvidék méltán híres, és az itt készült Aszú borok sem véletlenül váltak világhírűvé. Mielőtt azonban eldöntjük, hogy hány puttonyos tokaji aszú bort kóstoljunk meg először, érdemes egy kicsit utána járni, hogy honnan is származik ez a kivételes ital, hogyan készül, és hogy mit jelentenek pontosan a puttonyok a megnevezésében. Emellett természetesen azt sem árt tudni, hogy mely pincészetek kínálják ezt a kivételes borkülönlegességet.

[description] =>

A Tokaji Aszú történetéről röviden

Hogy pontosan honnan származik a tokaji aszú készítésének titka, nem lehet tudni, ugyanakkor a legenda szerint Szepsi Laczkó Máté, nevéhez köthető, aki Lorántffy Zsuzsanna udvari papja volt. Később erdőbényei prédikátor lett, és úgy tartja a legenda, hogy az első aszúbor a fejedelemasszony sátoraljaújhelyi Oremus szőlőjének terméséből készült 1631-ben. Szepsi Laczkó Máté ezzel a borral kívánta meglepni az úrnőjét húsvétra. Kazinczy Ferenc feljegyzése csak alapot adtak ennek a legendának, ugyanis a feljegyzéseiben arról számol be, hogy Kazinczy Pétert, a fejedelemasszony jószágigazgatóját számolt be erről a történetről, így hitelesnek tartották ezt az eredettörténetet.

Ugyanakkor a Zelenák István történész megcáfolta ezt a legendát, ugyanis már Szepsi Laczkó Máté előtt is készült már aszúbor, a XVI. század első felében. A legelső írásos emlék 1571-ből származik, Garay család egy örökleveléből. Természetesen azt senki sem vitatja, hogy Szepsi Laczkó Máté ilyen bort készített, azt azonban igen, hogy ő készítette volna először ezt a borkülönlegességet.

Hogyan készül a Tokaji Aszú?

Azt már tisztáztuk, hogy az aszúbor vagy más néven aszú aszúsodott szőlőszemekből készül, innen is ugyebár az elnevezés. De hogyan lesz egy szőlőszem aszúsodott? Nos, az aszúsodást más néven nemesrothadásnak is nevezik, melyet egy Botrytis cinerea penészgomba okoz. Természetesen ennek a gombának a kialakulásához megfelelő környezeti tényezőkre van szükség. Érdekesség, hogy ez Tokaj vidékén évről évre mindig megtörténik. Ha megfelelőek az időjárási körülmények, akkor 19-20 Klost0 cukorszint felett az ép és egészséges szőlőszemek is megfertőződnek, és elindul az aszúsodás folyamata.

Az aszúsodott szemeket kézzel, szemenként válogatják le a fürtökről, ezzel a folyamattal kezdődik a szüret. Régen az aszúsodott szemeket fahordókban gyűjtötték, összezúzták, majd egy kádba tették. Az aszúsodott szemekhez 136,6 liter azonos évjáratú mustot vagy bort adtak, és 1-2 napig áztatták. Ezt követően kezdődött csak a préselés, majd a hordóba töltés. A hordók úgynevezett gönci hordók voltak, melyek űrtartalma 136,6 liter. Az érlelés általában annyi év volt, ahogy puttonnyi aszú került a hordóba, vagy 3-6 év. Bár a bortörvény némiképp változtatott a készítési szabályokon, és már nem gönci hordót és faputtonyt használnak, de az eljárás még mindig ugyanúgy történik, mint régen.

Mit jelent, hogy hány puttonyos egy Tokaji Aszú?

A hány puttonyos kifejezést a Tokaji Aszúval kapcsolatban gyakran halljuk, de így van ez az aszú borokkal általában. Az aszú bor úgymond puttonyszáma attól függ, hogy a készítésénél hány puttony aszúsodott szőlő került felhasználásra. Egy és két puttonyos aszú nem létezik, ugyanis ezeket nem tekintik aszú bornak. A számozás 3 puttonnyal indul és 6 puttonyig tart, így a Tokaji Aszú 3 puttonyos, 4 puttonyos, 5 puttonyos vagy 6 puttonyos lehet. A puttonyszám régen az érlelés hosszúságát is meghatározta. Annyi évig kellett a Tokaji Aszú bort érlelni, ahogy puttonyos volt, ma azonban a bortörvény szerint minimum három évig kell. Természetesen lehet tovább is, de ezt már nem írják elő a szabályok.

Mi az a tokaji aszú eszencia?

Még az aszúnál is különlegesebb a Tokaji Esszencia, amit Nektárnak, vagy natúresszenciának is neveznek. Ez a nedű az aszúszemek tárolásakor, a szemek alatt összegyúlt, sűrű nedű. Bornak természetesen ezt a folyadékot nem lehet nevezni, mivel egy sűrű és édes, szirupszerű folyadékról van szó. Az alkoholtartalma is rendkívül alacsony, 4% alatti, de leggyakrabban a  1,5-2%-ot éri csak el. Ez az anyag rendkívül ritka, ennél fogva pedig nagyon drága is. Bizonyos éttermekben nem is pohárban, hanem kristálykanálban kínálják.

Egy puttonyi, vagyis 28-30 liter aszúszemből mindössze 1-1,5 liter eszencia nyerhető ki, ami meglehetősen kevés, ráadásul nem is minden évben készítik is, ugyanis a minősége rendkívül fontos. Nem csoda hát, ha csak nagyon kevés készül belőle. A magas cukortartalma miatt az alkoholtartalma rendkívül alacsony, 4% alatti, de leggyakrabban a 1,5-2%-ot éri csak el. Ez a rendkívül ritka anyag, nagyon drága is, és csak nagyon kevés helyen kapható. Bizonyos éttermekben nem is pohárban, hanem kristálykanálban kínálják a Tokaji eszenciát, de leggyakrabban 14-16 Celsius-fokos hőmérsékleten kínálják őket desszertboros pohárban.

A legkülönlegesebb aszú eszencia az úgynevezett "Üstökös aszúnak" elnevezett eszencia. Az üstökös kifejezés a Halley-üstökösre utal, ugyanis ez az esszencia a neves üstökös megjelenésének az évében, 1811-ben szüretelt szőlőből készült.

Mit érdemes tudni a Tokaji szamorodniról?

A szamorodni egy borfajta, ami a Tokaj-hegyalja egyik ismert és híres borfajtáját jelöli. A tokaji szamorodni egy viszonylag fiatal borfajta, ugyanis a 19. század első felében kezdték csak készíteni. A feltalálása a lengyelekhez fűződik, ahogyan a neve is, ugyanis a samorodny szó jelentése magán termett vagy magától termett. Ez arra utal, hogy a szőlő magán a tőkén töppedt, aszúsodott meg. Tokaji szamorodninak természetesen csak azt az aszút lehet nevezni, amely a Tokaji borvidéken termett és a tőkén megaszúsodott szőlőszemekből készül.

Ez egy igazi tokaji borkülönlegesség, melyet két évig érlelnek fahordóba mielőtt forgalomba kerülne. Az alkoholtartalma 12 %, és megkülönböztetünk tokaji szamorodni édes, és tokaji szamorodni száraz borokat. A szamorodni színe a világossárgától az aranysárgáig terjedhet, nagyon tiszta bor. A szamorodni illata nagyon jellegzetes, érezni benne az érlelés zamatait is, ízében pedig nagyon harmonikus és kellemes.

Milyen pincészetek kínálatában találunk Tokaji Aszút?

Tokaji aszú számos pincészet kínálatában megtalálható, 3 és 4 puttonyos tokaji aszú a legtöbb tokaji pincészet kínálatában megtalálható, ám 6 puttonyos aszú bort már lényegesen kevesebb pincészet kínál, alig több mint 20 pincészet kínálatában találhatunk Tokaji Aszú 6 puttonyos borokat. A következő pincészetek kínálnak ilyen típusú tokaji aszút:

A 6 puttonyos a legmagasabb puttonyszám, így ez a legkülönlegesebb. Ez érthető is, hiszen 6 puttonyi aszúsodott szőlőszem egy termésből nem minden szőlészetben gyűlik össze.

A bolti és online Tokaji Aszú kínálatról

A borkínálat manapság már nemcsak a hazai boltokban és vinotékákban, hanem az ital webshopokban, mint az italkereso.hu is, rendkívül széles. A Tokaji Aszú méltán híres, és a tokaji pincészetek közül sem foglalkozik vele mindenki. Minél magasabb a puttonyszáma, annál drágább, és természetesen az évjárat is nagyon sokat számít. A borkedvelőknek mindenképp érdemes megkóstolniuk ezt a különlegességet.

[headline_title] => Bor jellege [is_visible] => 1 [is_og] => 1 [last_update] => 2022-04-10 19:58:08 [og_title] => Tokaji Aszú és Eszencia vásárlás online [og_description] => 100 hazai borászat Tokaji Aszú 3 4 5 6 7 puttonyos, eszencia és Tokaji szamorodni egy helyen ✔️. Akciós ár, állandó készlet, ingyenes szállítás. Nézz be hozzánk [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) ) ) [currentModule] => item_list [show_floating] => 1 )